Teilen
Merken
Drucken
GPX
KML
Tour hierher planen
Einbetten
Fitness
Wanderung

A Bükk három arca: átvágás a nyugati végeken

Wanderung · Bükk-vidék · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A Bükk-fennsík a faluszélről
  / A Bükk-fennsík a faluszélről
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Pihenő az Őr-kőn
  / Pihenő az Őr-kőn
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A kulcsosház fölött feltűnik a Pes-kő fala
  / A kulcsosház fölött feltűnik a Pes-kő fala
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Pes-kő és a Déli-Bükk
  / A Pes-kő és a Déli-Bükk
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Pes-kő fala
  / A Pes-kő fala
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Úton a Varróház felé
  / Úton a Varróház felé
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Pes-kő-völgy a lealacsonyodó gerinc alatt
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Őr-kői kilátás Eger felé
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Őr-kő-ház
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Bükk-fennsík peremén
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Érkezik a kisvasút Stimeczház felől
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Pes-kő sziklahomloka
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ereszkedés a Katonasírok felé
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pes-kő-ház
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Foto: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Bal szélen a Tar-kő, középen a Pes-kő
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pes-kő-völgy
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szikla-forrás
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kisvasúti megálló a téli Szalajka-völgyben
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szemben Felsőtárkány és a Nagy-Eged
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
400 600 800 1000 m km 2 4 6 8 10 12 14 16 18

A kontrasztok túrája: végigjárjuk a Bükk egyik legérintetlenebb völgyét a turisták előtt is nyitottak közül, hogy aztán a menet második felében az általában emberektől nyüzsgő, méltán népszerű Szalajka-völgyet érintsük. A két hangulat közt falként von határt az Őr-kőben tetőző fennsík: a közel 900 méteres csúcsról tág panoráma tárja elénk a Déli-Bükköt. Hosszú, egy szakaszon kifejezetten meredek túra, amelyet kisvasutakkal lerövidíthetünk.

geöffnet
mittel
18,3 km
6:00 h
636 hm
517 hm

A főként mészkőből felépülő Bükk központi része a 700-900 méter magas fennsík. Ennek nyugati, keskeny elvégződésének környezetében, mindkét oldalon mély, nagyjából párhuzamos völgyek húzódnak hozzávetőlegesen észak-déli irányban. A karszt magasabb részén a kőzet repedéseiben elnyelődő csapadékvíz a fennsík lábánál húzódó forrássorban lép a felszínre, majd a vízzáró felszínen lefolyó patakok hosszú völgyeket mélyítenek. Túránk ezt a területet keresi fel.

A túra a Bükk három jellemző, de homlokegyenest eltérő arcát vonultatja fel. Elsőként végigmegyünk a hosszan kanyargó Pes-kő-völgyön, amely a fennsík délnyugati csücske alatt húzódó völgyek mintapéldája: alig látogatott, zárt erdőkön vágunk át. A völgy zárlatában a fák közt feltűnik a Pes-kő magasan fölénk tornyosuló homloka, a fennsík magasságát jelző sziklafal teteje. Szokatlanul éles, vadregényes emelkedőt gyűrünk le, hogy elérhessük az Őr-kő ördögszántotta kis platóját, ahonnan mesés panorámában gyönyörködhetünk: Egertől a Déli-bükkig szemlélhetjük a hegység magaslatait.

Mivel az ország legmagasabb kistájának, a Bükk-fennsíknak csupán a csücskét érintjük, hamar átszeljük azt, és pár méterrel odébb máris lejtőre térünk, hogy a hegyvidék egy teljesen eltérő hangulatát tapasztalhassuk meg. A Szalajka-völgy országszerte jól ismert, messziről jött tömegeket is megmozdító területére lépünk. Amilyen nyugalmas, elhagyatott terület volt a Pes-kő-völgy, olyan telített a Fátyol-vízesést rejtő társa.

Autorentipp

 • A menetrendhez igazított időpont esetén a túra első 2 kilométerét megtehetjük kisvasúttal is, Felsőtárkánytól a Varróházig van erre lehetőségünk. Egyébként rokon vonás is a két érintett völgy közt a kisvasúti múlt és jelen: a Szalajka-völgyön végigzakatolnak a vonatok, a Pes-kő-völgyben viszont - szerencsére - rég felszedték a vágányokat.

 

outdooractive.com User
Autor
Áron Dömsödi
Aktualisierung: 20.04.2019

Schwierigkeit
mittel
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
Őr-kő, 880 m
Tiefster Punkt
Szilvásvárad, 230 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Ausrüstung

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem.

Weitere Infos und Links

 • Ha valaki több napot is szeretne eltölteni a Pes-kő alatti völgykatlanban és környékén, annak ott a Pes-kő-ház. A házikó a hazai kulcsosház-kínálat kiemelkedő képviselője: vadregényes, eldugott helyen található, és kívül belül igen hangulatos, jól felszerelt építmény.

Start

Felsőtárkány, Fűtőház buszmegálló (229 m)
Koordinaten:
Geographisch
47.979725, 20.431703
UTM
34T 457591 5314203

Ziel

Szilvásvárad, Szalajka-völgy buszmegálló

Wegbeschreibung

Itiner

 • Felsőtárkányból a P jelzést követjük az Őr-kő-rétig.
 • Az Őr-kőre a K▲ jelzésen kapaszkodunk fel, majd ugyanazon az ösvényen térünk vissza.
 • A P jelzésen indulunk lefelé északra a fennsíkról.
 • A II. világháborús katonasíroknál jobbra váltunk a S jelzésre.
 • A Szalajka-völgyön a Z jelzés vezet keresztül, egészen Szilvásváradig.

A túráról részletesen

A Bükk-fennsík alatt

Felsőtárkány főutcája mellett található az időszakos vörös-kő-völgyi forrás közelébe, egészen pontosan a Stimeczházhoz közlekedő kisvasút fűtőháza. A sínekkel párhuzamosan tesszük meg első lépéseinket, majd amikor azok keresztezik az aszfaltot, mi is velük fordulunk. A sínpár az autóút mellett, a kertek és a beton közé szorítva kígyózik. Az utca jobbra, később balra ível - utóbbi helyen, a házsor végénél tegyünk pár lépést a baloldali rét vége felé, kerüljünk a bokrok túloldalára, mert a Bükk-fennsíkra nyíló legszebb, legszélesebb völgyi kilátásban gyönyörködhetünk. A hosszú legelő mögött falként, tekintélyes hegyvonulatként emelkedik a Bükk fő tömege, a fennsík és annak élesen leszakadó déli fala. A csúcsok hiányoznak ugyan - mintha lenyesték volna a tetőszintet -, helyettük azonban ott fehérlenek a bükki kövek. A belső erők hatására függőlegesközeli állapotba került mészkőrétegek palás kőzetekre támaszkodtak, ez utóbbi azonban gyorsabban pusztul üledékes társánál. Az „aládúcolását" elvesztő mészkő így leomlott, a hátramaradt peremi sziklabérc- és sziklafal-sor pedig a mai „kövek vonulatát” alkotja. Tetejükről parádés a kilátás, de innen, alulról szemlélve is varázslatos látványt nyújtanak. Balról (nyugatról) felsorakozik a kissé nehezen kiszúrható Őr-kő, mellette a leglátványosabb, a Pes-kő, könnyen felismerhető még a magasságával kitűnő Tar-kő, és keleten zárja a sort a gyepes tetejű Három-kő.

Az utat követve hamarosan megérkezünk a kisvasút első állomásához, a Varróházhoz. Jobb oldalon a kerítés mögött piciny vadaspark fogad - besétálhatunk a ketrec közepe felé a talaj fölött két méterrel kialakított pallón. A kerítés sarkánál a vasúti sínek növényalagútba fúrják magukat, és elindulnak a Bükk mélye felé. Mi is így teszünk, de másik irányt választunk: a P jelzésen a Hideg-kúti-völgy erdészeti útján maradunk. Lényegében belépünk a bükki vadon kapuján, innentől végig erdőben rójuk a kilométereket. Átvágunk néhány kisebb tisztáson, egy sötétlő fenyves határvonalán, gázlón keresztezzük a patakot, végül szép erdőbe érve megérkezünk a Napsugár pihenő (kulcsosház) kerítéséhez.

A Pes-kő-völgyben

A völgy itt kettéválik: a P jelzés jobbra, a Pes-kő-völgybe tér, mi pedig vele tartunk. Egy egészen ritkán járt, elejétől a végéig erdőborította, szűk völgybe indulunk. A járható völgyek közül talán ez a legzavartalanabb, legritkábban látogatott a Bükkben. Szépségét éppen háborítatlansága adja. Különösebb látnivalókra ne készüljünk, helyzete és hossza mellett ez az egyik legfőbb oka magányos jellegének. A patak el-eltünedezik, amikor a dél felé lefutó agyagpászták hátáról mészkőre ér - a víz „felfalja” a mészkövet és búvópatakként a mélybe szivárog. A tápláló Pes-kő-forrás egyébként a legnagyobb nyári szárazságok idején is működni szokott, csak nagyon ritkán fordul elő, hogy teljesen elapad.

Egy ponton a szomszédos Gyetra-völgy kanyarja annyira megközelíti völgyünket, hogy a kettőt elválasztó gerinc néhány méteresre alacsonyodik - a földtörténeti közeljövőben várható, hogy a két vízfolyás (amennyiben az emberi beavatkozás nem állja útját) átvágja a gerincet és közös mederben formálja tovább a környező tájat.

Néhány újabb patakkeresztezés után feltűnik az út mentén a romantikus Pes-kő-ház, a Kárpát Egyesület kulcsosháza. A mindentől távol, az erdő mélyén álló apró, kedves épület mellett csobog a Pes-kő-forrás - kulacsainkat itt mindenképp töltsük csurig, mert embert próbáló, igen nehéz szakasz vár a következő kilométereken. A ház előtt néhány méterrel érdemes a magasba emelni tekintetünket: különösen vadregényes látvány a fák koronája fölött feltűnő, közvetlenül előttünk magasodó Pes-kő sziklája. Hazai középhegységekben máshol nem találkozunk ilyen magasnak tetsző, vadregényes sziklafallal. Érdemes felmérnünk a magasságot abból a szemszögből is, hogy a látottnál is magasabb pontra készülünk. Az eddig szeliden emelkedő turistaút itt elérte a fennsík peremét, és egyre meredekebbé, helyenként kellemetlenül nagy lejtőszögűvé válik.

Fel a fennsíkra

A következő másfél kilométer tényleg meredek ugyan, de az alig háborgatott, vegyes korú bükkös és a kőtörmelékes lejtő szomszédságában, a fák közt felsejlő Pes-kő-fal annyira vadregényes hangulatot teremtenek, hogy az utat mindenképpen megéri bevállalni. A fennsíkot elérve kisebb-nagyobb töbrök, sziklafalak, és mészégető boksák maradványgödrei köszöntenek az ország legmagasabb kistáján. A Bükk egy eldugott, ritkán zavart szegletében járunk, a civilizáció hangjai, zajai nem érnek el idáig. Az Őr-kő-réten balra fordulva az Őr-kő-házhoz látogathatunk el - a természetvédelmi őrház nemrégiben szűnt meg kulcsosházként üzemelni. Ajtaján a WWF plakátja hívja fel a figyelmet, hogy ne zajongjunk, mert hiúzok és farkasok földjén, a velük foglalkozó kutatás területén járunk.

Az Őr-kő panorámája

Az Őr-kő-rét szembenső oldalán indul a sziklákra kapaszkodó ösvény, mely az ördögszántotta Őr-kő tetejére vezet. A 880 méteres, apró platóról fantasztikus a kilátás: a fennsík még egy keskeny szakaszon alattunk terül el, így bal felé a Pes-kő homlokát kissé hátulról, oldalról szemlélhetjük. Mögötte, és velünk szemben pedig ott hullámzik csaknem az egész Déli-Bükk: hatalmas erdővidék a peremén magasabb hegyekkel, központi részén a fennsíkhoz képest alacsonynak tetsző, szelid formájú hegyvilággal. Alattunk a hegyvidékbe mélyen benyúló Tárkányi-medence síkja látszik, könnyedén kiszúrhatjuk a túránk elején meglátogatott legelőt a falu szélén. Jobbra, néhány egymással párhuzamos gerinc mögött csillognak Eger ablakai, a háttérben pedig a Mátra hosszú gerince nyújtózik.

Az Őr-kő-rétre visszatérve ezúttal balra fordulunk, hogy a P jelzést kövessük tovább. Apró rétláncolaton vágunk át, és igen hamar elérjük a fennsík északi oldalán leereszkedő dózerutat. A turistaút egy vízmosást követ, majd egy meredek szakasz után balra fordul, és kisebb szerpentinnel megérkezik a II. világháborús (német) katonasírokhoz (pihenőhely). (Ha a P jelzésen maradunk, egy órán belül megérkezhetünk Bélapátfalva vasútállomására, vagy valamely buszmegállójába.)

A Szalajka-völgyben

Innen túránk új irányt vesz, és a végtelenül csendes, elhagyatott Pes-kő-völgyet váltó, vadregényes fennsík keresztezése után most a hegység harmadik arcát, a turistacsalogató, kiépített természeti környezetet keresi fel. A S jelzésű turistaút meredek hegyoldalba vágott erdészeti úton közelíti a Horotna-völgy alját. Csatlakozik a Z jelzés, majd elérjük a Szabadtéri Erdei Múzeumot, ahol az erdészeti munka eszközeivel köthetünk szorosabb ismeretséget. Pár lépés már csak a híres-neves, valóban meseszép, de alaposan kiépített, mindenféle turistainfrastruktúrával telezsúfolt Szalajka-völgy, és annak fő ékessége, a Fátyol-vízesés. A mésztufa-kiválásoktól szép vízesést kerítés mögül csodálhatjuk. Amikor a víz a mészkővel érintkezik, és annak belseje felé hatol, szénsavtartalmával a kőzet egy kis részét feloldja. Ahogy a patak kilép a barlangból, a szén-dioxid elillan, és a korábban a vízbe oldódott mésztartalom elkezd kiválni. A mésztufa belepi a patakmederbe került akadályokat (pl. a fatörzseket). Az így születő lépcsőkön átbukdácsoló víz zúgói alkotják a Fátyol-vízesést. Ha jókor érkezünk, kisvasúttal is befejezhetjük a túrát. A Gloriette-tisztásról jól látszik a fennsík északi fala, és annak legmagasabb pontjai, az Istállós-kő (959 m), és a Szilvási-kő (961 m).

A S jeleket követve elindulunk lefelé a völgyön, amely látványosságokban valóban páratlanul gazdag: először a sziklafal hasadékából kiömlő Szikla-forrás szúr szemet a jobb oldalon. A meseszép képződmény már csak környezete miatt is természetesebb hatást kelt, mint a körbekerített Fátyol-vízesés. Lejjebb elhaladunk a pisztrángtelepek, majd a mesterségesen felduzzasztott Nagy-tó mellett, végül annak gátjára is rálépünk. Érintjük az Erdészeti Múzeumot, egy egészen apró vadaskertet, aztán egyszercsak megérkezik jobb felől a sokkal érintetlenebb, keveseket vonzó Tótfalu-völgy. Innen már kevesebb, mint 30 perc az éttermek és büfék közt a völgy vége, Szilvásvárad főutcája. Pár méter még, és megérkezünk a buszmegállóhoz, de ha a vasutat keresnénk, a bal irányt kell választanunk.

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • A Felsőtárkány, Fűtőház buszmegállóba Egerből érkeznek autóbuszok (hétvégén szórványosan Miskolcról is van közvetlen járat).
 • A túra végén a Szilvásvárad-Szalajkavölgy vasúti megállóhelyről Eger felé utazhatunk.
 • A Szilvásvárad, szalajkavölgyi elágazás buszmegállóból hagyhatjuk el a települést közúton.

Anfahrt

 • A túra kezdőpontja a buszmegálló Felsőtárkányban.
 • A menetelés végén sétáljunk egyenesen Szilvásvárad főutcáján, a közelben találjuk a buszmegállót.
 • A szilvásváradi vasúti megállóhelyet a szalajka-völgyi aszfaltút végén, a falu főutcáján (Egri út) balra fordulva találjuk.

Parken

 • Felsőtárkányban a stadion mellett találunk méretes parkolót.
 • Egerben, a belvárosban elsősorban fizetős helyeket találunk, a vasútállomás mellett ingyen parkolhatunk. Innen tömegközlekedéssel a kezdő- és a végpontot is elérhetjük.
 • Eger, Felnémeten is hagyhatjuk az autót, innen busszal érjük el Felsőtárkányt, és ide a túra végén is visszatérhetünk.
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

 • A Cartographia Bükk turistakalauza temérdek információval szolgál a hegységről.

Kartenempfehlungen des Autors

 • Bármely Bükk turistatérkép.


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Du hast Fragen zu diesem Inhalt? Dann stelle sie hier.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Status
geöffnet
Schwierigkeit
mittel
Strecke
18,3 km
Dauer
6:00 h
Aufstieg
636 hm
Abstieg
517 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Streckentour Etappentour aussichtsreich Einkehrmöglichkeit kulturell / historisch geologische Highlights botanische Highlights faunistische Highlights Bergbahnauf-/-abstieg Geheimtipp Gipfel-Tour Heilklima

Statistik

: h
 km
 Hm
 Hm
Höchster Punkt
 Hm
Tiefster Punkt
 Hm
Höhenprofil anzeigen Höhenprofil verbergen
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.