Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderung empfohlene Tour

A fekete, a kémény és a hiányos

· 3 Bewertungen · Wanderung · Dunazug-hegyvidék · geschlossen
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
  • A Fekete-kőről a Börzsöny felé
    A Fekete-kőről a Börzsöny felé
    Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
m 700 600 500 400 300 200 100 14 12 10 8 6 4 2 km

A rövid és könnyű délutáni túra két pilisi sziklameredélyt és egy kilátót fűz fel.

Meglátogatjuk a Fekete-kő szirtjét, átvágunk a Pilis-nyergen, hogy kilessünk nyugat felé is a Kémény-szikla tetejéről. A meredély tövében épült Klastrompusztára ereszkedünk, és rátérünk az országos kék jelzésre. Érintjük Piliscsévet, végül a Piliscsaba fölött épült „Jenga-toronyba", a Dévényi Antal-kilátóba mászunk föl még egy utolsó panorámáért.

Mindenki számára könnyen, megerőltetés nélkül teljesíthető hétvégi túra pazar kilátóhelyekkel.

Diese Tour liegt im Bereich einer Wegesperrung und ist daher geschlossen. Aktuelle Infos

geschlossen
leicht
Strecke 15,9 km
5:00 h
527 hm
884 hm
649 hm
183 hm
A Pilis, mint minden „rendes" mészkőhegység tele van jobbnál-jobb természetes kilátóhelyekkel: környezetükből élesen kiemelkedő sziklaformációkkal, melyeknek tetejére ülve maximum csak azért van kedvünk tovább indulni, hogy felkeressük a következő hasonlót. A Kétbükkfa-nyeregből egyből bevesszük magunkat az erdőbe, hogy a Pilis-tető tömbjének „hátsó" udvarában meredező Fekete-kőt keressük fel, majd a hegység északias kitettségű oldalainak pompás bükköseit átszelve jutunk el a döbbenetes méretű Kémény-sziklához. Klastrompusztára ereszkedünk, hogy onnan vágjunk neki a Piliscsaba fölötti Nagy-Kopasz hegyen állított „Jenga-toronyhoz", a Dévényi Antal kilátóhoz vezető útnak. Három pazar kilátóhely a főváros közelében, ami bármely szabad hétvégi délutánunkat emlékezetessé teheti.

Autorentipp

- Klastrompuszta fölött, ha van időnk és energiánk, meredek kapaszkodóval látogathatjuk meg a Leány- és Legény-barlang nyílásait.
Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
649 m
Tiefster Punkt
183 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Wegearten

Höhenprofil anzeigen

Sicherheitshinweise

Könnyen járható túra; a két szirt (Fekete-kő és Kémény-szikla) azonban esős időben veszélyesen csúszós felületekké válik.

Weitere Infos und Links

Menetrendek itt

Start

Kétbükkfa-nyereg, buszmegálló (585 m)
Koordinaten:
DD
47.716163, 18.867200
GMS
47°42'58.2"N 18°52'01.9"E
UTM
34T 340035 5286956
w3w 
///aufsätze.zerlegt.beobachtung
Auf Karte anzeigen

Ziel

Piliscsaba, vasútállomás

Wegbeschreibung

A Kétbükkfa-nyereg hajtűkanyarjából indulunk (amely parkoló és buszmegálló is egyben). A zöld kereszt jelzésen az erdészeti földutat tapossuk, keresztezünk egy villanyvezetéket, végül hatalmas bükkök közé kanyarodunk a zöld háromszög jelzésre térve. A megkapó szépségű erdőnél csak a pár percen belül talpunk alá kerülő Fekete-kő (Hreben) vonzóbb: egyből a tetejére érkezünk, de a sziklaoldalban elvezetett, helyenként keskeny, olykor csúszós ösvény lejjebb vezet a sziklabérc kiugró homlokára. Bár magyar neve Fekete, a szlovák fordítása „gerinc", ami jóval találóbb elnevezése a patyolatfehér mészkősziklának. Pilisszentlélek völgyét látjuk közvetlenül a hegy alatt, jobbra a Visegrádi-hegység, háttérben a Börzsöny magasodik. Baloldalt a Fekete-hegy erdővel fedett oldala húzódik.

A zöld háromszögön kapaszkodunk vissza, de hamarosan a jelzés y-ján jobb irányba kanyarodunk, és elkezdünk ereszkedni a Pilis-nyereg felé. Hamar meg is érkezünk a nyeregbe, ahol pihenőhelyet és egy II. világháborús emlékművet találunk (a világháború végén a környék erdeiben jelentős harcok folytak: erre emlékeztet az építmény).

A nyeregből csillagszerűen ágaznak el a turistautak. Mi a sárga jelzésen folytatjuk túránkat. Kellemes erdei úton ereszkedünk, érintjük a Pilis-nyergi-víznyelőt (mellette pihenőhelyet is találunk). Érdemes óvatosan megközelíteni a méretes nyílást, csak hogy érezzük a hegy gyomrából érkező hűs levegőt. Valamivel lejjebb, az út mentén kicsiny építmény, a Kapisztrán-kunyhó bújik meg félig a földben. Nyáron bátran megalhatunk benne, ha van nálunk hálózsák és polifoam - bár akkor már érdemesebb a szabad ég alatt ledőlni. Nagyjából negyed óra még, és újabb elágazás előtt állunk: a zöld kereszt jezlés tér ki balra. Bár a sárgán fogunk megérkezni Klastrompusztára, semmiképp ne hagyjuk ki a Kémény-szikla rövid kitérőjét a zöld kereszten! Felkapaszkodunk a hegyperemre, majd meredek lejtőre lépünk. Ekkor már felsejlik a fák közt a Kémény-szikla tömbje.

A sziklára hágva pazar panoráma fogad: a kőtorony tényleg szinte kéményként magasodik a lankás pilisi táj fölé. Előttünk nyújtózik a Pilist a Budai-hegységtől elválasztó árok, és a Gerecse rögei is felsorakoznak északnyugat felé. A fehér mészkő visszaveri a napfényt, nyáron ezért kissé vakító, és az erdőnél érezhetően melegebb hely a szirt teteje.

Visszafordulva a sárga jelzés felé, egy gyors ereszkedés végén ösvényünk balra fordul, és a hegy vonalát kezdi követni. A rövid szakaszon jobbra a házakat látjuk a fák mögött, balra pedig a Pilis éles letörését, és a Klastrom-szirtek szinte világító csoportja foltozza a lombkoronát.

A vallástörténeti emlékeiről híres település (pálos kolostor romja) mára csak üdülőfalu, ahová tömegközlekedéssel sem juthatunk el. Ennek megfelelően nincs más választásunk: tovább kell indulnunk. Kesztölc és Piliscsév a két közeli falu. Utóbbit választva az országos kék jelzést tapossuk a következő néhány kilométeren. Az erdőben elhaladunk egy vízmű mellett, hamarosan pedig egy rétre, és Piliscsév földjeire érünk. A dózerútról kellemes panoráma tárul föl a Budai-hegység irányába. A falu házai közt hosszan sétálunk, mígnem elérünk a település túlszélére. A kék jelzés fenyők közé tér, és egy egyenes, puha talajú földúton folytatódik.

A kék kereszt elágazásánál balra fordulunk, és meredek emelkedésbe kezdünk a Nagy-Kopasz oldalán. A Posta-rétet elérve ismét ívelünk egy 90 fokos kanyart, ezúttal jobbra. A kanyargásra azért van szükség, mert a Nagy-Kopasz nyugati homloka élesen törik le - gondolom, ezért közelít hátulról, kerülővel a turistaút. Végül a kék háromszög jelzésen érjük el a táblákkal is jelzett kilátótornyot.

Amikor megérkezünk egy kilátóhoz, általában azonnal lépcsőzni akarunk, alig várjuk, hogy lássuk a panorámát. A Dévényi-kilátó azonban különc eset: annyira ötletes a hiányos, lyukas Jenga játék tornyáról mintázott épület, hogy az építészet iránt fogékony szemeket legalább annyira leköti és izgalomba hozza, mint a szép táj. Utóbbi persze szintén nem elhanyagolható: a Budai-hegységtől a Gerecsén át a Pilis vonulatáig pásztázhatunk, de a távolban még a Velencei-hegység és a Bakony is felsejlik, ha tiszta időben járunk ott. Jól látható a Dunazug-hegyvidék rögökre szabdalódott szerkezete, hiszen amerre fordulunk, minden irányban apró szirtekként elkülönülő hegyeket látunk. Ettől, és nem a magasságtól megkapó a látvány.

A háromszög jelzésen ellenkező irányba indulva jutunk le Piliscsaba szélére, és csodaszép platánsor alatt érjük el a felújított vasútállomást.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

A túra kezdőpontját a Pomáz HÉV megállója mellől induló dobogókői busszal érhetjük el, ez hétvégi napokon viszonylag gyakran jár.

A túra vége Piliscsaba vasútállomása. Innen Esztergom vagy Budapest felé utazhatunk.

Anfahrt

Az útvonalat nehéz lenne körtúrává alakítani, így autóval nem érdemes tervezni.

Parken

-

Koordinaten

DD
47.716163, 18.867200
GMS
47°42'58.2"N 18°52'01.9"E
UTM
34T 340035 5286956
w3w 
///aufsätze.zerlegt.beobachtung
Auf Karte anzeigen
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

-

Kartenempfehlungen des Autors

Bármely Pilis- és Visegrádi-hegység térkép megfelelő a tájékozódáshoz.

Buchtipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung

Alapvető túrafelszerelések (bakancs, esőkabát, térkép). Vizet több helyen is vételezhetünk, Piliscséven pedig mindenféle készletünket újratölthetjük.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

5,0
(3)
Illesy Csaba
19.03.2021 · Community
Csodas tura en 6 ora alatt jartam be sokat fotozva , nezelodve .Csaladoknak is ajanlom a gyereket tuti imadni fogjak es a szulok is😊
mehr zeigen
2021. március 19., péntek 15:22
Foto: Illesy Csaba, Közösség
2021. március 19., péntek 15:22
Foto: Illesy Csaba, Közösség
2021. március 19., péntek 15:22
Foto: Illesy Csaba, Közösség
2021. március 19., péntek 15:22
Foto: Illesy Csaba, Közösség
2021. március 19., péntek 15:23
Foto: Illesy Csaba, Közösség
2021. március 19., péntek 15:23
Foto: Illesy Csaba, Közösség
Val D
15.02.2021 · Community
Did part of the track, really nice in winter
mehr zeigen

Fotos von anderen

+ 2

Status
geschlossen
Bewertung
Schwierigkeit
leicht
Strecke
15,9 km
Dauer
5:00 h
Aufstieg
527 hm
Abstieg
884 hm
Höchster Punkt
649 hm
Tiefster Punkt
183 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Etappentour aussichtsreich Einkehrmöglichkeit familienfreundlich kulturell / historisch geologische Highlights botanische Highlights faunistische Highlights Von A nach B Heilklima

Statistik

  • Inhalte
  • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
  • 6 Wegpunkte
  • 6 Wegpunkte
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp