Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderung empfohlene Tour

Akadálymentes oázis a főváros szélén

Wanderung · Dunazug-hegyvidék
Verantwortlich für diesen Inhalt
MTSZ - Partner Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Az akadálymentes tanösvény infótáblája
  Az akadálymentes tanösvény infótáblája
  Foto: Horváth Zoltán, Magyar Természetjáró Szövetség
m 250 245 240 235 230 225 1,2 1,0 0,8 0,6 0,4 0,2 km
Még 2006-ban alakították ki az ország első akadálymentes erdei sétányát a budapestiek egyik kedvenc zöldterületén, a Nagyréten. Választhatjuk a teljesen sík körutat és a farámpákkal izgalmassá tett erdei kitérőket is, ahogy erőnlétünk és lehetőségeink engedik.
leicht
Strecke 1,2 km
0:35 h
27 hm
27 hm
250 hm
231 hm

Az akadálymentesített tanösvény a Nagyrét peremén körbevezető, egy méter széles térkövezett burkolatcsík, amely három helyen is becsatlakozik az erdőbe vezető kitérő - vagy rövidítő - útpályákba. Az alig egy kilométeres útnak nagy rutinnal rendelkező kerekesszékesek önállóan, pusztán aktív kerekesszékkel is nekivághatnak, a kevésbé rutinosaknak mindenképp kísérő ajánlott, de a nehéz, akkumulátoros, elektromos kerekesszékben ülőknek is jól jöhet a segítség.

Az útvonal során két alkalommal kerülünk kimondottan kerekesszékeseknek (és babakocsisoknak) kialakított, erdei kalandok felé vezető mini-szerpentinekhez, amelyek aztán a tisztás körüli útra vezetnek vissza. Az erdei szakaszon és a sík réten is találunk kerekesszékkel is könnyen hozzáférhető tűzrakóhelyet, így szervezhetünk sütögetést is a kirándulás alkalmával. 

Autorentipp

 • Ha a kitérőket kihagyjuk, egy 800 méteres kör marad, ami a Nagyrét szélén vezet körbe, szinte teljesen sík terepen.
 • Az ácsolt keményfából készült szerpentin-rámpákon - bár valóban gördülhetőre vannak gyártva - itt-ott előfordulnak beszakadt deszkák (ezen úthibák 2020 augusztusában még járhatóak, de karbantartásuk időszerű). Ugyanakkor ha vizesek, havasak, akkor csúszásveszély miatt NEM ajánlott a rajtuk való közlekedés. Az út többi része, mind a dőlésszögüket tekintve, mind pedig a kialakításukat véve jó állapotúak (bár térkőről lévén szó, enyhén megsüllyedt egyik-másik elem).
 • Ajánlott ivóvizet/folyadékot vinni, nyári szezonban a szúnyog- és kullancs elleni védelemről gondoskodni, harapnivalót és tűzgyújtó eszközt csomagolni.
 • A bejárás során úgy tapasztaltuk, hogy az egyes szakaszok meredeksége okozhat gondot, ezért akik az erdei rámpás utat választják, mindenképpen kísérővel induljanak útnak!
Profilbild von MTSZ _
Autor
MTSZ _
Aktualisierung: 05.08.2022
Schwierigkeit
leicht
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
250 m
Tiefster Punkt
231 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Wegearten

Höhenprofil anzeigen

Start

Hűvösvölgyi út, Nagy-réti akadálymentes parkoló (235 m)
Koordinaten:
DD
47.541077, 18.953972
GMS
47°32'27.9"N 18°57'14.3"E
UTM
34T 346029 5267323
w3w 
///strandbar.wappen.fähig
Auf Karte anzeigen

Ziel

Hűvösvölgyi út, Nagy-réti akadálymentes parkoló

Wegbeschreibung

Itiner:

 • A tanösvény T jelzését kövessük.

Az útvonal leírása

Maga a kijelölt út tulajdonképpen a Nagyréten vezet körbe, kis kitérőkkel, amit kedvünk és erőnlétünk szerint illeszthetünk be utunkba. A parkolóhelytől csatlakozunk be az akadálymentes ösvénybe, amin jobbra indulva egy teljesen lapos részen haladunk. Elérkezünk az első farámpához: itt a lehetőség kicsit elkalandozni az erdőbe! Enyhe emelkedéssel és nagy ívű kanyarokkal vezet az út fölfelé.

A rámpa után a Nagyrétre visszavezető, szintén kövezett utat követve, utunk felénél egy erdei csomópontba jutunk, ahol tűzrakó hely, pihenő, faragott kövekkel díszített, tetővel nem rendelkező védett kis tér áll rendelkezésünkre. Az erdő többségében őshonos tölgy, gyertyán, juhar és kőrisfa állományú, a talaj meszes/murvás, vékony termőréteggel. A fák középkorúak, árnyat adó lombjuk több méterrel magasodik a felszín fölé,  nagy melegben is jól eső a klíma.

Az erdei csomópont ideális hely pihenésre, szalonnasütésre (az erdő viszonylag jól karban van tartva, ezért lehulló száraz gallyban szegényes, tüzelőt vinni kell, ha társasági programot tervez az ember). Ez a pihenőhely egyben a kis kúp lapos csúcsa közelében helyezkedik el, utána még 100- 150 métert haladhatunk a széles erdei ösvényen fölfelé.

A kiépített út az „erdei főtér”-től visszafordul a Nagyrét irányába, majd a másik ácsolt szerpentinen érkezik meg több fordulót követően az ovális, füves térre. Itt egy szintén akadálymentessé tett tűzrakó- és pihenőhelyet találunk, amit ha csak a rét körüli utat járjuk be, választhatunk pihenőhelyül.

100-150 méter múlva érkezünk a füves térség egyik hosszanti részére telepített korszerű sportpályához, ahol kosárpálya, kispályás focipálya és kézilabda-pálya együttese található teljesen akadálymentesen és láthatóan folyamatosan gondozva.

Ezen a kis kitérőn visszacsatlakozva a fő útvonalra, nagyjából 2-300 métert követően érkezünk vissza a kiindulópontunkhoz. 

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

 • Tömegközlekedéssel akadálymentesen nem megközelíthető.

Parken

 • Kerekesszékkel közlekedők autóval tudják a helyszínt megközelíteni. A számukra kialakított parkoló a Nagykovácsi útról érhető el: az erdészház mellett kell lekanyarodni egy kis bekötőúton, ahol a sorompó előtt három akadálymentes parkolót találunk. (Nem könnyű észrevenni az utat, a Nagykovácsi út-Szépjuhászné út-Nagyrét út körforgalom előtt, azaz a város felé 250 méterre találjuk).
 • Másik parkolási lehetőség kerekesszékesek számára a Nagyrét utca-Villám utca találkozásánál van. Itt nincs kiépített kerekesszékes parkoló, de innen is könnyen rácsatlakozhatunk az ösvényre a térkövezett burkolaton.

Koordinaten

DD
47.541077, 18.953972
GMS
47°32'27.9"N 18°57'14.3"E
UTM
34T 346029 5267323
w3w 
///strandbar.wappen.fähig
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchtipps für die Region

mehr zeigen

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Schwierigkeit
leicht
Strecke
1,2 km
Dauer
0:35 h
Aufstieg
27 hm
Abstieg
27 hm
Höchster Punkt
250 hm
Tiefster Punkt
231 hm
Rundtour familienfreundlich barrierefrei kinderwagengerecht Heilklima

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp