Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderungempfohlene Tour

A Dél-Börzsöny változatos élőhelyei

· 13 Bewertungen · Wanderung· geöffnet
LogoMagyar Természetjáró Szövetség
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Kilátás a Gubacsi-hálásról, szemben a Visegrádi-hegység
  / Kilátás a Gubacsi-hálásról, szemben a Visegrádi-hegység
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kellemes szintút Zebegény felett
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Nedvesrét a Malomvölgyi-patak mentén
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Gyapjas aszat házi méhvel a Malom-völgyi-patak mentén
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Gubacsi-hálástól északra a P jelzésen
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Éti csiga bükkön Köves-mezőnél
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A köves-mezői útról látszanak a Börzsöny vonulatai
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Fokozottan védett darázsölyv a Törökmező felett
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Idős egybibés galagonyák között a Malom-völgyi-patak mentén
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Magasles Köves-mezőtől északra
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kalandpark a Törökmezőn
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Köves-mező csapásrétje
  Foto: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 14 12 10 8 6 4 2 km Dunakanyar Kalandpark, Törökmező Országzászló és … Zebegény Gubacsi-hálás Kós Károly-kilátó Törökmező turistaház
A táj ezer arcát mutatja be a Zebegényből induló könnyed, patakátkelésekkel tarkított körtúra a Dél-Börzsöny vulkáni peremhegyein.
geöffnet
mittel
Strecke 14,9 km
4:25 h
416 hm
416 hm
351 hm
114 hm
Zebegény nem csak a festőket és a művészeket ihlette meg: a túrázókat ugyanúgy ámulatba ejtik a patakparton sorakozó bájos házikók. A település jó néhány látványosságát érinti az útvonal, mielőtt felfedezőútra indul a Dunakanyar D betűjének változatos élőhelyeit bejárva. Utunk nagy része a tájra jellemző bükkösökön és gyertyános-tölgyeseken át halad; itt-ott tanösvény szegődik mellénk, hogy minél nagyobb részét megismerhessük a bennünket körülvevő élővilágnak. A Köves-mező pereméről a visegrádi várban gyönyörködhetünk, Törökmezőn pedig kaland- és állatpark ad további kikapcsolódási lehetőséget. Az út második felét Malomvölgyi-patak hangulata és a medren keresztül-kasul cikkcakkozó út teszi igazán különlegessé.

Autorentipp

 •  Zebegényben érdemes a Monarchia Rétesházat útba ejteni a túra elején vagy végén.
Profilbild von Szilárd Dr. Szentes
Autor
Szilárd Dr. Szentes
Aktualisierung: 16.03.2021
Schwierigkeit
mittel
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
351 m
Tiefster Punkt
114 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

 • Áradás idején a Malom-patak megnövekedett vízhozama megnehezíti az átkelést. Az egyensúlyozást nagy mértékben megkönnyíti egy túrabot.

Start

Zebegény, vasútállomás (114 m)
Koordinaten:
DD
47.800049, 18.909538
GMS
47°48'00.2"N 18°54'34.3"E
UTM
34T 343462 5296192
w3w 
///tobte.eisern.hochburg

Ziel

Zebegény, vasútállomás

Wegbeschreibung

Itiner

 • A zebegényi vasútállomásról északkeleti irányba indulunk a S▲ jelzésen, ami érinti a sziklaszentélyt, a Millenniumi emlékművet, a Kálvária-kápolnát és a Kós Károly-kilátót.
 • K+ jelzést egészen Köves-mezőig követjük.
 • Köves-mezőről a Z▲ jelzésen haladunk a fennsík peremén a Gubacsi-hálásig.
 • A Gubacsi-hálástól Törökmezőre a P jelzésen megyünk.
 • A turistaház utáni kereszteződéstől a Z jelzések mutatják az utat a zebegényi vasútállomásig.

A túráról részletesen

Zebegény

A települést 1295-ben említik először az oklevelek Zebeguen néven, de a Kálvária-dombon talált rézkori veremlakások, tűzhely- és cserépedény-maradványok is jelzik, hogy régóta lakott hely. A török hódoltság alatt a község magyar lakossága kipusztult, és csak a 18. században települt vissza szláv, majd 1735 körül német telepesekkel.

Zebegényből a Köves-mezőig

A település vasútállomásáról a S▲ jelzésen indulunk útnak. Hamarosan az 1909-ben emelt Havas Kós Károly és Jánszky Béla tervei alapján épült Boldogasszony plébániatemplom mellett haladunk el. Világos belső terét szecessziós freskók, és Kós Károly által tervezett színes üvegablakok díszítik. Átkelünk egy hídon, majd hamarosan a Kálvária-domb szerpentinező útja felé vesszük az irányt. A kiemelkedés tetejét a korabeli térképek tanúsága szerint községi legelőként használták, ahova egy helyi módos gazda felesége, Fischer Józsefné Zoller Borbála elhunyt fia emlékére szép kápolnát emeltetett. Ennek fazsindelyes, hagymakupolás teteje és a Krisztus mennybemenetelét ábrázoló oltárképe egy tűzvészben sajnos odaveszett. A kápolnától jobbra láthatjuk a dombra felkapaszkodó kilenc stációt; alatta már a temető kerítése húzódik. A stációk kis fülkéiben öntöttvas képek ábrázolják Jézus keresztútját. A kálvária 10-13. stációképe a kápolna külső falán, míg a 14. a kápolnán belül található.

A Kálvária-kápolna mellett áll a Maróti Géza tervei alapján 1935 és 1938 között készült, monumentális Országzászló és nemzeti hőseink tragédiáinak emlékhelye. A S▲ jelzésen továbbhaladva érjük el a híres erdélyi polihisztorról elnevezett Kós Károly-kilátót, melynek terveit Csóka Árpád készítette. Felső szintjéről gyönyörű panoráma nyílik a Dunakanyarra és Pilismarótra. A 2014-ben épült kilátó elődje az Országzászló oszlopaira épült 1964-ben. Szerepe rendkívül fontos volt, mert akkoriban a hasonló emlékműveket mind lebontották, de mivel az Országzászló ebben az időben kilátóként szerepelt a nyilvántartásokban, elkerülte a pusztulás.

A Kós Károly-kilátót elhagyva egy kis nyeregben egyenesen megyünk tovább, majd átváltunk a K+ jelzésre. A Csizmadia-völgyben a fagyzugosabb részeken inkább gyertyános tölgyesekkel, míg a hűvös, árnyas részeken bükkösökkel találkozunk.

Köves-mezőtől Törökmezőig

A Köves-mező felé közeledve a kőzet alattunk hirtelen lajtamészkőre vált, ami a miocén vulkanizmus utáni tengerelöntéskor keletkezett. Ennek a lajtamészkőfennsíknak, ami innen nagyjából a Köves-mezőtől a Törökmezőig terjed, a legnagyobb részét szárazságtűrő cseres-kocsánytalan tölgyesek fedik. Gyakran találkozhatunk a területen többek között a látványos turbánliliommal. Néhány, az erdőt átszelő út mellett fáslegelőket találunk - vagyis ezeknek egy speciális formáját, amelyeket itt hagyásfás csapásrétnek neveznek. Hosszú, keskeny formájuk is mutatja, hogy elsősorban nem legelőként használták őket, hanem egy nagy hajtóút részei voltak. Eredetük a középkorba nyúlik vissza, amikor a magyar szürke szarvasmarhát lábon hajtották akár Nürnbergig - a városban még szobrot is emeltek annak a tiszteletére, hogy az egyik gulya éppen az éhínség kellős közepén érkezett meg a városba, megmentve a lakosságot az éhhaláltól. A csapásrétek szegély jellegüknek köszönhetően régen különösen fajgazdagok voltak, mára azonban ez az élőhelytípus erősen visszaszorult, hasonlóan a környék egykori szelídgesztenyéseihez. E fafaj természetes jelenléte mellett a néphagyomány szerint először Károly Róbert kertészei telepítettek Itáliából (Nápoly, Firenze) származó fajtákat. Ezek keveredéséből alakultak ki a nagymarosi alakváltozatok.

Köves-mezőről a Z▲ jelzésen haladunk a fennsík peremén, száraz cseresekben a Fehér- és a Kapu-hegyen át a Gubacsi-hálásig. A Fehér-hegy nevét a vulkáni tevékenység utáni tengerelöntés során keletkezett, fehér színű, üledékes lajtamészkőről kapta, melyet több helyen bányásztak is a környéken. Az erdő itt a meredek oldalakon szilikát sziklagyepekkel és köves talajú lejtősztyeppekkel mozaikoló molyhos tölgyesekbe megy át. Ezen a szakaszon együtt haladunk a Nagymarosi Gesztenyés Tanösvénnyel; láthatunk egy nagy magaslest és több, az erdőbe kihelyezett mesterséges odút. A Gubacsi-hálás meredek lejtőjű, köves aljú tisztásáról a Dunakanyarra kapunk mesei panorámát, az előtérben Nagymaros házai sorakoznak. Szemünkkel végigpásztázhatunk a vulkáni hegység oldalába horpadó számtalan völgyön, bemélyedésen is. 

A kilátóponttól a gyepek aljánál észak felé kanyarodunk, az aszfaltos útig majdnem végig szintben haladunk. Törökmezőig a jelzésen megyünk, mely eleinte az aszfaltos út mellett kanyarog, majd átmegy rajta, egy kis rétre ér, végül észak felé fordulva a K jelzéssel együtt érkezik Törökmezőre. Keresztülmegyünk a kalandparkon, és az állatparkkal színesített turistaházat megkerülve indulunk tovább. A közeli kereszteződésben a Z jelzésre váltunk. Néhány lépés után érdemes kitérőt tenni a Z● jelzésen a Fehér-forráscsoport dombokkal és hidakkal tarkított völgyébe. Innen némi ereszkedést követően jutunk a Malom-patak völgyébe, ahol a nyáron békalencsétől zöldellő felületű horgásztó csábítja megállásra a vándort.

A Malom-völgyi patakkal Zebegénybe

A patakvölgyet egy feszület mellett hagyjuk el. A jelzés innen egy széles úton kanyarog a gyertyános-kocsánytalan tölgyesben, majd a Malom-kulcsosház és Nomádia jurtatábornál érünk vissza a parthoz. A szállás nevéhez híven tényleg nomád: vizet a közeli patakból, áramot legfeljebb akkumulátorról, a fűtést fával oldhatjuk meg - térerő is csak ténfereg a fák között, így igazi természetközeli élményekre számíthatunk, ha úgy döntünk, hogy megszállunk itt.

A háztól továbbindulva többször kereszteznünk kell a patakmedret hol öles fatörzsön, hol kövek tetején egyensúlyozva. Igazi csörgedezős-csobogós vízparti hangulatban lehet részünk - különösen abban az időszakban, amikor nagyobb a vízhozam. A füzesek között egy kiszáradt zsombéksásoson kelünk át, majd idős, fává nőtt egybibés galagonyák között sétálunk. Két réttel arrébb terebélyes kocsányos tölgyek és mezei juharok adnak árnyékot a mocsárrét szélén. A Z jelzés egy újabb patakátkelésnél becsatlakozik egy szélesebb útba; ezen fogunk visszaérni Zebegénybe. Útközben találkozunk még egy érdekes andezitfeltárást, majd még lejjebb kis tábla ismerteti a Ferenc-híd történetét. Jelzésünk Zebegény bájos házikói között a kiindulási ponthoz, a vasútállomásra kalauzol bennünket.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • A zebegényi vasútállomástól indítjuk a túrát, majd ott is fejezzük be. Ide Budapest-Nyugati és Szob felől érkeznek vonatok.

Anfahrt

 • A zebegényi vasútállomástól északi irányban  egy vadgesztenyefán találhatjuk a K+ indítójelzését.

Parken

 • A túra kezdő- és végpontja a Vácot Szobbal összekötő 12-es úton található. 
 • Ha autóval érkezünk, érdemes a vasútállomás mellett leparkolni.

Koordinaten

DD
47.800049, 18.909538
GMS
47°48'00.2"N 18°54'34.3"E
UTM
34T 343462 5296192
w3w 
///tobte.eisern.hochburg
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

 • A Börzsöny és az Ipoly völgye turistakalauz

Kartenempfehlungen des Autors

Buchtipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung

 • Alapvető túrafelszerelés: túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem.
 • A patakátkelésnél jól jöhet a túrabot.
 • A navigáláshoz Természetjáró app.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

4,7
(13)
Krisztián
25.04.2022 · Community
Gemacht am 24.04.2022
Foto: Krisztián, Community
Foto: Krisztián, Community
Foto: Krisztián, Community
Foto: Krisztián, Community
Adrienn Juhász
27.03.2022 · Community
A túra valóban változatos és olykor izgalmas helyszíneken vezet keresztül, és ha nem csábított volna minket a környezet kétszer is piknikre, valószínűleg a szintidőt is tartjuk (spoiler: nem biztos). Először egy nagy réten álltunk meg szendvicsezni, ahonnan rálátás nyílt a várra, aztán egy elhagyatott házikó előtt az erdő közepén. A rét a túra első, még a házikó vhol a harmadánál lehetett. A dicsérgetős rész, a zebegényi rétesháznál volt, ahol isteni finom rétessel koronáztuk meg a visszaérkezést. Az után a meredek emelkedő után, ami a túra első felében fogadott, az elfogyasztott kalória miatt cseppet sincs lelkiismeretfurdalásom. A száraz, poros talaj kissé nehezítette az előre jutást, de a virágpompa és a fák mögül előbukkanó panoráma mindenért kárpótolt és jó alibit kínált a megpihenésre. Szép idő lévén voltak turisták által közkedvelt csomópontok és látszik hogy többen is kedvelik a környéket, de így is kellemes kikapcsolódást ígér, és szerintem, aki ezt a túrát választja, hagyjon bőven időt a nézelődésre. Zolixplorer jóvoltából íme egy kis kedvcsináló videó: https://vm.tiktok.com/ZMLHLsanq/
mehr zeigen
Gemacht am 20.03.2022
Alle Bewertungen anzeigen

Fotos von anderen

+ 26

Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
mittel
Strecke
14,9 km
Dauer
4:25 h
Aufstieg
416 hm
Abstieg
416 hm
Höchster Punkt
351 hm
Tiefster Punkt
114 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour aussichtsreich geologische Highlights botanische Highlights faunistische Highlights Geheimtipp Heilklima

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp