Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Trailrunningempfohlene Tour

Szent György-hegyi csiga

Trailrunning · Tapolcai-medence
LogoMagyar Természetjáró Szövetség
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Már a település fölött, de még a bazaltorgonák előtt
  / Már a település fölött, de még a bazaltorgonák előtt
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Örömhírvétel ortodox kápolna
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szőlő, Balaton, Szigliget, Badacsony
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A bazaltorgonák fölött már könnyebb szakasz következik
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A hegy felső részén esőházat is találunk
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Die Basaltorgeln
  Foto: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A bazaltorgonák fölött technikás szakasz vár ránk
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Szent György-hegy csúcsáról
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Öreg présház a Szent György-hegy oldalában
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Egy bazalthegyen természetes a kő
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 10 8 6 4 2 km
A csupán 11 km-es táv ne tévesszen meg senkit: ez az útvonal komoly szintkülönbségével és kifejezetten technikás terepével bizony haladóknak szól!
mittel
Strecke 10,9 km
1:25 h
646 hm
646 hm
403 hm
126 hm

Úttípusok

 • egynyomos ösvény
 • normál földút
 • murvás út
 • aszfalt 

Az erő beosztása

Az útvonal szintgörbéje becsapós: ránézve semmi fenyegetőt nem látunk, mégis 650 m szint vár ránk. A futás második fele sem pihentetőbb, úgyhogy okosan tartalékoljunk.

Ajánlott időszak

Bármely napszakban teljesíthető. A futás nagyobb része a sűrű növényzetnek köszönhetően kifejezetten árnyékos. 

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

Autorentipp

 • Autóval érkezőknek térkép alapján csábító lehet a Lengyel-kápolna mellett jelzett, tágas parkoló, ezt azonban kizárólag a Tarányi Présház vendégei használhatják.

 • Ha van navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a futást a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva is navigálhatsz.
Profilbild von Edvárd Rózsa
Autor
Edvárd Rózsa
Aktualisierung: 17.06.2021
Schwierigkeit
mittel
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
403 m
Tiefster Punkt
126 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Start

Kisapáti, a Községházával szemben található parkoló (126 m)
Koordinaten:
DD
46.843984, 17.465987
GMS
46°50'38.3"N 17°27'57.6"E
UTM
33T 688019 5190779
w3w 
///beim.rahm.gleiches

Ziel

Kisapáti, a Községházával szemben található parkoló

Wegbeschreibung

Itiner

 • A starthelyről a Z és PT jelzésen indulunk el, ezen futunk a Kaán Károly kulcsosházig.
 • Közvetlenül a kulcsosház előtt balra, a S jelzésre térünk, és maradunk is rajta 4,5 km-en át. Időnként egy-egy szakaszra más jelzésekkel is kiegészülünk, de alapvetően a S jelzésen kerüljük meg a hegyet, majd az északi oldalon a Z jelzéssel közös szakasz után a Z jelzésen maradva érkezünk vissza a kulcsosházhoz, zárva ezzel a külső hurkot.
 • A háznál a K jelzésre térünk, és megkezdjük a belső kört. Elfutunk a hurok feléig, ahol előbb jobbra a P és S, majd arról ismét jobbra a P és PT jelzésre térünk, végül megint jobbra a PT és K▲ jelzésen érünk föl a csúcsra.
 • A csúcsról a PT jelzésen ereszkedünk vissza a Kaán Károly kulcsosházig, majd onnan a Z jelzésen a parkolóig.

Az útvonal részletes leírása

A Községházával szemben lévő parkoló, mint starthely, egyben a Bazaltorgonák tanösvény indulópontja is, így a Z és PT jelzésen indulunk el, enyhén emelkedő, kétnyomos földúton. Ez a legfelső házak után egynyomos ösvénnyé válik. Egy kis völgy peremén jobbra kerülve két kerítés között (a jobb oldali mögött kecskék legelésznek) futunk egy régi aszfaltútig, ahonnan visszanézve már előtűnik a Balaton. Jobbra fordulunk, továbbra is a Z és PT jelzésen. Kissé lejteni kezd, balra fordulunk, majd jobbra előbukkan Tapolca. Egy bal-jobb kanyar után betérünk az erdőbe, továbbra is földúton futunk, de épp, mielőtt felérkeznénk a Kaán Károly kulcsosházhoz, a S jelzésen balra fordulunk, és egynyomos ösvényen folytatjuk az utat. A kulcsosházhoz most még nem érdemes följebb futni, mert később még kétszer is látjuk.

A S jelzés elég technikás szakasszal kezd: kanyarog, lejt, emelkedik és köves is – óvatosan fussunk a sűrű, árnyas erdőben. Egy rétre érkezünk, ahol jobbra a szép, új építésű Örömhírvétel ortodox kápolnát találjuk, a rét alsó részén pedig balra a Balatonra, jobbra fönt pedig a bazalttetőre kapunk szép kilátást. Kevéssel a rét után a S jelzésen jobbra térünk, de a jelzést viselő fa kidőlt, ezért ez nem egyértelmű, figyelmesen navigáljunk. Újra a sűrű, árnyas erdőben futunk, két elágazásnál is balra tartunk, és a második után köves, meredek ereszkedés következik. Ennek az alján a Pietás kereszthez érkezünk, ahol jobbra Ify Lajos romos Emmaus-kápolnája, a remetelak és kapcsolt épületei bújnak meg - itt balra fordulunk. Kiérkezünk az erdőből, jobbra szőlő, balra szőlő, szemben pedig csodaszép kilátás a Balatonra, balra a Badacsonnyal, jobbra pedig Szigligettel. Jobbra fordulunk, és a legfelső földúton, a legfelső házsor alatt futva elkezdjük kerülni a hegyet.

Megérkezünk a Lengyel kápolnához és a Tarányi-házhoz, ahol a S jelzésen maradva jobbra fordulunk, de kiegészülünk a K és P jelzéssel is. Némi aszfalt következik, balra folyamatosan csodaszép kilátással a Balatonra, Badacsonyra és Szigligetre. Megérkezünk az Oroszlánfejű-kúthoz, ahol frissíthetünk, majd a kút után nem sokkal jobbra fölfelé fordulva a KP és S jelzésen indulunk tovább. Az út tetején egy kőházhoz érünk, itt balra, füves úton futunk tovább, aztán újra jobbra tartva, ugyanezeken a jelzéseken, széles, köves egynyomos ösvényen indulunk el fölfelé. Egy erdei útra felérkezve balra, a P és S jelzésre fordulunk. Murvás úton futunk, elhaladunk egy jobb oldali, bazaltorgonák alatti pihenőhely mellett (Bazaltorgonák tanösvény 7. tábla), majd egy nagyobb elágazáshoz érkezve jobbra a S, Z és PT jelzésen haladunk tovább. Kétnyomos földúton kezdünk emelkedni, balra szép kilátás nyílik Tapolcára, fölötte a távolban a Somló heggyel. A hangulatos, árnyas, de meredek kaptató végén elágazáshoz érkezünk, mi balra tartva a Z és PT jelzésen futunk tovább. Elhaladunk a tanösvény 8-as, Vulkánmese című állomása mellett, ahol látványosan félkörbe rendeződött, törött bazaltorgonákat látunk, majd hamar meg is érkezünk a Kaán Károly kulcsosházhoz.

A házzal szemben fölfelé indul a K jelzés, erre indulunk tovább. Az egynyomos ösvény egyre kövesebb lesz, majd kő- és falépcsőkön meredeken lépkedve haladunk el a fölénk magasodó bazaltorgonák alatt – itt ne erőltessük a futást, épp elég lépkedni is. A fölső szakasz már kevéssé meredek, és kényelmes talajú, ezen érkezünk el egy elágazáshoz, ahol a tanösvény 3. számú, Lávató című tábláját és egy esőházat találunk. Itt balra tartva maradunk a K jelzésen, amelyen folyamatosan ereszkedni kezdünk. Egy sorompó után kétnyomos úttá szélesedik, kicsit lejjebb, ahol mindkét oldalon sziklák vannak, balra szép kilátás nyílik a Badacsonyra és alattunk a Lengyel-kápolna-Tarányi borház együttesre. Leérkezünk a korábban már érintett kereszteződéshez, itt jobbra fordulunk a P és S jelzésre, de csak mintegy 100 m erejéig, mert aztán jobbra, az erdőbe váltva elindulunk fölfelé a P és PT jelzésen. Ez a szakasz erősen emelkedik és köves is. Hamarosan a hegy peremén haladunk, ahonnan balra szép kilátást kapunk előbb délre a Balatonra, majd nyugaton a Keszthelyi-hegység felé, majd újra Tapolcára és a Somlóra. A szakasz tetején egy T-elágazáshoz érkezünk, ahol a tanösvény 6. tábláját találjuk (Élet egy bazaltvulkánon), itt jobbra tartva futunk tovább a PT jelzésen. Egy utolsó felszökellés után kiérkezünk az erdőből, és a Szent György-hegy csúcsán találjuk magunkat. A csúcskő után asztalos-pados pihenőt találunk, mindkét irányban csodás kilátással a Balaton felé.

A csúcsról a PT jelzésen indulunk lefelé. Előbb egy másik pihenőhöz érkezünk, majd itt balra fordulva újra az árnyas erdőben ereszkedünk tovább. Hamarosan megérkezünk az esőházhoz, ahol balra térve továbbfutunk a bazaltorgonákhoz, alattuk pedig a Kaán Károly kulcsosházhoz. Itt jobbra tartva a már megismert úton ereszkedünk vissza a parkolóba.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • Kisapátit vasúton a Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vasútvonal Nemesgulács-Kisapáti megállóhelyétől lehet megközelíteni.
 • Helyközi buszokkal a Kisapáti, autóbusz-váróterem megállóig utazzunk.

Anfahrt

 • A starthely a vasútállomástól 1500 m, 20 perc séta távolságra található. Az állomástól az út mentén induljunk el Kisapáti felé (előttünk a Szent György-hegy), majd a faluba érve, amikor jobb oldalon látjuk a Községházát, forduljunk balra, ott lesz az indulópont.
 • A buszmegállótól a hegy irányába induljunk, majd a Községházánál forduljunk balra, a parkolóba (270 m).

Parken

 • A starthely egyben a kisapáti Községházával szemben található, temető melletti - ingyenes - parkoló is.

Koordinaten

DD
46.843984, 17.465987
GMS
46°50'38.3"N 17°27'57.6"E
UTM
33T 688019 5190779
w3w 
///beim.rahm.gleiches
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Ausrüstung

 • Terepcipő
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Nyáron, melegben minimum 1 liter víz
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Ähnliche Touren in der Umgebung

 Diese Vorschläge wurden automatisch erstellt.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Schwierigkeit
mittel
Strecke
10,9 km
Dauer
1:25 h
Aufstieg
646 hm
Abstieg
646 hm
Höchster Punkt
403 hm
Tiefster Punkt
126 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour aussichtsreich geologische Highlights

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp