Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderung Top

A sziklaorom lábától a meggyes rétesig a Budai Zöldön

· 5 Bewertungen · Wanderung · Budapest · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Kilátás a Gellért-hegy oldalából
  / Kilátás a Gellért-hegy oldalából
  Foto: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Gellért-hegy oldalából
  Foto: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Gellért-hegy oldalából
  Foto: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Gellért-hegy oldalából
  Foto: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Foto: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A városmajori templom belseje
  Foto: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A városmajori templom
  Foto: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Jókai-kert
  Foto: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Normafa
  Foto: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 100 10 8 6 4 2 km
Természetélmény, épített emlékek, kisvasutazás és persze mennyei rétes - mindez azoknak, akik szeretnének kitörni egy kicsit a főváros nyüzsgéséből, és nem akarnak messzire menni.
geöffnet
leicht
11,9 km
3:37 h
500 hm
148 hm

Szerencsére a fővárosiaknak nem kell messzire menniük, ha szeretnének egy jót kirándulni. A zöld jelzést követve például Budapest természeti értékeit, illetve néhány építészeti érdekességét is fel lehet fedezni, így a túra egyben kulturális program is lehet. Ezen a szakaszon a Gellért-hegy lábától a Normafáig haladva több perspektívából is megcsodálhatjuk a fővárost, elhaladunk többek között a Filozófusok kertje vagy az impozáns városmajori templomegyüttes mellett, benézhetünk a nyugalmat árasztó Jókai-kertbe, zárásképp pedig akár a Gyermekvasúttal is utazhatunk kicsit.

Autorentipp

 • Ne félj néha letérni a jelzésről! Nagyon eltévedni biztosan nem fogsz, viszont olyan helyszínekre keveredhetsz, mint például a Jókai-kert a Költő utcában, ahol érdemes bóklászni és megnézni a szobrokat, a geológiai kiállítást vagy a Jókai emlékszobát.
 • Érdemes szem előtt tartani, hogy ez a túra sokszor a városban, utcákon halad.
Profilbild von Brigitta Hidvégi
Autor
Brigitta Hidvégi
Aktualisierung: 04.11.2019
Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
474 m
Tiefster Punkt
117 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Einkehrmöglichkeit

Normafa rétes büfé

Sicherheitshinweise

Biztonságosan járható.

Weitere Infos und Links

A túráról élménybeszámoló is készült, ide kattintva érheted el.

Start

Gellért-hegy (122 m)
Koordinaten:
DG
47.484529, 19.051783
GMS
47°29'04.3"N 19°03'06.4"E
UTM
34T 353232 5260850
w3w 
///physik.gesang.deutlichsten

Ziel

Normafa

Wegbeschreibung

Az első zöld sáv jelzést a Gellért-hegy alatt lehet megtalálni a Kelenhegyi út kezdeténél, ahonnan rálátni a Szabadság-hídra is. Az túra a legnépszerűbb útvonallal szemben nem a Citadellához vezet fel, hanem a hegy oldalában megy, és elhalad például Szent Gellért tekintélyt parancsoló szobra mögött is, ahová akár le is lehet mászni, hogy testközelből szemügyre vegyük. A püspök alakját eredetileg csak 3 méteresre tervezték, de úgy vélték, hogy ezzel a „csekélyke” mérettel kevésbé tudna érvényesülni a hegyoldalon, így megtoldották az eredeti elképzelést még röpke 4 méterrel.

Hamarosan feljutunk a világvallások reprezentásaiból álló Filozófusok kertjéhez. A békés egymás mellett élést jelképező kompozíció három alakját néhány éve ellopták, és bár azóta ezeket újraöntötték és ismét felállították a helyükön, azért fura belegondolni, hogy talán valakinek ott áll az előszobájában a leplekbe burkolózott Mahatma Gandhi, mint kalaptartó… A szoboregyüttes egyébként Budapest legnagyobb víztározója fölött fekszik. A Gruber József-medence két tárolójában összesen 80 000 köbméter víz fér el. Ami viszont még ennél is jobban lenyűgözi az itt járót, az természetesen a panoráma – a budai várnegyedre szuper kilátás nyílik.

Innen a néhány éve megújult Tabáni Botanikai Tanösvényen keresztül a Vérmezőig vezet az út (instant természetélmény a betondzsungelben). Néhány – kissé hangulatgyilkos – budapesti utca után megérkezünk a következő állomásunkhoz, a Városmajorba, ahol körbejárhatjuk a Jézus szíve plébániatemplom együttesét. A nagyobb, modernebb épület lenyűgöző, de az 1925-ben épült régi kistemplomnak is különleges romantikája van. Azért meg kell jegyezni, néhányan laknak körülötte, dacára az „életvitelszerű tartózkodást” tiltó táblának.

A Városmajort elhagyva a Kis-Sváb-hegyet hódítjuk meg, ahol sajnos könnyen szem elől téveszthető a zöld jelzés. Aggodalomra azonban semmi ok, itt csak felfelé kell tartani. A csúcson jó magasra nőttek a fák, úgyhogy ne nagyon számítsunk pazar panorámára. A Széchenyi-hegy felé ismét könnyen elveszthetjük a zöldet, ezért itt ajánlott térkép segítségét igénybe venni.

Ez a szakasz tulajdonképpen nem annyira a természetben, mint inkább házak, villák között vezet, ám ez ne rettentsen el senkit, bőven van min legeltetni a szemet. Némileg letérve a zöldről a Tündér utcában egy tábla jelzi, hogy „e helyen pihent és alkotott Radnóti Miklós”, de a magas faltól és a kesze-kusza növényzettől sajnos nem látni be. A „Tündérlakot” egyébként Radnóti anyósáék bérelték, de a költő is sok időt töltött itt Fifivel, a feleségével, és a verseiben felbukkanó természeti képek sokaságát köszönhetjük ennek az idilli környezetnek.

Innen egy perc sétára, a Költő utcában található a Jókai-kert, ahol a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) központja is található, és egyébként természetvédelmi terület, melyet Jókai 1853-tól birtokolt. Gyümölcsfákat, szőlőt telepített (ennek egy része ma is megvan), rózsákat ültetett, konyhakertet alakított ki, és ide vonult vissza, amikor nyugalomra vágyott. Egykori villáját lebontották, de a présház most is áll, és jelenleg irodalmi kiállításnak ad otthont. A kert hangulatos színfoltja az oroszlános pad. Bár a kőből faragott ülőalkalmatosság nem lehetett éppen aranyérbarát, de az írónak biztosan nem voltak ilyen problémái, mert azt mondják, előszeretettel üldögélt itt. Érdekes a pár méterre álló Anakreón-szobor is, ami állítólag Jókai arcát viseli, ám ránézésre ezt nem olyan könnyű megállapítani.

A Gyermekvasút széchenyi-hegyi végállomását elérve akár fel is pattanhatunk a kisvasútra a Normafáig, de a maradék egy-másfél kilométert gyalogszerrel is könnyedén megtehetjük. Ha pedig már megérkeztünk, ne felejtsük megjutalmazni magunkat egy jól megérdemelt rétessel.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

A kiinduló pontot, a Szent Gellért teret a BKK járműveivel, 4-es metróval, a 19-es, a 41-es, a 47-es, a 48-as, a 49-es, az 56-os és az 56A villamossal, illetve a 133E, a 973-as, a 907-es és a 7-es busszal lehet megközelíteni.

Anfahrt

Autós útvonalat legkönnyebben ide kattintva tervezhetsz.

Parken

Információ a parkolásról ide kattintva érhető el.

Koordinaten

DG
47.484529, 19.051783
GMS
47°29'04.3"N 19°03'06.4"E
UTM
34T 353232 5260850
w3w 
///physik.gesang.deutlichsten
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Kartenempfehlungen des Autors

Bármely Budapest vagy Budai-hegység térkép megfelelő.

Buchtipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung

Különösebb túrafelszerelésre nincs szükség, de egy térkép (akár online) jól jöhet, mert nem mindenhol egyszerű megtalálni a jelzést.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

4,0
(5)
Edit Farkas
19.11.2020 · Community
Nem sikerült végigmennem, a Diána útnál feladtam, mert eltűntek a jelzések (már jóval korábban, de itt lett elegem), és nagyon sok lett volna még hátra, ráadásul felfelé. Az elején rengeteg játszótér van, az egyiknél működő nyilvános WC is van. A legelején nagyon szép a kilátás, a közepén szépek a házak. Folyt. Köv. legközelebb.
mehr zeigen
2020. november 19., csütörtök 11:45:21
Foto: Edit Farkas, Közösség
Zsuzsanna Varga
20.04.2019 · Community
Igazi városi séta, egyszer megéri megcsinálni, főleg, ha az ember szereti Budapestet. De ne túl nagy elvárásokkal induljatok neki. Ne tévesszen meg senkit, hogy mennyi park mellett megy el az útvonal, mert a túra 80%-a betonon vezet. Az elején a Gellérthegyen túl kell élni a tömeget, vagy ha nem zavar, akkor felmászni a Citadellához. A közepe, a Hegyalja úttól a Maros utcáig kifejezetten szmogos még munkaszüneti napokon is. A Déryné pékségéből útközben fel lehet tankolni. ;) Az utolsó harmadon sok a lépcső. A Szépkilátás cukrászdában (Szamos) van mosdó. A finishben, a Normafán meg természetesen rengetegen vannak mindig. De a lángos és a rétes az tényleg nagyon finom. Utána bónuszként lefele libegővel is mehet az ember (1000 ft egy felnőtt jegy).
mehr zeigen
2019. április 20., szombat 21:25
Foto: Zsuzsanna Varga, Közösség
2019. április 20., szombat 21:25
Foto: Zsuzsanna Varga, Közösség
2019. április 20., szombat 21:26
Foto: Zsuzsanna Varga, Közösség
Alle Bewertungen anzeigen

Fotos von anderen

2021. április 4., vasárnap 20:03
2021. április 4., vasárnap 20:03
2021. április 4., vasárnap 20:04
2021. április 4., vasárnap 20:04
+ 11

Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
leicht
Strecke
11,9 km
Dauer
3:37 h
Aufstieg
500 hm
Abstieg
148 hm
mit Bahn und Bus erreichbar aussichtsreich Einkehrmöglichkeit familienfreundlich kulturell / historisch Bergbahnauf-/-abstieg Von A nach B

Statistik

 • 2D 3D
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
Karten und Wege
: h
 km
 Hm
 Hm
 Hm
 Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp