Teilen
Merken
Drucken
GPX
KML
Tour hierher planen Tour kopieren
Einbetten
Fitness
Wanderung

A mesés Réka-völgyben

· 2 Bewertungen · Wanderung · Mecsek-hegység · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A mecseknádasdi Árpád-kori templomtól indulunk túránkra
  / A mecseknádasdi Árpád-kori templomtól indulunk túránkra
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A püspökszentlászlói kastély
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kis harangláb Püspökszentlászlón
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A püspökszentlászlói arborétum kis tavacskája, háttérben a felújított püspöki kastély
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Tél a vadregényes Réka-völgyben
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Réka-völgy talán ősszel mutatja legszebb arcát
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A megduzzadt patakon nem könnyű átkelni
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ősz a Réka-völgyben
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Réka-völgy patakján sokszor csak köveken átugrálva jutunk át
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A vadregényes Öreg(Halász)-patak völgye
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A völgyben kígyózó patak
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Enyhébb teleken már decemberben előbújik a Mecsek jelképnövénye, az illatos hunyor
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Stein-malom mögött kezdődik a Réka-völgy
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Réka-kunyhó
  Foto: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 14 12 10 8 6 4 2 km Püspökszentlászlói arborétum Püspöszentlászlói kastély Réka-kunyhó

A Kelet-Mecsek talán legszebb, festővászonra kívánkozó vidéke a vadregényes Réka-völgy. A meredek hegyoldalak közé szorult meanderező patak számtalanszor állítja az arra vetődő vándort akadályok elé. Ilyenkor „patakátugrás” következik, ami bizony csapadékos időszakokban nem is olyan egyszerű feladat. Választhatjuk kirándulásunk időpontjának bármely évszakot, a mesés Réka-völgyben nem fogunk csalatkozni.
geöffnet
leicht
14 km
4:00 h
278 hm
221 hm
Még el sem indultunk túránkra, máris egy építészeti csodába „botlunk”, hiszen túránk a mecseknádasdi Árpád-kori templomtól indul. A temető régi sírkövei között sétálva szinte megáll az idő az emberfia számára. Kirándulásunk igazi színfoltja a Kelet-Mecsek egyik gyöngyszeme, a Réka-völgy, és a vadregényes szurdokban kígyózó patak, mely izgalmas kihívások elé állítja a bakancsosokat. A kaland mellett a lenyűgöző táj látványa is garantált. A völgy végében az Etelka-forrás és a Réka-kunyhó várja a megfáradt vándort. Kalandozásunk itt még nem ér véget, mert a völgyből kivezető ösvény sem nevezhető hétköznapinak. Túránkat a Püspökszentlászlói kastély és arborétum felfedezésével koronázzuk meg.

Autorentipp

 • A térképeken a Réka-völgyet „Nehezen járható” jelzővel illetik. A kalandokhoz szokott vándornak nem igazán jelenthet gondot, de azért kellő óvatosságot igényel a völgyi barangolás.
 • Csapadékos időszakokban a Réka-völgy patakja szélesre, már-már félelmetesre duzzad, tanácsos ilyenkor akár gumicsizmában útra kelni. Száraz időben könnyebben átkelhetünk a vízfolyáson.
outdooractive.com User
Autor
Nándor Müller
Aktualisierung: 13.09.2019

Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
477 m
Tiefster Punkt
204 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Start

Mecseknádasd, Temető buszmegálló – Árpád-kori templom (215 m)
Koordinaten:
Geographisch
46.221105, 18.452945
UTM
34T 303565 5121767
what3words 
///abermals.anlegern.gesunden

Ziel

Hosszúhetény, Fő tér, Kultúrház buszmegálló

Wegbeschreibung

Itiner

 • A mecseknádasdi Árpád-kori templomtól a Z jelzésen indulunk kalandos túránkra.
 • A Stein-malomnál a P+ jelzésen déli irányba elhagyjuk az Óbányára vezető országutat, és betérünk a Réka-völgybe.
 • A völgy végében, a Réka-kunyhónál jelet váltunk és a K◼  jelzésén nyugati irányba elhagyjuk a Réka-völgyet.
 • A püspökszentlászlói Hettyei-forrásig a K◼ jelzését követjük, majd az üdülőfaluban a Z◼  jelzésre váltunk, melyet Hosszúhetény központjáig követünk.

A túra részletes leírása

A buszról leszállva a 6-os főút nagy kanyarulatában álló buszmegállónál pillantjuk meg a Z jelzést. Mielőtt nekiindulnánk izgalmasnak ígérkező túránknak, sétáljunk fel a domboldalban álló Árpád-kori templomhoz! A festői környezetben álló Szent István-templom első épületelemei az 1230-as években épülhettek. (Kerítőfalát a 16. században kapta, védelmi céllal.) A templom melletti lépcsősoron lesétálunk az Óbányára vezető országútra, melyen balra indulunk tovább. Előbb elmegyünk egy borászat, majd egy lovarda mellett, így érkezünk a Stein-malomhoz, mely a 20. század közepéig működött a bővizű patak energiáját hasznosítva. Az útelágazásban áll Skóciai Szent Margit keresztje (szülőhelye a Rékavár lehetett, melynek szerény romjait a hegytetőn találjuk), az Óbányai-patak partján nyújtózkodó kis tisztáson pedig barátságos kis pihenőt találunk.

A malomépület mögött balra, déli irányba indulunk tovább a P+ jelzésen. A P+ Nagymányok felől érkezik, a Z pedig egy igen meredek ösvényen – a malom mögött – felkapaszkodik a Réka-várhoz. 100 méter után jobbra irányít jelzésünk, és innen már a Réka-völgyön végigkúszó Öreg(Halász)-patak mentén követjük ösvényünket. A patak túloldalán a Réka-völgyi hétvégi telep házai sorakoznak. Néhány száz méter után mai túránk legizgalmasabb kalandja kezd kibontakozni előttünk. A völgyön végigkígyózó patakon tucatnyi alkalommal kell átkelnünk, több helyen ezt csak a patakba dobált köveken, sziklákon ugrálva tudjuk száraz lábbal megúszni. A szurdokvölgy egyre jobban összeszűkül, egy helyen kisebb sziklalépcsőn kell átaraszolni a patak túloldalára, máshol pedig a széles vízfolyás állja utunkat.

Az akadályokat legyőzve másfél kilométer után egy kis rétre bukkanunk ki. Itt a P+ balra felvezet a hegyoldalban harántoló erdészeti útra. Akinek elég volt az izgalmakból, az választhatja ezt a kényelmesebb útvonalat. Aki azonban még bírja az iramot és a kihívásokat, annak továbbra is a vadregényes patakvölgyet ajánlom. A jelzetlen csapáson kalandozni felejthetetlen élmény, nagy kihívás. A következő egy kilométert kidőlt, elkorhadt fák törzsein átmászva, vadcsapáson tesszük meg. A meredek partoldalban rövidesen megpillantjuk a csordogáló Disznós-kút forrását, majd a Kedves-forráshoz vezető P● jelzésen felkapaszkodva elhagyjuk a völgyet.

Az erdészeti úton csakhamar egy rakodóhoz érünk, innen földes szekérúton folytatjuk völgyi kalandozásunkat. A megszelídült völgyben keresztezi utunkat a Z+ jelzése, majd néhányszor „könnyed” patakátkelés következik, így érkezünk a festői környezetben álló Réka-kunyhó tisztásához, és a hatalmas fenyőfák árnyékában csordogáló Etelka-forráshoz. A kis rét ideális hely a pihenéshez, a kulcsosházat pedig előzetes bejelentkezéssel ki is bérelhetjük - ami kiváló ötlet a Keleti-Mecsek felfedezéséhez.

A völgyet a Kisújbánya felől érkező K◼ jelzésén nyugati irányban hagyjuk magunk mögött – a P+ balra, Pécsvárad felé vezet tovább. Igen nehezen járható, meredek partoldalban araszolunk felfelé, mélyen alattunk egy névtelen patak vájt évmilliók alatt festői szurdokot a tájba, ennek látványa kíséri utunkat. A hosszan és folyamatosan emelkedő szakasz végén erdészeti aszfaltos útra bukkanunk ki. A szemközti kis tisztáson esőbeállót, pihenőt, és a Zengő-kő emléktábláját találjuk, ahol kifújhatjuk magunkat.

600 métert gyalogolunk az erdészeti úton, amikor hozzánk csapódik a Zengőről érkező S jelzése, mellyel együtt balra ismét az erdőbe térünk. Igen meredek, vízmosta horhosban igyekszünk lefelé, elmegyünk a Korsoma-rét, majd a partoldalban csordogáló Korsoma-forrás mellett, így érkezünk a püspökszentlászlói kastélyhoz. A kerítés mellett balra fordulunk, és néhány perc alatt a Hettyey-forráshoz érkezünk. Érdemes túránkat a kastély és az arborétum nyitvatartási idejéhez igazítani, mert botanikai és kultúrtörténeti érdekességek sora vár ránk.

Püspökszentlászló tornácos házai mellett már a Z◼ jelzését követve folytatjuk utunkat. Elmegyünk az üdülőfalu kis kápolnája mellett, majd a kistelepülést elhagyva széles köves úton gyalogolunk közel három kilométert a Püspökszentlászlói-völgyben. Hosszúhetény házai között sétálva a település felhagyott kőbányájában megpillantjuk Hetény vezér szobrát. Innen már csak néhány száz métert kell gyalogolnunk a nagyközség Fő terére, ahol a Kulturház megállónál buszra szállhatunk Pécs, Komló, vagy Bonyhád irányába.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • A Pécs, illetve Bonyhád felől közlekedő távolsági buszokkal érkezhetünk Mecseknádasdra, ahol a Mecseknádasd, temető buszmegállónál kell leszállnunk.
 • A túra végén a Hosszúhetény, kultúrház megállóba érkezünk (ez a település központjában van).

Anfahrt

 • Az országút nagy hajtűkanyarulatánál, a buszmegállójától indul a Z jelzése.
 • A túra vége szintén buszmegálló.

Parken

 • Mivel a túra egyirányú, ezért megközelítése tömegközlekedéssel ajánlott.
 • Autóval érkezve a pécsi buszpályaudvar körül érdemes parkolni (mellette, a panelházak előtt találunk parkolót), hiszen innen a túra mindkét végpontja elérhető busszal.

Koordinaten

Geographisch
46.221105, 18.452945
UTM
34T 303565 5121767
what3words 
///abermals.anlegern.gesunden
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

 • Müller Nándor: Barangolások a Mecsekben - túrakönyv
 • Müller Nándor: Négy évszak a Mecsekben - fotóalbum
 • Mecsek turistakalauz

Kartenempfehlungen des Autors

 • Bármely Mecsek-térkép

Ausrüstung

Alapvető túrafelszerelés: Az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

5,0
(2)
Tamás Angyal
14.07.2020 · Community
Nekünk nagyon tetszett ez a túra, imádjuk a patak menti túrákat! Tettünk egy kis kitérőt.. megmásztuk a Zengőt - 682m, hát embertpróbáló az út a csúcsra, de megéri.... Innen sárga jelzésen mentünk tovább Püspökszentlászló kastélyig ( csodás volt az arborétum) és innen visszafordultunk Réka-völgy kezdetéig(20.6km lett a túránk vége 7-óra alatt) ... Vetekszik a túra Óbányával, kevésbé ismert útvonal, kevesebb emberrel...
mehr zeigen
Réka völgy
Foto: Tamás Angyal, Közösség
Réka völgy
Foto: Tamás Angyal, Közösség
Réka völgy
Foto: Tamás Angyal, Közösség
Réka völgy
Foto: Tamás Angyal, Közösség
Réka völgy
Foto: Tamás Angyal, Közösség
Réka völgy
Foto: Tamás Angyal, Közösség
Réka völgy
Foto: Tamás Angyal, Közösség
Zengő 682m
Foto: Tamás Angyal, Közösség
Tamás Híves
07.08.2019 · Community
Szép nem túl nehéz, bár elég hosszú túra számtalan patakátkeléssel, ami nem okozott problémát. Réka várhoz nem mentem fel, ez 60 felett már sok lett volna. A szomszédos Óbányai-völgy azonban még izgalmasabb, de ez is megér egy túrát.
mehr zeigen
Gemacht am 02.08.2019
Foto: Tamás Híves, Community
Foto: Tamás Híves, Community
Az ilyen jelzések kissé zavaróak voltak.
Foto: Tamás Híves, Community
Foto: Tamás Híves, Community
Foto: Tamás Híves, Community

Fotos von anderen

+ 9

Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
leicht
Strecke
14 km
Dauer
4:00h
Aufstieg
278 hm
Abstieg
221 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Streckentour Einkehrmöglichkeit kulturell / historisch geologische Highlights Geheimtipp Heilklima

Statistik

 • 2D 3D
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
: h
 km
 Hm
 Hm
 Hm
 Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.