Teilen
Merken
Drucken
GPX
KML
Tour hierher planen
Einbetten
Fitness
Wanderung

A Vértes esszenciája: a Vértesi panoráma-tanösvény

· 8 Bewertungen · Wanderung · Vértesi Tájvédelmi Körzet · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
MTSZ - Partner Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum Csákberényben
  / A Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum Csákberényben
  Foto: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
 • / Faszénégető boksa a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum udvarán
  Foto: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
 • / A Vértesi Panoráma Tanösvényen nem lehet eltévedni
  Foto: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
 • / A tanösvény első szakasza telepített fenyvesben halad
  Foto: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
 • / A 3. tábla elmondja, hogy a fenyő miért és hogyan pusztul napjainkban
  Foto: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
 • / Tanösvény a cserszömörcés, virágos kőrises karsztbokorerdőben
  Foto: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
 • / A tanösvény leglátványosabb pontja az érintetlen Meszes-völgybe enged bepillantást
  Foto: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
 • / Dolomitkopár a Meszes-völgyben
  Foto: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
 • / Az elzárt Meszes-völgy
  Foto: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
 • / A tanösvény jelzése
  Foto: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
m 500 400 300 200 4 3 2 1 km Gróf Merán … Múzeum

A 2014-ben átadott, rövid, családoknak is jó szívvel ajánlott tanösvény a Vértes esszenciáját adja a maga 4,6 km hosszúságával, hiszen bepillantást enged a Vértes változatos, de egymástól nagyon is eltérő növénytársulásaiba.

geöffnet
leicht
4,8 km
3:00 h
159 hm
160 hm

Ha az ember tüzetesebben megvizsgálja a Vértes turistatérképét, könnyen feltűnhet a Csákberény feletti, turistautak által nem érintett Meszes-völgy, amely a csatlakozó völgyhálózattal igazán vadregényes tájat takarhat. Ebbe az egyedülálló tájba enged bepillantást a falu határában álló Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum mellől induló Vértesi panoráma-tanösvény, amely tényleg a hegység egyik legszebb panorámáját nyújtja, valódi és átvitt értelemben egyaránt. A hegységben (is) gyakori telepített fenyvesből először ugyanis az ország talán legszebb dolomitkopáraira mászunk fel, hogy aztán egy, a Vértesre oly jellemző kicsiny, de nagyon látványos, bükkössel teli völgybe ereszkedjünk le. A múzeumlátogatással egybekötött tanösvénybejárás igazán ideális gyermekprogram, egyedi festése és egyértelmű jelzései miatt rajta eltévedni lehetetlen.

Autorentipp

 • A túrát mindenképpen érdemes összekötni egy vértesi hosszú hétvégével. Gyerekekkel leginkább a szomszédos Csókakő vára, a Csákvár feletti Haraszt-hegyi tanösvény, a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum és Földtani Park Gánton, illetve a szintén Csákváron található Geszner-ház, a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány látogatóközpontja és kapcsolódó programjai ajánlhatók.
 • Indulás előtt ellenőrizzük a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum honlapját!
 • A túrát tavasztól őszig ajánljuk, de legszebb arcát a Vértes déli oldala minden bizonnyal a cserszömörce őszi lombszíneződése során nyújtja!
 • Csákberény határában egy igazi különlegességet találunk: a föld alól előbújó metrószerelvényt. Gyerekekkel kötelező program!
outdooractive.com User
Autor
MTSZ
Aktualisierung: 08.03.2019

Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
408 m
Tiefster Punkt
248 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Ausrüstung

 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app és turistatérkép.

Weitere Infos und Links

Start

Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum, Csákberény, István utca 66. (249 m)
Koordinaten:
Geographisch
47.354803, 18.322108
UTM
34T 297769 5248070

Ziel

Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum, Csákberény, István utca 66.

Wegbeschreibung

Itiner

Az út során végig a Vértesi Panoráma Tanösvény feliratú táblák nyilait kell követnünk.

A túráról részletesen

Hagyományos tanösvény vadregényes és változatos terepen

Ha az ember tüzetesebben megvizsgálja a Vértes térképét, könnyen feltűnhet a Csákberény feletti, turistautak által nem érintett Meszes-völgy, amely a csatlakozó völgyhálózattal igazán vadregényes tájat takarhat. Ebbe az egyedülálló tájba enged bepillantást a falu határában álló Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum mellől induló tanösvény. A tanösvény eligazító tábláját rögtön a múzeum mellett találjuk, a tanösvényen pedig egyedi jelzés vezeti végig az érdeklődőt. Bár a tanösvény „tananyaga" korántsem új vagy újszerű (a Vértes hegység déli lejtőinek és völgyeinek jellemző természetes és ember alkotta természeti környezetét, azaz különböző erdőtársulásait ismerhetjük meg), de a 4,6 km hosszúságú túra annyira változatos terepen halad, olyan remek vonalvezetése van, hogy a táj varázsa egyértelműen mindent visz azoknál, akik kicsit is nyitottak a szépre és a különleges helyekre. És mivel ezen az erősen szabdalt, vadregényes környéken turistaútvonal nincs, egyúttal kicsit olyan titkos is ez a tanösvény. Arról nem is beszélve, hogy a múzeum mellett egy faszénégető boksát mutatnak be. 

A dolomitkopárok varázsa

A túra (és egyben a Vértes) egyediségét az adja, hogy a domborzati viszonyok függvényében kifejezetten meglepő sűrűségben és közelségben váltják itt egymást sziklagyepek, karsztbokorerdők, száraz tölgyesek, bükkösök, cseresek és kultúrerdők. Lássuk sorjában! A dolomit mint üledékes kőzet erősen aprózódik, így jön létre a tanösvény mentén, illetve a Vértes déli oldalán több helyütt megfigyelhető, meredek sziklaletörésekkel, mély völgyekkel és kopár dolomitlejtőkkel tagolt, látványos domborzat (dolomitkopárok sorozata). 

Az időutazásnak is felfogható tanösvény először telepített fenyvesben visz felfele egy gerincen, ahol a táblák egyszerűen, de korrekten írják le, miért is volt fontos a tájidegen fenyőkkel teleültetni a falvak felett található, régebben intenzíven használt és ezért jelentősen erodált hegyoldalakat (2. tábla: kopárfásítás). És megtudhatjuk azt is, hogy a fenyő miért és hogyan pusztul napjainkban (3. tábla: fenyőpusztulás), illetve, hogy egy kis odafigyeléssel hogyan adja át helyét a természetes növénytársulásoknak, miután előkészítette a talajt. Pont mikor ez utóbbit olvassuk a harmadik táblán, egy varázsütésre megváltozik a táj: az erdő alacsonnyá, a táj pedig ligetessé válik, és feltűnnek a ritka növényeknek otthont adó gyönyörű sziklagyepek. Megérkeztünk a cserszömörcés, virágos kőrises karsztbokorerdőbe (a hasonló nevű 4. tábla), amely minden bizonnyal ősszel mutatja meg igazán mesés arcát, amikor is a cserszömörce felveszi színes ruháját.

Aztán az út kivezet bennünket az erdőrezervátumnak otthont adó Meszes-völgy fölött álló oromra, ahonnan valóban meseszerű a kilátás: nem is annyira a délre nyújtózó messzi táj, hanem a Meszes-völgy két oldalán, illetve a becsatlakozó kisebb völgyek közötti gerinceken elszórtan sorakozó zárt sziklagyepek vonzzák a tekintetet. A csendben várakozó bakancsos turista azt remélné, hogy bármikor kiléphet egy koronás szarvas valamelyik rétre. Itt találjuk az egyedülálló völgyhálózatot bemutató 5. táblát.

Fényfürdőt követően irány az árnyas bükkös!

A kitérő után a tanösvény nemsokára élesen balra kanyarodik, s beereszkedik a szomszédos Pénzverő-völgybe. Fejünk felett mindössze pár tíz méterre látjuk az előbb járt sziklagyepek alját, itt azonban ősi bükkös zord homálya fogad. Az egymáshoz ennyire közel eső, merőben eltérő erdőtársulások teszik igazán varázslatossá a Vértest (6. tábla: társuláshatár). A kifejezetten ritka, délszaki növényeknek otthont adó, mediterrán jellegű sziklagyepek alatt pár méterrel, a meredek északi oldalakban, már hűvös bükköst találunk, amely éppen ellenkezőleg, a jégkorszakból itt maradt, hidegkedvelő reliktumfajoknak ad menedéket.

Érdemes a leszakadt sziklatömbök mohás párnái mellett pihenni és szemlélődni egyet, az út innen gyorsabb menetben, kevesebb megállóval (7. tábla: erdőnevelés és 8. tábla: kultúrerdők) vezet vissza a múzeumhoz (közben találunk még egy bájos Mária-képet, ami szintén szemlélődésre csábít).

A Vértesi panoráma-tanösvény igazi „vetélytársa” a szomszédos, Csákvár felett található Haraszt-hegyi tanösvénynek, és együtt igazán jó okot szolgáltatnak arra, hogy akár gyerekekkel, akár nélkülük megtudjuk, miért is egyedülálló a maga nemében a gyönyörű Vértes.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • A Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeumhoz legközelebbi buszmegálló Csákberény központjában található (Hősök tere).

Anfahrt

 • A Hősök teréből nyíló István utca legvégén találjuk a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeumot (950m).

Parken

 • A Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum környékén a KRESZ szabályai szerint tudunk parkolni.
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

 • A Gerecse, Vértes és a Velencei-hegység turistakalauza

Kartenempfehlungen des Autors

 •  A Gerecse, Vértes és a Velencei-hegység turistakalauza


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

5,0
(8)
Eszter Kiss
08.03.2020 · Community
Szèpen karbantartott, jól kijelölt tanösvèny.
mehr zeigen
Nagy András
28.12.2019 · Community
Köszönet az oldalnak az ajánlásért, valóban fantasztikusan szép es változatos az egész útvonal, teli meglepetésekkel. Jó szívvel ajánlom mindenkinek!
mehr zeigen
Kilátó 2
Foto: Nagy András, Közösség
Csúcson
Foto: Nagy András, Közösség
Csúcson 2
Foto: Nagy András, Közösség
Völgy
Foto: Nagy András, Közösség
Mária kép
Foto: Nagy András, Közösség
Alle Bewertungen anzeigen

Fotos von anderen

+ 20

Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
leicht
Strecke
4,8 km
Dauer
3:00h
Aufstieg
159 hm
Abstieg
160 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour aussichtsreich familienfreundlich kulturell / historisch geologische Highlights botanische Highlights Geheimtipp Heilklima

Statistik

: h
 km
 Hm
 Hm
Höchster Punkt
 Hm
Tiefster Punkt
 Hm
Höhenprofil anzeigen Höhenprofil verbergen
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.