Teilen
Merken
Drucken
GPX
KML
Tour hierher planen Tour kopieren
Einbetten
Fitness
Wanderung

A Csepegő-árok meseszép vízesései

· 5 Bewertungen · Wanderung · Mecsek-hegység · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Apró tavacskát duzzasztó vízesés a Csepegő-árok végén
  / Apró tavacskát duzzasztó vízesés a Csepegő-árok végén
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A völgy látványa a hegyoldalban kúszó turistaútról
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Gyönyörű, 3 méteres vízesés állja utunkat
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Vörösfenyő kulcsosház tisztása pihenésre csábít
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A szászi vár a katolikus templom és a község házai közé ékelődik
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Szászvári várkastély
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szászvári idill
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A kis zúgó melletti sziklafalban egy Mária szobor látható
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A vadregényes Ól-völgy partoldalában vezet ösvényünk
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Csepegő-árok első vízesése
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A vékényi harangtorony
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Alattunk az Ól-völgy patakmedre
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Csepegő-árokban kisebb zúgók kísérik utunkat
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 14 12 10 8 6 4 2 km Vörösfenyő kulcsosház (Szászvár)

Ha ez a kirándulás csak a Csepegő-árok szurdokvölgyébe és a Mecsek vadregényes erdeibe kalauzolná a bakancsosokat, már megérné nekiindulni. A körtúra azonban még számos pazar látnivalót ígér, ezek közül kiemelkedik az impozáns középkori szászvári várkastély.

geöffnet
leicht
14,2 km
4:00 h
358 hm
358 hm

A Kelet-Mecsek aprócska falujából induló körtúra jó néhány izgalmas kalandot tartogat számunkra. Vékény település fő turisztikai látványosságai a határában húzódó Csepegő-árok, az ott eredő Csöpögő-forrás, és a szurdokvölgyön végigfutó bővizű patak kisebb-nagyobb zúgói, látványos vízesései. Útba ejtjük az erdőkkel körbeölelt Vörösfenyő kulcsosházat, melynek tisztása kellemes pihenésre csábítja a megfáradt vándort. A szintén vadregényes Ól-völgy partoldalában ereszkedünk le az egykori bányásztelepülésre, Szászvárra, ahol megnézzük a 2016-ban felújított várkastélyt.

Autorentipp

 • A túra elején 200 méteres kitérővel érdemes elsétálni a kistelepülés 1908-ban épült harangtornyához.
 • Csapadékos időben a Csepegő-árok völgye nehezen járható, a patak jócskán megduzzad, tanácsos ilyenkor akár gumicsizmában útra kelni, de a vízhatlan túrabakancs mindenképpen ajánlott.
 • Szászváron a vár mellett számos látnivaló és program ígérkezik. A nyaranta felüdülést nyújtó erdei strand, a borház, a bányászati múzeum és tájház érdekes színfoltja, kiegészítője lehet kirándulásunknak.
outdooractive.com User
Autor
Nándor Müller
Aktualisierung: 13.07.2019

Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
382 m
Tiefster Punkt
164 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Ausrüstung

Alapvető túrafelszerelés: esős időben akár gumicsizma, de mindenképen vízhatlan túrabakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Start

Vékény, Fő utca buszmegálló (176 m)
Koordinaten:
Geographisch
46.270699, 18.342604
UTM
34T 295240 5127557

Ziel

Vékény, Fő utca buszmegálló

Wegbeschreibung

Itiner

 • Vékény központjától a Z+ jelzést követjük a Csepegő-árkon át egészen a Vörösfenyő kulcsosházig.
 • A Vörösfenyőnél jelet váltunk, és balra induló P+ jelzésen legyalogolunk Szászvárra.
 • Szászvár központjában rálelünk a Z◼ jelzésére, mely egy másik úton visszavezet minket a Csepegő-völgybe.
 • A völgyben jobbra rátérünk a már ismert és bejárt Z+ jelzésre, mellyel visszasétálunk Vékénybe.

A túra részletes leírása

Vékény mellékén

A buszról a település központjában szállunk le, ahol egy villanyoszlopra festve rögtön megpillantjuk a Z+ jelet. (A falu ékessége a megye legöregebb működőképes malma, a Tóth-malom, melyet 1790-ben létesítettek.) Az országúton átkelve elhagyjuk a polgármesteri hivatalt és a kocsmát, majd 50 méter után balra irányít jelzésünk. Elmegyünk a húsüzem épülete mellett, majd a Völgységi-patak és egy lovasfarm kerítése közé szorult kis ösvényen gyalogolunk 500 métert. A kerítés végénél jobbra indulunk, a szemközti erdő szélénél balra tartunk. 300 méter után jobbra egy rétre vezet utunk, ahol elmegyünk egy lőtér mellett, majd a patakon átkelve már erdei környezetben folytatjuk utunkat. Itt kezdődik túránk igazán kalandos része, mely földtani értelemben is csemege: a sötét, vulkáni bazaltot világos mészkő váltja, de robbanásos szórástermékek göcsörtös, összesült kőzeteit is felfedezhetjük. Néhány száz métert a gyakran „összenőtt” erdőben a patak mentén gyalogolunk, a vízfolyáson átkelve a Csepegő-árok „igazi” bejáratához érünk. A turistaút balra igen meredeken indul neki a hegyoldalnak, ahol találkozik a Szászvár felől érkező Z◼ jelzésével – néhány kilométer és óra múlva majd abból az irányból érkezünk vissza körtúránkról.

A Csepegő-árok vízesései

Innen érdemes inkább a patakmederben tovább indulni, mert a jelzett ösvényről előbb a Z●, majd a szép vízesések amúgy is lecsalogatják a kalandvágyó bakancsosokat. A kígyózó patakvölgyben kalandozva kisebb zúgókat csodálhatunk, néhány száz méter után egy igen látványos vízesést pillantunk meg - a patak koptató-csiszoló munkájával bevési magát a kőzettestbe, ezáltal szemmel láthatóvá teszi a völgy földtani változatosságát. Érdemes tehát odafigyelni a sziklák szín- és anyagváltozásaira, hiszen különböző, nyugati-keleti irányban, párhuzamosan elnyúló kőzetpászták keskeny vonalait jelölik. Itt, a hegyoldalban tör a felszínre a Csöpögő-forrás, jelezvén, hogy már mészkő hátát tapossuk. Továbblendülve egyre inkább összeszűkül a völgy, sejtelmes, már-már félelmetes kanyonban araszolunk felfelé. A patakon többször átugrálva rövidesen monumentális sziklák közé ékelődött kis zúgóhoz érünk, ahol a sziklafalban elhelyezett Mária-szoborra lelünk. A kis kegyhelyet magunk mögött hagyva csakhamar egy közel 3 méter magas, látványos vízesés állja utunkat. Ez szinte legyőzhetetlen akadályt állít elénk, így vissza kell kapaszkodnunk a turistaösvényhez.

Egy darabon az alattunk kanyargó völgy fantasztikus látványa kíséri utunkat. Egy kicsit szelídül a táj, átkelünk a vízfolyáson, majd figyeljük jelünket, mert balra, igen meredeken levezet minket ismét a patakvölgybe, ahol egy nagyon szép vízesés látványa fogad. Ismét átkelünk a patakon, és kidőlt fákat kerülgetve, azokon átmászva, vagy alattuk kúszva követjük az elég nehezen járható ösvényt. 400 méter után egy erdőgazdasági úton balra indulunk tovább. Szép erdei környezetben folyamatosan emelkedik utunk, így érkezünk másfél kilométer után a Vörösfenyő kulcsosház meseszép tisztásához. Az épület mellett áll a Nyárádi kunyhó nevű vadászház. A hangulatos réten esőbeálló, padok, asztalok, kiépített bográcsozó hely várja a megfáradt vándort.

A bányavasút nyomában

A turistautak elágazásából a szélrózsa minden irányába indulnak jelzett turistaösvények, szám szerint hétfelé ágazik az út. Mi a P+ jelzésen balra, északkeleti irányban hagyjuk el a tisztást. A keskeny csapás rövidesen a vadregényes Ól-völgy meredek partoldalába vezet, közel két kilométert megyünk a gyönyörű erdőben, amikor ösvényünk egy makadámútra bukkan ki. Elsétálunk az Ólvölgyi kirándulóház mellett, és rövidesen már az egykori bányatelep épületei között járunk. Fontos helyszíne ez Szászvár történelmének: a 19. század elején nyitott barnakőszénbánya a 20. századhoz közeledve lendült fel, amikor vasút épült a völgyben. A munkát biztosító bánya a '90-es években zárt be, itt, az erdő mélyén tekinthetjük meg a Bányászati Gyűjteményt (a városban pedig hasonló tematikájú múzeumot találunk).

Szászvár

Innen aszfaltos úton, az egykori bánya vasútvonala mentén lesétálunk Szászvárra. A házak közé érve elmegyünk az erdei környezetben fekvő strand mellett, majd a Borház épületét érintve érkezünk a település központjába. A katolikus templom mögött, a nagyközség házai közé ékelődve lelünk rá a 2016-ban felújított Szászvári lovagvárra, ahova szinte kötelező betérni. Az erődítményt a 15. században említik először, a pécsi püspök birtokközpontjaként működött. Aztán török kézre kerülve közigazgatási központ lett belőle, és több ostrom után a 17. század végén felrobbantották. Jelen formáját a 2010-es években lezajlott felújítások, rekonstrukció során nyerte el. A hajdani bányásztelepülés főterén boltot, kocsmát, éttermet, és cukrászdát is lelünk - aki elfáradt az eddig megtett 9 kilométeren, az akár buszra is szállhat.

A kör bezárul

A vár ódon falai között tett időutazás után visszatérünk a főtérre, ahol rálelünk a Z◼  jelzésére, melyet nyugati irányban követünk a település főutcáján. 300 méter után balra irányít jelünk, és a Vadrózsa vendéglő mellett elsétálva néhány perc alatt magunk mögött hagyjuk Szászvár házait. A szekérúton rövidesen ismét az erdőbe lépünk, ahol egyre meredekebben emelkedik utunk. A közel két kilométeres, gerincnyúlványt követő kaptató végén, a Csiszár-tető oldalában egy kicsit kifújjuk magunkat, majd igen meredek, kanyargós ösvényen ereszkedünk le a már ismerős Csepegő-árokba. Itt találkozunk a Z+ jelzésével, melyen jobbra indulunk tovább, és az órákkal korábban bejárt útvonalon, 1,5 kilométernyi gyaloglás végén visszaérkezünk Vékény központjába.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • Pécs, Komló, Bonyhád felől közlekedő távolsági buszokkal érkezhetünk Vékénybe (Vékény, Fő utca 4. buszmegálló).

Anfahrt

 • A turistaút a buszmegállóból indul a mellékutcán.

Parken

 • Autóval érkezők a kistelepülés központjában, a Fő utcájáról jobbra letérve, a polgármesteri hivatal és a kiskocsma előtt parkolhatnak.
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

 • Müller Nándor: Barangolások a Mecsekben - túrakönyv
 • Müller Nándor: Négy évszak a Mecsekben - fotóalbum
 • Mecsek turistakalauz

Kartenempfehlungen des Autors

 • Bármely Mecsek-térkép


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

4,8
(5)
Gabriella Rottler
19.04.2020 · Community
Gemacht am 18.04.2020
Foto: Gabriella Rottler, Community
Foto: Gabriella Rottler, Community
Foto: Gabriella Rottler, Community
Ficsur Richárd
11.04.2020 · Community
2020. április 11., szombat 17:14:04
Foto: Ficsur Richárd, Közösség
Csaba Stadler
26.10.2019 · Community
Most október végén sajnos nincs elegendő víz a patakban, hogy vízeséseket is lássunk, ennek ellenére a túra csodálatos, az erdő gyönyörű, érintetlen. Viszont faluból kivezető út nem veszélytelen, mert zárt marhalegelőn kell áthaladni az állatok között. Nem is tudtuk megoldani, csak kerülővel, kerítések átmászásával.
mehr zeigen
2019. október 26., szombat du. 10:56:20
Foto: Csaba Stadler, Közösség
2019. október 26., szombat du. 10:56:35
Foto: Csaba Stadler, Közösség
Alle Bewertungen anzeigen

Fotos von anderen

+ 14

Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
leicht
Strecke
14,2 km
Dauer
4:00h
Aufstieg
358 hm
Abstieg
358 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour Etappentour Einkehrmöglichkeit kulturell / historisch geologische Highlights Geheimtipp Heilklima

Statistik

 • 2D 3D
 • Inhalte
 • Neuer Punkt
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
: h
 km
 Hm
 Hm
Höchster Punkt
 Hm
Tiefster Punkt
 Hm
Höhenprofil anzeigen Höhenprofil verbergen
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.