Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Trailrunning empfohlene Tour

Csabi kedvenc köre

Trailrunning · Budai-hegység
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • /
  Foto: Csanádi Márton, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Újlaki-hegyről leérve az erdőben futunk tovább
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Újlaki-hegyre köves, egynyomos ösvényen jutunk föl
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Úton a Virágos-nyereg felé
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kitett szakaszokon a panoráma mellett a lábunkra is figyeljünk!
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás az Újlaki-hegyről a Vörös-kővárra, Hidegkútra és Solymárra, jobbra pedig a Kálvária-hegyre vezető gerincre, amelyen végigfutunk
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Virágos-nyereg felé vezető szakaszon
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Virágos-nyeregben a K jelzésre térünk
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Hármashatárhegyről ereszkedve a Z+ jelzéshez egy kilátópontnál érkezünk
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A vitorlázórepülés-emlékmű a Hármashatárhegy tetején, a háttérben a Duna és a Gellért-hegy
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Nyugati panoráma a Hármashatárhegyről: Kaszásdűlő, az Árpád híd és az Újpesti vasúti híd közötti Duna-szakasz, mögötte Angyalföld és Újpest
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 450 400 350 300 250 14 12 10 8 6 4 2 km
Gazdag és összetett terepfutás: változatos morfológiájú útvonalon halad, a nem elhanyagolható szintkülönbségért három hegycsúccsal és azokról szebbnél szebb panorámával kárpótol bennünket, a végén pedig az egyik legigazibb budapesti csúcsélménnyel gazdagodva kezdhetünk ereszkedni.
mittel
Strecke 15,9 km
2:10 h
443 hm
443 hm

Úttípusok

 • egynyomos ösvény
 • normál földút
 • murvás út
 • aszfalt

Az erő beosztása

16 km-re a 450 m szint nem tűnik túlzottan soknak, de ennek a nagy részét három rövidebb, azaz meredek szakaszon kell teljesíteni: az út elején 130 m-rel kezdünk az Újlaki-hegyre, a közepén 100 m vár ránk a Kálvária-hegyért, és nem sokkal a vége előtt jön még a Hármashatár-hegy 120 m-rel.

Ajánlott időszak

Bármilyen napszakban teljesíthető. A táv nagyobb részére erdős, ligetes környezet jellemző.

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

Autorentipp

 • Fenyőgyöngyénél a buszmegállónál van kék nyomóskút, de ne felejtsd el, hogy csak tavasztól őszig működik!
 • Ha van a navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a futást közvetlenül megnyitva navigálhatsz azzal is.
Profilbild von Edvárd Rózsa
Autor
Edvárd Rózsa
Aktualisierung: 12.05.2021
Schwierigkeit
mittel
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
485 m
Tiefster Punkt
289 m

Sicherheitshinweise

Az útvonalon több meredek és köves lejtő vár ránk, ezeknél mindig figyelmesen és lassan haladjunk, akár lépkedhetünk lassan is – fő a biztonság!

Start

Fenyőgyöngye buszmegálló (291 m)
Koordinaten:
DD
47.540229, 19.006467
GMS
47°32'24.8"N 19°00'23.3"E
UTM
34T 349977 5267126
w3w 
///sticht.adressbuch.botschafter

Ziel

Fenyőgyöngye buszmegálló

Wegbeschreibung

Itiner

 • Fenyőgyöngyétől a navigáció segítségével jelzetlen utakon futunk a Szépvölgyi út legvégéig, ahonnan a S jelzésen haladunk tovább.
 • A Virágos-nyereg után a S jelzésről a K jelzésre váltunk a következő kereszteződésig, ahol a Tök-hegyen át a Szarvas-hegy felé vezető jelzetlen útra térünk.
 • A Szarvas-hegy után ugyanez az út már S▲ jelzésként folytatódik. A Kálvária-hegy után erről csatlakozunk a S jelzésre.
 • A S jelzésről a Z jelzésre térve visszafutunk a Virágos-nyeregig.
 • A Virágos-nyeregtől a K jelzésen haladunk a Hármashatár-hegy alatti nyeregig, onnan jelzetlen úton jutunk a csúcsig.
 • A Hármashatár-hegyről jelzetlen úton futunk a Z+ jelzésig, amelyen elfutunk a K jelzésig, és végül ezen ereszkedünk vissza Fenyőgyöngyéig.

Az útvonal részletes leírása

Az útvonal első két kilométere jelzetlen utakon halad, navigáljunk az applikációval!

A Fenyőgyöngye parkolóból a Szépvölgyi út folytatása melletti, azzal párhuzamos erdei úton indulunk el fölfelé. A 65-ös busz következő megállójánál rátérünk az ott balra induló, emelkedő útra, majd annak felső szakaszán a padoknál és a tűzrakóhelynél jobbra fordulunk. A következő útnál pedig balra, de csak pár méter erejéig, mert jobbra térünk arra a jelzetlen egynyomos ösvényre, amely a lenti Glück Frigyes út és a fenti Kecskehegyi út között halad. Ennek puha talaján futunk a fakeresztig, azaz a Kecske-hegyi kőfejtő feletti kilátópontig.

Innen továbbfutva leérünk a Z↺ jelzésre, amelyen balra fordulva 50 m után egy kereszteződéshez érkezünk. Itt a jobbra előre ferdén az erdőbe hatoló normál erdei utat választjuk - ezen elérünk egy parkolóhoz, utána már egynyomos ösvényen haladunk tovább. Leérkezünk a Szépvölgyi út legtetejének aszfaltjára, ezen futunk 200 métert, majd a végén, közvetlenül a régi határkő után egyenesen rátérünk a S jelzésre. Ez előbb enyhén, majd erősebben emelkedni kezd, de végig köves marad egészen a kilátópontig, ahonnan szép panoráma nyílik a Határ-nyeregre, a Homok-hegyre és a vitorlázó-repülőtérre, a háttérben a János-heggyel. Kissé följebb megérkezünk az Újlaki-hegy csúcsára és a siklóernyős startrámpához, ahonnan a Vörös-kővár, Hidegkút, Solymár felé, és kissé jobbra az útvonalunkat képező hegyvonulatra látunk, a végén a Kálvária-heggyel.

Az Újlaki-hegyről leereszkedve maradunk a S jelzésen. A ritkás felsőbb rész után betérünk az erdőbe, ezzel az egynyomos ösvény is normál erdeivé úttá szélesedik, és így futunk egészen a Virágos-nyeregig, ahol jobbra letérünk a K és S jelzésre, majd a katonasírnál balra tartva a K jelzésen haladunk tovább. Ez a szakasz előbb egyenletesen, enyhén emelkedik, majd ugyanígy lejt. A végig kényelmes erdei útról jobb felé számos helyen nyílik szép kilátás Ürömre és a Vörösvári-medence bejáratára. A szakasz végén egy balkanyar után, a távvezeték-oszlopnál a K jelzés jobbra elkanyarodik, de mi egyenesen futunk tovább néhány tíz métert, és a bal oldalon álló régi, „Solmar-Hidegkut-Budapest” határkő után jobbra, a jelzetlen, kétnyomos erdei útra térünk rá. Szép és hangulatos gerincszakasz következik, melynek rögtön az elején, a Tök-hegyen balra szép kilátást kapunk Hidegkút felé. Utána a látvány jobbra is kinyílik, aztán a gerinc egyre keskenyedik, és a kilátás mindkét oldalra egyre szebb lesz. A végén jobbra kilátópont vár bennünket, ahonnan szemben Pilisborosjenőt és a Kevélyeket vehetjük szemügyre.

Közvetlenül a kilátópont után jobbról becsatlakozik a S▲ jelzés. Mi irányváltás nélkül, de már ezen futunk tovább. Elhaladunk a Szarvas-hegy jobb oldalon felénk magasodó sziklacsúcsa mellett - ha van kedvünk hozzá, föl is futhatunk rá, mert egy mindössze 50 m hosszú meredekről van szó, de nem feltétlenül érdemes, hiszen mindjárt megérkezünk a Kálvária-hegyre, ahol fantasztikus körpanoráma vár bennünket. Előbb azonban le kell küzdenünk az oda fölvezető, stációkkal szegélyezett, meredek emelkedőt. A csúcsról körbenézhetünk a teljes Budai-hegységen, mögötte a Pilissel, alul a környező településekkel – ez főleg tiszta időben kifejezetten emlékezetes élmény.

A Kálváriától egy meredek, először nagyon köves ösvényen kezdünk ereszkedni, itt érdemes inkább csak lépkedni, amíg az ösvény puha talajúvá válik, és kiérkezik egy tisztásra. Innen jobbra meredeken lefelé futunk tovább, az aljában pedig még a távvezeték előtt élesen jobbra, a S jelzésre térünk rá, amelyen majdnem 2 km-t haladunk a gerinccel párhuzamosan, visszafelé. Ez egynyomos ösvényként az erdőben halad, néhány, a meredek hegyoldalban nagyon kitett és ezért figyelmes futást igénylő szakasszal. A végén egy jobbra fölöttünk lévő nyeregnél jobbra elindulunk a jelzésen, amely közben egyesül a K jelzéssel, fölérve balra fordul, és a távvezeték-oszlop alatt újra önálló Z jelzésként, egynyomos ösvényként jobbra betér az erdőbe. Ezen végigfutva érkezünk vissza a Virágos-nyeregbe.

A Virágos-nyeregtől, ahol a 11. kilométerünkél és 360 m-en vagyunk, a K jelzésen folytatjuk, folyamatosan és meredeken emelkedve (600 méteren 85 métert) a Vihar-hegyig. Utána egy rövid ereszkedést követően nekivágunk az utolsó emelkedésünknek. Először fölérkezünk egy nyeregbe, ahol a kerítésnél elhagyjuk a K jelzést. Kissé továbbfutva a kerítés sarka után balra fordulva az itt többé-kevésbé hiányos kerítés mentén futunk, jelzetlen egynyomos ösvényen, egészen a hajdani, második világháborús légvédelmi ütegállások betonkörei által „díszített” első kilátóhelyig, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Duna belvárosi, függőhidas szakaszára a Vár- és a Gellért-heggyel. Innen átfutunk a Guckler Károly-kilátó modern térszerkezetes gömbjéhez, ahová föl is szaladhatunk, majd onnan az óbudai Főtáv-kémény irányában indulunk lefelé, a tisztáson keresztül a zöld sorompóig.

A sorompó után az aszfalton balra futunk tovább, majd a parkoló után a legelső nagy kanyar végében balra, a jelzetlen ösvényre térünk, amely egy kilátó-tisztásra vezet bennünket. Innen jobb felé folytatjuk az immár folyamatosan ereszkedő, a bal oldalon többször is szép kilátást nyújtó egynyomos ösvényen. Ezen érkezünk le a Z+ jelzés normál erdei útjára, amelyen jobbra fordulva szintben haladunk az aszfaltútig. Annak a túloldalán a K jelzésen folytatjuk balra lefelé, amelyen visszaereszkedünk Fenyőgyöngyéhez.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

Kolosy térről a 65 vagy a 65A busszal indulva a Fenyőgyöngye megállónál kell leszállni.

Anfahrt

A futás közvetlenül a Fenyőgyöngye buszmegállóból indul.

Parken

A Fenyőgyöngye buszmegállónál ingyenes, de csak 10 férőhelyes autóparkoló található. Ha itt nincs hely, a Szépvölgyi út folytatásában a jobb oldalon lehet parkolni, szintén nem fizetős.

Koordinaten

DD
47.540229, 19.006467
GMS
47°32'24.8"N 19°00'23.3"E
UTM
34T 349977 5267126
w3w 
///sticht.adressbuch.botschafter
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Ausrüstung

 • Terepcipő
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Nyáron, melegben minimum 1 liter víz
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Schwierigkeit
mittel
Strecke
15,9 km
Dauer
2:10 h
Aufstieg
443 hm
Abstieg
443 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour aussichtsreich

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
Dauer : h
Strecke  km
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp