Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Radtour empfohlene Tour

Bringázás Budapest ivóvízbázisán

· 4 Bewertungen · Radtour · Duna menti síkság · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Itt kezdődik a Szentendrei Dunaág
  Itt kezdődik a Szentendrei Dunaág
  Foto: Sztankó Bálint, Magyar Természetjáró Szövetség
m 110 105 100 95 40 30 20 10 km
A főváros vizét adó Szentendrei-sziget természetesen nem csak víznyerő kútjairól nevezetes. Sokak számára lehet ismerős Tahitótfalu, Surány vagy éppen Szigetmonostor neve. A Pilis lábai előtt fekvő sziget csendes útjaival, vadregényes ártéri erdőivel és kavicsos strandjaival csábítja a kerékpáros turistákat.
geöffnet
leicht
Strecke 49,7 km
3:20 h
17 hm
17 hm
114 hm
100 hm

Szentendre és környéke nem véletlenül népszerű célpontja a kirándulóknak. A Budapest melletti város többek között skanzennel, tömegközlekedési múzeummal, csinos óvárossal és Duna-parttal csalogatja a látogatókat, ráadásul többfelé is el lehet indulni bringával – a Pilis hegyei mellett adja magát a Duna vonala is. A helyzet szerencsés, mert a Pilis keleti lábánál a forgalmas 11-es úttal párhuzamosan kerékpárút is vezet Leányfaluig, a Szentendrei-szigeten pedig (egy-két szakaszt leszámítva) nem túl nagy a forgalom, ráadásul a vízmű védőterületén is lehet kerékpározni.

Nyáron a Duna, télen (de persze akár bármelyik másik évszakban) a leányfalui termálfürdő ad lehetőséget strandolásra, Tahitótfaluban a messze földön híres eperbort kóstolhatod meg, Kisorosziban a szigetcsúcsról egészen már szemszögből szemlélheted a Dunakanyart, mint azt általában megszokhattad. Ha kedved tartja, akár Vácra is átkompozhatsz, de egy rövid hajókázás mindenképpen a program része a szigetmonostori réven.

Autorentipp

 • Ha a vízmű védőterületen szeretnél bringázni a szigeten, időben gondoskodj az engedély beszerzéséről!
 • A Szentendrei-szigeten a szigetcsúcson érdemes elkölteni a magaddal vitt ebédet – főleg nyáron. Szentendrén a túra után akár szerb ételeket is kóstolhatsz egy-egy étteremben.
 • A szigetmonostori rév aktuális menetrendjét „Pásztor rév” néven keresd az interneten!
 • Szentendrére hajóval is könnyen kijuthatunk, így kezdhetjük a túrát a hajóállomásról is!
Profilbild von Tamás Abelovszky
Autor
Tamás Abelovszky
Aktualisierung: 25.06.2020
Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
114 m
Tiefster Punkt
100 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Wegearten

Höhenprofil anzeigen

Sicherheitshinweise

 • A Szentendrei-szigeten a vízmű védterületen csak belépési engedély birtokában lehet kerékpározni.
 • Leányfalu és Tahitótfalu között a forgalmas 11-es úton vezet a túraútvonal.

Weitere Infos und Links

Fővárosi Vízművek (igénylőlap védterületi belépéshez) (pdf)

Start

Szentendre, HÉV-állomás (104 m)
Koordinaten:
DD
47.661250, 19.075990
GMS
47°39'40.5"N 19°04'33.6"E
UTM
34T 355542 5280443
w3w 
///empfinden.kreuze.landkarten

Ziel

Szentendre, HÉV-állomás

Wegbeschreibung

Itiner

 • Szentendrén a 11-es út HÉV-állomással ellentétes oldalán, a Kossuth Lajos utcán végigtekerve érhető el a Templom tér, azaz a városközpont. Innen bármelyik kis utcán legurulhatunk a Dunakorzóra, ahol észak (azaz Leányfalu-Visegrád) felé kell fordulni.
 • Leányfalu északi végéig a Duna menti kerékpárutat kövessük, majd Tahitótfaluig a forgalmas 11-es főúton tekerjünk! A település központjában térjünk jobbra a Duna-híd (azaz Vác/Kisoroszi/Szigetmonostor) irányába!
 • A szigeten az első elágazásnál Kisoroszi felé vegyük az irányt, majd Kisorosziban a templom előtt kanyarodjunk balra a szigetcsúcs felé vezető útra! A szigetcsúcsról ugyanezen az úton kell visszatérni a faluba, majd az aszfaltúton visszatekerni Tahitótfaluig.
 • Tahitótfaluban, ahol a kisoroszi út véget ér, forduljunk balra (Vác/Pócsmegyer), majd egy kis kanyargást követően a Hősök terén jobbra, Pócsmegyer felé. Innen az út nyílegyenesen vezet a szigetmonostori révig, amely a szentendrei Dunakorzóra szállítja az utasokat.

A túra részletes leírása

Szerbek, dalmátok, görögök világa

Szentendre egy egész napot érdemelne: mindenki ismeri skanzenjét, óvárosát, a Duna-parti sétányt, de a tömegközlekedési múzeum és a város virágzó kulturális életének híre is sokakhoz eljuthatott már. Az egykor szerb, dalmát, szlovák, német és görög telepesek által benépesített településen ma már jobbára csak az említett népek emlékeivel találkozhatunk. Ilyen például a szerb ortodox templom, illetve a Szerb Egyházi Múzeum is, mely a legjelentősebb magyarországi ortodox gyűjtemény. Természetesen szerb éttermet is találhatunk a Duna-korzó megannyi vendéglátóipari egysége között.

Szentendrét a Duna-menti kerékpárúton hagyjuk el, amely egészen Leányfalu északi végéig vezet a folyó partján. Az út mellett találkozunk üdülőkkel, lakóházakkal, éttermekkel éppúgy, mint egy-egy csónakházzal, vízisport-teleppel. Leányfalun a kavicsos Duna-part mellett a strandfürdő csábít megállásra – nemcsak nyáron, hanem akár ősszel vagy télen is, hiszen a termálvíznek köszönhetően egész évben nyitva tart a létesítmény. Egy hűvösebb őszi napon akár a kiindulópontját is át lehet tenni Szentendréről Leányfalura, hogy visszatérve a tekerésből a termálmedencékben vagy a szaunában melegedjünk fel a nyeregben töltött órák után. Leányfalu határában a bringaút egyszer csak véget ér – innen Tahitótfaluig a túra legkellemetlenebb pár kilométerét kell letekerni a forgalmas 11-es úton. Alternatívaként csak egy, az ártérben kanyargó ösvény kínálkozna, ennek használatát azonban a magas vízállás éppúgy befolyásolhatja, mint a nyári dús vegetáció, vagy a szúnyoghadak. Előbb-utóbb azonban megépülnek talán a Duna menti kerékpárút hiányzó szakaszai, hiszen egyben ez az Eurovelo 6-os nemzetközi túraútvonal része is.

Tahitótfaluban a Tildy Zoltán hídon tekerünk át a szigetre, ahol Kisoroszi, az északi szigetcsúcs felé vesszük az irányt.

A szigetspicc

Kisorosziban a szigetcsúcshoz közel eső Ráczkert nevű büfétől már csak egy ugrás a kisoroszi szigetspicc, azaz a Szentendrei-sziget északi csúcsa. Nyáron pompás hely strandoláshoz, egy átlagos júliusi vagy augusztusi napon sokan fürdenek, piknikeznek a Dunakanyarra néző csodálatos panorámát élvezve.

A kalandvágyóbbak kenutúrára is vállalkozhatnak a Duna-Ipoly Nemzeti Park szervezésében: a Kisoroszi és Tahi közötti folyószakaszt, az ártéri flóra és fauna értékeit, érdekességeit szakvezető mutatja be. A Szentendrei Duna-ág csendes vizén legfeljebb motorcsónakok zavarják a túrázók nyugalmát – az uszályok, szárnyashajók a sziget másik oldalán közlekednek. A kenutúrán megfigyelhetjük az itt élő, itt költő madarakat, például a gázlómadár kis lilét, amely a Duna egész hosszában fészkel, és jelenléte vagy hiánya nagyon jól jelzi a zátonyos élőhelyek minőségének változását. Az árterek rendszeres vendége a kis kócsag, de gyakori a nagy kócsag is. Itt telelnek a nyugalmasabb vizet kedvelő fajok, mint a kis vöcsök, a tőkés réce vagy a kormorán, de a sziget fontos állomása különböző költöző madarak vonulási útvonalának is.

Kikötéskor főleg a gyerekeknek izgalmas játék a csigák, kagylók fajtájának, illetve a parton megtalálható kisebb-nagyobb kavicsok anyagának meghatározása. Amellett, hogy megismerkedhetünk a dunai bödöncsigával vagy a Duna által szállított andezittel, a hódok élőhelyeivel, a hódvárakkal is találkozhatunk szerencsés esetben. Az ártér vizében csigákkal, rákokkal, szitakötő- tegzes- és kérészlárvákkal, csíkbogarakkal és csíborokkal, molnárkákkal és viziskorpiókkal, közel húsz hal, tíz kétéltű és három hüllőfaj egyedeit is megfigyelhetjük. Az ártéri füzes bokrosokat felfedezhetjük a DNPI által szervezett kerékpártúrákon is, amelyek akár kenutúrával is kombinálhatók.

A Szentendrei-szigeten a közutak mellett a vízmű part menti útján is lehet bringázni, ezen a túrán az előbbi megoldást választottuk. Egyrészt így több települést lehet felfedezni, a másrészt pedig nem volt belépési engedélyünk a Fővárosi Vízművek üzemi útjaira, azaz a vízbázisra. Budapest és környéke ugyanis kiváló adottságokkal, európai viszonylatban is a legnagyobb partiszűrésű ivóvízkészlettel rendelkezik. A Visegrádi-szorosból kiérve a Duna lelassul, hordalékát lerakja: a kavicsréteget alul agyag, felül homok zárja le, s így kiváló vízszűrő, -tisztító szerepet tölt be. A partiszűrésű víz homokos-kavicsos, természetes fizikai-kémiai-biológiai szűrést biztosító szűrőrétegen át jut a kutakba. A part menti sávok ezért vízbázis védőterületnek minősülnek, amelyek fokozott védelem alatt állnak. Belépési engedélyt a Fővárosi Vízműveknél lehet igényelni, a formanyomtatvány letölthető a társaság honlapjáról. A sziget egyébként viszonylag fiatal képződmény, 3000 évvel ezelőtt alakulhatott ki mai formája.

Indiánok és rómaiak

Kisorosziban a szigetcsúcstól visszatérve érdemes megnézni az eldugott, hangulatos kis kálváriát, amely alatt egy római őrtorony maradványait is felfedezték. Az egykori limesnek egyébként a Duna mindkét partján fellelhetők maradványai a környéken, például Horányban, Verőcén vagy Dunabogdányban is. Érdekes színfolt a Baktay Ervin Indián-cowboy Múzeum is: a neves indológust nemcsak India, hanem a Vadnyugat is érdekelte, így barátaival évről-évre indiántáborokat szervezett, melyek állandó helyszíne volt egy környékbeli sziget is. Kisoroszitól Tahitótfaluig egy kisforgalmú úton tekertünk, melyet helyenként rétek, legelők, máshol erdők szegélyeznek. Az út menti karámokból lovak figyelik az arra járókat – a számos lovarda egy részében lehetőség van lovaglásra is. Tahitótfalu elsősorban az eperről híres: a 19. század végi filoxérajárványt követően foglalta el a szőlő helyét a földieper – május végén egy egész fesztivál épül a gyümölcsre. Helyi különlegesség az eperbor és az eperpálinka, érdemes megkóstolni mindkettőt.

Tahitótfalutól Pócsmegyerig az út arra emlékeztetett, hogy amellett, hogy népszerű üdülőhely a sziget, bizony a fővárosi agglomeráció része is, így az egyetlen észak-déli irányú aszfaltcsík meglehetősen forgalmas ezen a szakaszon. Pócsmegyer határában a Pázsit-tó strandja és büféje hívogatja a turistát – de ezen a túrán egyébként sem lehet étlen-szomjan maradni. Számos vendéglő, büfé, kocsma kelleti magát, ráadásul a települések nagy részében üzemelő közkutakat is találhat a szomjas vándor. A következő település, Szigetmonostor a középkorban egy bencés kolostornak adott otthont, még régebben pedig a római limes egyik fontos állomása volt itt: a mai Horány és Dunakeszi között még egy híd maradványait is megtalálták. Manapság a horányi településrészen jórészt üdülők találhatók, a falu központja pedig a Szentendre felőli oldalon van.

Dél felé továbbhaladva az út mellett egyszer csak felbukkan a Vízkelői tanösvény kapuja. A tematikus út az egykori homokbánya-gödör helyén kialakult tó partján vezet körbe. Innen már csak egy ugrás a szigetet a szentendrei korzóval összekötő kishajó kikötője. A hajó hétvégén óránként egyszer teszi meg a rövid utat a két part között, de ha összejön hat bringás, akkor különjáratot indítanak a túlpartra. A várakozást egy kis büfé teszi komfortosabbá, de annak is van választása, aki nem szeretne túl sok időt tölteni a kompozással: a Szigetmonostor északi végében található révből folyamatosan ingázik a Duna jobbpartjára az átkelőhajó, amellyel visszatérhetünk túránk kiindulópontjára.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • A Budapest és Szentendre között közlekedő HÉV végállomásán kell leszállnunk a szerelvényről.
 • A MAHART Budapest és Szentendre között közlekedő kirándulóhajójával is kombinálhatjuk az utat, a menetidő 1 óra 40 perc. A hajón kerékpár szállítható.

Anfahrt

 • A túra a szentendrei HÉV-állomásról indul.
 • Ha hajóval érkezünk, a hajóállomástól indítsuk a túrát.

Parken

 • A HÉV- és az autóbusz-állomás között kialakított tágas, ingyenes P+R parkolóban le tudjuk tenni az autónkat. 

Koordinaten

DD
47.661250, 19.075990
GMS
47°39'40.5"N 19°04'33.6"E
UTM
34T 355542 5280443
w3w 
///empfinden.kreuze.landkarten
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Kartentipps für die Region

mehr zeigen

Ausrüstung

 • A túrára bármilyen típusú kerékpárral elindulhatsz (a váci révtől a kisoroszi felé vezető földutat Tahitótfalu felé ki lehet kerülni aszfalton).
 • A navilágáshoz a Természetjáró appot ajánljuk.


Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

3,8
(4)
Ferenc Túri
26.07.2020 · Community
Jó bringa kör! Visszafelé a szigeten nagy a forgalom, ezért egy bringa út elférne és kellemesebb kirándulás lenne... A sziget végén (fele úton) a Rácz kertben jól esett falatozni. A szentendrei réven segítőkészen álltak a bringásokhoz. Nagy köszönet. Összességében jó kirándulás.
mehr zeigen
Tibor Hajdufi
24.04.2020 · Community
Érdemes Szentendrén átkompolni, majd Horány- Surány-Kisoroszi a gáton, majd az aszfaltúton vissza. A vízműveknél lehet csináltatni ingyenes fényképes gátbehajtási engedélyt. Persze nem most.
mehr zeigen
Andrea Baranyai
14.07.2019 · Community
Kisoroszi szigetcsúcs
Foto: Andrea Baranyai, Közösség
Alle Bewertungen anzeigen

Fotos von anderen

+ 1

Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
leicht
Strecke
49,7 km
Dauer
3:20 h
Aufstieg
17 hm
Abstieg
17 hm
Höchster Punkt
114 hm
Tiefster Punkt
100 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour aussichtsreich Einkehrmöglichkeit kulturell / historisch

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
 • 2 Wegpunkte
 • 2 Wegpunkte
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp