Teilen
Merken
Drucken
GPX
KML
Tour hierher planen
Einbetten
Fitness
Wanderung

A Babás-szerkövek vörös szikláinál

Wanderung · Mecsek-hegység · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A kővé vált vörös „babák"
  / A kővé vált vörös „babák"
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Szent Márton-templom Patacson
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Bájos kis harangláb Petőczpusztán
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A szerkövektől a Dráva-sík felé nyílik szép kilátás
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Jakab-hegy oldalában sorakoznak a Babás-szerkövek
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A nyaranta virágos Sás-völgy
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Cigány-forrásnál megtölthetjük kulacsainkat
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A kővágószőlősi Árpád-kori templom a szerkövektől
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Lombkorona tanösvény az erdei iskola mellett
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Erdő Háza erdei iskola
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Vörös homokkő képződmények
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Babás-szerkövek téli pompája
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Jubileumi-kereszt
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Sasfészek sziklái a Panoráma útról
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Panoráma úton
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Meredek, sziklás ösvény vezet a Sasfészek felhagyott kőfejtőjéhez
  Foto: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
0 150 300 450 600 m km 2 4 6 8 10 12 14 Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola és Erdő Háza, Bakonya Babás-szerkövek Zsongor-kő

A Jakab-hegy oldalában húzódó sziklaalakzatokat Babás-szerköveknek hívják, melyet a víz és a szél évmilliós munkával alakított ki. A szerkövek vörös homokkősziklái a monda szerint kővé vált emberek lehetnek, innen a babás elnevezés. A hegyoldal varázslatos sziklasorához felkapaszkodni jó kis kihívás, a panoráma lenyűgöző, a terep vadregényes. Nem is kell ennél több egy kalandos nyugat-mecseki kiránduláshoz.

geöffnet
leicht
14,7 km
4:30 h
345 hm
320 hm

A Mecsek legnyugatibb végeiről indulunk a látványos és kalandos kirándulásra. Hetvehely határában nyújtózkodik a nyaranta virágpompában úszó Sás-völgy, mely túránk egyik üde színfoltja. A völgyből felkapaszkodva útba ejtjük a mecseki uránbányászat egykori légaknáját és a mellette található Petőczpusztát, ahol már csak a hajdani puszta bájos haranglábjára bukkanunk. A Jakab-hegy nyugati, majd déli oldalába kaptatva a Babás-szerkövek mesés sziklaalakzatairól csodáljuk meg a tájat. A Panoráma út fenyvesében kanyargó ösvényen barangolva érkezünk Pécs külvárosi negyedébe, Patacsra, ahol a Szent Márton-templomnál ér véget kirándulásunk.

Autorentipp

 • A szerköveket elhagyva a K+, majd a K▲ jelzésen kalandos kitérőt tehetünk a Sasfészek monumentális sziklafalához.
outdooractive.com User
Autor
Nándor Müller
Aktualisierung: 16.05.2019

Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
464 m
Tiefster Punkt
161 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Ausrüstung

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Start

Hetvehely vasúti megálló (162 m)
Koordinaten:
Geographisch
46.127673, 18.044124
UTM
34T 271650 5112481

Ziel

Pécs, Patacs, Benczúr Gyula utca, buszmegálló

Wegbeschreibung

Itiner

 • Hetvehely vasúti megállójától a délkeleti irányba induló P◼ jelzésén kezdjük túránkat.
 • A Jakab-hegy nyugati oldalában jelet váltunk és a P▲ jelzésén felkapaszkodunk a Babás-szerkövekhez.
 • Végül jelünket követve leereszkedünk Patacsra, túránk végállomásához.

A túra részletes leírása

Bányaaknák hátán

A vonatról leszállva megpillantjuk a P◼ jelzését, melyet követve a vasúti híd alatt balra fordulunk. Az országútról mintegy száz méter után balra letérünk, és az erdészeti aszfaltúton egy majorság épületei mellett már a Sás-völgyben haladunk. Rövidesen elmegyünk az egykori „Cigánytelep emlékmű” mellett, majd jobbra egy tábla csalogat minket a közelben csordogáló Cigány-forráshoz, ahol megtölthetjük kulacsainkat. Tovább indulva üde rétek mentén, erdők között vezet utunk a Sás-völgyi-patak árkában. Elmegyünk az Erdő Háza erdei iskola mellett, ahol érdemes felfedezni a 2016-ban elkészült lombkorona-tanösvény faépítményét. A festői réten álló erdei iskolától számos körtúra-útvonal indul a környező vidék felfedezésére.

Jelzésünk hosszan vezet minket a völgyben, majd két kilométernyi gyaloglás után az erdőbe térünk, és igen meredeken indulunk neki a hegyoldalnak. A vadregényes erdőből másfél kilométer után országúthoz érünk, melyen jobbra fordulunk. Néhány percnyi gyaloglást követően az egykori uránbánya IV-es légaknájához, és a közelében álló Petőczpuszta kis haranglábjához érkezünk. A permi vörös homokkőben elkülönült lencsékben felhalmozódott uránérc alacsony koncentrációban volt jelen, ennek ellenére az '50-es évektől a 2000-es évek elejéig tartott a kitermelés. A közeli Petőcz-akna 1100 méternél is mélyebbre nyúlt (700 méteres mélységben bányavasút kanyargott), a legmélyebb járatokban a kőzet hőmérséklete az 53°C fokot is elérte.

Továbbindulva 200 méter után országutak elágazásához érünk, ahol keresztez a Bükkösdről az Éger-völgy felé tartó P jelzés. Mi az aszfaltot déli irányba elhagyva ismét az erdőben folytatjuk utunkat. A hangulatos erdei környezetben folyamatosan emelkedő csapáson vöröses homokkőképződmények jelzik, hogy már a Jakab-hegy nyugati részén járunk. A nyeregbe érve elhagyjuk a P◼ Kővágószőlősre igyekvő jelzését, és a P▲ balra ívelő jelére térve a hegyoldalban kígyózó ösvényt követjük.

A Babás-szerkövek

Mintegy 800 méteres gyaloglás után a Jakab-hegy délnyugati sziklás lejtőjére lépünk, ahol ösvényünkről csak néhány lépést kell letérni, hogy a Jubileumi-kereszthez elsétáljunk. A következő néhány száz méteren a Babás-szerkövek impozáns szikláihoz kalandozhatunk el. A sziklavonulat szerköveiről és a Jubileumi kereszttől pompás kilátás nyílik a Dráva-síkra, és a lábunk előtt elterülő Kővágószőlős házaira. A sziklákra kilépve legyünk óvatosak, mert alattunk félelmetes mélység tátong - már lényegében a babás szerköveket hordozó sziklaháton vagyunk. A keresztet 1934-ben „Megváltásunk 1900 éves jubileuma emlékére" állították.

Valamivel előrébb lekerekített, „fejnehéz" sziklaformák meredeznek a felszínen. A kőgombák kavicsos anyagát meleg, száraz éghajlaton hirtelen, nagy esőzések során kialakult időszakos vízfolyások szállították le az akkori domborzat alacsonyabb területeire, a partszegélyre. Ezt az osztályozatlan hordalékot kovasavas oldatok cementálták konglomerátummá, majd miközben a kevésbé ellenálló szomszédos kőzetek lepusztultak, a sziklák kimagasodtak környezetükből. A későbbiekben a szél koptató, a víz csiszoló munkája, illetve a fagyaprózódás formálta őket: a keményebb részek terebélyesebbek, a puhábbak az erózió hatására  gyorsabban vékonyodtak, így született a mai, látványos formavilág. A kis platókról nagyszerű kilátás nyílik a Dráva síkja felé, a Villányi-hegységre, és tiszta időben a horvátországi Papuk hosszú lánca is feltűnik.

A monda szerint élt a Jakab-hegy aljában, a régi Cserkúton két gazdag család. Ezek mindig és mindenben versengtek egymással. Egyszer egy ismeretlen koldus tért be hozzájuk. Mindkét helyen bántalmazták, végül elzavarták, ezért a koldus ekkor megátkozta őket: „Akkor váljatok kővé, amikor a legboldogabbak akartok lenni”. Mindkét családnak volt egy-egy lánya. A lányok egyszerre mentek férjhez. Az egyik ház násznépe azonban ezúttal megelőzte a másikat, mert előbb ért föl a pálosok Jakab-hegyi kolostorába. Ezek már jöttek visszafelé az esküvőről, amikor a másikak még csak fölfelé tartottak. Éppen ott találkoztak, ahol a szakadékok fölött a legkeskenyebb volt az út. Egyik sem akart kitérni a másik elől. A mérges gazdák egyszerre szólaltak meg: inkább váljunk kővé, de ki nem térünk! Ebben a pillanatban beteljesedett a koldus átka, s az egész násznép kocsikkal, lovakkal együtt kővé változott. Ma is ott láthatók Kővágószőlős felett, a Jakab-hegy oldalában sorakozva.

Panorámás szintösvényen

Az utolsó vörös homokkő alakzatot magunk mögött tudva az északnak induló K+ jelzésén egy rövid, de igen meredek kitérőt tehetünk a közeli Sasfészek felhagyott kőfejtőjéhez, melynek kézzel-lábbal megmászható tetejéről ismét feltárul a panoráma. Nekilendülve rövidesen keresztezi utunkat a K▲ Cserkútra tartó jelzése, majd a hegyoldalban kígyózó vadregényes ösvényen követjük kalauzunkat. Ezen a szakaszon több helyen kidőlt fák törzsén mászunk keresztül, vagy kúszunk át alattuk. Izgalmas kalandunkat a Jakab-hegy déli oldalában kanyargó „Panoráma út” ösvényén folytatjuk. Az ösvény nagyjából tartja a szintvonalat, egy darabon hangulatos fenyőerdőben halad némely pontokról igen szép kilátással.

Két kilométernyi tekergés után találkozunk a Jakab-hegyről az Éger-völgy felé igyekvő Z jelzéssel. Mi az útelágazástól jobbra megyünk tovább, és a Bika-domb hangulatos tölgyesében igen meredeken araszolunk lefelé. Egy nagy, balos hurkot leírva betérünk a Süle-völgybe, mely levezet minket Patacsra. Pécs külvárosában lelünk rá a Szent Márton-templomra, melynek közelében - Benczúr Gyula utca - találjuk a helyi járatok buszmegállóját.

Öffentliche Verkehrsmittel

 • Pécs és Dombóvár irányából vonattal juthatunk el legegyszerűbben a hetvehelyi vasúti megállóhoz, mely a túra kiindulási pontja.
 • A végpont a pécsi helyi járatok Benczúr Gyula utca megállója.

Anfahrt

 • A Hetvehely vasúti megállónál szállunk le a vonatról, ahol rögtön rá is lelünk a P◼  jelzésére.
 • A túra vége szintén megálló (buszé).

Parken

 • Mivel a túra egyirányú, ezért ajánlott a tömegközlekedést igénybe venni.
 • Mivel Pécsről mindkét végpont elérhető tömegközlekedéssel, érdemes a pécsi vasútállomásnál parkolni, ha autóval közelítenénk meg a túrát.
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

 • Müller Nándor: Barangolások a Mecsekben - túrakönyv
 • Müller Nándor: Négy évszak a Mecsekben - fotóalbum
 • Mecsek turistakalauz

Kartenempfehlungen des Autors

 • Bármely Mecsek-térkép


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Status
geöffnet
Schwierigkeit
leicht
Strecke
14,7 km
Dauer
4:30 h
Aufstieg
345 hm
Abstieg
320 hm
Streckentour aussichtsreich kulturell / historisch geologische Highlights botanische Highlights Geheimtipp Heilklima

Statistik

: h
 km
 Hm
 Hm
Höchster Punkt
 Hm
Tiefster Punkt
 Hm
Höhenprofil anzeigen Höhenprofil verbergen
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.