Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Radtour empfohlene Tour

Pilis Bike Boldogasszony túra (Pilisszentiván P+B)

· 3 Bewertungen · Radtour · Dunazug-hegyvidék · geschlossen
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Egy jól jelzett szakasz utunk során
  Egy jól jelzett szakasz utunk során
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
m 300 250 200 150 20 15 10 5 km
Pilisszentiván és Pilisszántó között futó oda-vissza túra, mely részben városi aszfalton, részben terepen, erdőben halad. Látnivalók szempontjából az Iluska-forrást, Klotild-barlangot és a Pilis, illetve a Hosszú-hegy látványát emelhetnénk ki. Persze nem szabad megfeledkezni a túra fordítópontjáról, Pilisszántóról sem, amely önmagában tucatnyi természeti- és kulturális emléket őriz. 

Diese Tour liegt im Bereich einer Wegesperrung und ist daher geschlossen. Aktuelle Infos

geschlossen
mittel
Strecke 23,5 km
1:57 h
551 hm
551 hm
336 hm
188 hm

Pilisszentivánról vágunk neki a Pilisvörösvári-medence ösvényeinek, emelkedőinek és településeinek, hogy végül elérjünk a Pilis lábához. Az aszfaltos túrákról az erdőbe csábuló kerekeseknek ideális beavatás lehet ez a kör, hiszen csak részben kell terepen megülni a kerékpárt, s ezek az ösvények sem igazán mondhatóak túl technikásnak. Ezáltal akár kezdőbb bringásoknak is ajánlható trekking bringával. 

Természetesen azért azt nem hallgatjuk el, hogy van egy-két emelkedő is a nyomvonalban, ahol meg kell dolgozni a feljutásért. De szépen, lassan haladva, megpihenve, aztán pedig a városi szakaszon regenerálódva egyáltalán nem lehetetlen küldetés. 

Hazaérve ezek a leküzdött akadályok, legyőzött emelkedők, lefotózott kilátások, az erdő illata és hangjai lesznek azok az emlékek, amelyek miatt érdemes nyeregbe pattani, megizzadni, küzdeni. 

Autorentipp

 • Ha megspórolnánk egy plusz emelkedőt, és forgalomban sem szívesen tekerünk, akkor Pilisszántó határába érve nyugodtan forduljunk vissza, miután kigyönyörködtük magunkat a Pilis-tető és a Hosszú-hegy látványában. Egy aszfaltos emelkedőről maradunk csak így le Pilisszántó központjában. 
Profilbild von Ádám Németh
Autor
Ádám Németh
Aktualisierung: 21.05.2020
Schwierigkeit
mittel
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
336 m
Tiefster Punkt
188 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Wegearten

Asphalt 3,51%Schotterweg 0,28%Naturweg 2,80%Pfad 20,88%Schieben 4,62%Straße 45,13%Unbekannt 22,74%
Asphalt
0,8 km
Schotterweg
0,1 km
Naturweg
0,7 km
Pfad
4,9 km
Schieben
1,1 km
Straße
10,6 km
Unbekannt
5,3 km
Höhenprofil anzeigen

Sicherheitshinweise

 • Meglehetősen sok időt töltünk Pilisvörösvár utcáin, ahol nagyon figyelni kell a forgalomra. A jobbkezes kis utcák legalább annyi odafigyelést igényelnek, mint a város közepén a forgalmas főutak. 

Weitere Infos und Links

Start

Pilisszentiván P+B (217 m)
Koordinaten:
DD
47.612056, 18.883817
GMS
47°36'43.4"N 18°53'01.7"E
UTM
34T 340965 5275353
w3w 
///angewiesen.allgemein.entlang
Auf Karte anzeigen

Ziel

Pilisszentiván P+B

Wegbeschreibung

Itiner:

 • Az Iluska-forrásig kövessük a zöld kerékpáros jelet.
 • A forrástól a szántó-nyeregi fordítóig pedig a kék kerékpáros jel mutatja az utat.

Leírás: 

Pilisszentiván - Iluska-forrás (PB6, PB7)

 • Terep: murvás út

A parkolót elhagyva a sportpálya túlsó végénél, a Sport utcán keresztül közelítsük meg a főutat, majd azt keresztezve az azzal párhuzamosan futó szervízúton haladjunk egy kereszteződésnyit. Itt balra fordulva küzdjük le az emelkedőt, s annak tetejénél vegyük ismét balra az irányt. A szűk utcában haladva annak végén a 10-es főút mentén találjuk magunkat. A benzinkútnál forduljunk jobbra, és a járdán vezetett kerékpárúton küzdjük le az aluljárót. A túloldalon kiérve, nagyjából 100 méter múlva a bal kéz felőli buszmegállónál legyünk nagyon figyelmesek! Két kerítés között, vállszélességű sikátorban vezet tovább a S jelzés Pilisvörösvár kertvárosi hangulatú, csendes környékére. Hosszú egyenes végén eléjük a település szélét. Az utolsó házaknál balra fordulunk, majd jobbra követjük a fák közötti dózerutat.

Kényelmes, sima földúton jutunk az erdőbe, ahol egyre inkább átveszi az uralmat a fenyő. A mészköves talaj és a tűlevelűek egyedi és különleges hangulatot kölcsönöznek a tájnak. A festői látvány feledteti az erőfeszítéseket, hiszen komoly kaptatót kell eközben leküzdenünk. Az Iluska-forrás kiépített pihenőjénél regenerálódhatunk, frissíthetünk. 

Iluska-forrás - Szántó-nyereg (PB6)

 •  Terep: murvás út, aszfalt

Innen már kellemes lejtő mentén gurulunk a Klotild-barlanghoz vezető ösvény és a mészégetők érintésével egészen Pilisszántó széléig. Amint kiérünk az erdőből, lenyűgöző kilátás tárul a szemünk elé. Balra a Pilis-tető tornyosul a gyönyörű fekvésű falu felett a Boldog Özséb-kilátóval, jobbra a Hosszú-hegy és a Kevélyek láncolata húzódik. Nehéz elszakadni a körülöttünk magasodó tömbök látványától. Egyenesen haladva beérünk Pilisszántó főútjára, majd balra fordulva erős emelkedőn kaptatunk felfelé. A település szélén balra a nagy köves parkolónál találjuk a túránk fordítóját. 

Szántó-nyereg - Iluska-forrás (PB6)

 • Terep: aszfalt, murvás út

Pihenő és forduló után laza gurulással rázódunk vissza a nyeregbe. A település központja után a már megismert kis utcába fordulunk be jobbra. Az aszfalt szép lassan murvává válik, a város pedig erdővé. Egy pillanatra még érdemes visszapillantani a Pilis tömbjére, majd kitartó mászásba kezdünk, mely alaposan megizzaszthat minket Iluska-forrásig. 

Iluska-forrás - Pilisszentiván (PB6, PB7)

 • Terep: murvás út

A kereszteződésnél balra tartunk, s tovább folytatjuk a szintgyűjtést. Közben az erdő hangulatot vált, ismét a fenyő kerül túlsúlyba. A tetőt elérve jobbra kitárul előttünk a táj, s megkezdjük a gurulást Pilisvörösvár széléig. A zöld kerékpáros jelzést követve kis utcákban jutunk el a település központjáig, ahol az aluljárón átgurulva a benzinkút tövében balra folytatjuk utunkat a szűk, egysávos utcában. A Szabadság útra kiérve már csak egy saroknyit kell haladni, és balra fordulva meg is pillantjuk újra a sportpályát, ami egyben túránk végét is jelenti. 

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

Vasúton kiválóan megközelíhető a túra, hiszen Pilisvörösvár vasútállomást szinte súrolja az útvonal. Az erdeti kiindulási ponthoz képest néhány száz méterrel északra található az állomás, amit ez esetben nyugodtan tekinthetünk az új kiindulási- és végpontnak. 

Anfahrt

Az állomásról a Vasút utcán kigurulva már egyből a nyomvonalon találjuk magunkat. 

Parken

A 10-es út mentén könnyedén megközelíthető a kiindulási pont és a sportpálya mellett tágas parkoló is található. 

Koordinaten

DD
47.612056, 18.883817
GMS
47°36'43.4"N 18°53'01.7"E
UTM
34T 340965 5275353
w3w 
///angewiesen.allgemein.entlang
Auf Karte anzeigen
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Kartenempfehlungen des Autors

Kartentipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • A sisak viselete erősen ajánlott!
 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

4,7
(3)
Barnabás Tolnay
28.03.2022 · Community
Javaslat: a pilisszántói megérkezés után visszaúton aszfalton is megközelíthető Pilisvörösváron át a túra kiindulópontja. Kossuth Lajos utca - Vörösmarty Mihály utca - Szent Erzsébet utca - Tavasz utca, zöld kerékpáros jelzés mentén.
mehr zeigen
Tomi Bittenbinder
03.05.2021 · Community
Jó kis tekerés, az erdei rész nagyon jó. Pilisszentivánon a sikátor elhagyása után több utca is behajtani tilos lett ez odafigyelést kis kerülőt igényel.
mehr zeigen
2021. május 3., hétfő 16
Foto: Tomi Bittenbinder, Közösség
.
Foto: Tomi Bittenbinder, Közösség
2021. május 3., hétfő
Foto: Tomi Bittenbinder, Közösség
2021. május 3., hétfő
Foto: Tomi Bittenbinder, Közösség

Fotos von anderen


Status
geschlossen
Bewertung
Schwierigkeit
mittel
Strecke
23,5 km
Dauer
1:57 h
Aufstieg
551 hm
Abstieg
551 hm
Höchster Punkt
336 hm
Tiefster Punkt
188 hm
Rundtour aussichtsreich

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp