Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Trailrunning empfohlene Tour

A Dunakanyar koronája

· 1 Bewertung · Trailrunning · Visegrádi-hegység · geschlossen
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Foto: Csanádi Márton, Magyar Természetjáró Szövetség
m 800 600 400 200 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km Dobogó-kő (kilátóhely) Prédikálószék Rezső-kilátó Király-kút Vadálló-kövek Szentfa-kápolna
Kifejezetten nehéz útvonal, ahol az erősebb emelkedőkön a terepfutást nem is szabad szó szerint érteni. Számítsunk viszonylag sok gyaloglásra és még annál is több lenyűgöző ösvényre, kilátásra, pillanatra. 

Diese Tour liegt im Bereich einer Wegesperrung und ist daher geschlossen. Aktuelle Infos

geschlossen
schwer
Strecke 18,7 km
3:35 h
889 hm
889 hm
702 hm
110 hm

Úttípusok 

 • vegyesen egynyomos ösvény,
 • normál földút,
 • és néhány száz méter aszfalt Dömösön

Az erő beosztása

Egy hosszan elnyúló lejtő után Dömöstől Prédikálószékig nagyon meredek és kemény kaptató, majd egy pár kilométeres lazítás után ismét komoly mászás a rajtig vissza. Tartalékoljunk erőt az utolsó kilométerekre is!

Ajánlott időszak

Bármely napszakban teljesíthető. 

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

Autorentipp

 • Akár örülhetnénk is, hogy nem egyből mászással kezdünk, de a lejtő miatt legalább annyira indokolt a bemelegítés. Ne csapjunk bele a lejtőzésbe hideg lábakkal, mert sérülésveszélyes!
Profilbild von Ádám Németh
Autor
Ádám Németh
Aktualisierung: 31.05.2021
Schwierigkeit
schwer
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
702 m
Tiefster Punkt
110 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

 • A Vadálló-kövek lenyűgöző sziklatömbjei arra bíztatnak, hogy minél magasabbról, minél jobb kilátást élvezzünk, de ez nagyon balesetveszélyes. Ne másszunk fel a magas falakra, és vigyázzunk a kitett szakaszokon. 
 • Az utolsó pár száz méteren sajnos nem érdemes követni a jelzés és az ösvényt, hanem maradjunk az aszfaltúton. Az ösvény a volt Nimród Hotel mellett halad el, amelynek állapota nem csak szomorú, de balesetveszélyes is. 

Weitere Infos und Links

Start

Pilisszentkereszt, Dobogókő hegytető (693 m)
Koordinaten:
DD
47.719055, 18.897750
GMS
47°43'08.6"N 18°53'51.9"E
UTM
34T 342335 5287215
w3w 
///begabung.lenkung.widmet

Ziel

Pilisszentkereszt, Dobogókő hegytető

Wegbeschreibung

Itiner

 • A rajttól kezdve egészen sokáig, 9,5 km-en keresztül a P jelzést követjük a Dömös utáni Szentfa-kápolnáig. 
 • Innen a P▲ jelzés mentünk futunk, mászunk a kilátóig, majd onnan lefelé is egy darabona jelzésen. 
 • Egy rövid szakasz erejéig a Király-kúti-nyereg felett áttérünk a lovasút jelzésre, majd újra a P▲ jelzés lesz az irányadó. 
 • A cél előtt nem sokkal jobbra fordulunk a K↺ jelzésre, és az antennák tövében ezzen az úton kocogunk vissza a parkolóba. 

A futás részletes leírása

Indulópontunktól a buszmegálló mellett a kilátóterasz felé indulunk, majd balra fordulunk, hogy a kijárt, számtalan jelzéssel díszített ösvényen megkezdjük a kocogást. Néhány száz méter után az elénk táruló kilátás miatt máris kénytelen vagyunk egy pillanatra megállni. A Rezső-kilátóban vagyunk, ahonnan a Visegrádi-hegység északi része gyönyörűen belátható. A rácsodálkozás után továbbindulva meglehetősen sziklás, gyökeres ösvényen ereszkedünk lefelé, ahol a lejtő miatti tompítás és a talajfogásra alkalmas terület is megdolgoztatja a futót. Szép lassan az összes többi jelzett út elkanyarodik az ösvényünkről, és mi haladunk tovább a jelzésen. Hamarosan elérkezünk egy rövidebb, fa lépcsősorral kirakott szerpentinhez, ennek a lábánál érünk a Szakó-nyeregbe. 

Az elágazásban jobbra kanyarodva maradunk a már megszokott jelzésen, és a szint vesztésével egyre szelídebb, futhatóbb lesz a talaj is. Másfél kilométer elteltével keresztezzük a Pilismarótról a Király-kúti-nyeregbe tartó aszfaltutat, innentől kifejezetten könnyen futható, széles földúton haladunk. Dömös határához közeledve balról látványos, víz vájta völgyeket figyelhetünk meg, ahol jól látható a fák gyökérzetének talajmegkötő képessége. Csak ott maradt meg a hegy, ahol fák vannak, minden mást magával vitt a víz. A Szent Mihály-hegy lenyűgöző látványa a távolban, illetve a balról feltűnő prépostsági romok, illetve Árpád-kori altemplom romjai jelzik, hogy megérkeztünk Dömösre. A temető mellett lekocogva hirtelen a 11-es úton találjuk magunkat, ahol jobbra fordulva a járdán a távoli templom irányába futunk.  

A templom mellett jobbra tartunk, és a hangulatos utcácskákban ismét az erdő felé vesszük az irányt, még mindig a P jelzést követve. Hamarosan elérjük az utca végét, átkelünk a patakon, és ismét az erdőben folytathatjuk tovább a (futó) kalandot. A patak mellett szűk ösvényen kanyargunk, amíg a fák között fel nem tűnik a Szentfa-kápolna körvonala. A kápolna után a néhány lépéssel balra, meredeken kezdődő P▲ jelzésre fordulunk, amely egy igazán tekintélyes mászás kezdetét jelzi: hossza és meredeksége a hazai hegyek között párját ritkítja. Változó meredekséggel, de folyamatos emelkedéssel kell megküzdenünk. Eleinte szűk földúton haladunk, majd idővel egyre kövesebb, sziklásabb és meredekebb lesz a terep. Egyszer csak szinte egy sziklafal jelenik meg előttünk, amin kis túlzással négykézláb lehet csak túljutni, majd a Vadálló-kövek következnek, a környék híres látnivalói. Sorra tűnnek fel jobbról az egyre nagyobb kőtömbök, amelyeket néhol könnyebb, néhol kifejezetten nehéz terepen kerülget az ösvény. Emellett a kilátás is innen kezd igazán nagyszerű lenni, hol a környező hegyek vonalait érdemes megcsodálni, hol pedig a Duna kanyargó íve köti le a figyelmünket.

A kövek után balra tartva egy simább terepű, de továbbra is határozottan emelkedő szakaszt kell leküzdeni, amelynek jutalma a Prédikálószék kilátója lesz. Azt a néhány emeletet még ennyi mászás után is érdemes megtenni, hogy teljes pompájában csodálhassuk az alattunk kanyargó Dunát a lehető legjobb helyről. Szusszanás után könnyű szakasszal rázódhatunk vissza a futásba. A P▲ jelzést szem előtt tartva kocogunk le a hegyről. Pár száz méter után a szórt köves ösvényen a P▲ és a P+ balra tart, de mi jobbra folytatjuk a futást a dózerúton. A lovas jelzést követve így levágunk egy keveset az útból, majd öt perc futás után a jobbra kanyarodó visszafordítóban egyenesen letérünk a széles útról, és ismét a P▲ szűk ösvényén találjuk magunkat. Meredek lejtőzéssel érjük el az aszfaltutat, majd azt keresztezve hamarosan a Király-kúti-patakon kell átkelnünk némi lépcsőzés segítségével. Pár lépés után a Király-kúti-forrás mellett futunk el, és kis idő elteltével a Király-kúti kulcsozházat is megpillantjuk. 

Innen újabb kiadós emelekdőben lesz részünk, bő 250 méternyi szintkülönbség leküzdése vár még ránk. Kanyargós, néhol kissé sziklás ösvényen haladunk felfelé, amely még enyhén csapadékos időben is sárosodásra hajlamos. Kereszteződéshez és esőbeállóhoz érve jelzést váltunk, és a K↺ jelzés mentén vágjuk le a távot a parkolóig. Itt a távközlési antennák mellett futunk el, majd biztonsági okokból az aszfalton maradva (volt Nimród Hotel mellett vezet a jelzés, amely romos, balesetveszélyes állapotban van) kocogunk be a már ismerős parkolóba.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

 • Dobogókő megközelíthető autóbusszal Pomáz vagy Esztergom irányából. Mindkét esetben a Pilisszentkereszt, Dobogókő hegytető megállónál szálljunk le. 

Anfahrt

 • A túra közvetlen a buszmegállótól indul. 

Parken

 • A túra a dobogókői nagy parkoló mellől indul, de ez nem veszélyhelyzetben fizetős.

Koordinaten

DD
47.719055, 18.897750
GMS
47°43'08.6"N 18°53'51.9"E
UTM
34T 342335 5287215
w3w 
///begabung.lenkung.widmet
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Ausrüstung

 • Terepcipő ajánlott, mert az útvonalon több meredek és/vagy köves szakasz is vár ránk.
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet.
 • Nyáron, melegben minimum 1 liter víz. 
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon.
 • A navigációhoz Természetjáró app.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

5,0
(1)

Fotos von anderen


Status
geschlossen
Bewertung
Schwierigkeit
schwer
Strecke
18,7 km
Dauer
3:35 h
Aufstieg
889 hm
Abstieg
889 hm
Höchster Punkt
702 hm
Tiefster Punkt
110 hm
Rundtour aussichtsreich Einkehrmöglichkeit

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
 • 7 Wegpunkte
 • 7 Wegpunkte
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp