Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderung empfohlene Tour

Akadálymentesen a tatai Cseke-tó körül

Wanderung · Komárom-Esztergomi-síkság
Verantwortlich für diesen Inhalt
MTSZ - Partner Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A festői Cseke-tó
  / A festői Cseke-tó
  Foto: MTSZ - Partner
 • / Mini sziget a tatai Cseke-tó partjánál
  Foto: MTSZ - Partner
 • / Óriás platáfák a tatai Cseke-tó partján
  Foto: MTSZ - Partner
 • / Szabadtéri színpad a tatai Angolparkban
  Foto: MTSZ - Partner
 • / Az Esterházyak egykori Kiskastélya a tatai Angolparkban
  Foto: MTSZ - Partner
 • / Mű mecset a tatai Angolparkban
  Foto: MTSZ - Partner
 • / Őserdei hangulat a tatai Cseke-tónál
  Foto: MTSZ - Partner
 • / Erdei sétány, kicsit eltávolodva a Cseke-tótól
  Foto: MTSZ - Partner
 • / A Cseke-tó kis szigeteire kerekesszékkel is át tudunk gurulni
  Foto: MTSZ - Partner
 • / A Cseke-tó északi oldalán szilárd burkolaton haladhatunk
  Foto: MTSZ - Partner
 • / Műromok a tatai Cseke-tó partján lévő Angolparkban
  Foto: MTSZ - Partner
m 250 200 150 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 km Tatai Angolpark Tatai Cseke-tó Tatai Cseke-tó
A 25 hektáros, mintegy 200 éve mesterségesen kiépített, de természetes karszt-források által táplált Cseke-tó romantikus természetességében a Vizek városának egyik leghívogatóbb látnivalója.
leicht
Strecke 3,2 km
2:00 h
37 hm
37 hm

A szomszédos Öreg-tó mellett szinte eltörpülő vízfelület az év bármely szakában kiváló kirándulási célpont a csoportos vagy egyéni kikapcsolódni vágyóknak. Hatalmas előnye, hogy bár urbánus környezetbe ágyazódik, de parkos-erdős kialakításának köszönhetően kiszakadhatunk a városi forgatagból. A kicsivel több, mint 3 km hosszú tókerülő túra teljesen akadálymentesen körbejárható kerekesszékkel, némi túrázó tapasztalattal akár önállóan is. Finom lejtésű, menedékes partja, a tó fölé behajló szomorúfüzek és a part menti nádasok bármilyen évszakban természetes védelmet nyújtanak az időjárási szélsőségektől.

Túránk elején az egykor egész Tatát behálózó Angolparkot fedezhetjük fel, amelynek tágas sétányai romantikus műromok, barlangok, tavacskák együttesét ölelik körbe. A kisvárosi környezethez illeszkedő természetes tájban az út a környezethez idomuló, változó útburkolattal vezeti körbe a túrázókat. A bitumenes, murvás vagy döngölt parkerdős ösvények egységesen jó minőségűek, akadályokat elvétve találunk útközben. A minden évszakban vonzó, szép tópart a legváltozatosabb szabadidős tevékenységeknek ad teret (csoportos piknik, szabadtéri játékok, kocogás, meditáció, stb.), ezek közül is a horgászat a legnépszerűbb.

Ezt a túrát a könnyű útvonal és a látványos környezet miatt azoknak a gyengén rehabilitált kerekesszékeseknek is ajánljuk, akik a családjukkal, gyerekeikkel egy túlélőtúra viszontagságaitól mentesen keresnek tartalmas kikapcsolódást.

Autorentipp

 • A túra önállóan is ajánlott rutinos, aktív székkel közlekedő kerekesszékeseknek.
 • Kórházi kerekesszékkel közlekedőknek és kezdő sérülteknek járó kísérő ajánlott.
 • Sportolóknak handy-vel vagy elektromos hajtánnyal szerelt kerekesszékkel közlekedőknek is ajánlott a túra, a széles, elfogadható felületű sétányok, ösvények lehetővé teszik az önálló közlekedést, esetleges baleset/műszaki hiba esetén pedig jó eséllyel kérhetünk segítséget az ott kirándulóktól.
 • Bár a Pálmaház Rendezvényközpontban találunk akadálymentes mosdót, az sajnos kizárólag az aktuális rendezvény vendégei által használható. Alternatívaként a túrázók szükség esetén keressék fel az Új Kajakház Ökoturisztikai Központ akadálymentes mosdóját (innen 1 km, az Öreg-tó partján).
 • Étkezési lehetőség a tó partján nem található, érdemes a városban beszerezni élelmiszert és vizet, vagy magunkkal hozni azokat.
 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.
 • Változékony időjárás esetén legyen nálunk esőkabát/esernyő.
 • Ha van rá lehetőségünk, érdemes a túrát hétköznapra időzíteni, mivel szezonban, szép időben sok helybéli, turista és horgász keresi fel a tópartot.
Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
150 m
Tiefster Punkt
138 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

 • Kórházi kerekesszékkel közlekedőknek és kezdő sérülteknek járó kísérő ajánlott.

Start

Pálmaház, Cseke-tó, Tata (141 m)
Koordinaten:
DD
47.650176, 18.330013
GMS
47°39'00.6"N 18°19'48.0"E
UTM
34T 299494 5280873
w3w 
///stein.zählt.strandbar

Ziel

Pálmaház, Cseke-tó, Tata

Wegbeschreibung

Itiner:

 • A Pálmaháztól indulva az Angolkert felé indulunk, majd a Kiskastélyt megkerülve érünk a Cseke-tó partjára.
 • A parton jobbra indulva követjük a tóparti utat.
 • A tó délkeleti oldalán teszünk egy kitérőt, majd visszatérünk a partra.
 • Kis kitérőket tehetünk a szigetekre.
 • A part menti sétányon térünk vissza az Angolkerthez, majd a Pálmaházhoz, túránk indulópontjához.

A túra részletes leírása:

Útvonalunk az Angolkert egyik legszebb épületétől, a rendezvényhelyszínként működő Pálmaháztól indul. Délkeleti irányban egy rövid, kanyargós, murvás sétányon elindulva rögtön az Angolkertben találjuk magunkat. Jobbunkon kis patakmeder kísér, partján műrommal, majd egy szabadtéri színpadnak használt amfiteátrum és az Esterházyak egykori Kiskastélya mellett haladunk el. A park sétánya a Cseke-tó felé lejt, itt érdemes a kis, girlandos utacskák közül a tört mészkővel csak enyhén megszórt járatokat választani, ha nem akarunk elakadni a kerekesszékkel.  

A tó partjához közeledve elszórt padok és pihenőhelyek fogadnak, megkerüljük a Tükör-forrás vizének épített mesterséges medret, majd kiérünk a Cseke-tó partjára, és feltárul előttünk a fenséges víztükör. Innen jobbra kezdjük a tókerülő utunkat a murvás talajon, amelyet ligetes-fás terület választ el a tó vizétől. Néha, egy-egy óriás platánfa vagy a vízre boruló lombkorona látványa miatt érdemes letérni az útról a közvetlen tópartra. Mellettünk egy kerítés húzódik a fák között, a túloldalon az olimpikonoknak fenntartott edzőtábor hatalmas parkja terül el. A tómeder ezen részét alacsony kőfallal erősítették meg a parkot védve, és horgászparadicsomról lévén szó, innen még szeles-esős időben is lesik a halakat az elhivatott pecázók. A kerítés végénél egy kis félholdas török mecsetet találunk, bár törököt soha nem látott, hiszen az angolparkok romantikus aurájához illően ez is mű építmény.

Továbbhaladva, ahogy enyhén távolodunk a tótól, a platános-parkos miliő átalakul szabályos lombhullató erdővé. Szilárd, döngölt, széles ösvényen fordulunk lassan északi irányba, majd az erdei ösvény kettéválik, az alsó út visszakanyarodik a tó közelébe. A jobb oldali ág viszont a csatangolóknak kedvez: itt puhább, komposztálódott talajon, sűrűbb erdőben tehetünk egy kitérőt, ami majd pár száz méter múlva hurokszerűen csatlakozik vissza a tó keleti oldalán. Itt egy hangulatos tisztásnál érdemes kisebb pihenőt tartani.

Tókerülő körünk látványos részéhez érkezünk az északkeleti oldalon: egymást követően három apró szigetecske csatlakozik fahíddal az útvonalunkhoz. A hidak, bár akadálymentesek, de kisebb peremük és töredezett beton rámpájuk miatt igényelnek némi kerekesszékes rutint. A tüneményes, mesterségesen kialakított földdarabok gyönyörű, nyílt panorámával vonzanak a víztükör szélére, mindenképpen érdemes felfedezőútra indulni a szigetekre. A fákkal körbeölelt tó, a nádas, a szépen karbantartott tópart, a vízimadarak és horgászbeállók békés tájképe erősen marasztaló hatást vált ki.

Egyenesen, immár északi irányban haladunk tovább, lassan az erdős környezetet urbánusabb környék váltja fel. A tó északkeleti csücskénél kis csónakkikötő, mellette hajdan idilli kocsma-söröző áll, a horgászati felügyelőség épületével. A tó északi partján nyílegyenes, immár szilárd burkolatú sétányon gurulhatunk, miközben a ritkás tóparti növényzet teljes panorámát biztosít a tó hosszára. A padokkal tagolt sétány nyílegyenesen csatlakozik a Cseke-tó Damjanich utcai bejáratába – de ez egy lépcsősor miatt nem akadálymentes.

Mi élesen balra fordulva visszatérünk a 18. század végén, gróf Esterházy Ferenc kérésére létrehozott, hazánk első angolparkja címével büszkélkedő parkba. A szabályos formákat követő barokk franciakertek után a természet ihlette, annak idealizált formáját bemutató angolkertekben a növények szabálytalan elhelyezése, a zeg-zugos sétányok és vízesések, barlangok alkották a „kötelező” elemeket. Ebbe a parkba tervezte Charles Moreau francia építész a műromok együttesét, amihez – műemlékvédelem hiányában – a 12. századi vértesszentkereszti apátság részleteit is felhasználta. Ezek a részei a túrának kerekesszékkel nem látogathatóak, de a látványt a sétányról is megcsodálhatjuk.

Az Angolpark déli csücskénél érünk vissza a kiindulópontunkhoz, a Pálmaház melletti parkolóhoz. 

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • Vonattal érkezve Tata állomáson szálljunk le. Mivel a tatai vasútállomás nem akadálymentes, az utazás megkezdése előtt 2 nappal meg kell rendelni a vasúti szolgáltatótól a kerekesszékes utazást. Az állomáson a mentőbejáró peron-rámpája használható kerekesszékes közlekedésre, a személyzet segítségével.

Anfahrt

 • A vasútállomástól a Gesztenye fasoron indulunk el, majd az első lehetőségnél balra fordulunk (Bacsó Béla utca). Egészen a végéig megyünk, majd az Agostyáni úton jobbra fordulunk. Innen az Egység utcára kanyarodunk balra, majd szintén balra az Erzsébet királyné tér-Damjanich utca útvonalon érjük el a Cseke-tó partján lévő Angolkertet, ahonnan túránk indul (2,3 km). 

Parken

 • A Pálmaház melletti parkolóban (Hattyúliget utca felől) vagy a Damjanich utcai parkolóban tehetjük le autónkat. 

Koordinaten

DD
47.650176, 18.330013
GMS
47°39'00.6"N 18°19'48.0"E
UTM
34T 299494 5280873
w3w 
///stein.zählt.strandbar
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchtipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung

 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.
 • Változékony időjárás esetén legyen nálunk esőkabát/esernyő.

Grundausrüstung für Wanderungen

 • Feste, bequeme und wasserdichte Bergschuhe oder Zustiegsschuhe
 • Kleidung im Mehrschicht-Prinzip mit Feuchtigkeitstransport
 • Wandersocken
 • Rucksack (mit Regenhülle)
 • Sonnen-, Regen- und Windschutz (Hut, Sonnencreme, wasser- und winddichte Jacke und Hose)
 • Sonnenbrille
 • Teleskopstöcke
 • Ausreichend Proviant und Trinkwasser
 • Erste-Hilfe-Set mit Blasenpflaster
 • Blasenpflaster
 • Biwaksack/Survival Bag
 • Rettungsdecke
 • Stirnlampe
 • Taschenmesser
 • Signalpfeife
 • Mobiltelefon
 • Bargeld
 • Navigationsgerät/Karte und Kompass
 • Notfallkontaktdaten
 • Personalausweis
 • Die Listen für die „Grundausrüstung“ und die „technische Ausrüstung“ werden auf der Grundlage der gewählten Aktivität erstellt. Sie erheben keinen Anspruch auf Vollständigkeit und dienen lediglich als Vorschläge, was du einpacken solltest.
 • Zu deiner Sicherheit solltest du alle Anweisungen zur ordnungsgemäßen Verwendung und Wartung deines Geräts sorgfältig lesen.
 • Bitte vergewissere dich, dass deine Ausrüstung den örtlichen Gesetzen entspricht und keine verbotenen Gegenstände enthält.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Schwierigkeit
leicht
Strecke
3,2 km
Dauer
2:00 h
Aufstieg
37 hm
Abstieg
37 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour aussichtsreich familienfreundlich barrierefrei kinderwagengerecht Heilklima

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
Dauer : h
Strecke  km
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp