Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderung

alpannonia® Hard - Mezők-szántók-erdők

Wanderung · Kőszegi járás
Verantwortlich für diesen Inhalt
MTSZ - Partner Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Cáki-pincesor
  / Cáki-pincesor
  Foto: Győrfi Szabina, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / alpannonia® Hard túrakör
  Foto: Márton Bakos, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / Túrázók a Pogány-völgyben
  Foto: Győrfi Szabina, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / Kőszegdoroszló és a Doroszlói-patak
  Foto: Trifusz Péter, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / Csömötehegyi pincék és a Csömötei-kilátó
  Foto: Írottkő Natúrparkért Egyesület, Írottkő Natúrparkért Egyesület
 • / Az Abért-tó Kőszegfalva mellett, háttérben a Kőszegi-hegység
  Foto: Írottkő Natúrparkért Egyesület, Írottkő Natúrparkért Egyesület
m 300 250 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km
Szép idő esetén zömében „napbarnítós”, ám bármilyen időjárás esetén igazán kiadós túra Kőszeghegyalja mezőgazdasági területeit átszelő útvonalakon. Pincék és tulajaik hívogatnak munkájuk "gyümölcsének" megízlelésére a Pogány-völgyben és a Csömöte-hegyen...
mittel
21,7 km
5:33 h
206 hm
205 hm

Jelen alpannonia® túra a többi Kőszegről induló túrától máris annyiban eltér, hogy itt a városból az alpannonia® piros jelzését követve távolodunk, míg a többi túrán így érünk vissza a városközpontba.

Bejárjuk Kőszeghegyalja néhány települését (Cák, Kőszegdoroszló) és a távolabb fekvő Lukácsházát is meglátogatjuk. A túra során számtalan borospince mellett haladunk el, találkozunk kedves pincetulajdonosokkal, invitálásuknak tegyünk eleget, kóstoljuk meg munkájuk jó szívvel kínált "gyümölcsét", és hallgassuk meg röviden történeteiket. Panorámás környezetben gasztronómiai nagyrendezvényeknek helyet adó szakaszokon túrázunk, élvezzük ki minden kilométerét eme könnyed mégis kiadós túrának.

Ahogy fentebb említésre került, a Kőszeg főterét a Jurisics vár irányában hagyjuk el, majd a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont felé haladunk, végül a Szabóhegyi úton búcsút intünk Kőszegnek, a Pogány-völgybe sétálunk az Írottkő Natúrpark kerékpárúton.

Az alpannonia® sárga jelzését követve a Pogányból átbandukolunk Cákra, utunk során elhaladunk több a Kőszeghegyaljai Nyitott Pincenap szervezésében érdekelt pincészet mellett is. A Cáki pincesort természetesen nem hagyjuk ki, gyakorlatilag az egész falut bejárjuk, mígnem a Cáki-patak mentén Kőszegdoroszló irányába elhagyjuk.

Kőszegdoroszlóba újonnan épült víztározóján keresztül jutunk el, mindkét temploma előtt elhaladunk, az alpannonia® információs tábla tanulmányozása után az Alsó-erdő felé vesszük az irányt. Az alpannonia® sárga jelzését és az irányjelző táblákat követve a Csömötei-kilátóhoz tartunk, melyet körülbelül 20 perces séta alatt el is érünk.

Szép kilátás tárul elénk, az évszaktól függő tematikájú Pincés-kemencés napokon itt több száz vagy akár ezer ember is megtalálja számítását a pincés-kemencés ételek, vagy a gyümölcsök és persze nem utolsó sorban a bor vonatkozásában...

A Csömöte-hegyet elhagyva hosszasan sétálunk Lukácsházán a Kőszeg-Lukácsházi Víztározó irányába, mely hatalmas területen hivatott a Gyöngyös-parti településeket árvíz idején megvédeni, szerencsére az objektumot átadása óta még nem kellett használni. A töltésen továbbra is Kőszeg felé sétálunk, kedvelt edzőhelye ez a futóknak-kerékpárosoknak, figyeljünk tehát rájuk.

A töltésről leérve két tó ragadja meg a figyelmünket, ezek árvízhelyzettől függetlenül kiváló attrakciók a sétálók és horgászok számára, mi is tehetünk egy kört körülöttük, ha még bírja a lábunk a strapát.

A víztározót, más néven Abért-tavat a Kőszegfalváról Kőszegre vezető, újonnan épült kerékpárúton hagyjuk el, és kisvártatva be is érünk a városba, amelynek hosszú Rákóczi Ferenc utcáján a Főtér irányába bandukolva emészthetjük azt a sok szépet és jót, amit mai túránkon tapasztaltunk.

Autorentipp

A Pogány-völgyi és a Csömöte-hegyi pincéknél mosollyal köszöntsék az ott munkálkodókat, hátha meginvitálják Önöket kemény munkájuk finom "gyümölcseivel"...
Profilbild von Márton Bakos
Autor
Márton Bakos
Aktualisierung: 01.10.2020
Schwierigkeit
mittel
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
349 m
Tiefster Punkt
244 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Weitere Infos und Links

A teljes túraélmény érdekében az alábbi weboldalak meglátogatását ajánljuk:

www.naturpark.hu

www.koszeg.hu

Start

9730 Kőszeg, Fő tér, Kőszegi Tourinform - Írottkő Natúrparkért Egyesület iroda (274 m)
Koordinaten:
DG
47.388095, 16.542331
GMS
47°23'17.1"N 16°32'32.4"E
UTM
33T 616403 5249446
w3w 
///einrichten.jeden.wodurch

Ziel

9730 Kőszeg, Fő tér, Kőszegi Tourinform - Írottkő Natúrparkért Egyesület iroda

Wegbeschreibung

Jelen túránk Kőszegtől a Csömötei-kilátóig terjedő szakaszában szinte végi az alpannonia® piros illetve sárga jelzéseken halad, azonban saját magunk megerősítése érdekében ajánlott jelen túraútvonal térképét vagy gps készülékünket magunknál tartani.

 • Kőszeg Főterét a Hősök tornya alatt áthaladva a Jurisics tér irányában hagyjuk el. A tér bal oldalán maradunk, így a Rajnis utcán eljutunk a Jurisics vár főbejáratához, ahol az alpannonia® piros jelzését követve balra fordulunk, és a Diáksétányon felfelé egészen a Várkörig sétálunk.
 • Átmegyünk a gyalogátkelőn, és a Hunyadi utca felé vesszük az irányt, egészen a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontig gyalogolunk. Innen az alpannonia® piros jelzés balra a Park utca irányában halad tovább, erre megyünk mi is. Az utca aljában bal kéz felől a Zsidó temetőt találjuk, az alpannonia® piros jelzés viszont jobbra a Szénsavas-kút irányába mutat.
 • A Szénsavas-kút utáni járdaszigetnél kettéválik az alpannonia® piros és sárga jelzés, mi a sárgát választva balra a Szabóhegyi úton sétálunk tovább egészen a Szabóhegyi szerpentinig. Itt balra a Mohás útra fordulunk, majd az első kereszteződésnél szintén balra, a tábla az Írottkő Natúrpark kerékpárutat mutatja, illetve a Pogány felé irányít. Követjük az alpannonia® sárga jelzését, és körülbelül 10 perc séta múlva már a Pogány kapujában állunk, bal kéz felől egy mesebeli rönkházat látunk.
 • Haladunk lefelé a Pogány pincesoron, a sok látnivaló mellett nem könnyű, de figyelnünk kell a jelzést, hiszen körülbelül 500 méter után balra kell átkelnünk a Doroszlói-patakon. Itt fák között ösvényen haladunk és követjük az utat, amíg egy nagyobb tisztásra érva jobbra fordulunk, néhány perc múlva elérjük a Stefanich Pincészetet. Nagy kutyák ugatnak ránk nagy telkek kerítése mögül, ne foglalkozzunk velük, gyönyörködjünk a szőlőket körülölelő hegy szépségén.
 • A térképet figyelve a Stefanich Pincétől egyenesen és emelkedve vezet útvonalunk Cák irányába. Ha itt felkapaszkodtunk, balról csodás kilátás tárul elénk Kőszeghegyaljára. Egy a többihez képest nagyobb épület ragadja meg figyelmünket, a Mándli Pince, a Stefanich Pincéhez hasonlóan a Kőszeghegyaljai Nyitott Pincenap egyik legnépszerűbb megállója. A pincéhez vezető úton lecsorgunk majd jobbra fordulunk Cák felé.
 • Ahogy beérünk Cákra, jobbra tőlünk a néhai kőfejtő valamint az alpannonia® park mellett haladunk el. A település központja felé sétálunk tovább, szemben a buszfordulóban a Cáki Tűzoltószertárt látjuk meg, ettől jobbra tábla és az alpannonia® sárga jelzése a Cáki pincesorhoz vezet bennünket.
 • A Pincesoron végignézzük az ódon pincéket, majd továbbmegyünk, és a Hordómosó-forrásnál hörpintünk a finom forrásvízből. Még egy picit távolodunk a pincesortól, és az első lehetőségnél balra, majd ismét balra fordulva újra a Tűzoltószertár irányába haladunk, időközben balról a Kultúrház előtt sétálunk. A Tűzoltószertártól jobbra majd az út vonalvezetését követve balra haladunk egyenesen le a főútig, Csikó Csárdáig.
 • Átkelünk a főút túloldalára, és a mezőgazdasági földúton a Cáki-patak mentén Kőszegdoroszló irányában folytatjuk a túrát, a közelben találjuk az 1. igazolópontot/rovarhotelt. Körülbelül 15 perc séta után érünk az újonnan épült kőszegdoroszlói víztározóhoz, annak töltésére először fel, majd túloldalán lesétálunk, és kisvártatva Kőszegdoroszlóban vagyunk.
 • Jobb kéz felől először az evangélikus templomot látjuk majd tovább haladva balra a Szent Márton katolikus templom előtt sétálunk el. Folytatva az utat a Közösségi házhoz érünk, előtte az alpannonia® információs tábláról tájékozódhatunk. Kis pihenésünk után folytatjuk utunkat, átmegyünk az autóút egyben a patak túloldalára, és az erdő irányába az alpannonia® sárga jelzéseket követve haladunk. Az első kereszteződésben jobbra fordulunk, az út is jobbra kanyarodik, majd balra felfelé az erdőben tábla is jelzi a Csömötei-kilátót, következő célpontunkat.
 • Kőszegdoroszlót az Alsó-erdőben elhagyva tehát a Csömötei-kilátó felé tartunk, az alpannonia® sárga jelzéseket követve egy vadetetőhöz jutunk, a közelben találjuk a 2. igazolópontot/rovarhotelt. Tovább bandukolunk a jelzések mentén, újabb táblák igazítanak útba minket és körülbelül 15 perc séta után már a Csömöte-hegyen járunk. Az útként lerakott betonlapokon hamar eljutunk a kilátóhoz. A különféle pincés-kemencés gasztronómiai eseményeknek általában ez a központja, de a kilátás is igazán nagyszerű innen. Alább egy új épületegyüttes a lukácsházi alpannonia® pont és információs ház, a közösségi-és túrarendezvények nagyszerű kiszolgálója lesz ez a jövőben.
 • Elhagyva a kilátót a lejtőn ereszkedünk, majd leérve balra fordulunk, elkerülve a kockázatot, az autóúttal párhuzamosan, de egy szinttel feljebb haladunk amíg ez lehetséges. Az első adandó alkalommal jobbra fordulunk, majd a szántóföldek között besétálunk Lukácsházára. A Gyöngyös-patak hídján átkelünk, majd a Tanács utcán balra fordulunk, és a főútig ezen maradunk. Itt ismét balra fordulunk, majd egyenesen a Kossuth Lajos utcára letérünk, annak egészen a végéig haladunk, majd a játszótér után az ösvényre az utcáról egyenesen letérünk, és máris a Kőszeg-Lukácsházi víztározó zsilipjénél vagyunk.
 • A lépcsőkön felmegyünk a töltésre, majd jobbra Kőszegfalva irányába folytatjuk utunkat. Körülbelül 15 perc sétával elérünk a töltés végére, megpillantjuk az Abért-tavakat és a parkolót. A Parkolóból a 87-es számú főúton figyelmesen átkelünk, és a kerékpárúton a vasútvonal mellett Kőszeg irányába haladunk. Újabb útkereszteződés és vasúti átjáró, de mi továbbra is a kerékpárúton haladunk immáron a piros turistajelzést követve.
 • A kerékpárúton beérünk Kőszegre, bal kéz felől üzemek, jobbra az Evangélikus Mezőgazdasági Gimnázium tangazdasága és lovardái láthatóak, valamint néhány lakóépület. Átkelünk a 87-es számú autóúton az OMV benzinkút felőli oldalra, átkelünk a Gyöngyös-patak hídján is, a patak mentén egyből jobbra fordulunk, elsétálunk Kőszeg egyetlen körforgalmáig, ahonnan a város szíve felé vesszük az irányt és a Rákóczi Ferenc utcán a piros turistajelzést követve, majd a Jézus Szíve templom harangtornyát figyelve, toronyiránt a Főtérre érkezünk.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

Kőszeg tömegközlekedéssel Szombathely irányából minden órában busz és vonatjáratokkal is megközelíthető.

 • A zömmel Szombathelyről érkező távolsági buszokról a Kőszeg, autóbusz-állomás nevű megállóban érdemes leszállni.
 • Ha vonattal érkezel Kőszegre, kalkulálj bele egy nagyjából 20 perces sétát a belvárosig, amit buszra szállva akár meg is spórolhatsz. 

Anfahrt

 • A buszmegállóból nyugati irányba induljunk a Liszt Ferenc utcán, majd forduljunk jobbra a Kossuth utcára, ahol a P jelzések a Fő térig kísérnek bennünket (300 m)! A túra innen indul.
 • A vasútállomástól kivezető utcán figyelmesen keresztezzük a 87-es főutat a gyalogátkelőhelynél! A körforgalomnál az első utcán, a Rákóczi Ferenc utcán térjünk jobbra a város felé! Innen a P jelzéseket követve a Fő térre jutunk (1,5 km). A túra innen indul.

Parken

 • Kőszeget Szombathelytől északra, a 87-es főút mentén érhetjük el.
 • A belvárosban a parkolás munkanapokon 8-17 óráig, szombaton 8-13 óráig fizetős, szombat délután és vasárnap ingyenes. A túra kiindulópontjához közeli ingyenes parkolási lehetőség például a Hunyadi János utcában található.

Koordinaten

DG
47.388095, 16.542331
GMS
47°23'17.1"N 16°32'32.4"E
UTM
33T 616403 5249446
w3w 
///einrichten.jeden.wodurch
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

 • Írottkő Natúrpark Kalauz
 • alpannonia® kiadványok

Kartenempfehlungen des Autors

 • Írottkő-Geschriebenstein Natúrpark, Kőszegi-Hegység térkép (Szarvas Térképek)
 • Kőszegi-Hegység (Cartographia)
 • Kőszegen a Tourinform irodában nyomtatott térképek kérhetőek a túraútvonalról

Buchtipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung

 • Alapvető túrafelszerelés: zárt cipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app. Térképet a tourinform irodában lehet vásárolni (Fő tér 2.).
 • Kulacsunk-palackunk legyen, hiszen túra közben iható vízű forrásokkal találkozunk.
 • Gps készülék használata esetén powerbank (hordozható akkumulátor) és töltőkábel csomagolása ajánlott.
 • A túra számos szakaszán tavasztól őszig magas aljnövényzetben vezet az ösvény - ilyenkor érdemes hosszú szárú nadrágba bújni.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Schwierigkeit
mittel
Strecke
21,7 km
Dauer
5:33h
Aufstieg
206 hm
Abstieg
205 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour aussichtsreich Einkehrmöglichkeit Heilklima

Statistik

 • 2D 3D
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
: h
 km
 Hm
 Hm
 Hm
 Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp