Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Radtour empfohlene Tour

Pilis Bike Iluska túra (Pilisszántó P+B)

· 1 Bewertung · Radtour · Dunazug-hegyvidék · geschlossen
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Pilisszántó széle felett magasodó Pilis-tető
  Pilisszántó széle felett magasodó Pilis-tető
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
m 300 250 200 150 20 15 10 5 km
Pilisszentiván és Pilisszántó között futó oda-vissza túra, mely részben városi aszfalton, részben terepen, erdőben halad. Látnivalók szempontjából az Iluska-forrást, Klotild-barlangot és a Pilis, illetve a Hosszú-hegy látványát emelhetnénk ki. Persze nem szabad megfeledkezni a kiindulási pontnak számító Pilisszántó településről sem, amely önmagában tucatnyi természeti- és kulturális emléket őriz.

Diese Tour liegt im Bereich einer Wegesperrung und ist daher geschlossen. Aktuelle Infos

geschlossen
mittel
Strecke 23,2 km
2:23 h
544 hm
544 hm
336 hm
188 hm

A Pilis lábától indulva, annak látványával töltekezve vágunk neki a Pilisvörösvári-medence ösvényeinek, emelkedőinek és településeinek. Az aszfaltos túrákról az erdőbe csábuló kerekeseknek ideális beavatás lehet ez a kör, hiszen csak részben kell terepen megülni a kerékpárt, s ezek az ösvények sem igazán mondhatóak túl technikásnak. Ezáltal akár kezdőbb bringásoknak is ajánlható trekking bringával. 

Természetesen azért azt nem hallgatjuk el, hogy van egy-két emelkedő is a nyomvonalban, ahol meg kell dolgozni a feljutásért. De szépen lassan haladva, megpihenve, aztán pedig a városi szakaszon regenerálódva egyáltalán nem lehetetlen küldetés. 

Ezek a leközdött akadályok, legyőzött emelkedők, lefotózott kilátások, az erdő illata és hangjai lesznek azok az emlékek hazaérve, amelyek miatt érdemes nyeregbe pattani, megizzadni, küzdeni. 

Autorentipp

 • Az erdei szakaszok is meglehetősen simák, így nyugodtan nekivághatunk akár teleszkóp nélküli trekking kerékpárral is ennek a túrának. 
Profilbild von Ádám Németh
Autor
Ádám Németh
Aktualisierung: 21.05.2020
Schwierigkeit
mittel
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
336 m
Tiefster Punkt
188 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

 •  A túra arányaiban nagy részben halad településen, autóforgalomban. Legyünk tisztában a ránk kötelező KRESZ szabályokkal, és tartsuk is be azokat.  

Weitere Infos und Links

Start

Pilisszántó P+B (296 m)
Koordinaten:
DD
47.676884, 18.884799
GMS
47°40'36.8"N 18°53'05.3"E
UTM
34T 341235 5282555
w3w 
///belegt.sinkende.wetten

Ziel

Pilisszántó P+B

Wegbeschreibung

Itiner: 

 • Szántó-nyeregtől az Iluska-forrásig a kék kerékpáros jelzést kell követnünk.
 • Az Iluska-forrásnál a zöld kerékpáros jelzésre váltunk, majd követjük azt a túra végpontjáig.
 • Visszafelé ugyanezen az úton haladunk fordított sorrendben.

Leírás:

Szántó-nyereg - Iluska-forrás (PB6)

 • Terep: aszfalt, murvás út

Kezdésnek laza gurulással melegedünk be, hiszen a parkolóból jobbra kifordulva az aszfalton ereszkedünk lefelé.  A település központja után egy kis utcába fordulunk be jobbra. A kék kerékpáros jelzést követve az aszfalt szép lassan murvává válik, a város pedig erdővé. Egy pillanatra még érdemes visszapillantani a Pilis tömbjére, majd kitartó mászásba kezdünk, mely alaposan megizzaszthat minket. A Klotild-barlangba vezető ösvény elhagyása után nem sokkal el is érünk az Iluska-forrásig

Iluska-forrás - Pilisszentiván (PB6, PB7)

 • Terep: murvás út, aszfalt

A kereszteződésnél balra tartunk, s tovább folytatjuk a szintgyűjtést. Közben az erdő hangulatot vált, ismét a fenyő kerül túlsúlyba. A tetőre felérve jobbra kitárul előttünk a táj, s megkezdjük a gurulást Pilisvörösvár széléig. A zöld kerékpáros jelzést követve kis utcákban jutunk el a település központjáig, ahol az aluljárón átgurulva a benzinkút tövében balra folytatjuk utunkat a szűk, egysávos utcában. A Szabadság útra kiérve már csak egy saroknyit kell haladni, és balra fordulva meg is pillantjuk a sportpályát, ami egyben túránk legtávolabbi pontját is jelenti.

Pilisszentiván - Iluska-forrás (PB6, PB7)

 • Terep: aszfalt, murvás út

Pihenő után a parkolót elhagyva a sportpálya túlsó végénél a Sport utcán keresztül közelítsük meg a fűutat, majd azt keresztezve az azzal párhuzamosan futó szervízúton haladjunk egy kereszteződésnyit. Itt balra fordulva küzdjük le az emelkedőt, s annak tetejénél vegyük ismét balra az irányt. A szűk utcában haladva annak végén a 10-es főút mentén találjuk magunkat. A benzinkútnál forduljunk jobbra, és a járdán vezetett kerékpárúton küzdjük le az aluljárót. A túloldalon kiérve, nagyjából 100 méter múlva a bal kéz felőli buszmegállónál legyünk nagyon figyelmesek! Két kerítés között, vállszélességű sikátorban vezet tovább a jelzés Pilisvörösvár kertvárosi hangulatú, csendes környékére. Hosszú egyenes végén eléjük a település szélét. Az utolsó házaknál balra fordulunk, majd jobbra követjük a fák közötti dózerutat.

Kényelmes, sima földúton jutunk az erdőbe, ahol a mészköves talaj és a tűlevelűek egyedi és különleges hangulatot kölcsönöznek a tájnak. A festői látvány feledteti az erőfeszítéseket, hiszen komoly kaptatót kell eközben leküzdenünk. Ismételten elérjük az Iluska-forrást, amelynek kiépített pihenőjénél regenerálódhatunk, frissíthetünk. 

Iluska-forrás - Szántó-nyereg (PB6)

 • Terep: murvás út, aszfalt

Innen már kellemes lejtő vezet egészen Pilisszántó széléig. Amint kiérünk az erdőből, lenyűgöző kilátás tárul a szemünk elé. Balra a Pilis-tető tornyosul a gyönyörű fekvésű falu felett a Boldog Özséb-kilátóval, jobbra a Hosszú-hegy és a Kevélyek láncolata húzódik. Nehéz elszakadni a körülöttünk magasodó tömbök látványától. Egyenesen haladva beérünk Pilisszántó főútjára, majd balra fordulva erős emelkedőn kaptatunk felfelé. A település szélén balra a nagy köves parkolónál találjuk a túránk kezdő- és végpontját. 

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

Pilisszántó tömegközlekedéssel sajnos csak busszal közelíthető meg, de azon kerékpárt nem szállíthatunk. Vasútvonalak viszont meglehetősen távol fekszenek a településtől, így ajánlott inkább autóval eljutni a kiindulási pontra. 

Parken

A 10-es úton keresztül Pilisvörösvár irányából vagy az 1111-es úton Pilisszentkereszt felől is érkezhetünk. A P+B parkolót a település hegy felőli végén találjuk, amely kiugróan sok autó elhelyezését teszi lehetővé. 

Koordinaten

DD
47.676884, 18.884799
GMS
47°40'36.8"N 18°53'05.3"E
UTM
34T 341235 5282555
w3w 
///belegt.sinkende.wetten
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Kartenempfehlungen des Autors

Kartentipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • A sisak viselete erősen ajánlott!
 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

1,0
(1)

Fotos von anderen


Status
geschlossen
Bewertung
Schwierigkeit
mittel
Strecke
23,2 km
Dauer
2:23 h
Aufstieg
544 hm
Abstieg
544 hm
Höchster Punkt
336 hm
Tiefster Punkt
188 hm
Rundtour aussichtsreich

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp