Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Trailrunningempfohlene Tour

Fennsíkfutás hegyi tavak közt

· 1 Bewertung · Trailrunning · Plattensee - Balaton
LogoMagyar Természetjáró Szövetség
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A szentbékkállai Öreg-hegyen
  / A szentbékkállai Öreg-hegyen
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A szentbékkállai Öreg-hegyen. A háttérben a tanúhegyek
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Nekivágunk az Öreg-hegyi szőlőknek
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A szőlőhegyi fehér keresztnél egynyomoson a cserjésbe váltunk
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A bozótban kanyargás után átlépünk egy éren
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Öreg-hegyi-kútnál
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szentbékkálla látványa az Öreg-hegyi kúttól
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A szentbékkállai Öreg-hegy mandulafái előtt
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A kilátó alatt köves vájatban haladunk fölfelé
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Panoráma az Eötvös-kilátó tetején
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Eötvös Károly-kilátó
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A lávaplatón elsőnek a Bika-tóval találkozunk
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Bika- és a Monostori-tó között a lávaplatón
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az aszfalton visszafutunk Szentbékkállára
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Jobbra a Fekete-hegy, balra a Boncsos-tető, a közöttük lévő völgyön érkezünk le
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Irány a Velétei palotarom
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Velétei palotarom hajdanán gótikus, püspöki lakótorony volt
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 12 10 8 6 4 2 km Eötvös Károly-kilátó Velétei palotarom
Ebben a futókörben minden benne van, amiért a Balaton-felvidéket szeretjük: hangulatos falu, szőlők, középkori rom, vulkáni geológia, kilátótorony, panoráma... Igen, a bort kihagytuk, mert az csak a futás után jön.
leicht
Strecke 12,4 km
1:25 h
310 hm
310 hm
394 hm
161 hm

Úttípusok

 • egynyomos ösvény
 • normál földút
 • murvás út
 • aszfalt

Az erő beosztása

A szintgörbe klasszikus, majdnem szimmetrikus trapéz: 3 km folyamatos emelkedést 6 km plató követ, majd 3 km folyamatos ereszkedéssel zárunk.

Ajánlott időszak

Bármilyen napszakban teljesíthető. Az Öreg-hegyi szőlők után erdőbe térünk, a platón és onnan majdnem a faluig ereszkedve szintén jórészt árnyékban futunk.

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

Autorentipp

 • A starthelyen kék nyomóskút található
 • Ha van navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a futást a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva is navigálhatsz.

Profilbild von Edvárd Rózsa
Autor
Edvárd Rózsa
Aktualisierung: 28.05.2021
Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
394 m
Tiefster Punkt
161 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Start

Szentbékkálla, Zrínyi utca és a Petőfi utca kereszteződése (169 m)
Koordinaten:
DD
46.887909, 17.564853
GMS
46°53'16.5"N 17°33'53.5"E
UTM
33T 695397 5195901
w3w 
///vergütet.geburt.statik

Ziel

Szentbékkálla, Zrínyi utca és a Petőfi utca kereszteződése

Wegbeschreibung

Itiner

 • A starthelyről a Petőfi utca-Háskó köz-Dózsa György út útvonalon csatlakozunk rá a K jelzésre, amelyen 4 km-en át maradunk: az Öreg-hegyi szőlőkön keresztül az Eötvös Károly-kilátóig emelkedünk, majd a lávaplatón is ezt a jelzést követjük egy darabig.
 • Egy elágazásban a Balatonhenye felé letérő K jelzésről a KT jelzésre térünk.
 • A Monostori-tó utáni elágazásban a S▲ jelzésre váltunk.
 • A Cserkás-tavi elágazásnál a balra induló jelzetlen úton futunk a PT jelzés becsatlakozásáig, ahol egyenesen, de már ezen a jelzésen haladunk tovább.
 • A következő elágazásnál jobbra, a S▲ jelzésre térünk, és ezen futunk vissza a településre, ahol a templom fölötti kis, jelzetlen szakasz végén a Velétei palotarom felé fordulva a K jelzésbe csatlakozunk.
 • A Rákóczi utcába érve a K jelzést elhagyjuk, és az utcán balra lefelé futva, a Kossuth és a Zrínyi utca érintésével érkezünk vissza a starthelyre.

Az útvonal részletes leírása

A kiindulópontot, azaz a Zrínyi és a Petőfi utcák kereszteződését lefelé a Petőfi utcán hagyjuk el, majd rögtön balra, a keskeny Háskó közre fordulunk, amelynek végén jobbra, a Dózsa György útra térve futunk le a főútig. Itt balra fordulva csatlakozunk rá a K jelzésre, amelyen 4 km-en át, az Eötvös Károly-kilátó utáni kereszteződésig maradunk. A nagy jobbkanyarnál, a feszületnél egyenesen, egy keskenyebb aszfaltúton futunk tovább annak tetejéig, ahol a szemben lévő gyümölcsösnél balra, még mindig aszfaltra fordulunk. (Rövid kitérővel innen a KL jelzésen a töttöskáli templomrom érhető el). Utunk köves földútra vált, és enyhén emelkedni kezd. Nagyjából 300 m után jobbra fordulva a K jelzésen, ami immár a S▲ jelzéssel is kiegészül, futunk tovább az Öreg-hegyi szőlők felé. Az út folyamatosan, mérsékelten emelkedik.

A szőlők tetején egy fehér kereszthez érkezünk, itt az egynyomos ösvényen cserjésbe érkezünk. Néhol nagyon köves, óvatosan fussunk. A bozótos kanyargás tetején átlépünk egy éren, majd balra az ér mentén fölfutunk az Öreg-hegyi kútig, ahol az aszfaltúton balra fordulunk. Ezen addig haladunk, amíg enyhén lejteni nem kezd, ekkor merőlegesen jobbra elindulunk egy murvás úton az erdő felé. Ez följebb aszfaltossá válik, és egy jobbkanyar után az erdő alatti legfelső út lesz belőle. Jobbra nagyon szép kilátás nyílik az eddig megtett útvonalunkra és Szentbékkállára, távolabb a Badacsonyra és a tanúhegyekre. Folyamatosan kerüljük a hegyet, az aszfalt földúttá válik, és a Balaton is megjelenik a látóterünkben. Az út vége már az erdőben van, itt az utolsó háznál balra fordulva meredeken elindulunk fölfelé. Egynyomossá váló, később kiszélesedő vájatban haladunk fölfelé, és nemsokára meg is érkezünk az Eötvös Károly-kilátóhoz. A torony a 19. századi politikus, ügyvéd és író, az Utazás a Balaton körül c. mű alkotójának nevét viseli. Megérdemelt körpanorámánkban a Balaton-felvidék szinte minden szeglete belátható: keleten Tihany, a Hegyestű, Köveskál, szemben a Balaton felé Kővágóörs, alattunk Szentbékkálla, a túlparton a fonyódi hegy, nyugat felé pedig az összes tanúhegy beazonosítható Tapolcáig.

A kilátótól a K jelzésen, gerinc- és peremösvényen haladunk tovább, helyenként szép kilátással a Balaton felé, de köves és kitett szakaszokkal is, úgyhogy óvatosan fussunk. Leérkezünk egy T elágazáshoz, ahol balra fordulunk, és kellemes, füves, puha ösvényen futva vágunk neki a lávaplatón leírandó körünknek. Hamar megérkezünk a Bika-tóhoz, majd nagyon hangulatos, ritkásan bokros dombok között és azokon át futunk tovább. Egy ároknál elbúcsúzunk a jobbra, Balatonhenye felé induló K jelzéstől, és a innentől a KT jelzést követjük. Kétnyomos erdei úton vágunk át a tölgyesen, majd balra egy hosszú rét legvégén megérkezünk a Monostori-tóhoz, amelyet jobbról kerülünk.

A Monostori-tó után a KT jelzés jobbra leválik, mi a S▲ jelzésen futunk tovább. A Cserkás-tó következik, azután a S▲ jelzés is jobbra tart, mi pedig élesen balra fordulunk a jelzetlen, kétnyomos erdei útra. Ezen nagyjából 1 km-t futunk, és majdnem pontosan az útvonal legmagasabb pontján (394 m) jobbról becsatlakozik a PT jelzés, azaz a Tűz útja tanösvény, így innentől 2 km-en át ez a jelünk. Az út folyamatosan lejt, előbb enyhén, majd egy éles jobbkanyar után meredekebben: egy kis völgyben kanyargunk lefelé. Újabb elágazáshoz érkezünk, ahol a PT balra fölfelé tér, de mi egyenesen, jobbra tartva haladunk tovább, immár a S▲ jelzésen. A fákon keresztül hamarosan megpillantjuk az első házakat, majd egy sorompó után aszfaltútra érünk, amelyen 1 km után megérkezünk a szentbékkállai Gyümölcsoltó Boldogasszony-templomhoz.

A templom előtt jobbra, a táblán jelölt Velétei palotarom felé fordulunk. A temető mellett az út egynyomos ösvénnyé és a balról becsatlakozó K jelzéssé válik, és már meg is érkezünk a hajdani, gótikus stílusban épült püspöki lakótorony romjához. Továbbfutva egy hirtelen ereszkedés után földútra érünk, amin balra, a falu felé fordulunk. Hamar aszfalttá és Rákóczi utcává válik, amin a jobbra térő K jelzést elhagyva balra végigfutunk, majd az alján előbb balra, a Kossuth utcára, azután arról jobbra, a Zrínyi utcára fordulva visszaérkezünk a futás kiindulópontjára.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • Szentbékkállára autóbusszal, Balatonfüredről és Tapolcáról jutunk el, a Szentbékkálla, Petőfi utca buszmegállóban kell leszállni.
 • A legközelebbi vasúti megálló a Zánka-Köveskál vasútállomás, innen óránként-másfél óránként indulnak buszok Szentbékkállára, 25 perces menetidővel. 

Anfahrt

 • A Szentbékkálla, Petőfi utca buszmegállótól a starthely mindössze 200 m séta a Petőfi utcán.

Parken

 • A starthelyhez legközelebb eső lehetőség a Gyümölcsoltó Boldogasszony-templom alatti ingyenes, de csupán 5-6 gépkocsi befogadóképességű parkoló. A faluból Mindszentkálla felé kivezető Kossuth utca végén tágas, ingyenes parkoló található.

Koordinaten

DD
46.887909, 17.564853
GMS
46°53'16.5"N 17°33'53.5"E
UTM
33T 695397 5195901
w3w 
///vergütet.geburt.statik
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Ausrüstung

 • Terepcipő
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Nyáron, melegben minimum 1/2 liter víz
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

5,0
(1)
Ákos Szigeti
19.09.2021 · Community
Gemacht am 05.09.2021

Fotos von anderen


Bewertung
Schwierigkeit
leicht
Strecke
12,4 km
Dauer
1:25 h
Aufstieg
310 hm
Abstieg
310 hm
Höchster Punkt
394 hm
Tiefster Punkt
161 hm
mit Bahn und Bus erreichbar aussichtsreich Rundtour kulturell / historisch geologische Highlights

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp