Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Wanderung empfohlene Tour

A Csattogó-völgyből Katalinpusztára

Wanderung · Pilsengebirge
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A Csattogó-völgy bejárata
  A Csattogó-völgy bejárata
  Foto: Lánczi Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
m 300 250 200 150 100 10 8 6 4 2 km Katalinpusztai Kirándulóközpont … iskola Aranyos-kúti forrás és sütögetőhely Csattogó-völgyi Üdülőházak
A kellemes túraútvonal a Börzsöny keleti lábánál a Csattogó-völgybeli üdülőközpontot, a Természetjáró Fesztivál helyszínét köti össze a Naszály lábánál található kirándulóközponttal.
mittel
Strecke 10,2 km
3:00 h
318 hm
260 hm
267 hm
121 hm
Jelentős szintemelkedéseket nem tartogató gyalogtúra, amely a dél-börzsönyi táj ismert és kevésbé látogatott részeire navigál el minket. A 10 kilométer alatt hangulatos erdőrészekben kanyargunk, hol széles földúton, hol vadregényes ösvényeken. Áthaladunk Magyarkúton és  Szendehelyen, majd a Katalinpusztai kirándulóközpontban fejezzük be a túrát.
Profilbild von Zsuzsa Lévai
Autor
Zsuzsa Lévai
Aktualisierung: 10.08.2019
Schwierigkeit
mittel
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
267 m
Tiefster Punkt
121 m

Wegearten

Höhenprofil anzeigen

Weitere Infos und Links

Katalinpusztai kirándulóközpont

Start

Csattogó-völgy, Verőce (120 m)
Koordinaten:
DD
47.834089, 19.026239
GMS
47°50'02.7"N 19°01'34.5"E
UTM
34T 352297 5299746
w3w 
///neuester.matratze.neubau
Auf Karte anzeigen

Ziel

Katalinpusztai Kirándulóközpont

Wegbeschreibung

Itiner

 • A Csattogó-völgyből kelet felé indulunk
 • Északi irányba balra térve a P jelzéseket kövessük, amik a Les-völgy mentén egészen Magyarkútig vezetnek bennünket. 
 • K ◼  jelzésen jobbra fordulunk, és a Magyarkútról kivezető aszfaltcsíkon az erdő felé vesszük az irányt.
 • Miután elhagytuk az Irma-forrást, az Országos Kéktúra K jeleit követjük a továbbra is északra tartó utunkon. A völgyben vezető széles földút érinti az Aranyos-kutat és a Szentháromság kápolnát, mielőtt beérünk Szendehely házai közé. Átkelve a településen továbbra is a K jeleket követjük egészen Katalinpusztáig, a kirándulóközpontig.

Részletes leírás

A Börzsöny lábánál megbújó Csattogó-völgyből vágunk neki a nem túl nehéz, 10 km-es túrának. Az üdülőterületet kelet felé hagyjuk el, majd hamarosan észak felé vesszük az irány (balra) a P jelzésű turistaúton. Hétvégi házas övezetben hagyjuk el északi irányba, majd két kilométert megtéve jobbra fordulunk a K ◼ jelzésen. Egy kőhídon kelünk át a Gimpli-patakon, aztán kisvártatva – és még mindig házak mentén – elérjük a hűsítő vizéről híres Irma-forrást, vagy másik nevén a Magyar-kutat. A forrás foglalását 1889-ben építették, vize ma is iható. Minőségét jelzi, hogy a környék üdülőtelek tulajdonosai közül is sokan innen fedezik ivóvíz szükségletüket, és nem csak a nyári kánikulában. Felfrissülést azonban nem csupán a forrás vize adhat. A közvetlen szomszédságában álló, "Kocsma a pipáshoz" nevű vendéglőben minden földi jót megtalálunk, akár éhesek, akárszomjasak vagyunk.

Magunk mögött hagyva az Irma-forrást, a továbbiakban az Országos Kéktúra K jelzéseit követjük északi irányába. Gyakorlatilag egyenesen haladunk tovább az árnyas völgyben, ahol széles erdészeti úton érjük el a szintén felfrissülést adó Aranyos-kutat. A hangulatos erdei pihenőtől még több mint 3 km-t kell megtennünk Szendehelyig, melynek rendezett utcáin át is kelünk. A települést nyugati irányból, egy panorámás kaszáló mentén közelítjük meg, elhaladva a szélén álló kis kápolna mellett.

Szendehely és környéke

Eredetileg a környék neve Szenthely volt - bizonyára a földbirtokos püspökség után -, ám az idők során Szendehelyre módosult. Az itt letelepedő németek 1717-ben a bajorországi Franken vidékéről érkeztek Magyarországra, és kezdetben a közeli Berkenyén alapítottak falut, de 1753-ban a túlnépesedés miatt a lakosság egy része átköltözött ide, a Vác és a nagymarosi rév felé vezető út mellé. A helyiek régebben főként erdő-, illetve szőlőműveléssel foglalkoztak. A környező lankákon a mai napig kiterjedt szőlőskertek vannak, éltetve a vincellérség helyi hagyományát.

A község egykoron a váci püspök uradalmához tartozott, amit valószínűleg még Szent István adományozott az egyháznak. Az 1848-as szabadságharc idején tűzvész pusztított a településen, és a házak csaknem fele a lángok martalékává vált. Szerencsére ezzel együtt is sok régi lakóház megmaradt, és számos helyütt még őrzik a jellegzetes, pirosra festett népi bútorokat is. Ezeket a fenyőfából készült berendezési tárgyakat „fláderos" festéssel színezték. Az ófalu boltíves hídjának mellvédjén Nepomuki Szent János 1830-ban faragott kőszobra áll, amely műemlék mellett a mi túránk is elhalad, követve a K jelzéseket.

Az erdőn keresztül épphogy elhagyjuk Szendehelyet, pár száz métert követően a településhez tartozó Katalinpusztára lyukadunk ki, amit a Börzsöny kapujaként is szoktak emlegetni. Az itt található kirándulóközpont egyszerre szolgál erdei pihenőhelyként, valamint kiránduló családok, baráti társaságok programpontjaként. Az erdei iskolától, illetve a modern szálláshelytől indul a látványos útvonalú Gyadai tanösvény, a gyerekek kedvence: a Hangyavasút, de többek között találunk itt hangulatos tavacskát és büfét is. A kéktúrázók innen kezdik meg, vagy fejezik be az Országos Kéktúra börzsönyi szakaszát, miután bepecsételtek az igazolófüzetbe.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

 • Csattogó-völgy a Budapest-Vác-Szob között közlekedő vonatokkal érhető el. Akár a Verőce, akár a Kismaros nevű vasúti megállóban leszállhatunk (mindkét megállótól nagyjából azonos távolságra van).

Anfahrt

 • Verőce vasútállomásáról a P jelzéseken induljunk észak felé a Gorka utca - Zentai utca útvonalon! 1,2 km után térjünk balra a Gyöngyök útja sárga gyöngysorra emlékeztető jelzéseire, amelyek a Csattogó-völgybe vezetnek minket (1,9 km).
 • Kismaros vasútállomásáról végig a Gyöngyök útja tematikus jelzéseit kell követnünk a kiindulópontig (1,6 km). 

Parken

 • A Csattogó-völgyet a Vácot Szobbal összekötő 12-es út felől Verőcén a Zentai utcán, majd balra a bekötőúton keresztül érhetjük el.

Koordinaten

DD
47.834089, 19.026239
GMS
47°50'02.7"N 19°01'34.5"E
UTM
34T 352297 5299746
w3w 
///neuester.matratze.neubau
Auf Karte anzeigen
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchtipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Schwierigkeit
mittel
Strecke
10,2 km
Dauer
3:00 h
Aufstieg
318 hm
Abstieg
260 hm
Höchster Punkt
267 hm
Tiefster Punkt
121 hm
Von A nach B

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
 • 3 Wegpunkte
 • 3 Wegpunkte
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp