Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Radtour empfohlene Tour

Élő hagyományok és szakrális helyek az Őrség déli részén

Radtour · Őrségi Nemzeti Park
Verantwortlich für diesen Inhalt
MTSZ - Partner Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Őrségi csendélet Kercaszomor központjában
  / Őrségi csendélet Kercaszomor központjában
  Foto: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
 • / Fazekasház, Magyarszombatfa
  Foto: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
 • / Itáliai reneszánsz és habán majolikák között Veleméren
  Foto: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
 • / Vadregényes országút Szentgyörgyvölgy és Magyarföld között
  Foto: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
 • / A Magyarföld határában álló Fatemplom
  Foto: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
m 300 280 260 240 220 200 180 160 40 35 30 25 20 15 10 5 km
Az Őrség az ország egyik legnépszerűbb kerékpáros turisztikai célpontja. Ez a túra a vidék hagyományokban és szakrális helyekben egyaránt bővelkedő déli részét járja be.
mittel
Strecke 41,7 km
12:00 h
319 hm
318 hm

Ezen a könnyű bringatúrán először Kercaszomorra, Magyarország „legbátrabb községébe” tekerünk, utána megnézzük a gerencséreiről, azaz fazekasmestereiről híres Magyarszombatfát, ahol ki is próbálhatjuk alkotókedvünket! Megpihenünk az ország egyik legszebb, de mindenképpen legkülönlegesebb középkori templománál Veleméren, majd hazánk legnyugatibb és egyben legfiatalabb festett kazettás református temploma vár ránk. A túrába kiváló tanösvények meglátogatása is beilleszthető, hiszen többnyire az Őrségi Nemzeti Park területén haladunk, így könnyen egész napossá tehető a program.

A túra alsórendű közutakon halad, kivéve az utolsó szakaszt, amely azonban könnyen kikerülhető. Így országúti és túra- vagy hegyikerékpárral egyaránt nekivághatunk a felfedezésnek! Kényelmes túrára készüljünk, sem a táv, sem a szint nem nagy, az érintett településeken pedig nemcsak a lelkünket tölthetjük fel, de több hangulatos éttermet is találunk. Az Őrségben a páratlan táj gazdag és élő kultúrával ér össze. 

Autorentipp

 • Az Őrség páratlan népi hagyományait leginkább a minden év augusztusában megrendezett Hétrétország című fesztivál ideje alatt lehet megismerni, amikor is koncertek, kiállítások és egyéb kulturális rendezvények mellett számos portát lehet szabadon meglátogatni a megadott időpontokban. Ezeken a régi, vagy „gyüttment” gazdák betekintést adnak saját életükbe, hagyományos, vagy „csak” míves mesterségükbe. Ha tehetjük, tervezzük erre a hétre őrségi tekerésünket!
 • Egyes portákra és szerekre csak földút vezet, ezért ha az Őrség kerékpáros felfedezését a Hétrétország meglátogatásával tesszük teljessé, mindenképpen túra- vagy hegyikerékpárral induljunk neki az útnak!
 • Őriszentpéteren és Szalafőn kiváló és sokoldalú szálláskínálatból válogathatunk.
 • A látnivalók gazdagsága miatt tavasztól őszig, és egész napos programként ajánljuk a túrát.
Profilbild von MTSZ _
Autor
MTSZ _
Aktualisierung: 30.06.2019
Schwierigkeit
mittel
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
286 m
Tiefster Punkt
189 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Einkehrmöglichkeit

Bognár Étterem

Sicherheitshinweise

 • Közutakon haladva mindig tartsuk be a KRESZ előírásait és közlekedjünk fokozott figyelemmel!
 • Utunk nagy részén természetvédelmi, néhol pedig kifejezetten védett területen haladunk. A kijelölt utat, illetve a kapcsolódó túraútvonalakat ne hagyjuk el!

Weitere Infos und Links

 • Az érintett falvakban több éttermet is találunk, ezek közül két új típusú étterem, a Veleméri Cipó fogadó és a Meztéllábas étterem Szentgyörgyvölgyön található, a túra felénél. 

Start

Őriszentpéter, Városszer, központ (körforgalom) (224 m)
Koordinaten:
DD
46.838763, 16.421381
GMS
46°50'19.5"N 16°25'17.0"E
UTM
33T 608385 5188227
w3w 
///annähernd.lorbeer.besorgung

Ziel

Őriszentpéter, Városszer, központ (körforgalom)

Wegbeschreibung

Itiner

 • Őriszentpétert Bajánsenye irányában hagyjuk el.
 • Bajánsenyén egyenesen áttekerünk, majd teszünk egy kitérőt a hangulatos Kerceszomorra.
 • Visszatérve eredeti utunkra Magyarszombatfára tekerünk, majd Velemérre és Szentgyörgyvölgyre.
 • Innen egy hangulatos úton Magyarföldre érkezünk, aztán kissé odébb, Kerkáskápolna mellett elérjük a Bajánsenyére vezető országutat. Túrakerékpárral a jelzett kerékpárúton nyílegyenesen folytathatjuk utunkat Őriszentpéterre, de ha országúti kerékpárral vagyunk, jobb, ha balra fordulva visszatérünk Bajánsenyére, s onnan az ismert úton Őriszentpéterre.

A túra részletes leírása

Kitérő a legbátrabb községbe

Őriszentpéterről Bajánsenyét vesszük célba, s az alapvetően lejtős országúton van időnk a tájban gyönyörködni. Bajánsenyén áttekerve mindenképpen érdemes Kercaszomorra kitérőt tenni. A hangulatos község nemrég elnyerte a „Legbátrabb Község” megtisztelő címét, ugyanis 1919-ben a szomszéd Szerb-Horvát-Szlovén Királyság csapatai megszállták a ma összevont falu nyugati részét, Szomorócot, de a trianoni döntést követően a helyi lakosság visszafoglalta a falut. Így az végül, köszönhetően a bátor fellépésnek, Magyarországhoz került. Mint mindenhol az Őrségben, itt is el tudnánk időzni pár napot: a község közvetlen közelében három gyönyörű tanösvényt, továbbá a település túlsó végén műemlék haranglábat találunk, no és megannyi érdekesebbnél érdekesebb nyitott portát, ha a Hétrétország alatt érkezünk ide (ami erősen javasolt). Az út mellett álló harangláb az őrségi táj jellegzetes alkotóeleme: ezek az alapvetően szegényebb helyeken épült faépítmények azt is elmesélik az értő szemnek, hogy bizony a környéken az építkezésre használható kő hiánycikk, hiszen mindenhol agyagos a föld.

Gerencsérek és festői templomok

Az agyagos föld főszereplője következő úti célunknak, Magyarszombatfának, amely gerencséreiről, azaz fazekasmestereiről ismert országszerte. A régi, zsúpfedeles Fazekasházban ismerkedhetünk meg ezen élő hagyománnyal, amely 2014 óta a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén is szerepel. A fazekasok világába közvetlenül is belekóstolhatunk, hiszen sok fazekas portán nem csak a Hétrétország ideje alatt tehetjük próbára alkotókedvünket.

Veleméren az ország egyik legszebb középkori temploma vár bennünket. A XIII. sz. elejéről származó, kora gót templom, amely a falu egykori helyén, az erdő szélén áll, igazi kuriózum: belsejét gyönyörű freskók díszítik, és az építők különös figyelmet fordítottak a templom és a freskók tájolására. Az év kitüntetett napjain (napéjegyenlőség, stb.) a hajnali fény más-más festményt világít meg, viszont egyetlen festmény nem kap közvetlenül fényt sosem, ez pedig a pokol ábrázolása. A kis templom igazi bakancslistás hely!

Veleméren is találunk fazekast, többek között habán és reneszánsz majolika műhelyt (Dávid Éva kerámiaművész a középkorból eredeteztethető itáliai reneszánsz és habán majolikát készít). Veleméren utunk felénél járunk körülbelül, a Cipó Vendégfogadó pedig ideális helyszíne egy jó ebédnek. A szomszédos Szentgyörgyvölgyön található Meztéllébas étterem szintén újszerű módon fogja meg a gazdag őrségi gasztronómiát.

Szentgyörgyvölgyön ne kanyarodjunk egyből le Magyarföld felé, hanem tekerjünk el az ország legnyugatibb és egyben legfiatalabb festett kazettás református templomához, amelynek szín- és motívumvilága is egyedülálló.

És még mindig templom

A faluból szép erdei aszfaltúton kerekezünk át Magyarföldre, ahol egy kedves haranglábat, illetve a falu határában nemrég emelt Fatemplomot tekinthetünk meg (ez az új templom gyakran koncertek helyszíne is). Végül Kerkáskápolnánál elérjük a Bajánsenyére vezető műutat: ha nem országúti kerékpárral vagyunk, válasszuk a nyílegyenesen továbbhaladó erdészeti kavicsos utat (jelzett kerékpárút), ha országútival, akkor balra fordulva tekerjünk Bajánsenyére, majd onnan vissza Őriszentpéterre!

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 •  A kiindulási ponthoz legközelebb Őriszentpéter vasútmegállója esik. A menetidő Zalaegerszegről kb. 40 perc. A kerékpárszállítás aktuális vasúti szabályait betartva autóhasználat nélkül tudunk a helyszínre jutni. 

Anfahrt

 • Őriszentpéter vasútállomásától ki kell tekerni a bajánsenyei útra, azon jobbra fordulva érjük el a túra kiindulópontját, az önkormányzat előtt található körforgalmat (1,7 km).

Parken

 • Őriszentpétert legkönnyebben a 8-as út irányából, vagy az M7-es és az M70-es autópálya irányból érhetjük el. Őriszentpéteren a KRESZ szabályai szerint parkolhatunk.

Koordinaten

DD
46.838763, 16.421381
GMS
46°50'19.5"N 16°25'17.0"E
UTM
33T 608385 5188227
w3w 
///annähernd.lorbeer.besorgung
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

 • Túrázók nagykönyve: Magyarország hagyományőrző túraútvonalai
 • Túrázók nagykönyve: Magyarország rejtőzködő túraútvonalai

Kartenempfehlungen des Autors

Őrség, Göcsej turistatérkép

Kartentipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung

 • Elindulás előtt ellenőrizzük, hogy kerékpárunk felszereltsége megfelel-e a KRESZ mindenkori szabályainak!  
 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk a következő, minimálisan szükséges technikai eszközkészlet: pótbelső vagy defektszett, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám.
 • Sok helyütt lesz lehetőségünk 40 km/h felett gurulni, ahol a sisak viselete kötelező, de ez egyébként is erősen ajánlott a túra egésze során! 
 • Az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözetet viseljük, és legyen nálunk pótruha!
 • Az út során több helyütt van lehetőség élelemhez és vízhez jutni, ugyanakkor hosszabb szakaszokon nem érintünk települést, így érdemes mindig megfelelő mennyiségű frissítővel elindulni, különösen melegben.
 • A navigáláshoz használjuk a Természetjáró appot!

Grundausrüstung für Fahrradtouren

 • Fahrradhelm
 • Fahrradhandschuhe
 • Festes, bequemes und vorzugsweise wasserfestes Schuhwerk
 • Kleidung im Mehrschicht-Prinzip mit Feuchtigkeitstransport
 • Rucksack (mit Regenhülle)
 • Sonnen-, Regen- und Windschutz (Hut, Sonnencreme, wasser- und winddichte Jacke/Regenschirm)
 • Sonnenbrille
 • Ausreichend Proviant und Trinkwasser
 • Mobiltelefon
 • Bargeld
 • Navigationsgerät/Karte und Kompass

Technisches Equipment

 • Luft- oder CO2-Pumpe mit Kartuschen
 • Reifenflickset
 • Ersatzfahrradschlauch
 • Reifenheber
 • Kettennieter
 • Inbusschlüssel
 • Ggf. Lenkerhalterung für Mobiltelefon/Navi
 • Fahrradschloss
 • Wo zutreffend, verkehrstaugliches Fahrrad mit Klingel, Vorder- und Rücklicht und Speichenreflektoren
 • Die Listen für die „Grundausrüstung“ und die „technische Ausrüstung“ werden auf der Grundlage der gewählten Aktivität erstellt. Sie erheben keinen Anspruch auf Vollständigkeit und dienen lediglich als Vorschläge, was du einpacken solltest.
 • Zu deiner Sicherheit solltest du alle Anweisungen zur ordnungsgemäßen Verwendung und Wartung deines Geräts sorgfältig lesen.
 • Bitte vergewissere dich, dass deine Ausrüstung den örtlichen Gesetzen entspricht und keine verbotenen Gegenstände enthält.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Schwierigkeit
mittel
Strecke
41,7 km
Dauer
12:00 h
Aufstieg
319 hm
Abstieg
318 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour aussichtsreich Einkehrmöglichkeit kulturell / historisch botanische Highlights

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
Dauer : h
Strecke  km
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp