Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderung empfohlene Tour

A Dunazug két pólusán

· 7 Bewertungen · Wanderung · Dunazug-hegyvidék · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A dobogókői Báró Eötvös Loránd menedékház a levegőből. A távoli horizonton a Börzsöny
  A dobogókői Báró Eötvös Loránd menedékház a levegőből. A távoli horizonton a Börzsöny
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
m 900 800 700 600 500 400 300 200 100 12 10 8 6 4 2 km Dobogó-kő (kilátóhely) Szent-kút (Pilisszentkereszt) Dera-szurdok
Hazánk talán legnépszerűbb hegyvidékén, a Pilis és a Visegrádi-hegység határán túrázunk a Dobogókő és Pilisszentkereszt körüli sziklaformációk között. A környék két leglátványosabb természeti képződményét látogatjuk meg, a Dobogókő vulkáni sziklatornyait, merész kilátóteraszát, illetve a Dera-szurdok mészkősziklák közé vágódó, vadregényes hasadékát. A kettő között pedig kellemes tölgyesekben, a Szent-kút meghitt erdei zugában járunk felfedező kört.
geöffnet
leicht
Strecke 12,7 km
3:45 h
523 hm
523 hm
696 hm
255 hm

A Visegrádi-hegység legmagasabb csúcsára kapaszkodunk a Pilis és a Visegrádi-hegység közötti választóvonalból, a szerzetesek által újjáélesztett Pilisszentkeresztről, hogy néhány földtani és történelmi emléket, panorámát megtekintve, kellemes erdei sétával visszatérjünk a Dunazug-hegység központjába. A lankás hegyek a felkapott kirándulóhelynek köszönhetően kijárt ösvényeket, széles erdei utakat ringatnak, még a legvadabb Dera-szurdokban is pallók, hidak és jól járható ösvények teszik kényelmessé a kirándulást az egyébként köves, sziklás bevágásban.

Számos történelmi emléket rejt az erdő Dobogókő környékén, melyekre a térképen megtalálható nevek is emlékeztetnek. Fagyos katona, Öreg-vágás, Szent-kút szerepel a helyszínek megjelöléseként, de rejtve is találunk érdekességeket, mint a hegytetőre felvezető Római út, illetve a már csak leírásokból ismert római őrtorony romjai Dobogókőn.

Tartalmas túránk körbejárja a Dunazug hegység felkapott és neves helyszíneit a Visegrádi-hegység legmagasabb, panorámás kilátópontjától a legmélyebb szurdokig. Bár nyomvonalunk a hegység legkönnyebben megközelíthető vidékén kanyarog, ha ennél is kényelmesebb túrát szeretnénk bejárni, akkor a Dobogókőre felvezető szakaszt kihagyhatjuk, és busszal is felmehetünk a hegytetőre, ahonnan már csak kényelmesen lesétálunk.

Autorentipp

 • Ha a túrát hosszúnak találjuk, a Dobogókőre felvezető szakaszt kihagyhatjuk a menetrendszerinti buszjáratot igénybe véve a Dobogókő, hegytető megállóig. A felszabaduló időt akár használhatjuk a rövid, de látványos Thirring-körút bejárására is, ahol impozáns andezittornyokat tekinthetünk meg minden oldalról.
 • Ha a K jelzésen, kicsivel hosszabb úton megyünk fel Dobogókőre, a Zsivány-sziklákat is útba ejthetjük, ezzel színesítve a túra során megtekintett látványos sziklaképződmények sorát.
Profilbild von Attila Német-Bucsi
Autor
Attila Német-Bucsi
Aktualisierung: 16.11.2022
Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
696 m
Tiefster Punkt
255 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Wegearten

Asphalt 3,86%Schotterweg 23,50%Naturweg 1,13%Pfad 38,89%Straße 8,11%Unbekannt 24,48%
Asphalt
0,5 km
Schotterweg
3 km
Naturweg
0,1 km
Pfad
4,9 km
Straße
1 km
Unbekannt
3,1 km
Höhenprofil anzeigen

Einkehrmöglichkeiten

Baron Eötvös Loránd Schutzhaus

Sicherheitshinweise

 • A Dera-szurdok sziklás ösvényén óvatosan, biztos léptekkel, sietség nélkül haladjunk, főleg nedves, fagyos időjárásban, amikor csúszóssá válik a sziklafelület.
 • A tömeg a hétvégi jó időben elkerülhetetlen a szurdokban. Adjunk időt a veszélyes szituációk elkerülésére, a keskeny ösvényen előzékenyen haladjunk egymást segítve!

Start

Pilisszentkereszt, pilisszántói elágazás buszmegálló (341 m)
Koordinaten:
DD
47.693580, 18.902676
GMS
47°41'36.9"N 18°54'09.6"E
UTM
34T 342628 5284374
w3w 
///gewürzen.plätzen.heimsieg
Auf Karte anzeigen

Ziel

Pilisszentkereszt, pilisszántói elágazás buszmegálló

Wegbeschreibung

Itiner:

 • Pilisszentkeresztről a P jelzés mentén érünk fel Dobogókőre.
 • Dobogókőről a K+ jelzés mentén érünk le a Dera-szurdokba.
 • A Dera-szurdokon a K jelzés vezet át Pilisszentkeresztre.
 • A falun belül a P jelzésen érünk vissza kiindulópontunkhoz.

A túráról részletesen:

Kapaszkodás Dobogókőre

Pilisszentkereszt központjából, a pilisszántói elágazásból indulunk északi irányba az erdőbe csalogató P jelzésen. Hamar búcsút intünk a hegyvidéki településnek, melynek elődjét a török hódoltság alatt hagyták el lakói. A Pilis környékére visszatelepült pálos szerzetesek hívták azokat a szláv családokat, akikkel újraindították a terület megművelését. Alapvetően erdei munkákkal, legeltetető állattartással foglalkoztak, aminek a nyoma ma is meghatározza a tájképet. Ahogy a hegyek közé vezető utunk mentén is láthatjuk, a falut ligetes, elbokrosodó legelők övezik.

Egyenletes emelkedéssel kaptatunk a Peres-hegyre felvezető úton, amiről szűk ösvény mentén váltunk be a megerősödő erdőbe. A kezdeti meredekség a Peres-hegy északi nyergében megenyhül; a lankás hegyváll zugában hangulatos, öreg erdőbe érkezünk. Itt, Pilisszentkereszt és Dobogókő között félúton találjuk a fagyos katonára emlékeztető helynevet, ami egy szabadságharcból hazatérő katona utolsó pihenőjének állít emléket. A falu kocsmájában már hóviharban érkező bakát szállással invitálták, de ő családjához sietve folytatta az utat. A hegyoldalban találták meg hetekkel később megfagyva, egy félig megivott palack borral a kezében.

A nyeregben keresztezzük a Király-kút felől érkező erdészeti dózerutat, aminek túloldalán a gerincre térve, napos tölgyerdőben kapaszkodunk tovább a hegytető felé. Még erdei környezetben érjük el Dobogókő üdülőövezetének házait. Érdekes egyvelege ez az erdőnek és a lakott környezetnek, melynek központjában a parkoló és buszforduló áll. Ide tudunk felérkezni busszal, amennyiben a felfelé vezető kaptatót szeretnénk kihagyni a túrából.

Dobogókőn

Az út túloldalán érkezünk ki Dobogókő hegytetőre, ahol a Budapest környéki hegyek első turistaháza, a Báró Eötvös Loránd Menedékház áll - amiből egyből kettőt is találunk. Először a boronaházat építették meg 1898-ban, ami hamar kicsinek bizonyult a természetjárás hőskorában fellendülő népszerűsége miatt, így 1906-ban kőházat is emeltek mellé. Ebben jelenleg étterem, melegedő és turistaszállás üzemel, míg az eredeti faházikóban turistamúzeumot rendeztek be.

Az épületek mögötti hegytetőn találjuk a népszerű kilátópontot, Dobogókő sziklatornyának kilátóteraszát. A látvány valóban lenyűgöző: az eddigi lankás térszín meredek, sziklás hegyvidékké változik, szemben a Rám-hegy és a Vadálló-kövek sziklatornyai alatt a Duna szalagja érkezik a meredek hegyek közé. A Dunától távolságtartóan meghátrálva a Börzsöny centrikus vulkáni tömege uralja a látóhatárt, jó időben a Kárpátok hegyvonulataival palástként szegélyezve.

A dobogókői sétaútra visszatérve keletnek ereszkedünk lankásan, immár a K+ jelzéshez csatlakozva, mely a romosodó panelszálloda mögött, a jurtaszállás és a Zsindelyes vendéglő mellett hagyja el a hegytető épített környezetét. Balra, a meredeken letörő északi oldalban még utoljára kitekinthetünk a dobogókői sípálya nyiladékán, majd a TV-torony alatt letérünk az aszfalt mellől a Kerek-bükk erdei útjára. Az öreg vágásnál élesen jobbra kanyarodva egy nyiladékban folytatjuk utunkat, immár egyre meredekebb térszínen, fiatalos cserjésben ereszkedve.

Az Öreg-vágástól a Szent-kútig

Az Öreg-vágás-hegyről azt gondolhatnánk, hogy a hegyoldal nyiladékokkal tagolt erdőrészletei adták a helynevet, de valójában az elnevezéssel itt is egy baka halálát örökítették meg. Egy szabadságharcból hazatérő katona zsoldjával a zsebében itt pihent meg, akit a környéken kaszáló legény orvul megölt jussának reményében.

A tűzvédelmi nyiladék első elágazásában jobbra fordulunk, majd röviddel később a nyiladékból betérünk a hagyásfák mozaikos erdejébe. Egy rövid szakaszon csatlakozunk a Király-kúti-nyereg felől érkező úthoz, amit túránk elején kicsivel lejjebb kereszteztünk, és egy kanyarral később már sűrű tölgyesbe váltunk.

Egy formálódó völgyecskét keresztezünk, aminek árnyas, elzárt bükköse csendes erdei zugot nyújt menedékként Dobogókő agyonhasznált tölgyesei után. Itt már sem az épített környezet, sem a turistatömegek, de a favágók szorgalma sem zavarja az erdő csendjét és természetességét. Rövid kapaszkodással kilábalunk a völgyteknő túloldalán, hogy a Kopasz-hegyet kerülve, a déli oldalon ismét tovább ereszkedjünk. Legyünk figyelmesek a nyereg után, mert egy közel szintben haladó csapásra tér a K+ jelzés, amivel nagyot kerülünk a hegyoldalban ereszkedő útbevágásig, amin ismét lendületes ereszkedéssel érkezünk a Mogyorós árok felső zugába, a bővizű Szent-kúthoz.

Megható odaadással rendezték a forrás környezetét a helyi hívők; szűk két évszázada tisztelik a környékbeliek az itteni vízfakadást. A 19. század közepén Lourdes város mellett megjelent szűzanya tiszteletére építettek a forrásnál a kicsiny kápolnát. A 20. század közepén csoda is történt: egy 19 éves, lebénult lány meggyógyult betegségéből a forrásvíz hatására, többen láttak fehér galambot vagy épp a szűzanyát megjelenni a foglalás környékén. Sarlós Boldogasszony ünnepén búcsút tartanak itt, és minden évben miséznek a forrás körül kialakított kegyhelyen. Az I. világháborúig szénsavval dúsítva, szikvízként palackozták az itt feltörő vizet.

A Dera szurdokában

A forrástól egy rövidítéssel visszatérhetünk Pilisszentkeresztre a S+ jelzésen, de érdemes a K+ jelzésen a forrás vizéből születő csermelyt követni, ami betorkollik a Pilis talán leglátványosabb, és ehhez mérten legfelkapottabb sziklavilágába, a Dera-szurdokba. Az árok melletti tölgyesben, az országúttal párhuzamosan oldalazva, a szurdok alatti parkolónál érjük el ismét az Országos Kéktúra nyomvonalának K jelzését, amit a falu felé követünk.

Hamar beérünk a sziklaszorosba, aminek keskeny, köves alján mészkőtömböket kerülgetünk, közben többször keresztezzük a Kovács-patakot fahidak segítségével. Ebben a földtani közegbe vágott hasadékban a folyóvíz pusztítása miatt egyre mélyebbre tekinthetünk a hegység belsejébe, amit már a szomszédos Pilis mészkősziklái alkotnak. Épp az ellentettje ez a fehér falakkal körbevett szurdok Dobogókő sziklatornyának: a kőzetek jóval régebben, 220 millió évvel ezelőtt keletkeztek a Tethys ősi óceánjának vizében élő állatok mészanyagú vázából. A jól oldódó kőzetben barlangok is nyílnak, így a szurdok felső részénél az avatatlan szemnek láthatatlanul bújik meg több víznyelő is, amiben áradása során a patak egy jelentős hozama eltűnik. Ami viszont szembeötlő, az a szinte mindig kifogyhatatlan turistatömeg, akik a szurdok látványossága és viszonylagos rövidsége miatt felkeresik a helyszínt.

Patakparti ligetekben érkezünk a falu széléhez a szurdok felső végén kikanyarodva, majd a patakot kétszer keresztezve, végül a házak sűrűjében a P jelzésen jobbra kanyarodva visszaérkezünk a központba.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • A távolsági buszról a Pilisszentkereszt, Pilisszántói elágazás megállóhelyig utazunk busszal.

Anfahrt

 • A túra a buszmegállóból indul, majd ugyanoda érkezik vissza.

Parken

 • Parkolni a Pilisszentkereszt, Pilisszántói elágazás buszmegálló mellett, a Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatóközpontja előtt tudunk.

Koordinaten

DD
47.693580, 18.902676
GMS
47°41'36.9"N 18°54'09.6"E
UTM
34T 342628 5284374
w3w 
///gewürzen.plätzen.heimsieg
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Kartenempfehlungen des Autors

Buchtipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung

 • Az időjárásnak megfelelő öltözet, kényelmes túracipő, navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

4,7
(7)
Nóra Imre
16.11.2022 · Community
Az eleje kicsit kaptatós. De jobb túl lenni az elején ezen. :D végig friss jelzéssel mentünk! :) könnyen tudtuk követni az útvonalat.
mehr zeigen
Gemacht am 12.11.2022
Foto: Nóra Imre, Community
Zs M
05.11.2022 · Community
Könnyű, kellemes kis túra. Dobogókőn lehet szusszanni egyet a hosszabb emelkedő után, utána végig lefele vezet az út. A Dera szurdok csodás, nyirkos időben viszont csúszós a talaj, érdemes túrabakancsban nekivágni!
mehr zeigen
Foto: Zs M, Community
Alle Bewertungen anzeigen

Fotos von anderen

+ 3

Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
leicht
Strecke
12,7 km
Dauer
3:45 h
Aufstieg
523 hm
Abstieg
523 hm
Höchster Punkt
696 hm
Tiefster Punkt
255 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour Etappentour aussichtsreich Einkehrmöglichkeit kulturell / historisch geologische Highlights botanische Highlights faunistische Highlights Gipfel-Tour Heilklima

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
 • 14 Wegpunkte
 • 14 Wegpunkte
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp