Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Radtour empfohlene Tour

Pilis Bike Pap-réti túra (Telgárthy-rét, Visegrád P+B)

Radtour · Visegrádi-hegység
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Az állóvizek és azok élővilága vonzó érdekesség a kirándulók számára
  Az állóvizek és azok élővilága vonzó érdekesség a kirándulók számára
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 12 10 8 6 4 2 km
A Visegrád és Pap-rét között kanyargó erdészeti útról bátran mondható, hogy a Visegrádi-hegység esszenciája. Meredek kőfalak, buja növényzet, szűk völgyek, friss hegyi patak. Ki az, aki ezeket hallva nem pattanna egyből nyeregbe?
mittel
Strecke 12,2 km
1:22 h
426 hm
426 hm
489 hm
192 hm

A Telgárthy-rét a fekvéséből és jellegéből adódóan igazán sokoldalú. Alkalmas piknikezésre, gyerekeknek egy kis játékra, sátrazásra, kutyás programokra, és még sorolhatnánk. De esetünkben egy kerékpáros túra kiindulási pontja lesz, mivel a népszerű Visegrád szélén könnyen megközelíthető, és bőséges parkolóhellyel rendelkezik.

Az erőnlét beosztása szemszögéből ennél könnyebb dolgunk nem lehet, hiszen a Pap-rétig végig emelkedőn haladunk, majd az ottani pihenőt követően egészen egyszerűen csak vissza kell gurulnunk a kiindulási pontra.

Az út borítása végig átlagos vagy annál jobb minőségű aszfalt, ezért gyakorlatilag szinte bármilyen kerékpárral teljesíthető az útvonal. Ez és a forgalommentesség teszi igazán széles körben népszerűvé a Visegrádi-hegység ezen szakaszát.

Autorentipp

 • A túra után érdemes szétnézni a Telgárthy-réten, hiszen számos látnivalót találni. A Pisztrángos-tó, az Ördögmalom-vízesés, a patak és az étterem is segít abban, hogy elüssünk még egy kis időt a tekerés mellett.
Profilbild von Ádám Németh
Autor
Ádám Németh
Aktualisierung: 21.05.2020
Schwierigkeit
mittel
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
489 m
Tiefster Punkt
192 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

 • A lejtőzések során mindig fokozott figyelemmel haladjunk, különösen igaz ez a be nem látható kanyarok környékén. Főleg hétvégén komoly forgalommal találkozhatunk, ahol figyelemmel kell lennünk a gyalogosokra, gyerekekre, kutyasétáltatókra is!

Weitere Infos und Links

Start

Telgárthy-rét, Visegrád P+B (192 m)
Koordinaten:
DD
47.768924, 18.982108
GMS
47°46'08.1"N 18°58'55.6"E
UTM
34T 348806 5292589
w3w 
///erziehung.beruhigt.hielt

Ziel

Telgárthy-rét, Visegrád P+B

Wegbeschreibung

Itiner: 

 • A Telgárthy-réttől Pap-rétig a kék kerékpáros jelzést kell követnünk.
 • A Pap-réttől visszafelé ugyanazon az úton megyünk.

Leírás:

Telgárthy-rét - Pap-rét

 • Terep: aszfalt

A tisztást elhagyva megkezdjük hosszú kaptatónkat az erdőn keresztül, hiszen a túra első kb. 7 kilométeren bő 300 méter szintemelkedést kell leküzdenünk. A sorompó után hűs levegő csaphat meg minket a Kaán Károly-forrás felől, de a folyamatos, nagyjából 5%-os emelkedőtől biztosan hamar bemelegszünk. Érdemes kiélvezni a végtelen nyugalmat és a festői tájat pedálozás közben, hiszen ritkán bringázhatunk ennyire ideális környezetben. A közforgalom elől lezárt utak, relatíve jó minőségű aszfalt, csodaszép erdő, átmozgató, de nem túl erős emelkedő: mit kívánhat még egy kerékpáros? A hegyoldalba több alkalommal beugró szerpentin enyhíti a kaptatót, és közben érdekes panorámát biztosít az előttünk álló útra. A harmadik visszafordító után kellemesen enyhül az emelkedő, kisebb szusszanásra adva lehetőséget.

A lankásabb szakasz után már csak egyetlen kilométer vár ránk, és elérjük a következő úticélunkat. Egy hosszabb egyenes végén feltűnő sorompó és tavacska azt jelzi, hogy a Pap-réten vagyunk, ahol érdemes egyet frissíteni, pihenni, és élvezni a hely varázsát.

Pap-rét - Telgárthy-rét

 • Terep: aszfalt

Itt tarthatunk egy kis pihenőt, felfrissíthetjük magunkat, majd a csomópontot északi irányba hagyjuk el, ahonnan jöttünk. A túra könnyebbik fele vár ránk, hiszen egészen Visegrád határáig lejteni fog az aszfaltcsík. A hegyoldal vonalát követve a kellemesen kanyargó út még a legigényesebb kerekeseket is egész biztosan leveszi a lábáról. Egyedül arra kell odafigyelni, hogy a nehezen belátható kanyarokba ne túl nagy tempóval forduljunk bele, hiszen szemből nemcsak más bringások érkezhetnek, hanem akár erdészei járművek is. A lejtőzés második felében előbb megközelítjük a balra alattunk futó Apátkúti-völgyet, majd huzamosabb ideig azzal párhuzamosan haladunk. Nem sokkal a Telgárthy-rét előtt balra lent megpillanthatjuk a környék legismertebb víznyerő helyét, a Kaán Károly-forrást. A 20. század elején tevékenykedő híres erdőmérnökről elnevezett forrást már 1938-ban kiépítették. Mindig hűvös és friss vize csak saját felelősségre iható.

A forrás után néhány száz méterrel kinyílik előttünk a táj, és pár pillanat múlva vissza is érünk kiindulópontunkra, az  Apátkúti-völgy északi végébe. Túránk végén érdemes itt alaposabban is körülnézni, hiszen a környező hegyek és bércek által védett takaros kis erdei pihenőhelyet alakítottak ki. A terület nyugati szélében futó, kősziklákkal díszített Apátkúti-patak kanyargós vonulata teszi igazán vadregényessé a környéket. A rét mindkét végén találhatunk a vízéből táplált pisztrángos tavakat. Fontos megemlíteni a közeli Ördögmalom-vízesést és a hasonló nevű éttermet is, amelyek akár hosszabb időre is kikapcsolódási és pihenési lehetőséget nyújthatnak. Néhány száz méterrel a völgy kijárata után pedig már Visegrád utcáit találjuk, úgyhogy akár oda is betekerhetünk, ha kedvünk van hozzá.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

A Telgárthy-rét megközelítése meglehetősen nehézkes tömegközlekedéssel. Felér önmagában egy kirándulással, hiszen a Budapest-Szob vonalon haladva Nagymarosig kell vonatoznunk, majd itt leszállva a Nagymaros-Visegrád komp segítségével tudjuk megközelíteni a túra kezdőpontját.

Anfahrt

A kompról legurulva a kék kerékpáros jelzést kövessük 3 kilométeren keresztül a Telgárthy-rét eléréséhez.

Parken

Autóval a 11-es úton keresztül közelítsük meg Visegrádot, majd onnan a Mátyás király utca vezet ki a Telgárthy-réthez.

Koordinaten

DD
47.768924, 18.982108
GMS
47°46'08.1"N 18°58'55.6"E
UTM
34T 348806 5292589
w3w 
///erziehung.beruhigt.hielt
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

 • Pilis, Visegrádi-hegység turistakalauz

Kartenempfehlungen des Autors

Kartentipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • Sisak viselete erősen ajánlott!

 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Schwierigkeit
mittel
Strecke
12,2 km
Dauer
1:22 h
Aufstieg
426 hm
Abstieg
426 hm
Höchster Punkt
489 hm
Tiefster Punkt
192 hm
Rundtour Einkehrmöglichkeit

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
 • 2 Wegpunkte
 • 2 Wegpunkte
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp