Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Themenweg empfohlene Tour

Zöld és kék barlang jelzés a Budai-hegységben

· 1 Bewertung · Themenweg · Dunazug-hegyvidék · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
  • Balra a Mátyás-hegy, a távolban a Pilis keleti előtere
    Balra a Mátyás-hegy, a távolban a Pilis keleti előtere
    Foto: Zoltán Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
m 220 200 180 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 km
A főváros kiemelt jeletőségű természeti értékei és idegenforgalmi látványosságai közé tartozik a Pál-völgyi-, és a Szemlő-hegyi-barlang. Mindkét földtani képződmény a Budai Termálkarszt része, egyedi értéket képviselnek világviszonylatban, betekintést adnak a hévizes barlangok kialakulásába, és a budai lakóházak alatti különös földalatti világba.
geöffnet
leicht
Strecke 3,4 km
0:59 h
77 hm
81 hm
225 hm
181 hm
Amennyiben turistaként a budapesti Ferenc-hegy felé indulunk a zöld háromszög jelzésen, a Szemlő-hegyen, a Barlang utcánál indul a kék barlang jelzés. A jelzés azt a célt szolgálja, hogy a budai karszton sétálva megismerkedjünk két fontos idegenforgalmi barlangunkkal, és két nagyobb kőfejtőnkkel.

Autorentipp

A program tökéletes családi időtöltés lehet akár egy egész napra.

Barlanglátogatásainkat összeköthetjük szabadtéri programokkal is.

Profilbild von Zoltán Szabó
Autor
Zoltán Szabó
Aktualisierung: 25.08.2017
Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
225 m
Tiefster Punkt
181 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Wegearten

Höhenprofil anzeigen

Sicherheitshinweise

Az idegenforgalmi barlangok látogatása nem minden esetben akadálymentes, vagy veszélytelen.

A Szemlő-hegyi-barlang, jellegéből adódóan kényelmes, szinte akadálymentes, a Pál-völgyi-barlangban több helyen lépcsők, és vaslétra nehezíti a közlekedést. Barlanglátogatás előtt győződjünk mag arról, hogy nincs-e a társaságban zárt térre érzékeny személy.

A kőfejtőkben lehetőleg maradjunk távolabb a sziklafalaktól, azokra felmászni szigorúan tilos!

Weitere Infos und Links

Az idegenforgalmi barlangok az év jelentős részében fogadóképesek, de vannak idegenforgalmi szezonok, ami miatt érdemes telefonon érdeklődni.

Ajánlott olyan időszakban menni, főként családdal, amikor nincsenek bejelentett csoportok.

Start

Budapest, Ferenchegyi út (225 m)
Koordinaten:
DD
47.526535, 19.021633
GMS
47°31'35.5"N 19°01'17.9"E
UTM
34T 351079 5265575
w3w 
///bestehst.sense.wirkte
Auf Karte anzeigen

Ziel

Mátyáshegyi út

Wegbeschreibung

A zöld barlang jelzés a Ferenc-hegyre vezető zöld háromszög jelzéstől indul, a Ferenchegyi út és a Barlang utca kereszteződésénél. Innen a Barlang utcán haladunk lefelé a Felső Zöldmáli útig, ahol jobbra fordulunk, és lesétálunk a kb. 100 méterre lévő Pusztaszeri úti kereszteződésig. Ezen a szakaszon már fonódik a zöld, a kék barlang jelzéssel. Itt már látható az a mesterséges domboldal, aminek tövében nyílik a Szemlő-hegyi-barlang fogadóépülete. A látogatóközpontként is funkcionáló objektumban érdemes kedvezményes kombinált jegyet vásárolni, amennyiben mindkét barlangot szeretnénk meglátogatni. A fogadóépületben interaktív kiállítás és vetítőhelyiség is van, ahol hasznosan tölthetjük a várakozási időt. A kiállítás a budai termálkarsztot, a budai barlangokat mutatja be, és betekintést ad a barlangok és a barlangkutatás mélységeibe. A barlang látogatása nem egészen egy órát vesz igénybe. A korszerűen kiépített barlangjáratok remek világítással tárják elénk a hévízes barlangok jellegzetes formakincsét, és képződményeit. Jellemzőek a magas folyosók, üstszerű oldásformák. A leginkább jellegzetes képződmény az un. borsókő, amely szinte a teljes falfelületet borítja. A cseppkő, mint legismertebb barlangi képződmény, nem jellemző a barlangra.

A fogadóépület fölötti domboldalra lépcsősor vezet fel, ahol a barlangtúránk előtt, vagy után, a gyerkőcök játszótéren tölthetik el az időt, míg a nagyobbacskák geológiai tanösvényen tájékozódhatnak a környék földtanáról. A dombtető közelében a barlangkutatók és hegymászók közösségének, baleset során elhunyt tagjairól állít emléket a Barlangkutatók emlékkertje.

Utunk következő állomása a Pál-völgyi-barlang. Immár a kék barlang jelzést követve visszafelé a Felső Zöldmáli úton, majd a Zöldmáli úton jutunk le a Zöldlomb utcára. A zebrán átkelünk szembe, és a Szépvölgyi úton haladunk tovább a Szépvölgyi úti kereszteződésig. A széles és forgalmas útkereszteződésben előttünk domborodik a Mátyás-hegy, oldalában a látványos aranysárga kőfejtővel. Bal kéz felöl nyílik következő állomásunk bejárata. Az itt mélyülő reneszánsz kőfejtő több mint száz éve a barlangkutatók otthona, központja, találkozóhelye, mulatóhelye. Ennek a barlangnak is van fogadóépülete, büfével és a pénztárral. A Pál-völgyi-barlang, a környék összes barlangjához hasonlóan a kőbányának köszönheti felfedezését. Vagyis inkább mi köszönhetjük a kőbányának, hogy megismerhetjük. A szintén hévízes eredetű üregrendszer ma része Magyarország leghosszabb barlangjának, a Pál-völgyi-barlangrendszernek. Még 13 milométeres "korában" lett része a ma 32 kilométer hosszú rendszernek. Járataira jellemző, hogy térben bonyolultabb helyzetűek mint a Szemlő-hegyié. A falfelületek üstszerűen oldottak, gömbüstök és gömbfülkék tagolják. Zegzugos járatai néha magas hasadékokban vezetnek. Jellemző képződmények itt a cseppkövek. A túra kb. egy óra, a végén a kőfejtő talpán jutunk a felszínre, a napvilágra. Itt nyáron megszabadulunk felső ruházatunktól, télen visszabújunk a kabátunkba. A szépen rekultivált kőfejtőben körbesétálva még számos barlang bejárata setétlik, amelyek lezártak, és mind a Pál-völgyi-barlangrendszerbe vezetnek.

Visszatérve a kék barlang jelzésre, a Szépvölgyi útról a Mátyáshegyi úton haladunk tovább. Elhaladunk a kőfejtő alatt, és lassan emelkedünk a hegy oldalában vezető úton. Néhány száz méter megtétele után érkezünk meg a kék kereszt jelzéshez. A jelzés balról a Mátyás-hegyről érkezik, egy fával megerősített lépcsősoron. Amennyiben időnk és energiánk engedi, szaladjunk fel a lépcsőn a Mátyás-hegyi DK-i kőfejtőbe. A bányaudvar teljes rálátást biztosít a pesti oldalra, és a Rózsadomb térségére. A bányafal alatt körbesétálva számos termálvizes barlang bejárata látható.

A kimerítő nap után legrövidebb úton úgy juthatunk le, ha vissztérünk a Szépvölgyi úti buszmegállóhoz. Ha gyalog megyünk le a hegyről, a kék kereszten juthatunk le a Kiscelli kastély érintésével, az Amfiteátrumig.  

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

A zöld, és kék barlang jelzésű túraút összeköt két túraútvonalat, de a leírásban gyakorlatilag a Szemlő-hegyi-barlangtól indul. Ennek a pontnak a megközelítése három irányból praktikus. Egyik a Nyugati térről induló 91 ill. 291-es jelzésű buszokkal a Pusztaszeri útig, majd gyalog. Másik az Árpád-híd irányából a 29-es busszal a Szemlő-hegyi-barlangig. Harmadik a Batthyányi térről induló 11, 111 jelzésű autóbuszokkal.

Anfahrt

Az útvonal kezdő és végpontja autóval megközelíthető, leginkább a Kolosy tér felöl a Szépvölgyi, ill. a Pusztaszeri úton felautózva.

Parken

Parkolási lehetőség a túraszakaszon mindenhol van, és díjmentes.

Koordinaten

DD
47.526535, 19.021633
GMS
47°31'35.5"N 19°01'17.9"E
UTM
34T 351079 5265575
w3w 
///bestehst.sense.wirkte
Auf Karte anzeigen
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

Takácsné Bolner Katalin: Pál-völgyi-barlang - Egy felfedezés 100 éve

Ausrüstung

A zöld és a kék barlang turistajelzés nagyrészt aszfalton vezet. Viszont a barlangok hőmérsékleti viszonyai miatt ajánlott a zárt cipő. A hőmérséklet télen-nyáron 12 fok körül van, ezért nyáron mindenképpen érdemes egy vastagabb felső ruhát magunkkal vinni.

Ähnliche Touren in der Umgebung

 Diese Vorschläge wurden automatisch erstellt.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

4,0
(1)
Dominika Buótyik
01.10.2021 · Community
Gemacht am 26.09.2021
Foto: Dominika Buótyik, Community
Foto: Dominika Buótyik, Community
Foto: Dominika Buótyik, Community
Foto: Dominika Buótyik, Community
Foto: Dominika Buótyik, Community
Foto: Dominika Buótyik, Community
Foto: Dominika Buótyik, Community
Foto: Dominika Buótyik, Community

Fotos von anderen

+ 4

Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
leicht
Strecke
3,4 km
Dauer
0:59 h
Aufstieg
77 hm
Abstieg
81 hm
Höchster Punkt
225 hm
Tiefster Punkt
181 hm
mit Bahn und Bus erreichbar aussichtsreich Rundtour Einkehrmöglichkeit familienfreundlich Etappentour kulturell / historisch geologische Highlights botanische Highlights Heilklima faunistische Highlights Geheimtipp Von A nach B

Statistik

  • Inhalte
  • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp