Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Radtour empfohlene Tour

Pilis Bike Pálos túra (INFO Piliscsév, vasútállomás)

· 1 Bewertung · Radtour · Pilis-hegység · geschlossen
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Mezők mentén, hegyekkel a háttérben kerékpározunk
  Mezők mentén, hegyekkel a háttérben kerékpározunk
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
m 300 250 200 150 20 15 10 5 km
Könnyed túra azok számára, akik nem szeretnének mélyen az erdőben kerekezni, de mégis kíváncsiak a természet szépségeire és a kulturális emlékekre. A túra többségében aszfalton halad, csak Piliscsév és Kesztölc között közlekedünk közepesen jó minőségű murván.

Diese Tour liegt im Bereich einer Wegesperrung und ist daher geschlossen. Aktuelle Infos

geschlossen
mittel
Strecke 22,9 km
1:41 h
321 hm
321 hm
312 hm
163 hm

Vasúttal is megközelíthető, könnyed túra azok számára, akik a sterilebb, szilárd burkolatot preferálják a köves, sáros tereppel szemben. Az első jó pár kilométer bemelegítésként szolgál Kesztölcig, majd utána jön egy kis emelkedő a kihívás kedvéért.

A rövid mászás után Klastrompusztán találjuk magunkat. A településrész környezete önmagában is lenyűgöző, de érdemes utánajárni a hely múltjának, és odaérve felkeresni az emlékeket. Az 1250-ben alapított pálos kolostor romjához és a mellette álló vadászházhoz, ami 1927 és 2004 között turistaházként üzemelt, le sem kell térnünk az útvonalról. Föléjük magasodnak a Klastrom-szirtek impozáns sziklaképződményei. Egy rövid kitérővel felfedezhetjük a Legény- és a Leány-barlang Csévi-szirtek között megbújó üregeit is.

Látva a túra fordítójában található látnivalók sokaságát, a csekély kilométerszám ellenére jócskán szánjunk időt erre a kirándulásra, mert unatkozni akkor sem fogunk, ha épp nem a kerékpár nyergében ülünk.

Autorentipp

 • Klastrompuszta bővelkedik látnivalókban, ezért érdemes jócskán tervezni időt a túrára.
Profilbild von Ádám Németh
Autor
Ádám Németh
Aktualisierung: 21.05.2020
Schwierigkeit
mittel
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
312 m
Tiefster Punkt
163 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Wegearten

Asphalt 42,11%Pfad 25,20%Schieben 0%Straße 32,67%
Asphalt
9,6 km
Pfad
5,8 km
Schieben
0 km
Straße
7,5 km
Höhenprofil anzeigen

Sicherheitshinweise

 • Az út nagyobbik részét közúti forgalomban tesszük meg, ezért fontos, hogy tisztában legyünk a KRESZ előírásaival és be is tartsuk őket.

Weitere Infos und Links

Start

INFO Piliscsév, vasútállomás (166 m)
Koordinaten:
DD
47.673796, 18.791329
GMS
47°40'25.7"N 18°47'28.8"E
UTM
34T 334210 5282408
w3w 
///festhalten.siegern.flucht
Auf Karte anzeigen

Ziel

INFO Piliscsév, vasútállomás

Wegbeschreibung

Itiner: 

 • A PB12 jelzés fogja mutatni a helyes irányt az egész túra során.

Leírás:

Piliscsév - Klastrompuszta (PB12)

 • Terep: aszfalt, murvás út

A vasútról elindulva a főúttal párhuzamosan haladó kerékpárúton közelítjük meg a települést, majd annak megszűnésekor fokozott figyelemmel terünk vissza az úttestre. A falu gerincét képező főutcán az ívét követve végigtekerünk, s a túlsó végén egyenesen továbbhaladunk a murvás dózerúton.

Néhány kilométer megtétele után jobbról Szent Vendel szobra tűnik fel a dózer és a szántó között. Érdekesség, hogy a környék már a római korban is lakott volt; egy szántás közben előkerült római mérföldkő képezi a szobor alapját.

Egyenes, murvás dózerúton találjuk magunkat, amit oldalról szántó, legelő szegélyez, míg a háttérben minden irányból hegyek vesznek körül. Nagyon sokáig egyenesen tekerünk a mező mentén, egyetlen feladatunk a kisebb-nagyobb gödrök kikerülése. Kesztölc határát elérve jobbra fordulunk rá az aszfaltútra, majd a főutcán végigtekerve átkerekezünk az egész településen. A túlsó vége után elkezd emelkedni az út és 2-3 kilométeren keresztül küzdünk a szintemelkedéssel. A kapaszkodó végén feltűnik túránk fordulópontja. Klastrompuszta önmagában a fekvésével is lenyűgöző, de érdemes utánajárni a hely múltjának, és odaérve felkeresni az emlékeket. Az 1250-ben alapított pálos kolostorromhoz és a mellette álló vadászházhoz, ami 1927 és 2004 között turistaházként üzemelt, le sem kell térnünk az útvonalról. Föléjük magasodnak a Klastrom-szirtek impozáns sziklaképződményei. Egy rövid kitérővel felfedezhetjük a Legény- és a Leány-barlang Csévi-szirtek között megbújó üregeit is. 

Klastrompuszta - Piliscsév (PB12)

 • Terep: aszfalt, murvás út

A pihenő után visszafordulva guruljunk vissza Kesztölcre, majd a település központjában figyelmesen forduljunk balra a Szent István utcába. Itt egészen a város széléig kerekezünk, majd ott az utolsó ház után közvetlen ismét balra fordulunk.

A már megismert nyílegyenes úton tekerünk Piliscsév felé. Egyetlen változás, hogy a Pilis ezúttal a bal kezünk felől néz le ránk.

Ahogy a környéken gyakran előfordul, itt is lovastanya mentén érünk be a településre, majd a főutca mentén végig is tekerünk ez utóbbin. A túlsó végén figyeljünk, kerékpárral behajtani tilos tábla állja utunkat. Itt térjünk le az úttal párhuzamosan haladó kerékpárútra, majd néhány száz méter megtétele után el is érjük végpontunkat, a Piliscsévi vasútállomást.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

A PB INFO pont kiválóan megközelíthető tömegközlekedéssel, akár kerékpárszállítással is, hiszen éppen egy vasútállomáson található. A Budapest és Esztergom között közlekedő vonatról Piliscséven kell leszállni.

Parken

A 10-es út mentén érkezünk Budapest vagy Esztergom felől, majd arról Piliscsév felé bekanyarodva még a település előtt kevéssel találjuk a vasútállomást.

Koordinaten

DD
47.673796, 18.791329
GMS
47°40'25.7"N 18°47'28.8"E
UTM
34T 334210 5282408
w3w 
///festhalten.siegern.flucht
Auf Karte anzeigen
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Kartenempfehlungen des Autors

Kartentipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • A sisak viselete erősen ajánlott!
 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

5,0
(1)
Ferenczy Márk
24.06.2022 · Community
Igazán szép helyen halad a túra, igen változatos környezettel: mező, falu, erdő. Bár szinte végig autók által is használt úton halad, de igen csekély az autó forgalom.
mehr zeigen
Gemacht am 23.06.2022

Fotos von anderen


Status
geschlossen
Bewertung
Schwierigkeit
mittel
Strecke
22,9 km
Dauer
1:41 h
Aufstieg
321 hm
Abstieg
321 hm
Höchster Punkt
312 hm
Tiefster Punkt
163 hm
Rundtour Einkehrmöglichkeit kulturell / historisch

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
 • 1 Wegpunkte
 • 1 Wegpunkte
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp