Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderung

Aggteleki-karszt-túra a jósvafői Tengerszemig

Wanderung · Aggteleki Nemzeti Park
Verantwortlich für diesen Inhalt
MTSZ - Partner Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Baradla-barlang bejárata, túránk kezdőpontja
  / Baradla-barlang bejárata, túránk kezdőpontja
  Foto: László Várnai, MTSZ - Partner
 • / Ereszkedünk a Kecső-patak völgyében
  Foto: László Várnai, MTSZ - Partner
 • / Jósvafői Öreg Malom Fogadó
  Foto: László Várnai, MTSZ - Partner
 • / Enyhe kaptató a Tengerszem fogadó felett
  Foto: László Várnai, MTSZ - Partner
 • / Tanösvény Jósvafő fölött a P jelzésen
  Foto: László Várnai, MTSZ - Partner
 • / Rengeteg gomba nő a háborítatlan erdőben
  Foto: László Várnai, MTSZ - Partner
 • / A Kecső-patak Jósvafő határában
  Foto: László Várnai, MTSZ - Partner
 • / Karszt a Baradla oldalában a S és K jelzésen
  Foto: László Várnai, MTSZ - Partner
 • / Jósvafő első házai
  Foto: László Várnai, MTSZ - Partner
 • / A Baradla oldalán futó K és S jelzésen jutunk vissza túránk kiindulópontjához
  Foto: László Várnai, MTSZ - Partner
 • / A párás völgyek kiváló élőhelyei a változatos gombafajoknak
  Foto: László Várnai, MTSZ - Partner
 • / A Kecső-patak párás völgye
  Foto: László Várnai, MTSZ - Partner
 • / Kecső-patak völgyében haladunk a Z jelzésen kelet felé
  Foto: László Várnai, MTSZ - Partner
 • / A Baradla-barlangtól induló tanösvény túránk kezdetén
  Foto: László Várnai, MTSZ - Partner
 • / A Baradla-barlang lakója
  Foto: László Várnai, MTSZ - Partner
 • / K jelzésen haladunk keletnek a Mészégető felé
  Foto: László Várnai, MTSZ - Partner
 • / Lépcsősor a Baradla-barlang bejárata fölött
  Foto: László Várnai, MTSZ - Partner
 • / A jósvafői zsidó temető kapuja
  Foto: László Várnai, MTSZ - Partner
 • / Tengerszem szálló - a vezetett barlang séta végállomása
  Foto: László Várnai, MTSZ - Partner
m 500 400 300 200 12 10 8 6 4 2 km Baradla-barlang, aggtele … rlangpénztár Tengerszem Hotel és Étterem Jósva-forrás Baradla-szikla (kilátóhely) Tengerszem (Jósvafő) Jósvafői ófalu

Túránk az Aggteleki-karsztvidék legismertebb, leglátogatottabb pontjától, a Baradla-barlang bejáratától indul. Látványos, karsztsziklás hegyoldalakon haladunk, nem túl mélyen a talpunk alatt mindenütt cseppkőbarlangok rejtőznek.

leicht
12,8 km
3:46 h
473 hm
473 hm

Az Aggteleki-karsztvidék északi részét bejárva, a szlovák határt is érintve, a Kecső-patak völgyén át érünk Jósvafőre. Pihenőnk során mindenképp nézzünk szét a településen, mert Jósvafő igazi mesebeli falucska: szépen helyreállított, fehérre meszelt házacskái közt patakok kanyarognak. Étkezhetünk akár a faluban, akár a Tengerszem Hotelben, mielőtt a gyönyörű erdőben visszaindulunk. Túránk során két tanösvényt is érintünk, melyek a gyerekek számára is izgalmassá teszik ezt a könnyű kirándulást.

Autorentipp

 • A Nemzeti Park évente néhány koncertet is rendez a föld alatti hatalmas barlangüregekben. Ha túránkat egy ilyennel össze tudjuk kötni, hihetetlen élményben lesz részünk. Az óriási természetes termeknek fantasztikus az akusztikája, a cseppkő képződményeket életre keltő fényjáték pedig semmihez nem hasonlítható.
 • Sétáljunk egy órát Jósvafőn! Nézzük meg a gyönyörű, fehérre meszelt, tornácos, műemlék védettségű házakat, a tájházat és a kőfallal körülvett templomot is!
 • Ebédeljünk, vacsorázzunk a Jósvafői Tengerszem Hotel éttermében, vagy a falu központjában lévő Malom étteremben!
Profilbild von MTSZ
Autor
MTSZ
Aktualisierung: 13.11.2019
Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
434 m
Tiefster Punkt
210 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Einkehrmöglichkeit

Tengerszem Hotel és Étterem

Sicherheitshinweise

 • A Baradla-barlang sziklaperemén kisgyerekekkel vigyázzunk!
 • A területen található barlanglejáratok le vannak zárva. Ne próbáljuk kinyitni az ajtókat, ne menjünk le a barlangokba!

Weitere Infos und Links

Start

Aggtelek, Baradla-barlang bejárat (344 m)
Koordinaten:
DG
48.471488, 20.495043
GMS
48°28'17.4"N 20°29'42.2"E
UTM
34U 462677 5368829
w3w 
///abgeordneter.eiablage.ernster

Ziel

Aggtelek, Baradla-barlang bejárat

Wegbeschreibung

Itiner:

 • A Baradla-barlang sziklafalától balra lépcsőkön, beton járólapokon hagyjuk el a turistaközpontot, a Z+ és Z/ jelzést követve.
 • Z/ jelzésről a Z-re térünk át, ahogy a szlovák határ felé vezető elágazást elérjük.
 • A K+ jelzésen megyünk be Jósvafő faluba.
 • A református templom mellett vezet ki a faluból az Országos Kéktúra K jelzése, ezt követve jutunk vissza a Baradla-barlang bejáratához.

A túra részletes leírása

A Baradla-barlang bejáratától a szlovák határ felé

A túra a Baradla-barlang bejáratától kezdődik, ahol a barlang érdekességeit bemutató táblákat is érdemes megtekinteni. A barlangrendszer Magyarország legrégebben kutatott, legismertebb, évszázadok óta látogatott cseppkőbarlangja. Hosszát tekintve a Szlovákiában nyíló, vele egy rendszert alkotó, 5,3 kilométeres Domica-barlanggal együtt több mint 25,5 kilométer. Az első látogatást könnyítő kiépítést 1806-ban végezték el, 1995 óta az UNESCO védelme alatt áll. 

Szlovákul a "bradlo" szó sziklás, meredek hegyet jelent, feltehetőleg innen kapta a nevét a barlangrendszer. A jégkorszak során függőleges törési síkok mentén, elmozdulással kialakult, 51 méter magas sziklaszirt, az egykori Acheron-víznyelő elődje, mely még a jégkorszak során alakult, messziről is azonnal észrevehető. A felszínen folyó, és a felszín alá szivárgó csapadék kőzetoldó tevékenységének eredményei a karsztjelenségek, melyeknek létrejöttéhez nagyon sok feltételnek kell megvalósulnia fizikai, biológiai és kémiai kölcsönhatások formájában.

A Baradla-barlang bejáratától, a népszerű turistaközpontból több jelzés is indul fölfelé a lépcsőkön. A Z+ jeleket követve, a faházak fölött vezető lebetonozott ösvényen hagyjuk el a falut. Pár száz méteren át a réten haladunk, jobb oldalt a karsztos domboldal szegélyezi utunkat. Északnak fordulva sziklák és bozótos közt kaptatunk felfelé, itt a tanösvény információs tábláit is láthatjuk, amely jobbra fölfelé elkanyarodik a hegyre. Mi a bokorfás rész után beérünk a  Baradla-völgybe, ahol 1 km-t teszünk meg északi irányban. Itt már szép, vegyes lombos erdő vesz körül minket, de a mészkősziklák, melyeket vastag mohatakaró borít, mindenütt kibukkannak.

Júsvafőn érdemes szétnézni

A mindössze pár száz méterre húzódó szlovák határhoz vivő Z/ balra elkanyarodik, de mi a Z jelű turistaúton keletnek tartva a Kecső-patak vonalát kezdjük követni. Hozzávetőleg 1 km után elérjük a jósvafői vízművek épületét. A patakot és több rétet keresztezve a Z jelzés délnek fordul, mi a K+ jelzést és a patak folyását követve egy földúton érünk be Jósvafőre.

A falu építészeti emlékei (elsősorban lakóházak és faszerkezetű gazdasági épületek) műemlékvédelem alatt állnak, hogy a község tájba illeszkedő építészeti kultúrája, a település ősi szerkezete és az építmények összhangja megmaradjon a jövendő nemzedékeknek. A faluszerkezet alapját a településen összefolyó négy patak, a Jósva, a Tohonya, a Kecső és a Kajta határozza meg, hiszen a házsorok és utcák is a a kanyargó medrek mentén épültek. A védett értékek közül kiemelkednek a 19. századi tornácos lakóházak, az éghajlathoz igazodó méretű és szerkezetű, fából ácsolt csűrök, pajták és különböző melléképületeik.

A szabadtartásban élő, egyedül itt honos Hucul ménes állományt a Jósvafőtől 1,5 km-re található Gergés-lápán tartják génmegőrzés céljából. A falu kúriájának udvarán megnézhetjük a bemutató istállót, ahol lovaglási és kocsikázási lehetőség is van.

Miután körülnéztünk a hangulatos faluban, kövessük tovább az Országos Kéktúra K jelzését: a kőfallal körbekerített református templom és a harangtorony között fölfelé kaptatunk a régi zsidótemető szimbolikus fa kapuján át. Néhány 1860-as évekbeli sírkő mellett elhaladva érünk be az erdőbe, alattunk a fák között megcsillan a Tengerszem-tó víztükre.

Az Aggteleki karszt titokzatos világa

A Tengerszem Hotel fölött keresztezzük a Z jelzést. A tanösvény lekanyarodik balra, de mi az Országos Kéktúra K jelzését követve a hosszú kaptatón, a Magas-tetőt megcélozva nyugatnak tartunk. A Mész-völgyben délnyugat felé haladva alattunk megpillantjuk Aggtelek települést, melynek vonzáskörzetében közel húsz barlang található. Ezek közül a legismertebbek a Babot-kúti-forrásbarlang, a Baradla-tetői-zsomboly, a Béke-barlang, a Lófej-tetői-barlang, a Szőlő-hegyi-kőfejtő barlangja, a Vízfakadás-barlang és a Vörös-tói-zsomboly. (A Baradla-Domica-Barlangrendszer hivatalosan Jósvafőhöz tartozik)

A faluba nem feltétlenül érdemes bemenni, a kopár, karsztos domboldalon a K jelzést követve nyugat felé kell tartani. Itt közvetlenül a barlangjáratok fölötti karsztos, sziklás részen sétálunk. A kilátópont után ismét elérjük a turistaközpont lebetonozott, korlátokkal szegélyezett ösvényét, és a sziklafal mentén lépcsőzünk le túránk kiindulópontjához, a Baradla-barlang látogatóközpontjához.

Az Aggteleki-karszt fő attrakciói természetesen a cseppkőbarlangok. Érdemes több barlangot is felkeresni, mert mindegyik más-más, egyedi természeti látványosságokat rejt. Bár a barlangokba önállóan bemenni nem lehet,  a Nemzeti Park több vezetett túrát is kínál, melyek különböző hosszúságúak, nehézségűek. A park túravezetői remek szakemberek, a föld alatti túrák kalauzaként részletesen, mégis izgalmasan mesélnek a barlangok és a cseppkövek keletkezésének geológiai, kémiai hátteréről, a föld alatti járatok felfedezésének és kiépítésének történetéről, ritka élővilágáról. A barlangjáratok jól kiépítettek, az útvonalakon tökéletes beton ösvényeken, korlátokkal biztosítva járhatunk.

Hosszabb túrára ad lehetőséget a vörös-tói bejárattól induló útvonal. Érdekessége, hogy egy hozzávetőleg kétórás föld alatti séta után a Jósvafői Tengerszem Hotelnél bukkanunk a felszínre, majd onnan a Nemzeti Park kisbuszával szállítják vissza a látogatókat a kiindulóponthoz. Ez kisgyerekes családok, idősebbek számára is ajánlható. Izgalmas élmény lehet az Aggtelekről induló, úgynevezett hosszú túra, melyen elemlámpákkal felszerelkezve járunk be kevésbé kiépített barlangjáratokat. A túrán 10 év az alsó korhatár. Végül, a sártól, fizikai megerőltetéstől nem félő ínyencek előre egyeztetett túrán bejárhatnak, megmászhatnak, sőt bekúszhatnak teljesen zárt barlangokat is: a Kossuth- és Meteor-barlangot.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • Miskolcról menetrendszerű Volán járatokkal juthatunk el Aggtelekig. A buszról az Aggtelek, Kossuth utca, barlang bejáró megállónál kell leszállni.

Anfahrt

 • Az Aggtelek, Kossuth utca, barlang bejáró buszmegállótól balra visszasétálunk a Kossuth Lajos út kereszteződéshez, mely egyben a "Barlang bejárati út." Ezen 500 métert lesétálva elérjük a Baradla-barlang bejáratát, ahonnan a jelzések indulnak.

Parken

 • Gépjárművel közvetlenül a Baradla-barlang parkolójáig mehetünk. A túrák felfestése a sziklafal bal oldalától indul.

Koordinaten

DG
48.471488, 20.495043
GMS
48°28'17.4"N 20°29'42.2"E
UTM
34U 462677 5368829
w3w 
///abgeordneter.eiablage.ernster
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

 

 

Kartenempfehlungen des Autors

 • Gömör-Tornai-karszt-Cserehát turistatérkép

Ausrüstung

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Schwierigkeit
leicht
Strecke
12,8 km
Dauer
3:46h
Aufstieg
473 hm
Abstieg
473 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour aussichtsreich Einkehrmöglichkeit geologische Highlights kulturell / historisch botanische Highlights Heilklima

Statistik

 • 2D 3D
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
: h
 km
 Hm
 Hm
 Hm
 Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp