Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderung Top

A föld alól a Kiscelli-parkba

· 2 Bewertungen · Wanderung · Budapest · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Kápolna a parkban
  / Kápolna a parkban
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pihenő a fa alatt
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A park szélén álló múzeum
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Belépő a Kiscelli-parkba
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kiscelli Parkerdő
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Sétány az erdőben
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kiscelli Múzeum
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Sétaút a parkerdőben
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Stáció a parkban
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pál-völgyi-barlang
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Parkerdő Óbudán
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Golgota alatt
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Berendezés a Kiscelli parkban
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Pál-völgyi-barlang kijáratánál
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kiérve a parkerdőből
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 2,0 1,8 1,6 1,4 1,2 1,0 0,8 0,6 0,4 0,2 km
Visszatérve a Pál-völgyi-barlang mélyéről érdemes átsétálnunk a közeli Kiscelli-park árnyas fái alá. A parkban múzeumot, kápolnát és sütögetőhelyeket is találunk egy karnyújtásnyira Óbuda legfontosabb közlekedési ütőereitől.
geöffnet
leicht
2,2 km
0:30 h
5 hm
99 hm

A budai hegyek alatt húzódik Magyarország leghosszabb föld alatti járathálózata, a Pálvölgyi-Mátyáshegyi-barlangrendszer, mely kb. 30 kilométeres hosszával páratlan az egész Kárpát-medencében. A karszt repedésein a mélybe szivárgó csapadékvizek nagy mélységet elérve a Föld belső hőjétől felmelegednek, majd a felszín felé indulnak. Annak közelében keveredhetnek a lefelé tartó vízzel, így oldóképessé válva hévizes üregeket, barlangjáratokat hoznak létre. A szerteágazó balrangrendszer egyes részei már 100 éve látogathatók, de kutatásuk napjainkban is folyik.

A Pál-völgyi-barlang kiépített, cseppkövekben és egyéb látványos formákban gazdag szakaszáról a felszínre érkezve mindössze 10-20 perc alatt a sűrűn beépült hegyoldal egyik kellemes parkjába érkezhetünk. A Kiscelli parkerdő sétaútjai mentén sütögetőhelyek és padok várják a sétálókat, de egy múzeumot is meglátogathatunk. Ennek patinás épülete korábban templom és kolostor, később hadikórház, majd kastély is volt. A szomszédos park bővelkedik a szakrális épületekben.

Autorentipp

 • A Pál-völgyi-barlangban kb. 50 perces túrát tehetünk. Öltözködésünkben 12 °C-os hőmérsékletre készüljünk!
 • A pál-völgyivel szemben nyíló Mátyás-hegyi-barlangban szintén tehetünk barlangtúrát, azonban ez nem kiépített vonalon halad, ezért kalandosabb vállalkozás (előzetes bejelentkezés szükséges).
 • A Kiscelli park melletti kastélyban múzeumot találunk, az aktuális tárlatokról a múzeum honlapján tájékozódhatunk.
Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
208 m
Tiefster Punkt
109 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

 • A séta elején, a barlangot elhagyva egy kb. 5-10 perces szakaszon autóúton kell sétálnunk, ahol nincs járda, itt legyünk különösen körültekintőek!

Weitere Infos und Links

Start

Pál-völgyi-barlang, buszmegálló (207 m)
Koordinaten:
DG
47.532997, 19.016686
GMS
47°31'58.8"N 19°01'00.1"E
UTM
34T 350725 5266303
w3w 
///rebe.aktuelle.nennen

Ziel

Selmeci utca, buszmegálló

Wegbeschreibung

Itiner

 • A buszmegállónál a fölfelé tartó Virág Benedek utca bal oldalán találjuk a Pál-völgyi-barlangot.
 • A barlangot elhagyva lefelé indulunk a K⩍ jelzést követve.
 • Balra fordulunk a Mátyáshegyi útra (K⩍ jelzés).
 • Ismét balra térünk, már a K+ jelzést követjük a Kolostor úton.
 • A K+ jelzés jobbra fordul, és a Kiscelli parkba vezet.
 • A Kiscelli Múzeum előtt jobbra kanyarodunk, és a stációk mellett, a lépcsősoron keresztül átvágunk a parkon.
 • A K+ jelzés a Bécsi útra kalauzol.

A túráról részletesen

A Pál-völgyi-barlang

Amennyiben egy 3D-s műholdfelvételen is ránézünk a Pál-völgyi-barlang és a vele szemben nyíló Mátyás-hegyi-barlang közvetlen környezetére, vagy a helyszínen körülhordozzuk tekintetünket, a Fenyőgyöngye felé tartó autóút két oldalán a fák zöld tengerét megtörő hatalmas kőfejtők és kimélyített gödreik fognak szembetűnni. A 20. század elején még csak a bányaőr házánál időnként megjelenő hatalmas cseppkövek utaltak arra az itt sétálók számára, hogy a bányászkodás során valamilyen föld alatti üregre bukkanhattak a munkások. És valóban: Buda leghosszabb barlangjainak mai bejáratait véletlenül, többnyire emberi tevékenység során fedezték fel. A Pál-völgyi-barlangban hamar kiépítették és látogathatóvá tették az első szakaszt, ennek fogadóépületét a fölfelé tartó aszfaltút bal oldalán, egy lépcső alján találjuk. Szemben, az óriási kőfejtő egyik sarkában pedig a Mátyás-hegyi-barlang kijáratát takarja méretes vasajtó - ne lepődjünk meg, ha egyszercsak nyikordulva tárul ki, és mögüle egy csapat fejlámpás ember lép hunyorogva a napvilágra, ugyanis vezetett túra keretében ez is látogatható.

Úton a parkba

A Pál-völgyi-barlangtól a lépcsőn újra az autóútra térve jobbra kell fordulnunk, majd K⩍ jelzésünk rövidesen bal felé, a fák közé hív egy szűk ösvényre. Fagerendás lépcsőn jutunk le egy köves útra, melyen balra a Mátyás-hegyi-balrang kijáratához tehetünk kitérőt, ellenkező irányban pedig, egy sorompót megkerülve a Mátyáshegyi útra lépünk. Ezen bal felé indulunk, és követjük a forgalmas utcát - más lehetőségünk nem lévén, az aszfalt szélén. Perceken belül megjelennek az épületek, itt már járdán folytathatjuk sétánkat. A panorámás hegyoldalon még most is épülnek új házak, de a mögöttük lévő erdő már védett terület. Kisvártatva kereszteződésbe érkezünk, tartsunk balra a K+ jelzést szem előtt tartva a Kolostor úton!

A Kiscelli park apró fennsíkja

Egy körforgalmat követően, métereken belül jobb felé terel az ösvény, ezzel megérkezünk a Kiscelli parkerdőbe. A hegyoldal lapossá válik, ám ez nem teljesen mesterséges kiépítés eredménye: a földtörténet korábbi időszakában források törtek itt a felszínre, ezek vizéből a szén-dioxid elillant, és az oldott mésztartalom kivált. Ezáltal édesvízi mészkő fedte be a területet kb. 5-15 méter vastagsában. És hogy miért nincsenek már sehol ezek a források? Mert korábban a Duna völgyének alja ilyen magasságban terült el, ezért a források vize itt léphetett a felszínre. A jégkorban egymást váltó eljegesedések és melegebb időszakok határán a folyó nagyobb mennyiségű hordalékot és vizet szállított, jobban koptatta medrét, így „lejjebb költözött". Korábbi partmenti teraszai azonban nagyjából megőrizték eredeti magasságukat (hasonló eredetű a budai Várhegy is).

Egy fordulatos sorsú kastélyépület

A Kiscelli park apró platóján ma ősfás parkon sétálhatunk végig. A K+ jelzés hamar elvezet a Kiscelli Múzeum kastélyépületéig. Előtte balra apró kőfejtő maradványát leljük, ebben akár meg is tapogathatjuk a bányászat által feltárt forrásmészkövet. A mai kopottságában is patinás épület születéséhez a 17. századig kell visszatekintenünk. A török kiűzése után a terület birtokosai, a Zichy grófok egy zarándokcsapattal érkeztek Mariazellbe. Az utazás komoly hatást gyakorolhatott rájuk, hiszen nem sokkal utána kápolnát építettek a kiscelli dombon, melynek célja a mariazelli bazilika csodatévő Mária-kegyszobráról készült másolat elhelyezése volt. 1738-ban aztán trinitárius szerzeteseket telepítettek le birtokukon a Zichyek, hogy azok munkájukkal a kegyhelyet szolgálják.

A magyarországi trinitáriusok a török fogságban szenvedők kiszabadításával voltak elfoglalva ekkoriban. A Zichy grófok az óbudai kastélyuk szomszédságában álló romtemplomot szánták nekik, de a szerzetesek inkább a népszerű kiscelli kegyhelyet szemelték ki maguknak, hiszen itt a foglyok kiváltásához szükséges pénz könnyebben összegyűjthető volt. Végül ötletüket sikerre is vitték, és gyorsan meg is indult a kolostor és templom építése. A létesítmény, bár sok zarándokot fogadott, nem működhetett sokáig eredeti formájában. 1784-ben II. József feloszlatta a trinitárius rendet, a barokk berendezéseket eladták, a kegyszobor máshová került. Zichy Miklós síremlékét elbontották, ahogy a templom tornyait is eltüntették. A következő évszázadban az épületegyüttes laktanyaként, bentlakásos katonai kórházként szolgált.

A 20. század elején, 2 évtized kihasználatlanságot követően végül Schmidt Miksa bútorgyáros megvette és kastéllyá alakíttatta a korábbi kolostort, és kiépíttette a mai parkerdőt is. Halála után, végakarata szerint ezeket a főváros kapta meg, ma a Kiscelli Múzeum működik a falak között.

Át a parkon

A kastélytől távolodva, a házak közül a 15 hektáros parkba kerülünk. Ezt néhány bányagödör tarkítja, a fák közt kis tisztások rejtőznek. Az eredeti mellvédekből ma már nem sok látszik, viszont a 19. század elején épített barokk stációsor felújított állapotban kíséri a sétányt. Leglátványosabb része az 1821-ben készült Golgota-szoborcsoport, de az előtte futó lépcsősoron lesétálva egy kis műemlék kápolnát is találunk a fák közé préselve. A jó állapotban lévő, 1812-1814-ben épült Szent Vér-kápolna oltárja alatt állítólag forrás fakad, teraszán padokon ücsöröghetünk.

A városba tartó lépcsősor végén utcára jutunk, és az Óbudai Egyetem épületei közt érünk ki a Bécsi útra.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • A Pál-völgyi cseppkőbarlang buszmegállóba a 65 és 65A jelzésű buszok érkeznek a Kolosy tér, illetve Fenyőgyöngye és a Szépvölgyi dűlő felől.
 • A séta végén a Selmeci utca villamosmegállóba érkezünk, ahonnan a 17, 19 és 41 jelzésű villamosokkal utazhatunk el.

Anfahrt

 • A cseppkőbarlangot a buszmegálló mellett, egy lépcsősor alján találjuk.

Parken

 • A cseppkőbarlangnál a kőfejtő alatti placcon parkolhatunk a Virág Benedek utca mentén.

Koordinaten

DG
47.532997, 19.016686
GMS
47°31'58.8"N 19°01'00.1"E
UTM
34T 350725 5266303
w3w 
///rebe.aktuelle.nennen
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

 • A Mátyás-hegyi- és a Pál-völgyi-barlangról számos kiadványt találunk.

Kartenempfehlungen des Autors

 • A sétához nem feltétlenül szükséges térkép, de ha használnánk, a Budai-hegység térképei általában tartalmazzák a területet.

Buchtipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung

 • A Pál-völgyi-barlang túrájához meleg öltözet, a parksétához utcai ruha elegendő.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

3,0
(2)
Illesy Csaba
06.06.2020 · Community
A tura felenel lepunk az erdobe es az sem tul sok , latnivalo is igen csekely. A tura vegpontjatol 5 percet setalva a google navigacio es ket busz segitsegevel 30 perc alatt eljutunk a Romai partra ahol finomakat ehetunk es ihatunk es a hangulat is kituno. Mi igy toldottuk meg a rovidke setat(-;
mehr zeigen
Tamás Híves
16.06.2019 · Community
Rövid túra, inkább csak séta, egy része forgalmas út mellett halad, a Kiscelli-park kellemes, erdős. Érdemes sétát összekötni valamivel, leginkább egyik barlanggal.
mehr zeigen
Gemacht am 24.05.2019
Foto: Tamás Híves, Community
Foto: Tamás Híves, Community
Foto: Tamás Híves, Community

Fotos von anderen


Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
leicht
Strecke
2,2 km
Dauer
0:30 h
Aufstieg
5 hm
Abstieg
99 hm
mit Bahn und Bus erreichbar familienfreundlich kulturell / historisch geologische Highlights botanische Highlights Von A nach B Heilklima

Statistik

 • 2D 3D
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
Karten und Wege
: h
 km
 Hm
 Hm
 Hm
 Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp