Teilen
Merken
Drucken
GPX
KML
Tour hierher planen
Einbetten
Fitness
Wanderung

A pákozdi ingókövek nyomában

· 7 Bewertungen · Wanderung · Velencei-hegység · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Pogány-kő, a pákozdi ingókövek legmagasabbja
  / Pogány-kő, a pákozdi ingókövek legmagasabbja
  Foto: Zsuzsa Lévai, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Kocka, a legismertebb pákozdi ingókő
  / A Kocka, a legismertebb pákozdi ingókő
  Foto: Zsuzsa Lévai, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Osztálykirándulás a pákozdi ingóköveknél
  / Osztálykirándulás a pákozdi ingóköveknél
  Foto: Zsuzsa Lévai, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Turistajelzés az út közepén heverő kövön, a pákozdi ingókövek felé
  / Turistajelzés az út közepén heverő kövön, a pákozdi ingókövek felé
  Foto: Zsuzsa Lévai, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A pákozdi Sár-hegy platója, az ingókövek felé
  / A pákozdi Sár-hegy platója, az ingókövek felé
  Foto: Zsuzsa Lévai, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Pandúr-kő, a legnagyobb pákozdi ingókő
  / Pandúr-kő, a legnagyobb pákozdi ingókő
  Foto: Zsuzsa Lévai, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Pandúr-kő, a legnagyobb pákozdi ingókő mellett halad a turistaút
  Foto: Zsuzsa Lévai, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A pákozdi Bella-tónál
  Foto: Zsuzsa Lévai, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pákozd felé
  Foto: Zsuzsa Lévai, Magyar Természetjáró Szövetség
0 150 300 450 m km 1 2 3 4 5 6 7 Pákozdi ingókövek

A Velencei-hegység legizgalmasabb látnivalóit, a furcsa alakzatokba kövült, gömbölyded gránittömbökből álló ingóköveket fedezzük fel a kellemesen rövid, gyerekekkel is könnyen teljesíthető körtúrán.

geöffnet
leicht
7,3 km
2:00 h
158 hm
158 hm

Ha a Velencei-tó kerül szóba, nem sokaknak jut eszébe a túrázás, sokkal inkább a strandolás és a biciklizés. Pedig temérdek felfedeznivalót rejt a tó környéke, ott van mindjárt a tó északi partán a Velencei-hegység, amit talán megszokásból nevezünk hegységnek, hiszen a Dunántúli-középhegység legkisebb tagjának legmagasabb pontja is csupán 352 méter. Előnye viszont, hogy a könnyű megközelíthetőséget kihasználva az északi parti településekről gond nélkül el lehet jutni a hegységbe: a területet átszövik a turista- és a kerékpáros útvonalak. 

A Velencei-hegység tömegét alkotó gránit nagyjából háromszáz millió éve keletkezett, és ez adja a hegység különlegességét is: Magyarországon csak itt (és a Keleti Mecsekben) lehet a gránitot közvetlenül a felszínen tanulmányozni. Az egykor a föld mélyén, a forró magmából kihűlés közben feltöredezett gránitdarabok a víz és az erózió hatására a föld felszínére kerültek, mégpedig a jellegzetes, mállás okozta kerekített formájukban.

Mivel ezek a kőhalmok pont úgy néznek ki, mintha csak véletlenszerűen egymásra pakolta volna valaki a köveket, olyan érzésünk támad, mintha egy kis fuvallat is kibillenthetné helyükről a kőzsákokat - ezért is nevezte el őket a népnyelv ingóköveknek. A valójában cseppet sem ingatag kövek azonban a látszat ellenére nem adják könnyen magukat; a gránit szilárdan tartja magát sok-sok millió éve. 

Körtúránk Pákozd központjából indulva az ismertebb ingókövek felfedezésére ad lehetőséget, amit a gyerekek is garantáltan élvezni fognak. Némelyik kőre, mint pl. a Pogány-kő, biztonságosan fel lehet mászni, és onnan a kilátásban gyönyörködni. Más formációk, mint a Pandúr-kő, veszélyesebbek, ezért ott óvatosabban kell mászni.

Az út elején elhaladunk a mesterségesen kialakított, de szép környzeteben fekvő Bella-tó mellett is, a kopár fennsíkon található ingókövek után pedig ligetes, árnyas völgyben sétálunk. Kis kitérőkkel eldugott helyeken lévő köveket is felfedezhetünk a túra vége felé.

Autorentipp

 • Az út nagy részén nincsen árnyék, ezért nyáron mindenképpen készüljünk fejfedővel, napkrémmel!
 • Elegendő vizet vigyünk magunkkal, mert útközben nem lesz lehetőségünk vízvételre.
 • Hosszúszárú nadrág ajánlott, mivel a területen gyakori a tüskés, szúrós aljnövényzet, bokor.
 • Ha ezt a félnapos programot ki akarjuk egészíteni, érdemes a közeli Pákozd-Sukorói Arborátumot és Vadasparkot, valamint az onnan nem messze található Katonai Emlékparkot is felkeresni.
outdooractive.com User
Autor
Zsuzsa Lévai
Aktualisierung: 08.07.2019

Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
234 m
Tiefster Punkt
119 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Einkehrmöglichkeit

Ingókő étterem

Sicherheitshinweise

 • A Pandúr-kő mellett vezető turistaút egy rövid szakaszon nagyon meredek és csúszós.

Ausrüstung

 • Nyáron a sok nyílt terület miatt ajánlott a fejfedő és a napkrém használata.
 • Zárt cipő ajánlott a köves, kavicsos talaj miatt.
 • Praktikus a hosszú szárú nadrág a szúrós, tüskés növényzet miatt.

Start

Hősök tere, Pákozd (123 m)
Koordinaten:
Geographisch
47.216871, 18.541214
UTM
34T 313831 5232197

Ziel

Hősök tere, Pákozd

Wegbeschreibung

Itiner :

 • Pákozd főútjáról a Kultúrház melletti Templom soron indulunk el, jobbra átszeljük a Bella-patakot
 • Elhaladunk a Bella-tó mellett, követjük a Z+ jelzést.
 • Egy elágazásban a jobb oldali Z jelzésre térünk rá.
 • A Kocka kő után a S▲ jelzésen haladunk.
 • Egy elágazásnál balról érkezik a S , mi ott jobbra tartva megyünk tovább a S jelzésen.
 • A település határában a S becsatlakozik a P+ jelzésbe, innen ez utóbbit kövessük a körtúra végéig.

A túráról részletesen :

Föl a kopár tetőre

Pákozdon a Hősök terével szemközt, a harangláb és a Kultúrház között indul körtúránk. Rögtön a Művelődési ház után, egy kopár-füves területen jobbra fordulunk, és átkelünk a Bella-patak feletti kis hídon. Az Ady Endre utcában jobbról hangulatos kertesházak, balról a patak övezi az utat. Az utolsó ház után az utca jobbra fordul, de mi letérünk balra, egy vadvirágos rét felé.   

Tölgyfák kisebb csoportja jelzi az útirányt, majd megérkezünk az egykori Bella-fürdőhöz, mai nevén Bella-tóhoz. A mesterséges tó partján meghagyott vaslépcsők utalnak a tó egykori funkciójára, ma „csak" az árnyékot adó fák karéjában gyönyörködhetünk a tópartról. Bár a környék így is hangulatos, tervek szerint rendeznék a tó környékét, és sétányokkal, szabadtéri színpaddal, sütögetőhelyekkel kedveznének a kirándulóknak. 

A Z+ jelzést követjük a tó után, de nem sokáig, csak a Pákozd felől érkező, utunkat keresztező Rákóczi Ferenc utcáig. Itt figyeljünk, mert az útról rögtön letérünk jobbra egy szűk ösvényen, ahol a Z jelzést látjuk a fára festve. Enyhén emelkedő szekérúton haladunk tovább, majd egy drótkerítés mellett vezet az út. Felérünk a Sár-hegy kies, kopár platójára, amelyet néhol csipkebogyó- és szederbokrok színeznek.  Egy kereszteződésben jobbra fordulunk - itt ne keressünk jelzést, a füves-bokros fennsíkon nem akadt tereptárgy, ahova fel lehetne festeni. Később persze rálelünk a Z sávra, de akkor sincs nagy baj, ha egyenesen megyünk: ugyanúgy az ingókövekhez vezet az az út is. Újabb turistaút-kereszteződéshez érünk, jobbról csatlakozik be a P+ jelzés: érdemes megjegyezni, mert tökéletes menekülőút a körtúra levágására.

Kő kő hátán

Balra kanyarodunk, innen már látszódik az a kis dombocska, ahol bemelegítésképpen a sűrű bokrok közé rejtőzött első nagyobb kőhalmot megmászhatjuk. Visszatekintve a tetejéről, a cserjék és az erdősáv szélén magasodó fenyők mögött láthatjuk megcsillanni a Velencei-tó víztükrét. Menjünk tovább a következő dombra, a száraz időben igencsak poros út közepén egy nagyobbacska kövön láthatjuk, hogy a Z és a P+ jelzés párhuzamosan halad itt. A kimagasláson, túránk legmagasabb pontján (241 m) találjuk az első nevesített sziklaformációt, a Pogány-követ. Itt már megfigyelhetjük az ingókövekre jellemző alakzatot: a gömbölyded gránitkövek mintha véletlenszerűen lennének egymásra halmozva, és csak a véletlennek köszönhetnék, hogy nem mozdulnak el. Ez persze nem így van, a Pogány-kő szikláira óvatosan, de fel lehet mászni. Ha már felmásztunk, kinyílik előttünk a panoráma: belátjuk a Sár-hegy dimbes-dombos platóját, a Velencei-tavat, valamint a Velencei-hegység egy részét, beleértve a hegység legmagasabb pontját, az adótoronnyal koronázott Meleg-hegyet is. A Pogány-kő nem csak geológiai érdekesség, hanem bizonyos szempontból társadalmi emlék is: a cirill betűs graffitik arról az időkről tanúskodnak, amikor a területet a szovjet katonák lőtérként használták.

Továbbsétálunk, és nagyjából ötven méter után jobbra egy szűkebb ösvényre térünk a Z jelzést követve. Az út mentén, bokrokkal körbenőve áll méltóságteljesen az Oroszlán-szikla. Bizonyos szögből valóban mintha oroszlán formája lenne a három-négy kisebb kődarabnak, de magunktól nem biztos, hogy erre asszociálnánk. Még egy kicsit továbbhaladva, egy turistaút-csomóponthoz érkezünk, ahol a pákozdi ingókövek talán legismertebb darabját, a Kockát pillantjuk meg. A név eredetén most nem kell gondolkoznunk, magától értetődő: a két alsó szikladarab fölött egy, az élén egyensúlyozó kockához hasonlatos gránitdarab áll, látszólag dacolva a gravitációval. A látványos alakzatot körbejárva minden oldalról kicsit más képet mutat. A Kockánál jelzést váltunk, és az eddigi haladási irányunkhoz képest jobbra fordulunk a S▲ jelzésre. Néhány száz métert ereszkedünk a cserjésben az ismét szűkebbé váló ösvényen, majd egyszer csak megpillantjuk a völgyoldalban a legnagyobb ingókő-formációt, a Pandúr-követ. A részben a fák takarásában lévő hatalmas, impozáns kőrakásokat érdemes körbejárni, és felmászni egy-egy kiszögellésre, hogy gyönyörködhessünk az alattunk elterülő, erdők borította hegyek és völgyek látványában. Persze csak óvatosan másszunk, mivel egyes kövek már nagyon magasan vannak, és a sík, gömbölyded formákon nem nagyon akad kapaszkodó.

Völgymenet

Utunk a hatalmas szikla oldalában folytatódik, keressük a köre festett S▲-et. Itt egy igen kellemetlen, de szerencsére rövid szakasz vár ránk: meredek, köves-kavicsos, csúszós ösvény vezet le a völgy aljára. Árnyékos, ligetes elegyes-gyertyános erdőben megyünk tovább, itt találkozunk először az 1994-ben kialakított Gránit földtani tanösvény zöld tölgyfalevél jelzésével. A leírások szerint ez a jelzés végigvezet az ingókövekek között, de 2018 őszi helyzet szerint eléggé hiányos a felfestés, a hegytetőn lévő köveknél ne keressük. Négyszáz méter múlva az elágazásnál az egyenesen, kicsit jobbra tartó S sávot kövessük.

Szűk egy kilométer múlva a turistaútról a tanösvény egy hurok formájú kitérőt tesz - érdemes ezt követnünk, ha megtaláljuk a néha szégyenlősen megbúvó jelzéseket. A kitérő nem több, mint négyszáz méter, de nagyon hangulatos útvonalon vezet el minket a Kis cipó nevű sziklához. A S sávhoz való visszatérés előtt pedig egy bájos minifenyveserdőt is átszelünk.

Keveset haladunk ismét a széles földúton, majd ismét letérünk a zöld tölgyfalevél jelzés mutatta útra, ami hamarosan találkozik a Sár-hegy platójától idevezető P+ jelzéssel. (Ez az az összekötő útvonal, amin le lehet rövidíteni körtúránkat.) Puha gyepszőnyegen keresztül átvágva közeledünk a településhez, a Velencei-tó is kibukkan a lejtős utca horizontján. Stílusosan az Ingókő utcán sétálunk le a főútig, ahol jobbra fordulva hatszáz méter múlva érünk vissza indulópontunkhoz, a Hősök terére.

Öffentliche Verkehrsmittel

 •  A Székesfehérvár és Sukoró, illetve Budapest között közlekedő buszról a Pákozd, Hősok tere megállónál szálljunk le.

Anfahrt

 • A Pákozd, Hősök tere buszmegálló és a parkoló ugyanott található, a túra innen indul.

Parken

 • Pákozdon a Budai út és Hősök tere sarkán találunk parkolót. 
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

Gerecse, Vértes és Velencei-hegység turistakalauz

Kartenempfehlungen des Autors

Velencei-hegység, Velencei-tó turistatérkép


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

5,0
(7)
Judit Tihanyi
22.09.2019 · Community
Nagyon klassz kis séta útvonal, a jelzéseket hiányolom a túra leírásánál. Hol a zöld keresztetet, hol a sárga háromszöget, vagy nyilat kell követni. Nem túl egyértelmű, de lehet csak nekünk.
mehr zeigen
2019. szeptember 22., vasárnap 22:03:21
2019. szeptember 22., vasárnap 22:03:43
2019. szeptember 22., vasárnap 22:03:58
Ágnes Máté
15.09.2019 · Community
Kényelmes, szép útvonal. Kisgyerekkel nagyon élvezetes.
mehr zeigen
2019. szeptember 15., vasárnap 17:06
Foto: Ágnes Máté, Közösség
2019. szeptember 15., vasárnap 17:06
Foto: Ágnes Máté, Közösség
Hajni Mester
29.08.2019 · Community
Egy élmény volt, gyönyörű táj
mehr zeigen
Ingó kövek
Foto: Hajni Mester, Közösség
Alle Bewertungen anzeigen

Fotos von anderen

+ 6

Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
leicht
Strecke
7,3 km
Dauer
2:00 h
Aufstieg
158 hm
Abstieg
158 hm
Rundtour familienfreundlich geologische Highlights Heilklima

Statistik

: h
 km
 Hm
 Hm
Höchster Punkt
 Hm
Tiefster Punkt
 Hm
Höhenprofil anzeigen Höhenprofil verbergen
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.