Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Themenwegempfohlene Tour

Vöcsök tanösvény (Péteri-tó)

· 2 Bewertungen · Themenweg · Dél-Alföld· geöffnet
LogoMagyar Természetjáró Szövetség
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
  • Péteri-tó
    / Péteri-tó
    Foto: Zöldkalauz, Magyar Természetjáró Szövetség
m 90 88 86 84 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 km
A Kiskunsági Nemzeti Park területén található, mindössze 3,5 kilométer hosszú tanösvény a Péteri-tó körül vezeti végig azokat, akik kíváncsiak a környék élővilágára.
geöffnet
leicht
Strecke 3,3 km
1:30 h
7 hm
6 hm
91 hm
85 hm

A Kiskunsági Nemzeti Park működési területének jelentős része a Duna-Tisza közén található. A védett területeket tágas horizontú szikesek, hullámzó felszínű homokbuckavidékek, mocsarak, lápok, nedves rétek és a Tisza menti vadregényes ártéri erdők és holtágak jellemzik.

A Kiskunfélegyháza és Kistelek között félúton található Péteri-tó Természetvédelmi Terülten a szélvájta mélyedésekben szikes tavak alakultak ki. Ezek egyike a Péteri-tó is. Az eredeti szikes tó természetes partvonalát felhasználva alakították ki a táj mai arculatát meghatározó három egységből álló halastórendszert. A tavak vízutánpótlásukat már nem csak csapadékból, hanem a területet átszelő Dong-ér csatornából is kapják.

A tavak környezetében jellegzetes sziki növénytársulások: szikes mocsári vegetáció, sós rétek vakszik növényzete, szikfok és szikes pusztai növényzet jellemzők. A homoktalajú hátakra telepített nemesnyár- és akácerdő foltok helyenként a vizek széléig is lehúzódnak. A tó közelében található elszórt tanyákat kertek, szántók, szőlők, gyümölcsösök veszik körül. A tóparti, nagy kiterjedésű nádasokban gazdag madárvilág talált otthonra. A nádasok vízimadarak (kócsagok, gémek, kanalas gémek), a tószegélyi szikesek a sziki madarak (ludak, bíbicek) élőhelyei. A tó a tavaszi és őszi madárvonulások alkalmával fontos pihenő- és táplálkozóhely. A területen Magyarország összes gémfaja költ.

Autorentipp

Mielőtt eindulunk, olvassuk el a tanösvény tájékoztató anyagát (lásd a linkek között). A terület megismerésének igazolásaként egy keresztrejtvényt is találunk az anyagban.
Profilbild von Silvius B. Dabis
Autor
Silvius B. Dabis
Aktualisierung: 29.08.2017
Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
91 m
Tiefster Punkt
85 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

A tanösvény védett területen halad, ezért néhány fontos szabályt be kell tartanunk, melyek a következők:

ne térjünk le a kijelölt útról!

a hulladékot gyűjtsük a hátizsákba, és otthon dobjuk ki!

ne szedjünk virágot és egyéb növényeket!

se hangoskodással, se egyéb módon ne zavarjuk az itt élő állatokat!

tüzet kizárólag a kijelölt tűzrakóhelyen szabad rakni!

ha kutyával jövünk, tartsuk végig pórázon!

Weitere Infos und Links

A tanösvény saját tájékoztató anyaga

Start

5. sz. főút, Péteri-tó leágazása (89 m)
Koordinaten:
DD
46.592179, 19.917848
GMS
46°35'31.8"N 19°55'04.3"E
UTM
34T 417105 5160414
w3w 
///disteln.farbliche.vielem

Ziel

5. sz. főút, Péteri-tó leágazása

Wegbeschreibung

Állomások:
1. Homoklabda vakondtúrásból
2. Vízi világ
3. A tó madárvilága
4. Zuzmók
5. A tavak környéki erdők
6. Nyomkereső

 

1. Homoklabda vakondtúrásból
A Péteri-tó Duna-Tisza közi Homokhátság ÉNy-DK irányú szélvájta tóláncolat egyik tagja. A terület földtani alapját jégkorszak végi, mára már elszikesedett lösz képezi. Tágabb környékét minden irányban futóhomok veszi körül. A tó kialakulásában a szél játszotta a legnagyobb szerepet. A tó az eredeti alakját az ÉNy felől előrenyomuló homok miatt változtatta. A homok vastagsága 2-3 méter, alatta iszapos lösz, csigás iszap található, ami a terület valamikori mocsaras jellegére utal. Az alapkőzeten kialakuló talaj fontos életfeltétele a rajta élő növényeknek, amelyek a tápláléklánc alapját képezik.

2. Vízi világ
A tiszta vizekben igen gazdag az élővilág. Az itt élő rovarlárvák, apró rákok, vízicsigák, férgek fontos táplálékai a csatornában és a tavakban élő gőtéknek, halaknak, madaraknak. A védett réti csík nevű hal az iszapban keresi táplálékát. A kétéltűek közül kora tavasszal és ősszel láthatjuk a tarajos és pettyes gőtét. A mocsári teknőst nádkévéken, zsombékokon napozva figyelhetjük meg. A vízben élő halakra a vöcskök, kócsagok, gémek vadásznak.Természetes környezetünket sokféle emberi hatás éri. Ezt bizonyos mértékig képes a természet elviselni, kivédeni. A szántóföldekről sok műtrágya, vegyszer mosódik a talajba, ami a bekerül a tavakba és a Dong-ér csatornába is. A vízben élő parányi élőlények faji összetételéből, mennyiségéből következtethetünk a szennyeződés mértékére.

Hazánkban minden kétéltű és hüllő védett!

3. A tó madárvilága

A Péteri-tó kedvelt élőhelye a vízimadaraknak. Értékes a nádasban kialakult gémtelep, melynek lakói a vörös gém, a nagy kócsag, a szürke gém, az üstökös gém és a kanalas gém. Tavasszal a nádirigóktól és a nádiposzátáktól hangos a környék. A nyílt vizeken gyakran kerül szemünk elé a búbos vöcsök, a szárcsa, a kárókatona. A tavon laza csapatokban ringatóznak a dankasirályok. A vadrécefajok is megtalálják életfeltételeiket e területen.

4. Zuzmók

A tiszta levegő alapvető éltetője a földi élőlényeknek és az itt levő életközösségeknek is. A levegő nagyrészt szintén emberi hatások miatt szennyeződik. Ez az oka, pl. a savas esők kialakulásának, ami sok helyen pusztítja hazánk erdeit is. A fákon és a talajon élő zuzmók a legérzékenyebbek a levegő tisztaságára. A zuzmók gombák és algák /moszatok/együttélésével jöttek létre. A gombafonalak felszívják a vizet, az algák pedig táplálékot készítenek. A talajon és a fákon telepszenek meg. Leggyakoribbak a szennyeződést jobban tűrő kéregzuzmók.

5. A tavak környéki erdők

A védett területen jól láthatjuk az ember jelenlétét. A tavak körül szikes legelőket, homoki szántókat, réteket, facsoportokat láthatunk tanyákkal, amelyek igazi kiskunsági hangulatot árasztanak. Természetes erdőtársulás nincs, de madártani szempontból fontos élő-, búvó és táplálkozási helyek a tanyákat övező szürke nyár ligetek és az Észak-Amerikából betelepített akácosok. A cserjék közül az egybibés galagonya, a fekete bodza, a vadrózsa a leggyakoribbak. Több felé erdei- és fekete fenyőt telepítettek.6. NyomkeresőA tavak környékén élő állatokra sokszor csak az általuk hagyott lábnyomaik vagy táplálkozási nyomaik árulkodnak. A környező réteken a mezei nyúl, és az őz keresi növényi eredetű táplálékát. Gyakori a keleti sün, az erdei cickány ritkább a mezei cickány, amelyeknek a gazdag rovarvilág biztosítja a táplálékot. Éjszakai rovarokat zsákmányol a korai denevér, és a kuvik. A nádasok jellemző rágcsálója a törpe egér. A gátakon fagyökerek között vagy avas nádkévék között üti fel tanyáját a róka. A környék fokozottan védett emlős állata a vidra.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

A Szegedről induló 1100 vagy 5075 járatszámú buszokkal körülbelül 45 perc alatt közelíthető meg a helyszín. A Monostori csárda nevű megállóhelyen kell leszállni, ahonnan 400 méternyi sétát kell tennünk dél felé indulva.  

Anfahrt

Az E 75-ös (5. számú) főútvonal 127. kilométerénél, a Dongér-csatorna hídja mellett, nyugati irányba található. Az út mellett álló tanyasi iskolaépület udvarán található az első tábla.

Navigációért kattints ide!

Parken

A bekötőutak szélén tudjuk biztonságosan leparkolni az autónkat. 

Koordinaten

DD
46.592179, 19.917848
GMS
46°35'31.8"N 19°55'04.3"E
UTM
34T 417105 5160414
w3w 
///disteln.farbliche.vielem
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Ausrüstung

A túra kényelmes utcai ruhában végigjárható, nem tartalmaz technikai kihívásokat.

Fragen & Antworten

Frage von Dominika Sebok · 26.07.2021 · Community
Kutyával látogatható?
mehr zeigen

Bewertungen

4,5
(2)
József Fodor
30.12.2020 · Community
2020. december 30., szerda 16:39:14
Foto: József Fodor, Közösség
2020. december 30., szerda 16:39:28
Foto: József Fodor, Közösség
2020. december 30., szerda 16:39:37
Foto: József Fodor, Közösség
2020. december 30., szerda 16:39:46
Foto: József Fodor, Közösség
2020. december 30., szerda 16:39:55
Foto: József Fodor, Közösség
2020. december 30., szerda 16:40:15
Foto: József Fodor, Közösség
2020. december 30., szerda 16:40:28
Foto: József Fodor, Közösség
2020. december 30., szerda 16:40:55
Foto: József Fodor, Közösség
2020. december 30., szerda 16:41:36
Foto: József Fodor, Közösség

Fotos von anderen

+ 6

Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
leicht
Strecke
3,3 km
Dauer
1:30 h
Aufstieg
7 hm
Abstieg
6 hm
Höchster Punkt
91 hm
Tiefster Punkt
85 hm
Rundtour familienfreundlich botanische Highlights faunistische Highlights

Statistik

  • Inhalte
  • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp