Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderung empfohlene Tour

A legrövidebb körtúra az Írott-kőre

· 10 Bewertungen · Wanderung · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Sűrű lucfenyvesben indulunk a Hörmann-forrástól
  Sűrű lucfenyvesben indulunk a Hörmann-forrástól
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 900 800 700 5 4 3 2 1 km Hörmann-forrás (nem ivóvíz!) Írott-kő (kilátó)
Az Írott-kőre magyar oldalról induló legkönnyebb és legrövidebb körtúra akár kisgyerekekkel is bejárható.
geöffnet
leicht
Strecke 5,4 km
1:45 h
251 hm
251 hm
882 hm
705 hm

A Kőszegi-hegység ezen részét a vasfüggöny idején nem látogathatták civilek, napjaikban azonban akár autóval is könnyedén eljuthatunk a jó minőségű aszfaltos úton a Hármashatár-hegyig, ahonnan számos irányba indulhatunk tovább. Ez a túra az Írott-kőre vezető legrövidebb utat járja végig.

Lucosokon és bükkösön át, vörös- és jegenyefenyők, valamint nyírek fehér törzsei között jutunk el a Dunántúl tetejére. Már útközben is fel-felvillan a kilátóból sejthető panoráma egy szelete, de az igazi körpanorámáért fel kell másznunk az országhatáron álló kilátóba, melynek földszinti helyiségei segítségünkre lehetnek egy-egy, a környéken egyébként gyakori zápor esetére. 

A határvonaltól nem messze, az osztrák oldalon áll az út mellett a hegy névadó sziklája, az Írott-kő. Lefelé egy kisebb emelkedőkkel tarkított, de kellemesen lejtős úton térünk vissza a parkolóba.

Autorentipp

 • Ha a Hörmann-forrástól a K jelzésen észak felé megyünk tovább, kis kitérővel megnézhetjük az egykori határőr laktanyát. Mikor újra elérjük az aszfaltos utat, jobbra fordulunk rajta, és hamarosan újra jobbra tartva jutunk el az egykori épületek romjaihoz.
 • Készüljünk elegendő folyadékkal, mert a hegyen nincs vízvételi lehetőség. A Hörmann-forrás vize nem iható.
Profilbild von Szilárd Dr. Szentes
Autor
Szilárd Dr. Szentes
Aktualisierung: 23.11.2020
Schwierigkeit
leicht
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
882 m
Tiefster Punkt
705 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Wegearten

Höhenprofil anzeigen

Start

Velem, Hármashatár-hegy, parkoló (723 m)
Koordinaten:
DD
47.358289, 16.463423
GMS
47°21'29.8"N 16°27'48.3"E
UTM
33T 610510 5246019
w3w 
///fällte.zugabe.brüstungen
Auf Karte anzeigen

Ziel

Velem, Hármashatár-hegy, parkoló

Wegbeschreibung

Itiner

 • A hármashatár-hegyi parkolóból nyugat felé indulunk a K▲jelzésen.
 • Teszünk egy kitérőt a Hörmann-forráshoz.
 • A forrásnál déli irányba fordulunk a K jelzésre, és azt követjük egészen az Írott-kőig.
 • A kilátótól ereszkedve a K jelzés másik ágát követjük.
 • Amikor az letörik délre, mi a K+ jelzésen folytatjuk a túrát a parkolóig.

A túráról részletesen

Fel az Írott-kőre

A hármashatár-hegyi parkolóból nyugat felé indulunk a K▲jelzésen. Az erdészeti sorompó után nem sokkal megérkezünk az út jobb oldalán fakadó Hörmann-forráshoz, ami a Kőszegi-hegység legmagasabb, 713 méteren fakadó víznyerő helye. Először Csarmas-kútjának hívták, majd a 18. században kapta a mai nevét a tragikus sorsú várnagy, Hörmann Mihály után, akiről több történet is kering. Az egyik szerint Jurisics Miklós várkapitány titkos felderítő útra küldte őt, ami közben a törökök elfogták, és e forrásnál élve megnyúzták. Egy másik változat szerint az ő ötlete volt ez a kivégzési mód arra az esetre, ha valaki szövetkezik a törökkel. Egyszer azonban őt vesztegette meg az ellenség, amiért a maga által kitalált büntetést kapta. Történelmi források nem támasztják alá, hogy Jurisics korában élt volna egyáltalán Hörmann nevű katona.

Egy másik monda szerint 1620-ban a császári seregek óriási túlerővel támadták meg a kőszegi várat, és a menthetetlen helyzetben egy Hörmann Mihály nevű vitéz felgyújtotta a megmaradt puskaport, nehogy az a támadók kezére jusson. Hörmann elmenekült, de az ellenség végül a Csarmas-kútnál elfogta, és elevenen megnyúzta 1621. május 27-én. Emlékét a kőszegi Várparkban az 1971-ben emelt Hörmann-kő is őrzi, valamint a kőszegi vár falai között még ma is látható egy tőr, mellyel állítólag végrehajtották az ítéletet.

A forrástól déli irányban megyünk tovább a K jelzésen, ami sűrű, sötét lucfenyvesben indul felfelé az Írott-kő tanösvény táblái által szegélyezett, meredek úton.  Az Írottkő Natúrpark településeit és kirándulóhelyeit bemutató 20 állomás táblái 2 km hosszan, egészen a csúcsig kísérnek minket. Egy nagy jobbos kanyar után az erdő bükkösre vált. A Hármashatár gerincének letermelt déli oldala felett Szombathely és a Kisalföld felé kapunk panorámát. Jobbról nyíres jelzi a gerinc csekély termőképességű, az érvszázadok során kizsarolt, elsavanyodott talaját. Ez a pionír jellegű fafaj a rétegelt lemez- és furnérgyártás egyik legfontosabb alapanyaga, de dobozok, ládák, sport- és hangszerek (pl. gitár, zongoraelemek) is készülnek belőle. Gyógynövényként is számon tartják, mivel a leveleiből készült tea jól szabályozza a veseműködést, vízhajtó hatású, valamint hólyaghurutot is kezelnek vele. Kérge jó lázcsillapító, csapolt nedve immunerősítő. A népi gyógyászatban viricsként is ismert levet régen vesehomok és kisebb vesekövek elhajtására is használták.

Balról felnövő vörösfenyves, majd egy egykori, hazánkban csak a Kőszegi-hegységből ismert erdőtársulás, a jegenyefenyves-bükkösök hírmondójaként néhány jegenyefenyő áll az út mellett. Egy lucfenyves után érünk az Írott-kő csúcsa alatti pihenőhöz, ahol egy kényelmes esőbeálló is vár minket.

A Dunántúl tetején

A Dunántúl legmagasabb pontját a 13. században Fenyő-hegynek, míg 17. századtól Szálkőnek hívták. Mai nevét a hegy tetején, a kilátótól mintegy 40 méterre, az osztrák oldalon álló kvarcitos fillit szikláról kapta, melyen egykor jól olvasható „C” „B” „E” jelölés állt. A betűsor valószínűleg a Confinia Batthyányiana Esterházyana szöveg rövidítése, vagyis magyarul Batthyány-Esterházy határt jelent, de a betűsor rámímel Comes Batthyány Elemér nevére is.

A helybeliek 1891-ben egy fából ácsolt, a millennium alkalmából Árpád névre keresztelt kilátót építettek a hegytetőre, amit rossz állapota miatt 1908-ban le kellett bontani. A helyére 1913-ban egy kőtorony került, amit a II. világháború után, a vasfüggöny évtizedeiben csak az osztrák oldalról lehetett megközelíteni. Érdekessége, hogy pont a közepén halad át az államhatár, melyet a kilátóban felállított határkő is mutat.

A 2010-ben felújított építményből tiszta időben akár a Balatonig is elláthatunk, ami a Bakonytól délre a Tapolcai-medence tanúhegyei között csillan meg. Még délebbre a Keszthelyi-hegység és a Rendeki-hegy, utánuk a Zalai-dombság látható. Délnyugati irányba nézve, ha nagyon tiszta az idő, a Kamniki-Alpok csúcsai is feltűnnek, de az Alpok első keleti kétezres csúcsai, a Schneeberg és a Wechsel mögött megbújó Rax magasodik látszólag a leginkább környezete fölé. Az alacsonyabb, de mégis markáns Hohe Wand sziklafalai szintén általában láthatóak a felső szintről. Északon Bécs és a Fertő tó mögött húzódó szélerőművekkel tűzdelt Lajta-hegységet szemlélhetjük.

Vissza a parkolóhoz

A pihenőtől a K jelzés jobb oldali ágán, a Dél-dunántúli Kéktúra vonalán folytatjuk utunkat. A sűrű lucfenyves borította lejtő után bükkösben ereszkedünk tovább, majd tarvágott részt kerülünk dél felől. Tarvágáskor a teljes vágásérett erdőállományt letermelik úgy, hogy a kivágott fák gyökerei bent maradnak a talajban, valamelyest mérsékelve ezzel a növényzet elvesztése miatt fokozódó eróziót és deflációt az újulat felverődéséig. Ez az erdőfelújítás legköltséghatékonyabb módja, viszont emellett számos hátránya jelentkezik. Amellett, hogy a terület élővilágának legnagyobb részére nézve káros, az csemeték felnövéséig fokozottan megnöveli az erózió mértékét, szárítja a mikroklímát, és a tarvágott területekkel szomszédos erdőrészeken nő a széldöntésnek való kitettség.

Elhaladunk egy szénarács mellett, majd egy éles kanyarban, ahol a K jelzés jobbra, déli irányba fordul, mi a K+ jelzésre váltunk. A kis kezdeti emelkedő után kb. 1 km-t teszünk meg az enyhén lejtős úton, majd amikor a jelzés élesen balra tér, és ismét emelkedni kezdünk. Itt is egy letermelt állomány mellett megyünk el, ahonnan a Kisalföld felé nyílik kilátás. A parkolóba egy lucfenyvesen át vezet a kellemes lejtő.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

 • A parkolóhoz legközelebbi buszmegálló 3,3 km-re van Velemben, így erre a túrára elsősorban autóval érdemes érkezni.

Anfahrt

 • A túra a parkolóból indul.
 • A parkoló Velemből gyalog a Szent Vid érintésével a K+ jelzésen érhető el (3,3 km, 359 m szint).

Parken

 • A parkolót Velem felől a Terv-úton indulva érdemes megközelíteni a Velemi deltában balra fordulva. Az út mellett információs táblák segítik a navigálást.

Koordinaten

DD
47.358289, 16.463423
GMS
47°21'29.8"N 16°27'48.3"E
UTM
33T 610510 5246019
w3w 
///fällte.zugabe.brüstungen
Auf Karte anzeigen
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Kartenempfehlungen des Autors

A Kőszegi-hegység turistatérképe

Buchtipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung

 • Alapvető túrafelszerelés: túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem.
 • A navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

4,9
(10)
Tóthné Krisztina
30.12.2021 · Community
Csodaszép túra volt!
mehr zeigen
Foto: Tóthné Krisztina, Community
Foto: Tóthné Krisztina, Community
Foto: Tóthné Krisztina, Community
Foto: Tóthné Krisztina, Community
Gabi Mazurkáné
10.09.2021 · Community
A túra különlegessége: a kilátó elhelyezkedése két ország szószerinti határán. Az út első fele szép szálerdőben, míg visszafele nem annyira.
mehr zeigen
Róbert Bauman
27.06.2021 · Community
Szép hely gyönyörű kilátással. A kilátó és körülötte lévő rész rendezett és karbantartott. Végig jól láthatók a jelzések.
mehr zeigen
Gemacht am 27.06.2021
Bauman Róbert 2021.06.27. 8:30 - 11:30
Foto: Róbert Bauman, Community
Bauman Róbert 2021.06.27. 8:30 - 11:30
Foto: Róbert Bauman, Community
Bauman Róbert 2021.06.27. 8:30 - 11:30
Foto: Róbert Bauman, Community
Bauman Róbert 2021.06.27. 8:30 - 11:30
Foto: Róbert Bauman, Community
Bauman Róbert 2021.06.27. 8:30 - 11:30
Foto: Róbert Bauman, Community
Bauman Róbert 2021.06.27. 8:30 - 11:30
Foto: Róbert Bauman, Community
Bauman Róbert 2021.06.27. 8:30 - 11:30
Foto: Róbert Bauman, Community
Bauman Róbert 2021.06.27. 8:30 - 11:30
Foto: Róbert Bauman, Community
Bauman Róbert 2021.06.27. 8:30 - 11:30
Foto: Róbert Bauman, Community
Bauman Róbert 2021.06.27. 8:30 - 11:30
Foto: Róbert Bauman, Community
Alle Bewertungen anzeigen

Fotos von anderen

+ 29

Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
leicht
Strecke
5,4 km
Dauer
1:45 h
Aufstieg
251 hm
Abstieg
251 hm
Höchster Punkt
882 hm
Tiefster Punkt
705 hm
Rundtour aussichtsreich familienfreundlich kulturell / historisch geologische Highlights botanische Highlights faunistische Highlights Geheimtipp Gipfel-Tour Heilklima

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
 • 2 Wegpunkte
 • 2 Wegpunkte
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp