Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Radtourempfohlene Tour

Pilis Bike Kis Rigó túra (Skanzen, Szentendre P+B)

Radtour · Visegrádi-hegység
LogoMagyar Természetjáró Szövetség
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Kövek teszik technikássá a település széléről induló ösvényt
  / Kövek teszik technikássá a település széléről induló ösvényt
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Vérbeli erdei ösvény vár ránk Pilisszentlászló után
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A főúttól balra néhány száz méter a Kis Rigó Vendéglő
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A környéken minden út Pap-rétre vezet
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Sorompó után már a Pap-rét vár ránk
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Sorompó állítja meg az oda nem való forgalmat
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Horthy-garázs néven ismert esőbeálló a Skanzentől néhány kanyarra
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pap-rét környékén gyalog, kerékpárral és lóháton is megtaláljuk a helyünket
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kisebb tó Pap-réttől északra
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 100 20 15 10 5 km
Két pont között lehet, hogy az egyenes a legrövidebb, de biztos nem a legszebb szakasz. Ezért mi Szentendre szélétől erdei kerülővel jutunk el Pilisszentlászlóra, hogy autóktól mentesen, jó levegőn és gyönyörű környezetben kerékpározhassunk.
mittel
Strecke 23,6 km
2:38 h
673 hm
673 hm
541 hm
213 hm

A Pap-rét környéki erdészeti utak déli részét járjuk be a túránk során, amely bepillantást enged a Visegrádi-hegység 500-600 méteres dombjai közé. Megfigyelhetjük a völgyekben kanyargó patakokat, az erdőt behálózó ösvényeket, s ha szerencsénk van, akkor az állatvilágot is.

A túra felénél a Kis Rigó Vendéglő rövidebb vagy akár hosszabb frissítésre is lehetőséget nyújt. Innen érdemes megcsodálni a környék egyik legszebb fekvésű települését, Pilisszentlászlót. Habár útvonalunk oda-vissza ugyanott halad, garantáljuk, hogy egy másodpercre sem fogsz unatkozni. Ugyanazok a helyek egészen más arcukat mutatják egyik vagy a másik irányból.

A táv nem óriási, a szintemelkedés miatt azonban bőven számoljunk a menetidővel és a frissítéssel is.

Autorentipp

 • A túra csak pár száz méteren halad terepen. Ha nagyon nagy sár lenne, vagy a kerékpárok, netán a kerékpárosok tudását meghaladja az a bizonyos köves szakasz Pilisszentlászló és Hegytető között, akkor ez a rész kiváltható a párhuzamosan haladó főúton. Itt mindig legyünk nagyon fegyelmezettek, és tartsuk be a KRESZ előírásait!

Profilbild von Ádám Németh
Autor
Ádám Németh
Aktualisierung: 21.05.2020
Schwierigkeit
mittel
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
541 m
Tiefster Punkt
213 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

 • A lejtőzések során mindig fokozott figyelemmel haladjunk, különösen igaz ez a be nem látható kanyarok környékén. Főleg hétvégén komoly forgalommal találkozhatunk, ahol figyelemmel kell lennünk a gyalogosokra, gyerekekre, kutyasétáltatókra is!
 • Pilisszentlászló területén a közúti forgalomban kell majd tekernünk, itt figyelmesen kerékpározzunk. Különös figyelemmel legyünk a Kis Rigó Vendéglőhöz történő balra kanyarodásnál, majd az innen való kifordulást követő balos letérésre. 

Weitere Infos und Links

Start

Skanzen, Szentendre P+B (213 m)
Koordinaten:
DD
47.699478, 19.045421
GMS
47°41'58.1"N 19°02'43.5"E
UTM
34T 353354 5284749
w3w 
///ausdrücklich.mütze.ergab

Ziel

Skanzen, Szentendre P+B

Wegbeschreibung

Itiner:

 • A Skanzentől a Pap-rétig végig a zöld kerékpáros jelzést kell követnünk.
 • A Pap-réttől térjünk le a kék kerékpáros jelzésre.
 • A Kis Rigó Vendéglőtől vissza a kék jelzésen tekerünk a Pap-rétig.
 • Onnan a zöld kerékpáros jelzésen érünk vissza a Skanzenig.

Leírás:

Skanzen - Pap-rét

 • Terep: aszfalt

Indulást követően pár száz méterrel sorompó jelöli a közúti forgalom elől elzárt erdészeti utak kezdetét, melyeket részben még az előző évszázad feszültebb évtizedeinek katonai tevékenységeinek köszönhetünk. A sorompó megkerülése után érdemes visszaváltani, és alaposan a pedálba taposni, mert egyből a szakasz legmeredekebb részével indítunk. A két visszafordítót elhagyva lassacskán lankásabbá válik a terep. Az erdőben kanyargó meghitt, csendes utat kisebb erdei tisztások, rétek szegélyezik, majd balról egyre szebb kilátásban lehet részünk. A számos leágazás mutatja, hogy erdészeti és vadászati szempontból is aktív környéken járunk. Már jó pár évtizeddel ezelőtt is annak számított - erre emlékeztet a Horthy-garázsnak nevezett esőbeálló, melyet jobbról láthatunk hamarosan.

A visszafordító után laposabbá válik az emelkedő, miközben a jobbra felettünk magasodó Nagy-Berseg-hegy meredek oldala tövében gurulunk. Balra látványosan kanyarog alattunk a Sztaravoda-patak, mely tavasszal hangosan dübörög, a hosszú nyári napokon viszont akár teljesen ki is száradhat. Egy egyenes szakaszt követően szalagkorlát jelzi, hogy hamarosan felérünk a Pap-rétre. Már csak két-három kanyart kell leküzdenünk, mielőtt az újabb sorompó után feltűnik az erdészeti utak csomópontja, s vele együtt az erdészház.

Pap-rét - Hegytető

 • Terep: aszfalt

A Pap-rétet elhagyva néhány percig még felfelé pedálozunk. Az egyre kitárulkozó táj balra mesés kilátást nyújt az előttünk elterülő Sztaravoda-patak völgyére, majd jobbra fordulva el is érjük a szakasz legmagasabb pontját. A balra megbújó tisztás után nyugodtan felrakhatjuk a nagy tányérra a láncot, és élvezhetjük a gurulást, de csak mértékkel! Az alapvetően jó minőségűnek tűnő aszfalton van pár alattomos, apró horpadás, ami nagy sebességnél könnyen ki tudja kapni az ember kezéből a kormányt. Ráadásul gyalogosan és kerékpárosan is forgalmas részről beszélünk, így a szűk úton mindig tartsuk kontroll alatt a tempót és a bringát! Néhány percnyi lejtőzés elteltével a fák között feltűnik a főút. A sorompót kikerülve jobbra térjünk le az aszfaltról, hiszen innen erdei földúton vezet tovább az utunk.

Hegytető - Kis Rigó

 • Terep: köves ösvény, földút, aszfalt

A műútról lekanyarodva előbb kellemes és széles földúton haladunk, amely idővel egyre szűkül. Egy ponton a talaj is kövessé, majd kifejezetten kellemetlenné válik. Ezen a 100-200 méteres szakaszon muszáj kapaszkodni a kormányba. Terepre kevésbé alkalmas bringával vagy szerényebb rutinnal érdemesebb tolva átvészelni ezt a rövid szakaszt. Egy kisebb árkon való áthaladás után meg is érkezünk Pilisszentlászló egyik csendes utcájába, amely a település központjába vezet. Itt balra tartva a főút zaját kövessük! Néhány kanyar után jobbra forduljunk ki rá, majd kb. 300 méter megtétele után a Kis Rigó Vendéglő tábláját figyelve alapos körültekintés és jelzés után térjünk balra, az erdő irányába.

Kis Rigó - Hegytető

 • Terep: aszfalt, köves ösvény, földút

Miután kifújtuk magunkat, megkezdhetjük a túra második felét: visszafelé, a főút irányába kezdjük meg a gurulást. A kereszteződéshez kiérve térjünk jobbra, majd néhány pedálfordulat után, a mögöttünk lévő forgalmat figyelve jelezzük a balra fordulási szándékunkat. Előbb figyelmesen húzódjunk a szaggatott vonal mellé, majd újbóli hátratekintés után kanyarodjunk balra, a település irányába! A Pilisszentlászló központja felé kanyargó utat követve haladjunk, aztán a Polgármesteri hivatalt és az ABC-t elhagyva tartsunk jobbra a Kossuth Lajos utca irányába! Piktogramok és táblák is jelzik az irányt a Pap-rét felé. Az Apátkúti-patak mentén húzódó csendes kis utcában szép lassan elhagyjuk a civilizációt, és rövidesen az erdő szélén találjuk magunkat.

A terepre érve egyből legyünk résen, mert egy kisebb árkon kell átgurulnunk, mielőtt a túra legtechnikásabb szakasza következik. A szűk ösvényt méretes kövek tarkítják, amelyek alaposan megviccelik a bringát és a bringást egyaránt. Izgalmas kihívás kitekerni ezt a szakaszt, de ha túlzásnak érezzük, természetesen egy kis tolás is belefér. Szerencsére csak néhány száz méteren át ilyen rázós az ösvény, utána egyik pillanatról a másikra kellemes erdei földútra váltunk. Pár perc múlva a Hegytető parkoló mögött találjuk magunkat, ahol a sorompó tövénél áttérünk az aszfaltútra, és balra kanyarodva kezdjük meg a mászást.

Hegytető - Pap-rét

 • Terep: aszfalt

Egyenletes emelkedéssel 3 kilométernyi tekerés vár ránk a Pap-rétig. A szűk száz méter szintkülönbség leküzdése kellemesen átmozgató, de semmiképpen sem teljesíthetetlen kihívás. A fák között kanyargó aszfaltcsíkot megnyugtatóan fogja közre két oldalról az erdő, ezért igazán kikapcsoló élmény ezen a környéken a tekerés. A balról becsatlakozó Országos Kéktúra K jelzése és a jobbra elterülő tisztás már az emelkedő végét vetíti előre. A lejtőre fordulás után nem sokkal érdemes kiélvezni a jobb oldalon feltárulkozó kilátást. A Sztaravoda-patak felett magasodó dombok látványosan hullámzanak a szemünk előtt. A Visegrádi-hegység keleti felének vulkanikus eredetű csúcsai 500 és 600 méter közé magasodva tagolják a tájat, így az évszaktól függetlenül látványos terepasztal tárul elénk.  A túra legmagasabb pontját elhagyva csak egy pár perces gurulás, és el is érjük a Pap-rétet.

Pap-rét - Skanzen

 • Terep: aszfalt

Ez a kereszteződés a környéket átszelő aszfaltozott erdészeti utak csomópontja, amely Visegrád, Szentendre és Pilisszentlászló között bújik meg. Az erdészházzal átellenben kiépített pihenő várja a turistákat paddal, asztallal. Pihenés és frissítés után ismét útnak indulva délnyugat felé kezdjük meg az ereszkedést. A zöld kerékpáros jelzést követve gurulunk szép lassan a Sztaravoda-patak mentén. Legyünk óvatosak, mert az erdészeti munkák után gyakran murvás, faforgácsos az útburkolat, máskor a betorkolló dózerutakról hordja be az esővíz vagy a munkagép a sarat.

Ezért, illetve a többi kerékpáros és gyalogos túrázó miatt is megfontoltan eresszük lefelé a bringát! Csak erre kell figyelnünk, a navigálásra kevésbé, hiszen az aszfaltcsík egyértelműen kijelöli az irányt. Végül egy erős jobbos és balos kanyar alkotta kombináció jelzi, hogy lassacskán elérjük a Skanzent. A sorompót megkerülve már csak pár száz méter, és vissza is értünk a túra kiindulási pontjához, a Forrás utcai kis parkolóhoz. 

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

Tömegközlekedéssel viszonylag nehezen közelíthető meg a túra helyszíne. Érdemes a H5-ös hévvel Szentendréig utazni, kerékpárt szállítva ez a legközelebbi lehetőség.

Anfahrt

A HÉV-állomástól a Bükkös-patak menti zöld kerékpáros piktogramot kell követni a Szentlászlói útig, majd a Szarvashegyi út - Forrás utca útvonalon találjuk meg a Skanzen mögötti P+B parkolót.

Parken

Autóval könnyedén megközelíthető a parkoló, hiszen a 11-es főúton keresztül jutunk ki Szentendrére, majd a Sztaravodai úton haladva a Skanzen hátsó felénél, a Forrás utcába kanyarodva találjuk a túra kiindulási pontját.

Koordinaten

DD
47.699478, 19.045421
GMS
47°41'58.1"N 19°02'43.5"E
UTM
34T 353354 5284749
w3w 
///ausdrücklich.mütze.ergab
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

 • Pilis, Visegrádi-hegység turistakalauz

Kartenempfehlungen des Autors

Kartentipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • A sisak viselete erősen ajánlott!
 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Schwierigkeit
mittel
Strecke
23,6 km
Dauer
2:38 h
Aufstieg
673 hm
Abstieg
673 hm
Höchster Punkt
541 hm
Tiefster Punkt
213 hm
Rundtour aussichtsreich Einkehrmöglichkeit

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp