Teilen
Merken
Drucken
GPX
KML
Tour hierher planen
Einbetten
Fitness
Wanderung

A Meleg-mány- és a Nagy-Mély-völgy természeti csodái

· 4 Bewertungen · Wanderung · Mecsek-hegység · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A Nagy-Mély-völgyben
  / A Nagy-Mély-völgyben
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A bővizű Kánya-forrás
  / A bővizű Kánya-forrás
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Kőlyuki-barlangnál
  / A Kőlyuki-barlangnál
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A varázslatos Nagy-Mély-völgy mésztufagátas vízesései
  / A varázslatos Nagy-Mély-völgy mésztufagátas vízesései
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Mecsek legnagyobb vízesése a Meleg-mányi
  / A Mecsek legnagyobb vízesése a Meleg-mányi
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Kőlyuki-barlang monumentális bejárata
  / A Kőlyuki-barlang monumentális bejárata
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Cserkész (Eta-forrás) a Kőlyuki-barlang szomszédságában ered
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Mohás sziklák oldalába épített fahídon kelünk át
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Meleg-mányi-barlang víznyelője
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Apró vízesések a Meleg-mányi-völgyben
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Anyák-kútja
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A mánfai Árpád-kori templom
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Nagy-Mély-völgy szurdokában kígyózó patak
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
0 150 300 450 600 m km 2 4 6 8 10

Biztosan állíthatom, hogy a Meleg-mányi-völgy és a Nagy-Mély-völgy a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet két legszebb szurdokvölgye. Nevezhetném őket a „legek birodalmának”, ahol víznyelők, barlangok, források, a bővizű patakokon alázúgó vízesések varázsolják el az arra járó turistákat.

geöffnet
leicht
10,3 km
3:00 h
376 hm
376 hm

Kalandos, izgalmas, látványokban gazdag kirándulás vár ezen a túraútvonalon. A körtúrán felkeressük a Kőlyuki-barlang impozáns bejáratát, a Meleg-mányi-barlang víznyelőjét, és felkapaszkodunk a Mély-völgyi-kőfülkéhez. A Mecsek két meseszép völgyében járva zúgók, vízesések kápráztatnak, miközben ezeken a bővizű patakokon többször izgalmas „patakátkelést” hajtunk végre. Felkeressük a mésztufagátakon kialakult Meleg-mányi-vízesést, mely a hegység legnagyobb, és leglátványosabb vízesése. A túra végén egy kis kultúrtörténeti adalékként a Mánfai Árpád-kori templomot is meglátogatjuk.

Autorentipp

 • Hosszan tartó csapadékos időszakokban a szurdokvölgyekben megáradhatnak a patakok, nehéz keresztülgázolni rajtuk, ilyenkor akár gumicsizmában is érdemes elindulni, de mindenképpen ajánlott a vízhatlan túrabakancs.
 • Utunk során számos forrást érintünk, melyek vizéből bátran meríthetünk, felfrissülhetünk.
 • Ha túránkat április-májusra időzítjük, akkor a Mecsekre jellemző medvehagymatengerben járhatjuk végig az útvonalat.
outdooractive.com User
Autor
Nándor Müller
Aktualisierung: 19.06.2019

Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
480 m
Tiefster Punkt
188 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Ausrüstung

Alapvető túrafelszerelés: esős időben akár gumicsizma, de mindenképen vízhatlan túrabakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Start

Mánfa, Kőlyuki betérő vendéglő (buszmegálló) (190 m)
Koordinaten:
Geographisch
46.160881, 18.215644
UTM
34T 285029 5115691

Ziel

Mánfa, Kőlyuki betérő vendéglő (buszmegálló)

Wegbeschreibung

Itiner

 • A Kőlyuki betérő parkolójától a P jelzést követjük a Nagy-Mély-völgyön végig.
 • A Nagy-Mély-völgyből felkapaszkodunk a gerincre, ahol irányt és jelet váltva már a K jelzést követjük balra.
 • 800 méter után ismétbalra fordulunk, a Kereszt-kunyhótól a P+ északi ágát követve ereszkedünk le a Meleg-mányi-völgybe.
 • A mánfai Árpád-kori templomnál elhagyjuk eddigi kalauzunkat, és a nyugati irányba tartó P◼ jelzésen visszasétálunk a Kőlyuki betérő vendéglőhöz.

A túra részletes leírása

Komló vizének nyomában

Az étterem parkolójától a Sikonda felől érkező P jelzésen déli irányba, a völgybe indulunk. A patak hídján átkelve elsétálunk a Ciframalom épülete mellett (kerekét a patak forgatta valaha), majd a Mánfai-horgásztó kerítése mentén gyalogolunk. A tavat elhagyva a K● balra csalogat a Bikfa-forráshoz, a jobbra induló P● jelzését követve pedig átkelhetünk a patakon, és a vadregényes, sziklás völgyben megbúvó Kőfejtő-forrást is felfedezhetjük.

Visszatérve, 600 méternyi gyaloglás után a Cserkész-forrás pihenőjéhez érkezünk - nevét az egykor körülötte táborozó cserkészcsapatról kapta, tábláján a mozgalmat jelképező liliom látható. Az ösvényen egy 6 méteres mésztufa-lerakódást találunk, mellette pedig a Kőlyuk barlangja hasít a mészkősziklafalba. A vasajtóval elzárt járatban fontos vízművek működtek: többek közt egy méretes víztározó gondoskodott róla, hogy az innen induló csővezeték Komló iparát szolgálja (a csövet a völgy alsó szakaszán láthatjuk is). Ahogy a rendszerváltáshoz közeledve az ellátási nehézségekkel egyre inkább küszködő nehézipar hanyatlott, a kőlyuki vízkiemelés szükségtelenné vált és leállt.

Források vidékén

Itt csatlakozik a Zsidó-völgy felől érkező Z jelzése, mellyel együtt indulunk tovább a varázslatos Nagy-Mély-völgybe. A vízmű építményeit magunk mögött tudva a völgykatlan egyre inkább összeszűkül, mohás sziklák oldalában kiépített fahídon vezet utunk. Ösvényünket követve rövidesen patakok összefolyásához érünk, ahol egy kalandos „patakátkelés” vár ránk. Hol a partoldalban, hol a patakmeder kövein átugrálva haladunk előre, miközben kisebb zúgók, vízesések látványában és szelíd szurdokkörnyezetben gyönyörködünk. Rövidesen elmegyünk a patak túloldalán csordogáló Sziklás-forrás mellett - a vizet hasadékain elnyelő mészkövet a víz szénsavtartalmával oldja, hordalékával koptatja, így járatokat, barlangokat alakít ki benne, hogy aztán a forrásokban lépjen újra felszínre.

Közel egy kilométert gyalogolunk a varázslatos szépségű szurdokvölgyben, amikor balról, a Meleg-mányi-völgy irányából hozzánk csapódik a K● jelzése, mellyel elsétálunk a négyszáz méterre felszínre törő, bővizű Kánya-forráshoz, és a közelében csordogáló Mariska-forráshoz. Egy kis kalandozás kedvéért érdemes felsétálni a Mély-völgyi-kőfülkéhez, melynek bejárata egy sziklafalban nyílik.

Gyönyörű bükkerdőben, igen meredek ösvényen haladunk, a hosszú kaptató végén a gerincen végigfutó K jelzéséhez érünk, melyet balra követünk. Rövidesen a Nyugati-Mecsek hátán futó országútra bukkanunk ki, ahol elsétálunk egy erdészház mellett, így érkezünk az út mellett megbújó Kereszt-kunyhó nevű helyhez, ahol hosszabb pihenőt is beiktathatunk. (Valaha favágók menedékkunyhója állt itt, a kereszt mellett, innen ered a név.)

A Meleg-mányi-völgy vízesései

Irányt váltunk, és a P+ jelzésen északi irányba lendülünk. A hangulatos erdőben egyre meredekebben ereszkedik lefelé ösvényünk, majd a „térdszaggató” lejtő végén keresztezi utunkat a K● jelzése. Az elágazástól lesétálunk a Meleg-mányi barlang víznyelőjéhez, majd a közelben csordogáló Anyák-kútjához, ami a völgy patakját táplálja. Innen 300 méterre hull alá a mésztufalépcsős Meleg-mányi-vízesés, mely a hegység legnagyobb és leglátványosabb vízesése. A lenyűgöző jelenség eredete a patak és a mészkő viszonyában keresendő: a vízben lévő szénsav oldja a mészkövet, így amikor hasadékaiban elnyelődve a mélybe szivárog, ott elraktározza a mészanyagot. A forrásból napvilágra lépő patakból elillan a szénsav egy része, ezzel kicsapódik a mész - így édesvízi mészkő (mésztufa) képződik, mely bekérgezi a víz útjában heverő akadályokat (sziklalépcsőket, fatörzseket, köveket stb.). A likacsos kőzetet, mely a Meleg-mányi-völgyben kb. 15 ezer éve képződhet, közelről nézve könnyen azonosíthatjuk. (Ugyanez a jelenség megfigyelhető túránk elején, a Nagy-Mély-völgy zúgóinál is.)

Mánfa közelében

A fantasztikus, nagy vízhozam esetén dübörgő természeti képződmény lábánál ered a Meleg-mányi-forrás. Tovább indulva kisebb-nagyobb vízesések látványa kíséri utunkat. A patakon átívelő padlókon átkelve egyenesen felkapaszkodunk a tetőn végigfutó erdészeti aszfaltútra, ahol balra fordulunk. 100 méter után jobbra irányít jelzésünk, és egy ösvényen meredeken leereszkedünk a völgybe. A hosszan kanyarogó, tisztások szegélyezte völgyi szekérút végén a mánfai Árpád-kori templomhoz érünk, ahol évszázados hársfák alatt pihenhetünk meg. A műemléktemplom a 12. században épült román stílusban, majd gótikus stílusban tovább bővítették. Ikerablakos tornya még félköríves, de a templomhajó már csúcsíves ablakú.

A templomtól tovább indulva az országút előtt elhagyjuk a P+ jelzését és a balra tartó a P◼ jelzésére térünk. Még egy kilométert kalandozunk a meseszép erdőben, így érünk vissza a Pécs-Kaposvár országút nagy hajtűkanyarulatában álló Kőlyuki betérőhöz.

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • A Pécs, illetve Kaposvár irányából érkező távolsági buszjáratok egyikéről a Mánfa, Kőlyuk megállónál szállunk le.

Anfahrt

 • A Pécs, illetve Kaposvár irányából érező távolsági buszjáratok megállnak a Kőlyuki Betérő vendéglőnél. A buszról leszállva a Sikonda irányából érkező P jelzését szinte azonnal észrevesszük, melyet a Baranya-patak hídján átkelve déli irányba követünk.

Parken

 • Autósok a 66-os országút nagy kanyarulatában álló Kőlyuki Betérő vendéglő parkolójában állhatnak meg.
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

 • Müller Nándor: Barangolások a Mecsekben - túrakönyv
 • Müller Nándor: Négy évszak a Mecsekben - fotóalbum
 • Mecsek turistakalauz

Kartenempfehlungen des Autors

 • Bármely Mecsek-térkép


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

4,8
(4)
András Nagy
05.08.2019 · Community
Kezdonel tenyleg egy picit nehezebb!
mehr zeigen
2019. augusztus 5., hétfő 9:32
Foto: András Nagy, Közösség
2019. augusztus 5., hétfő 9:33
Foto: András Nagy, Közösség
Tamás Híves
16.06.2019 · Community
Szerintem egy kicsit nehezebb, mint könnyű megjelölés, inkább közepes. Van benne bőven emelkedő, patakmeder. De kis gyakorlattal simán teljesíthető. És a tegnapi hőségben jólesett a hűvös völgyben. Ám a szúnyogok felhőben százával követtek és ha megálltam rögtön rámugrottak. Ajánlatos szúnyogriasztóval alaposan befújni magunk.
mehr zeigen
Gemacht am 15.06.2019
Foto: Tamás Híves, Community
Foto: Tamás Híves, Community
Foto: Tamás Híves, Community
Es werden nur Bewertungen mit Text angezeigt.

Fotos von anderen

+ 7

Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
leicht
Strecke
10,3 km
Dauer
3:00 h
Aufstieg
376 hm
Abstieg
376 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour Einkehrmöglichkeit kulturell / historisch geologische Highlights botanische Highlights Geheimtipp Heilklima

Statistik

: h
 km
 Hm
 Hm
Höchster Punkt
 Hm
Tiefster Punkt
 Hm
Höhenprofil anzeigen Höhenprofil verbergen
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.