Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Trailrunning empfohlene Tour

A Bakony királya

Trailrunning · Bakonyvidék
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Terepfutók
  / Terepfutók
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A buszmegállóból indulunk, fölötte hosszan lehet parkolni
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Fürdő utca végén átmegyünk a kis fahídon
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Átkelünk a patakon és a K+ jelzésen futunk tovább
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A P jelzésen elindulunk fölfelé
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kényelmes úton emelkedve, tölgyes-bükkösben haladunk
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Direkt egynyomos ösvényen, meredeken támadunk a csúcs felé
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kőris-hegy, Vajda Péter-kilátó
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kőris-hegy után a bükkösön át irány a Kisszépalmapusztai pihenő
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A csúcs felé két keréken sem könnyebb
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az erdészeti utakon gyakran van mit kerülgetni
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Leérünk az aszfaltra és irány a cél!
  Foto: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 900 800 700 600 500 400 300 200 100 16 14 12 10 8 6 4 2 km Vajda Péter-kilátó
A kör nevéből már sejthető, hogy nem pehelysúlyú futásra nevezünk: majdnem 18 km-en több mint 600 m szint nem is jöhet ingyen. Cserébe kapunk erdőt, patakot, völgyet és a Bakony legmagasabb hegyét.
mittel
Strecke 17,7 km
2:00 h
663 hm
663 hm

Úttípusok

 • egynyomos ösvény
 • normál földút
 • murvás út
 • aszfalt

Az erő beosztása

Az egyszerű és átlátható szintgörbének köszönhetően könnyű tervezni: egy majdnem 4 km-es, ha nem is sík, de nagyon kis amplitúdóval hullámzó bemelegítő szakasz után 5 km-es, 450 m-nyi egyenletes, határozott emelkedés jön a csúcsig, ahonnan előbb egy 2 km-es meredek, majd egy bő 6 km-es enyhébb ereszkedés jön a célig.

Ajánlott időszak

Bármilyen napszakban teljesíthető. Az útvonal legnagyobb része erdős, árnyékos.

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

Autorentipp

 • A starthelyen, a buszmegállónál kék nyomóskút található.
 • Ha kora tavasszal megyünk, Bakonybél fölött medvehagymát is szedhetünk: ez az ország medvehagymában egyik leggazdagabb területe.

 • Ha van navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a futást a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva is navigálhatsz.

Profilbild von Edvárd Rózsa
Autor
Edvárd Rózsa
Aktualisierung: 28.05.2021
Schwierigkeit
mittel
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
707 m
Tiefster Punkt
250 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

A Kőris-hegy csúcsára fölvezető direkt ösvény nagyon meredek, köves és helyenként morzsalékosan csúszós, akinek érzékenyebb a bokája, nyugodtan maradhat az aszfaltúton is.

Start

Bakonybél, Üdülő bejárati út buszmegálló (267 m)
Koordinaten:
DD
47.257731, 17.721691
GMS
47°15'27.8"N 17°43'18.1"E
UTM
33T 705915 5237398
w3w 
///milden.kräften.metallbau

Ziel

Bakonybél, Üdülő bejárati út buszmegálló

Wegbeschreibung

Itiner

 • A buszmegállótól a K jelzésen indulunk a patak felé (Ady Endre u.).
 • A Gerence-völgy bejáratánál a K+ jelzésre térünk, és a patakot követve 3 km-t teszünk meg rajta a Gerence-völgyi autós pihenőig.
 • A pihenőnél az úton átkelve a P jelzésen indulunk el fölfelé, ezen maradunk a Kőris-hegy csúcsa alatti aszfaltútig.
 • Az egyik kanyarban átváltunk a K jelzésre, majd egy jelzetlen ösvényen érünk fel a hegycsúcsra.
 • A Kőris-hegyről a K jelzésen a Kisszépalmapusztai pihenőig ereszkedünk.
 • A pihenőtől a Z jelzésen futunk tovább, majd egy rövid K és egy hosszabb jelzetlen szakaszon keresztül a Z+ jelzésbe csatlakozunk.
 • A Z+ jelzés lejjebb a K jelzésbe torkollik, amelyen visszafutunk a starthelyre.

Az útvonal részletes leírása

A buszmegállótól indulva a K jelzésen, az Ady Endre utca aszfaltján kezdünk futni. A Fürdő utcára fordulunk jobbra, majd amikor véget ér az aszfalt, egy kis fahídon és a Gerence-patakon átkelve már egynyomos ösvényen haladunk tovább. Újabb fahíd után jobbra még némi aszfalt következik, azután a kanyarban balra a K+ jelzésre váltunk, és elindulunk a patak mentén, a bal parton, folyásirányban. A K+ jelzésen mintegy 3 km-en át maradunk, egészen a Gerence-völgyi autós pihenőig. Mivel a patak esése csekély, gyakorlatilag csupán a terepakadályok kiküszöbölése miatt emelkedik vagy lejt az út. Az egynyomos ösvény hol gyorsabban és kényelmesebben, hol lassabban és (pl. bedőlt fák miatt) figyelmesebben, de végig jól futható. Az Odvaskő Hotelhez közeledve a K+ jelzés opcionálisan balra meredeken fölkaptat a hegyoldalba, ez magas vízállás esetén szükséges, egyébként nyugodtan maradhatunk a parti szakaszon is, megspórolva ezzel egy csúszósan meredek visszaereszkedést. A parkoló előtti hídon átkelünk, balra elmegyünk a pihenő alsó végéig, fölmegyünk a műútra, és azon figyelmesen átkelve, kissé balra megtaláljuk a P jelzés meredeken emelkedő lépcsőjét.

Elindulunk tehát a lépcsőn a P jelzést követve, amelyen azután mintegy 5 km-en keresztül, egészen a Kőris-hegy csúcsáig maradunk. A lépcső tetején enyhén emelkedő, kanyargós egynyomos ösvényen futunk, ez majd erdei útra vált. Följebb egy ponton jobbra indul a PΩ jelzés az Odvas-kői-barlanghoz, a táv nem nagy ugyan, de jóval alattunk van, így az oda vezető roppant meredek és törmelékesen csúszós ereszkedés és visszamászás miatt jobb, ha kihagyjuk, 13 km vár még innen ránk. Az elágazás után pihenősebb, kevésbé meredek szakasz jön, néhol erdészeti útra térve. Följebb érve nagyon szép rész következik fakitermelés és erdészeti út nélkül: ős-bükkösben futunk, hatalmas bükkfák szürke elefántlábai között. Még följebb érve többször is rátérünk a murvás Rézbükki út rövidebb-hosszabb szakaszaira, majd kiérünk a Kőris-hegy infrastruktúrájához vezető aszfaltútra, amellyel a P jelzés is egyesül. Mi azonban a harmadik kanyarban a szalagkorláton átlépve (a K jelzést követve 100 m-en) egy direkt egynyomos ösvényen, meredeken támadunk a csúcs felé. Itt futásról nemigen lehet szó, aki inkább lendületben maradna, vagy a bokáját kímélné, nyugodtan válassza a hosszabban kanyargó, de kevésbé meredek műutat. Végül felérkezünk a légiirányító radarhoz, amelyet jobbról kerülve a Vajda Péter-kilátó alá érkezünk. Érdemes fölmenni a kilátóba, ahonnan körben a Bakony vonulataira láthatunk rá. A legkönnyebben persze a Kab-hegyet és annak rádiótornyát azonosíthatjuk, de a borbarátok a Somlót is örömmel vehetik észre, és tisztább időben a pannonhalmi apátságot is kivehetjük.

A Kőris-hegy majdnem pontosan az útvonal felét is jelenti. A kilátótól a K jelzésen kezdünk ereszkedni a szintvonalakra merőlegesen, tehát nagyon meredeken. A legfölső szakasz nagyon köves, később a kövek ritkulnak, és a meredekség is csillapodik. Beérünk egy hangulatos bükkösbe, majd újra meredekebb és keskenyebb rész következik. Leérve, mint egy kapun, két bükkfa közül kilépve hirtelen vége az erdőnek, és egy cserjésen átvágva megérkezünk az esőházzal ellátott Kisszépalmapusztai pihenőhöz.

Az aszfaltúton jobbra fordulunk, majd 50 m után balra, a Z jelzésen térünk be az erdőbe. A Z jelzésen hosszan, kb. 3 km-en át futunk, leginkább erdei és erdészeti úton. Ez már az útvonal enyhe lejtésű szakasza, hangulatos, lendületesen futható, kivéve olyan szakaszokon, ahol a fakitermelésnél lánctalpas gépek vájtak fél méter mély nyomvájút a földbe, ilyenkor figyelmesebben fussunk. Egy nagy tisztásra leérkezve jobbra, a K jelzésre térünk, de csak 50 méter erejéig, mert ekkor balra, egy jelzetlen, széles, murvás útra fordulunk, ami gyors futást enged. Az út lejjebb, a nagy balkanyarban egy még szélesebb murvás útba és egyben a Z+ jelzésbe csatlakozik. Valamivel lejjebb a Z+ jelzésről balra leválunk, és a kis völgyben a murvás Lipka úttal párhuzamosan, annak bal oldalán és attól 20-30 m-re kanyargunk – ezért az út végi állapotunktól függően választhatunk is: aki nagyon elfáradt, maradhat a murvás Z+ jelzésen. A szakasz legalján egy T elágazásban jobbra a K jelzésre fordulunk az aszfaltútra, amelyen 1 km hosszan futva visszaereszkedünk a buszmegállóhoz.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • Bakonybélbe busszal érkezve a Bakonybél, üdülő bejárati út megállóban kell leszállni.

Anfahrt

 • A futás közvetlenül a Bakonybél, Üdülő bejárati út buszmegállóból indul.

Parken

 • A buszmegállótól fölfelé vezető Cseralja utcán közvetlenül a buszmegálló fölött, illetve az utcán még följebb hosszan lehet ingyenesen parkolni.

Koordinaten

DD
47.257731, 17.721691
GMS
47°15'27.8"N 17°43'18.1"E
UTM
33T 705915 5237398
w3w 
///milden.kräften.metallbau
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Ausrüstung

 • Terepcipő
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Nyáron, melegben minimum 1 liter víz
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Schwierigkeit
mittel
Strecke
17,7 km
Dauer
2:00 h
Aufstieg
663 hm
Abstieg
663 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour aussichtsreich Gipfel-Tour

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
Dauer : h
Strecke  km
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp