Teilen
Merken
Drucken
GPX
KML
Tour hierher planen Tour kopieren
Einbetten
Fitness
Themenweg

Vöcsök tanösvény (Péteri-tó)

Themenweg · Dél-Alföld · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
  • Péteri-tó
    / Péteri-tó
    Foto: Zöldkalauz, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 km

A Kiskunsági Nemzeti Park területén található, mindössze 3,5 kilométer hosszú tanösvény a Péteri-tó körül vezeti végig azokat, akik kíváncsiak a környék élővilágára.

geöffnet
leicht
3,3 km
1:30 h
7 hm
6 hm

A Kiskunsági Nemzeti Park működési területének jelentős része a Duna-Tisza közén található. A védett területeket tágas horizontú szikesek, hullámzó felszínű homokbuckavidékek, mocsarak, lápok, nedves rétek és a Tisza menti vadregényes ártéri erdők és holtágak jellemzik.

A Kiskunfélegyháza és Kistelek között félúton található Péteri-tó Természetvédelmi Terülten a szélvájta mélyedésekben szikes tavak alakultak ki. Ezek egyike a Péteri-tó is. Az eredeti szikes tó természetes partvonalát felhasználva alakították ki a táj mai arculatát meghatározó három egységből álló halastórendszert. A tavak vízutánpótlásukat már nem csak csapadékból, hanem a területet átszelő Dong-ér csatornából is kapják.

A tavak környezetében jellegzetes sziki növénytársulások: szikes mocsári vegetáció, sós rétek vakszik növényzete, szikfok és szikes pusztai növényzet jellemzők. A homoktalajú hátakra telepített nemesnyár- és akácerdő foltok helyenként a vizek széléig is lehúzódnak. A tó közelében található elszórt tanyákat kertek, szántók, szőlők, gyümölcsösök veszik körül. A tóparti, nagy kiterjedésű nádasokban gazdag madárvilág talált otthonra. A nádasok vízimadarak (kócsagok, gémek, kanalas gémek), a tószegélyi szikesek a sziki madarak (ludak, bíbicek) élőhelyei. A tó a tavaszi és őszi madárvonulások alkalmával fontos pihenő- és táplálkozóhely. A területen Magyarország összes gémfaja költ.

Autorentipp

Mielőtt eindulunk, olvassuk el a tanösvény tájékoztató anyagát (lásd a linkek között). A terület megismerésének igazolásaként egy keresztrejtvényt is találunk az anyagban.

outdooractive.com User
Autor
Silvius B. Dabis
Aktualisierung: 29.08.2017

Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
91 m
Tiefster Punkt
85 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

A tanösvény védett területen halad, ezért néhány fontos szabályt be kell tartanunk, melyek a következők:

ne térjünk le a kijelölt útról!

a hulladékot gyűjtsük a hátizsákba, és otthon dobjuk ki!

ne szedjünk virágot és egyéb növényeket!

se hangoskodással, se egyéb módon ne zavarjuk az itt élő állatokat!

tüzet kizárólag a kijelölt tűzrakóhelyen szabad rakni!

ha kutyával jövünk, tartsuk végig pórázon!

Weitere Infos und Links

A tanösvény saját tájékoztató anyaga

Start

5. sz. főút, Péteri-tó leágazása (89 m)
Koordinaten:
DG
46.592179, 19.917848
GMS
46°35'31.8"N 19°55'04.3"E
UTM
34T 417105 5160414
w3w 
///disteln.farbliche.vielem

Ziel

5. sz. főút, Péteri-tó leágazása

Wegbeschreibung

Állomások:
1. Homoklabda vakondtúrásból
2. Vízi világ
3. A tó madárvilága
4. Zuzmók
5. A tavak környéki erdők
6. Nyomkereső

 

1. Homoklabda vakondtúrásból
A Péteri-tó Duna-Tisza közi Homokhátság ÉNy-DK irányú szélvájta tóláncolat egyik tagja. A terület földtani alapját jégkorszak végi, mára már elszikesedett lösz képezi. Tágabb környékét minden irányban futóhomok veszi körül. A tó kialakulásában a szél játszotta a legnagyobb szerepet. A tó az eredeti alakját az ÉNy felől előrenyomuló homok miatt változtatta. A homok vastagsága 2-3 méter, alatta iszapos lösz, csigás iszap található, ami a terület valamikori mocsaras jellegére utal. Az alapkőzeten kialakuló talaj fontos életfeltétele a rajta élő növényeknek, amelyek a tápláléklánc alapját képezik.

2. Vízi világ
A tiszta vizekben igen gazdag az élővilág. Az itt élő rovarlárvák, apró rákok, vízicsigák, férgek fontos táplálékai a csatornában és a tavakban élő gőtéknek, halaknak, madaraknak. A védett réti csík nevű hal az iszapban keresi táplálékát. A kétéltűek közül kora tavasszal és ősszel láthatjuk a tarajos és pettyes gőtét. A mocsári teknőst nádkévéken, zsombékokon napozva figyelhetjük meg. A vízben élő halakra a vöcskök, kócsagok, gémek vadásznak.Természetes környezetünket sokféle emberi hatás éri. Ezt bizonyos mértékig képes a természet elviselni, kivédeni. A szántóföldekről sok műtrágya, vegyszer mosódik a talajba, ami a bekerül a tavakba és a Dong-ér csatornába is. A vízben élő parányi élőlények faji összetételéből, mennyiségéből következtethetünk a szennyeződés mértékére.

Hazánkban minden kétéltű és hüllő védett!

3. A tó madárvilága

A Péteri-tó kedvelt élőhelye a vízimadaraknak. Értékes a nádasban kialakult gémtelep, melynek lakói a vörös gém, a nagy kócsag, a szürke gém, az üstökös gém és a kanalas gém. Tavasszal a nádirigóktól és a nádiposzátáktól hangos a környék. A nyílt vizeken gyakran kerül szemünk elé a búbos vöcsök, a szárcsa, a kárókatona. A tavon laza csapatokban ringatóznak a dankasirályok. A vadrécefajok is megtalálják életfeltételeiket e területen.

4. Zuzmók

A tiszta levegő alapvető éltetője a földi élőlényeknek és az itt levő életközösségeknek is. A levegő nagyrészt szintén emberi hatások miatt szennyeződik. Ez az oka, pl. a savas esők kialakulásának, ami sok helyen pusztítja hazánk erdeit is. A fákon és a talajon élő zuzmók a legérzékenyebbek a levegő tisztaságára. A zuzmók gombák és algák /moszatok/együttélésével jöttek létre. A gombafonalak felszívják a vizet, az algák pedig táplálékot készítenek. A talajon és a fákon telepszenek meg. Leggyakoribbak a szennyeződést jobban tűrő kéregzuzmók.

5. A tavak környéki erdők

A védett területen jól láthatjuk az ember jelenlétét. A tavak körül szikes legelőket, homoki szántókat, réteket, facsoportokat láthatunk tanyákkal, amelyek igazi kiskunsági hangulatot árasztanak. Természetes erdőtársulás nincs, de madártani szempontból fontos élő-, búvó és táplálkozási helyek a tanyákat övező szürke nyár ligetek és az Észak-Amerikából betelepített akácosok. A cserjék közül az egybibés galagonya, a fekete bodza, a vadrózsa a leggyakoribbak. Több felé erdei- és fekete fenyőt telepítettek.6. NyomkeresőA tavak környékén élő állatokra sokszor csak az általuk hagyott lábnyomaik vagy táplálkozási nyomaik árulkodnak. A környező réteken a mezei nyúl, és az őz keresi növényi eredetű táplálékát. Gyakori a keleti sün, az erdei cickány ritkább a mezei cickány, amelyeknek a gazdag rovarvilág biztosítja a táplálékot. Éjszakai rovarokat zsákmányol a korai denevér, és a kuvik. A nádasok jellemző rágcsálója a törpe egér. A gátakon fagyökerek között vagy avas nádkévék között üti fel tanyáját a róka. A környék fokozottan védett emlős állata a vidra.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

A Szegedről induló 1100 vagy 5075 járatszámú buszokkal körülbelül 45 perc alatt közelíthető meg a helyszín. A Monostori csárda nevű megállóhelyen kell leszállni, ahonnan 400 méternyi sétát kell tennünk dél felé indulva.  

Anfahrt

Az E 75-ös (5. számú) főútvonal 127. kilométerénél, a Dongér-csatorna hídja mellett, nyugati irányba található. Az út mellett álló tanyasi iskolaépület udvarán található az első tábla.

Navigációért kattints ide!

Parken

A bekötőutak szélén tudjuk biztonságosan leparkolni az autónkat. 

Koordinaten

DG
46.592179, 19.917848
GMS
46°35'31.8"N 19°55'04.3"E
UTM
34T 417105 5160414
w3w 
///disteln.farbliche.vielem
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Ausrüstung

A túra kényelmes utcai ruhában végigjárható, nem tartalmaz technikai kihívásokat.


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Status
geöffnet
Schwierigkeit
leicht
Strecke
3,3 km
Dauer
1:30h
Aufstieg
7 hm
Abstieg
6 hm
Rundtour familienfreundlich botanische Highlights faunistische Highlights

Statistik

  • 2D 3D
  • Inhalte
  • Bilder einblenden Bilder ausblenden
: h
 km
 Hm
 Hm
 Hm
 Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.