Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderung empfohlene Tour

A Keleti-Mecsek üvegtermő erdőségei

· 1 Bewertung · Wanderung · Mecsek · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A Réka-kunyhó erdei idillje a Réka-völgy mélyén
  A Réka-kunyhó erdei idillje a Réka-völgy mélyén
  Foto: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 10 8 6 4 2 km Ferde-vízesés és Csepegő-szikla Belátó-kilátó (Óbánya) Réka-kunyhó Óbányai-völgy
Meghitt erdei hangulatú túra a Keleti-Mecsek központjában az egykori üveghutájáról híres Óbányáról (régi nevén Altglashüttéről) a központi hegyek közé, a kistestvér Kisújbánya (Neuglashütte) felé. Túránkkal a Réka- és az Óbányai-völgy erdős vidékét keresztezzük, ahol a hegység leglátványosabb földtani képződményeit is találjuk: a kibillent helyzetű mészkő réteglapokon bukdácsoló Ferde-vízesést és a sűrű, zöld mohaszőnyeggel borított Csepegő-sziklát.
geöffnet
leicht
Strecke 10,4 km
3:00 h
285 hm
285 hm
468 hm
274 hm

A Keleti-Mecsek központja történelmi üvegkészítéséről híres, ahol az egykor nehezen megközelíthető erdőségek faanyagát üveghuták kemencéiben hasznosították. A közeli villányi és Pécs környéki borvidékek vették legnagyobb hasznát az itt készült üvegedényeknek, palackoknak, de a síküvegből készült ablakszemek is keresettek voltak a környéken. Mára már az erdei munkákkal foglalkozó lakosság takaros portáit, házait találjuk a völgyben. A Réka-völgyben érintjük az egykori vadászházból kulcsos turistaházzá alakított Réka-kunyhót is, mely tündéri erdei tisztásával, az Emőke-forrással, valamint az épület körüli sűrű fenyves és bükkös erdővel a baranyai hegyek egyik legszebb helyszínét nyújtja.

A hegységet felépítő kőzetek is látványos környezetet teremtenek; számos forrásból táplálkozó, játékos patak bukdácsol keresztül a medret alkotó változatos földtani környezeten. A jura korszak mészkőrétegeiben puhább és keményebb réteglapok közé mélyül a patakmeder, néhol pedig a vékony, 10-20 centiméteres kőzetpadokon bukik alá a víz gátakat, ferde akadálypályát alkotva. A legkülönlegesebb a Csepegő-sziklának elnevezett mohás karsztképződmény, amihez hasonlókat a cseppkőbarlangokban láthatunk. A mohával keretezett édesvízi mészkőboltívek között apró medencéket, cseppkőfolyásokat alkot a forrásból kicsapódó kalcitkristály, amihez idilli környezetet alkot a sűrű bükkerdő és a völgytalpon csordogáló patak.

Látványos túránk így természeti értékek és a német telepesek tájformáló kézeinek nyomai mentén kínál emlékezetes kirándulást a Keleti-Mecsek központi vidékén.

Autorentipp

 • Érdemes az útvonalat csapadékos időjárás után bejárni, mert a terület látványosságai, a vízesések és források ilyenkor mutatják meg legszebben magukat.
 • A túra végén érintjük a pisztrángos tavakat, ami alatt a faluban meg is kóstolhatjuk az itt nevelkedett pisztrángokat frissen sütve, ropogós bundában.
 • Rövid kitérőt tehetünk Kisújbánya felé az Óbányai-völgy felső szakaszán, ahol a hutatelepülés szárazmalmát, templomát, hegyvidéki hangulatú utcáját tekinthetjük meg. Nyári szezonban, hétvégén boltot is találunk Kisújbányán, így ebédszünetet, pihenőt is tarthatunk, mielőtt a leglátványosabb szakaszhoz érnénk túránkon.
 • Az útvonal fordulópontja a Réka-kunyhó, amit a Mecsekerdő Zrt. kulcsosházként üzemeltet a környéket járó turisták számára. Érdemes ezzel a szálláslehetőséggel élni, és a hangulatos erdei környezetben tölteni az éjszakát. Így a túra is két könnyen bejárható sétára oszlik.
Profilbild von Attila Német-Bucsi
Autor
Attila Német-Bucsi
Aktualisierung: 17.02.2022
Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
468 m
Tiefster Punkt
274 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

 • A vízeséseket csak távolságtartóan csodáljuk meg! A patak kövei csúszósak és ingatagok lehetnek, könnyen elcsúszhatunk, leeshetünk a sziklaformákról.

Weitere Infos und Links

Start

Óbánya, forduló buszmegálló (276 m)
Koordinaten:
DD
46.221000, 18.410383
GMS
46°13'15.6"N 18°24'37.4"E
UTM
34T 300282 5121862
w3w 
Auf Karte anzeigen

Ziel

Óbánya, forduló buszmegálló

Wegbeschreibung

Itiner:

 • Óbányáról a Z+ jelzésen indulunk délkelet felé.
 • A falu sportpályájánál leágazunk a Z▲ jelzésre, ahonnan az óbányai Belátó-kilátóhoz látogatunk egy rövid ösvényen.
 • A hegyhátra a Z▲ jelzésen kaptatunk föl.
 • A Hosszú-tetőn csatlakozunk a Magyar Zarándokút sárga jelzéséhez a szintben haladó dózerúton, ami egy ideig a Z jelzéssel együtt halad.
 • Csatlakozunk a Z+ jelzéshez, ami levezet a Réka-völgybe.
 • A Réka-völgyben jobbra, a P+ jelzést követjük a Réka-kunyhóig.
 • A Réka-kunyhótól a K◼ jelzésen térünk vissza Kisújbánya szélére.
 • Kisújbánya szélén jobbra fordulunk K jelzésre, és ezen érkezünk vissza Óbányára.

A túráról részletesen:

Óbánya, az egykori üveghuta, a Keleti-Mecsek központja

Óbánya központjából, a kocsma, templom, buszmegálló háromszögétől indulunk lefelé a völgyben a Z+ jelzés mentén. A jellegzetesen völgytalpra szorult, egyutcás hegyvidéki falut német telepesek alapították a 18. század elején. A pécsi püspökség az addig kihasználatlan hegyvidéki erdőségeit üveghuta fűtésével kívánta hasznosítani. A bő fél évszázadig működő hutából főként kerek ablakszemek és öblös borospalackok kerültek ki, de alapja volt ez a 20. századi kerámiakészítésnek is. Az üveghuta 18. század végi felhagyása után a lakosok itt maradtak, a környező, sűrű erdőségek pedig kifogyhatatlan faanyaggal szolgáltak nekik, így szerszámokat, használati tárgyakat készítettek. Híressé vált az óbányai kerámia is, amit a falu határában talált nemesagyagból készítettek. A mecseki szénbányászat fellendülésével a bányászat lett a meghatározó iparág a lakosság körében.

A kicsiny templom után jobbra fordulunk az oldalvölgybe induló szekérúton, az Óbányai-patakot keresztezve. A sportpálya mellett felkanyarodunk a Z▲ jelzésre, ami rövid kaptató után a falu feletti nyeregbe ér, a Belátó-kilátó alá. Rövid kitérőt teszünk, alig 100 métert kell felsétálnunk a sűrű erdőben álló toronyhoz. Egy sávban hiányoznak a fák a falu irányában, így rálátunk Óbánya házaira és kicsiny templomára. A hegyek közé ékelődött falu nagy részét szemügyre vehetjük innen. A szemközti, lankásabb lejtőn az egykori legeltetés nyomaként irtáslegelőket, hegyi kaszálókat láthatunk, ami igazi hegyvidéki hangulatot ad a tájnak.

A Réka-völgy erdői mentén

A Z▲ jelzésre visszatérve kaptatunk fel a szomszédos Hosszú-tetőre, ahol a Réka-vártól érkező Magyar Zarándokút sárga (és Z) jelzéshez csatlakozunk jobb felé. Pár kilométeres kitérővel ellátogathatunk az egykori erősséghez, ahol a hagyomány szerint Szent István unokája, Skóciai Szent Margit született, ám mára csak alig látható romok maradtak. A két jelzésen nyugat felé folytatjuk utunkat, de kihagyjuk a hegytetőre felkaptató szakaszt: az elágazásnál a Magyar Zarándokút sárga jelzésével a déli oldal szintútján levágjuk a meredek kerülőt, és az erdészeti úton kapcsolódunk a Réka-völgybe levezető Z+ jelzéshez. A hegyoldal nyiladékai között néhol kilátunk a fák közül, így körbetekinthetünk a Keleti-Mecsek központi erdőségein, a Réka-völgyet keretező Kecske-hát és a Zengő északi oldala felé.

A Réka-völgy a Réka-várról kapta nevét, ahogy úti célunk, a völgy felső szakaszán álló erdészház, a Réka-kunyhó is - mindnek eredete azonban a patak hajdani rákállománya, hiszen a bevágást korábban Rák-völgyként emlegették. A völgytalpra érve csatlakozik a P+ jelzés, amit jobbra, a Réka-kunyhóhoz követünk. Az eldugott völgyben ezüsthársak, kőrisfák és gyertyánok elegyítik a tölgyes, bükkös erdőt. Néhol kis erdei tisztás nyílik fel, de mindenképpen a zárt rengeteg hangulata a meghatározó. A völgy déli oldala egyre meredekebbé válik, és a patak-folyása is felgyorsul a forrásvidék felé haladva.

Egy útkereszteződésnél elérjük a hegyvidéki hangulatú erdei tisztást, aminek szélén öreg bükkök és fenyők között áll a Réka-kunyhó. Idilli pihenőhelyet kínál az erdőszéli fenyves ligetben megbújó ház, ahol padokat, asztalokat és fedett esőbeállót is találunk. A Réka-kunyhó vadászháznak épült, de a helyi erdészet kulcsosháznak alakította át, így lehetőségünk van megszállni, éjszakázni is a rengeteg mélyén. Az árnyas völgyek enyhe leheletüket küldik a ház előtti tisztás felé; az épülettel szemközti Etelka-forrás gránit foglalásából mindig hűs ivóvizet vehetünk. Kőzethatáron fekszik a völgytalp, ahol a mecseknádasdi homokkő és az óbányai aleurolit (iszapkő) találkozik, így a vízzáró iszapkő a felszínre tereli a Zengő tömbje felől homokkőben szivárgó hasadékvizet.

Az észak felé elágazó oldalvölgyben, a K◼ jelzésen folytatjuk vándorlásunkat a sűrű tölgy- és bükkerdőkben kapaszkodó erdészeti úton. Egy ösvény levágja az erdészeti út kanyarját, amin végül megérkezünk túránk legmagasabb pontjához, az erdei utak találkozópontjában, a Somos-hegy alatti hágóban ülő Szamár-pihenőhöz. A sűrű bükkerdő szélén dél felé szűk kilátás nyílik az alant húzódó Réka-völgyre és a környező hegyekre.

Óbánya kistestvére, a felfelé araszoló hutahely települése, Kisújbánya

A túloldali ereszkedés felénél elérjük a Kisújbánya feletti irtásréteket, ahol utunk során először valóban kinyílik a táj. A völgyfőben ülő, magasabb fekvésű Kisújbányát lankásabb oldalak és gerincek szegélyezik, mint Óbányát. A tágas rétről feltűnnek a szemközti, 500 métert meghaladó hegytetők, a Csalános-hegy és a Dögkút-tető. A rét aljánál egy régi csűrt is érintünk, majd a völgybe térve elérjük az első házakat; szépen felújított, takaros porták mellett ereszkedünk. Kisújbánya nagytestvéréhez hasonlóan az Óbányai-völgy erdőinek kitermelésére alapított, sváb lakosságú irtványtelepülés. Amint kimerültek az Óbánya körüli erdők, egy léptékkel feljebb települt az üveghuta, a jelenlegi Kisújbánya központjába. A 20. században lassan elnéptelenedő Kisújbánya üdülőfaluvá alakult át, ahol a Pécs környéki lakosság találta meg idilli pihenőhelyét.

A falut éppen csak érintjük: ahogy az első porták után az Óbányai-völgyhöz érünk, jobbra el is kanyarodunk a K jelzésen a fasorompóval lezárt, fokozottan védett szurdokvölgybe. Alig pár száz méter után, a meredek oldalba vágott szekérút patakkeresztezését követően hangulatos kis réthez érünk, ahol a bővizű Bodzás-forrás mellett felújított esőbeálló, padok és asztalok fogadnak - itt igényes piknikező helyet alakított ki az erdészet. A Mecsekben látványosan jól karbantartott erdei pihenőket találunk, a tűzrakó helyek mellett még a felhasított tűzifa is rendszerint bekészítve várja a turistákat. A népszerű Óbányai-völgyben a terület fokozott természetvédelmi státusza miatt egyedül itt alakítottak ki ilyen létesítményt.

Ereszkedés az Óbányai-völgyben a földtani kalandpark mentén

Már a rét alatti patakmederben sziklalépcsőkön bukik alá a Bodzás-forrás vizével megerősödött patak, de alig száz méterre innen található a hegység egyik legnagyobb és leglátványosabb zuhataga, a Ferde-vízesés. Különlegességét a meredeken kibillent mészkőpad alapzat adja, ahol a ferde réteglapok mentén oldalazva zubog alá a víz, majd az út alá vágva élesen visszakanyarodik a sziklák között. A patak esését kihasználva malom is működött itt a 20. századig, aminek romos alapja még felfedezhető a vízesés mellett.

Közvetlenül a Ferde-vízesés alatt egy hídon kelünk át, és göcsörtös, furcsa kőtömbök közé érkezünk a szekérúttal. A különös sziklák a hegyoldalból származnak, ahol a mélyről érkező karsztforrás fakad, vastag édesvízimészkő-réteget építve a meredek lejtőre. A Csepegő-sziklának hívott, mindig nedves mészkőfal kiváló élőhely a mohák, páfrányok számára, melyek vastagon borítják a köveket. Ha közelebbről megvizsgáljuk a formákat, a barlangokra és az édesvízi mészkőre jellemző fodrokat, apró medencéket, cseppkőlefolyásokat láthatunk. A folyamat valóban a barlangi környezetét idézi, hiszen a nagy rétegnyomás alól a felszínre kiszabaduló karsztvízből a nyomáscsökkenés hatására rögtön kiválik az oldott mésztartalom, így létrehozva az attraktív formákat. Azt is nyomon követhetjük, hogy a völgy bevágódásával hogyan araszol egyre lejjebb a forrás, hiszen jobbra feljebb már csak mohás, széttöredező, száraz forrásmészkő található, melynek néhány tömbje már a patakmederbe zuhant.

A szűk sziklaszoros lassan kiszélesedik, ahogy a Csepegő-szikla után a szekérút a vízfolyás felett oldalaz. Még néhány látványos vízesést láthatunk a következő kilométeren: ahogy az egyre mélyebbre vágó völgytalp feltárja a hegyet alkotó mészkőpadokat, pár méteres zuhogókat alkot a sziklákon. Az erdei házak menti tisztásokon kinyílik a sűrű szurdokerdő, és egy egykori malomépület és lakóház szépen felújítva áll a patak mellett. A Krémer-malom egyike volt annak a kb. 30 db malomnak, melyek Kisújbányától Mecseknádasd végéig a patak vízi energiáját hasznosították.

A házak alatt két erdei tavat kerül az ösvény. A patak oxigéndús vize kiváló környezetet teremt a pisztrángtenyésztés számára. Az itt felnőtt halakat szezonban ropogós bundában tálalják a tó alatt, illetve a falu központi kocsmájának teraszán. A tavat egy mesterséges csatorna, a malomárok kerüli, ami egykor az Óbánya végén állt kerékhez vezette a vizet.

A pisztrángos tavak alatt elérjük az egyutcás hegyvidéki falut. A Szent Margit szobortól kezdve a házak között, már aszfalton ereszkedünk kiindulópontunkhoz, a templom, kocsma és buszmegálló jelölte központhoz.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • Az Óbánya, forduló buszmegálló a falu megközelítésének és elhagyásának kulcspontja.

Anfahrt

 • A túra a buszmegállótól indul, majd ugyanoda tér vissza.

Parken

 • Parkolni a Óbánya elején tudunk, a falutábla után 50 méterrel kialakított parkolóban.

Koordinaten

DD
46.221000, 18.410383
GMS
46°13'15.6"N 18°24'37.4"E
UTM
34T 300282 5121862
w3w 
///rascher.schülerin.bargeld
Auf Karte anzeigen
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Kartenempfehlungen des Autors

Mecsek turistatérkép (Cartographia)

Buchtipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

5,0
(1)
Péter Héder
01.11.2021 · Community
Gemacht am 01.11.2021
Foto: Péter Héder, Community
Foto: Péter Héder, Community
Foto: Péter Héder, Community
Foto: Péter Héder, Community
Foto: Péter Héder, Community

Fotos von anderen

+ 1

Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
leicht
Strecke
10,4 km
Dauer
3:00 h
Aufstieg
285 hm
Abstieg
285 hm
Höchster Punkt
468 hm
Tiefster Punkt
274 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour aussichtsreich familienfreundlich Einkehrmöglichkeit kulturell / historisch geologische Highlights botanische Highlights faunistische Highlights Geheimtipp Heilklima

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
 • 4 Wegpunkte
 • 4 Wegpunkte
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp