Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Panoramaweg empfohlene Tour

Telex teljesítménytúra – Végig a Pilis gerincén

· 3 Bewertungen · Panoramaweg · Pilis-hegység
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Kis-Strázsa-hegy
  / Kis-Strázsa-hegy
  Foto: Gábor Tenczer, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Fekete-kő ősszel
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Róka-hegy
  Foto: Gábor Tenczer, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Oszoly
  Foto: Gábor Tenczer, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Fekete-kőnél
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Hosszú-hegy
  Foto: Gábor Tenczer, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Nagy-Kevély
  Foto: Gábor Tenczer, Magyar Természetjáró Szövetség
m 1000 800 600 400 200 40 35 30 25 20 15 10 5 km Nagy-Kevély (kilátóhely) Fekete-kő Ezüst-kevélyi kilátóhely Pilis-nyereg Szentkút (Csobánka)

45 kilométeres táv, 1400 méter szintkülönbség, 12 órás szintidő, 8 kilátópont, 5 hegycsúcs – ez a Telex teljesítménytúra, ami lényegében a délkeleti csücskétől az északnyugatiig végigszeli hosszában a Pilis hegységet, nagyjából annak gerincén haladva. A részvételi díj 0 forint, az oklevelet Grafitember rajzolta.

A túraleírás a Telexen jelent meg.

schwer
Strecke 44,5 km
12:00 h
1.681 hm
1.671 hm
753 hm
105 hm

A Telex TT  egy instant teljesítménytúra, az időpont kiválasztása teljesen szabad, a teljesítés-igazolás mobilon - a Geogón keresztül - történik. A túra útvonala a Pilis hegység gerincét követi. A startpont és a végpont tömegközeledési állomás mellett található, ami Csillaghegyen a Csillaghegy HÉV-megálló, Esztergomban pedig az Esztergom-Kertváros vasúti megálló. A starton és a célon kívül még 8 ellenőrző pont van: Róka-hegy, Nagy-Kevély, Oszoly, Hosszú-hegy, Pilis-tető, Fekete-kő, Öreg-kő, Kis-Strázsa-hegy.

Nevezés: A túrára a Geogo.hu oldalon lehet nevezni, a részletes túraleírás a Telex cikkében olvasható.

Érintőpontok igazolása: A túra teljesítésének igazolása mobiltelefonnal, a GeoGo alkalmazás használatával lehetséges (tehát nem QR-kódokkal). Az ellenőrzőpontok érintésének bizonyítása GPS pozíció alapján történik. Az első “éles” használat előtt mindenképp fontos leellenőrizni, hogy a helymeghatározás megfelelően működik-e a telefonodon, hiszen ez nélkülözhetetlen az igazoláshoz. Erről bővebben itt tájékozódhatsz.

Autorentipp

 • A túra elején szinte semmennyi vizet nem kell magunkkal vinni, mert beszerezhető, a Szántói-nyeregtől viszont másfél liter víz ajánlatos. Étel Csobánkáig vásárolható, kelleni fog az útra. (A feketecsoki és diákcsemege vagy sós mogyoró kombót előnyös, mert a fogyasztásuk folyamatos, gyorsan keletkező energiát ad.) Túrabotot az 1400 méteres szintkülönbség miatt érdemes vinni.
 • A Mobiltelefon az igazolás érdekében nélkülözhetetlen. A térerő miatt nem kell aggódni, egy powerbank viszont jól jöhet.
Profilbild von Gábor Tenczer
Autor
Gábor Tenczer
Aktualisierung: 18.09.2021
Schwierigkeit
schwer
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
753 m
Tiefster Punkt
105 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

Senki ne vállalja túl magát! Ha még nem volt, jó, ha előtte legalább egy 20 kilométeres túrát lenyom, hogy sejtse, mire vállalkozik.

Weitere Infos und Links

A HÉV sűrűn, a vonatok óránként járnak. Menetrend és jegyvásárlás itt.

Start

Budapest, III. kerület, Csillaghegyi HÉV-megálló (105 m)
Koordinaten:
DD
47.586118, 19.045005
GMS
47°35'10.0"N 19°02'42.0"E
UTM
34T 353005 5272152
w3w 
///fahrspur.wirbt.atemzüge

Ziel

Esztergom-Kertváros vasúti megállóhely

Wegbeschreibung

Itiner:

 • Csillaghegyről a Róka-hegyig a P jelzésen
 • A Róka-hegynél egy kitérő a P▲ jelzésen, majd vissza a P jelzésre 
 • A Majdán-nyeregnél a P jelzésű útról a S jelzésű útra váltunk, amiről az Oszoly csúcs közelében ráfordulunk a P▲ jelzésű útra
 • Az Oszolyról Csobánka felé P▲, S, S+ út vezet, ebben a sorrendben.
 • A központban átváltunk a Z+ útra, ami a község határánál becsatlakozik a Z jelzésű túraútba. 
 • A Z jelzésű utat követve felmegyünk először a Hosszú-hegyre, aztán a Pilis-tetőre, ahol egy Z▲ kiágazáson eljutunk a csúcsra.
 • A kilátótól visszamegyünk a Z jelű útra, és azt követjük a Pilis-nyereg előtti Z▲ jelig. Azon elmegyünk a Fekete-kő kilátóig és vissza. 
 • A Z úton folytatjuk az utat a Kétágú-hegyig, az Öreg-szirtet jelző Z▲ kiágazásig. Kisétálunk, pecsételünk majd vissza a Z jelzésre.
 • Rövidesen jobbra kell térni a Z jelű útra, arról pedig 100 méter után balra a tervezett, az online túratérképeken már szereplő  Z+ jelű útra. A „tervezett” státusz viszont azt is jelenti, hogy nincs még felfestve jelzés, ezért a többször szétváló erdei utak miatt érdemes nagyon figyelni a térképet és a GPS-jeleket a telefonon, hogy ne tévedjünk le a helyes útról.
 • A Strázsa-hegyre a tanösvény jelzett vonalán érdemes felmenni, majd lejönni, a hegy lábától pedig a Puskás Tivadar u.-Matus Gyula u.-Damjanich János út-Párkányi u.-Székely Mihály u. útvonal javasolt a vasúti megállóig.

A túra részletes leírása

A csillaghegyi startponttól a P turistajelzést követve az Ürömi úton, majd a beszédes nevű Hegymászó utcán felgyalogolva érjük el a Róka-hegy tetejére vezető lépcsőt. Ahhoz, hogy a látványos sziklaudvart megnézzük, és a tetején „pecsételjünk”, le kell térni a P jelről, és egy rövidebb szakaszon a P▲jelet kell követni az egykori bánya felé. A sok falépcsővel tarkított, meredek emelkedő rögtön egy erőfelmérő rész: aki ezt nem bírja, elgondolkodhat a folytatáson. A második ellenőrzőpont fent van a bányaszakadék fölötti peremen (a korlát mögött), és belátni róla egész Budapestet.

P▲ jelzésen visszalépkedünk a P jelzésre, majd egy kellemes erdőn, és egy még kellemesebb mezőn átjutva ott is vagyunk a Kevélyek délkeleti lábánál. A Kevélyek lábától több hullámban emelkedők következnek, amelyeket egy-egy – néha elég meredek – lejtő tagol. Az emelkedőkhöz tartozó első panorámát a Nagy-Kevély csúcsa alatt élvezhetjük. A gerinc napsütötte sziklapadja a kirándulók kedvenc célpontja, de siklóernyősök is gyakran feljárnak oda. A Nagy-Kevély tetején valaha fakilátó, háromszögelési gúla állt, a lábak csonkjai ma is kiállnak a földből. Itt van a harmadik igazolópont, ahol be kell jelentkezni.

A csúcsról a P jelet követve először a Kevély-nyeregbe, aztán még lejjebb, a Majdán-nyeregbe trappolunk, hogy hegymenetbe váltva a S jelzésű útra térve a Csúcs-hegyen át felérjünk a Csobánka fölött őrködő Oszolyra. A csúcs hangulatos sziklakilátója egy nagy fakereszttel és különleges, a hegység belső részét feltáró panorámával vár. Itt nyomjuk le a negyedik virtuális pecsétet az elektronikus naplóba. A csúcsról rövid úton vezet az ajánlott útvonal Csobánka központjába, ahol a megtett 12 kilométer örömére vehetünk frissíthetőket a helyi kisboltokban.

Csobánkáról kifelé rátérünk a Z jelzésű turistaútra, ami a Sarlós Boldogasszony erdei kápolna mellett (figyelem, a kápolna melletti Szentkút vize finom és hideg!) két meredekebb emelkedőn felterel a Hosszú-hegy elnyújtott, lapos gerincére. A fák között haladó erdei útról balra nyílik egy jól észrevehető, meglehetősen kitaposott, kurta út a tetőn, amely egy panorámás sziklapadhoz, egyben siklóernyő starthelyhez vezet. A kilátópontról Pilisvörösvárt, Pilisszántót, szemben pedig a Nagy-Szénás magas domborulatai lehet jól megnézni. A nézelődéssel nem kell sietni, már csak azért sem, mert ez itt az ötödik igazolópont.

A Hosszú-hegyről egy pihentető, lankás alig-lejtőn jutunk le a Szántói-nyeregig. Szükség is van a rápihenésre, mert a nyeregből indul felfelé az utolsó, de legnagyobb, legfárasztóbb, sokszor szerpentinként kanyargó emelkedő, aminek a tetején felérünk a túra csúcspontjára, a 756 méter magas Pilis-tetőre. A Pilis-tető kilátójánál igazoljuk le a hatodik ellenőrzőpontot. A tetőről kilövünk, mint a rakéta – ami ezen a ponton helytálló kifejezés, mert a rendszerváltás előtt a hegytetőn egy légvédelmi rakétabázis feküdt, még ma is látható több betonbunker. A fennsíkon szinte repülünk tehát a sík, Z jelzésű úton, de figyelni kell, mert hamarosan odaérünk a hetedik igazolóponthoz leágazó,  Z▲ jelű turistaúthoz, amely kurta, 20 perces kitérőt téve vezet a Fekete-kő sziklakilátójához. A kilátóról a Pilis és a Visegrádi-hegység közé szorult Pilisszentlélek, valamint a két hegység számos környékbeli domborulata tanulmányozható.

A Fekete-kőről lefelé a Pilis-nyeregben huppanunk egyet, de ez a nyereg eléggé féloldalas, mert egy csak alig észrevehető emelkedőben folytatódik, inkább szintben haladunk tovább. Különösebb megerőltetés nélkül érjük el a Kétágú-hegy déli ágát, keleti oldalában a Pilis talán legszebb sziklaszirtjével, az Öreg-szirttel. Természetesen itt, a szirten található a nyolcadik igazolópont, a szirtre pedig a Z jelzésű turistaútból ágazik le a mintegy 100 méter hosszú Z▲ út.

Az Öreg-szirtről a már törődött lábaknak kicsit kellemetlen ereszkedés következik a Kétágú-hegy két ága közötti nyergen, majd elbúcsúzunk a Z jelű túraúttól, és rátérünk az online turistatérképeken már berajzolt, de még tervezett útvonalként szereplő Z+ jelzésű útra.

A „tervezett” státusz egyben azt is jelenti, hogy nincs még felfestve jelzés, ezért a többször szétváló erdei utak miatt érdemes nagyon figyelni a térképet és a GPS-jeleket a telefonon, hogy ne tévedjünk le a helyes útról. Ez a szakasz eleinte erdőben, majd a természetvédelmi okokból lezárt Tábla-hegy és Nagy-Strázsa-hegy oldalában, nyílt mezőkön fut egészen a túra utolsó csúcspontjáig, a Kis-Strázsa-hegyig. Az utolsó emelkedő végén a Kis-Strázsa-hegy 12 méter magas lőtértornya üdvözöl minket. Bemenni sajnos nem lehet, a vasajtó zárva. A 233 méter magas hegyről azonban így is jó a kilátás, főleg Dorog, és a mögötte emelkedő Nagy-Gete uralja a látképet. A nagy nézegetésben ne felejtsük el a kilencedik igazolást is beszerezni a mobilon.

A hegyről a tanösvény jelét követve merülünk le az út melletti Gyilkos-tó partjáig. A baljós nevű tó az 1800-as évek végén egy agyagbánya helyén keletkezett. 1956 után az itt megtelepedett szovjet hadsereg egy részét tiszti horgásztóként, egy részét harckocsimosóként használta. Távoztuk után, 1994-ben a tavat természetvédelmi területté nyilvánították. Neve onnan eredhet, hogy a hínáros vízben többen lelhették halálukat.

A tavat elhagyva átkelünk a Kesztölci úton, és vár minket a benzinkút oázisa. Hideg üdítő, sör, csokoládé, kávé: minden, amiről az utolsó órákban csak álmodozni lehetett a tikkadt túrázónak. Az utolsó néhány kilométer már jóllakott városi poroszkálás. A spártai jellegű Esztergom-Kertváros vasútállomáson a szúnyogokon kívül nincs semmi, de mivel elég gyakran járnak erre a vonatok, szerencsére nem kell sok időt ott tölteni. Ne felejtsük el itt az utolsó igazolást beszerezni, és gratulálni magunknak, valamint letölteni a névre szóló, Grafitember karikatúrájával ellátott oklevelet.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

A startpont Csillaghegyi HÉV-megálló a Szentendrei HÉV-vel gyorsan megközelíthető. A cél az Esztergom-Kertváros vasúti megálló, ahol sűrűn, óránkánt járnak a vonatok Budapest felé.

Anfahrt

A HÉV-megállónól az Ürömi úton indulunk el, a P jelzést követve.

Parken

A Csillaghegyi HÉV-megálló közelében sok parkolóhely akad.

Koordinaten

DD
47.586118, 19.045005
GMS
47°35'10.0"N 19°02'42.0"E
UTM
34T 353005 5272152
w3w 
///fahrspur.wirbt.atemzüge
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Ausrüstung

A túrára késő őszig elég lehet egy könnyebb öltözet rövid túranadrággal, könnyű pólóval, terepfutó vagy túracipővel (lábujjkörmöket érdemes levágni, hozni leukoplasztot érzékeny sarokra). Mivel folyamatosan menni kell egy aránylag jó tempót, fázni nem fog senki, de a biztonság kedvéért a hátizsákba bekerülhet egy könnyű polárpulcsi és egy esőkabát. A zsák legjobb, ha vízzsákos-szipókás (camelbag), mert folyamatosan lehet iszogatni kicsiket a szopókán át, nem kell kulacsot pakolni. Szeptember végétől fejlámpára is szükség lehet a túra végén.

Grundausrüstung für Wanderungen

 • Feste, bequeme und wasserdichte Bergschuhe oder Zustiegsschuhe
 • Kleidung im Mehrschicht-Prinzip mit Feuchtigkeitstransport
 • Wandersocken
 • Rucksack (mit Regenhülle)
 • Sonnen-, Regen- und Windschutz (Hut, Sonnencreme, wasser- und winddichte Jacke und Hose)
 • Sonnenbrille
 • Teleskopstöcke
 • Ausreichend Proviant und Trinkwasser
 • Erste-Hilfe-Set mit Blasenpflaster
 • Blasenpflaster
 • Biwaksack/Survival Bag
 • Rettungsdecke
 • Stirnlampe
 • Taschenmesser
 • Signalpfeife
 • Mobiltelefon
 • Bargeld
 • Navigationsgerät/Karte und Kompass
 • Notfallkontaktdaten
 • Personalausweis
 • Die Listen für die „Grundausrüstung“ und die „technische Ausrüstung“ werden auf der Grundlage der gewählten Aktivität erstellt. Sie erheben keinen Anspruch auf Vollständigkeit und dienen lediglich als Vorschläge, was du einpacken solltest.
 • Zu deiner Sicherheit solltest du alle Anweisungen zur ordnungsgemäßen Verwendung und Wartung deines Geräts sorgfältig lesen.
 • Bitte vergewissere dich, dass deine Ausrüstung den örtlichen Gesetzen entspricht und keine verbotenen Gegenstände enthält.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

5,0
(3)
Domonkos Kiss
02.11.2021 · Community
Nem gyakorlott túrázóknak tempós a szintidőn belüli érkezéshez. Az útvonal szép, egyáltalán nem unalmas, kellemes 12 óra.
mehr zeigen
Foto: Domonkos Kiss, Community
Foto: Domonkos Kiss, Community
Foto: Domonkos Kiss, Community
Foto: Domonkos Kiss, Community
Attila Kelemen
19.10.2021 · Community
Szuper! Jól kitalált útvonal, a szintidő is teljesíthető, de nem fér bele sok pihenő.
mehr zeigen
Gemacht am 14.10.2021
Foto: Attila Kelemen, Community
Foto: Attila Kelemen, Community
Foto: Attila Kelemen, Community
Foto: Attila Kelemen, Community
Foto: Attila Kelemen, Community

Fotos von anderen

+ 5

Bewertung
Schwierigkeit
schwer
Strecke
44,5 km
Dauer
12:00 h
Aufstieg
1.681 hm
Abstieg
1.671 hm
Höchster Punkt
753 hm
Tiefster Punkt
105 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Von A nach B aussichtsreich Einkehrmöglichkeit kulturell / historisch Geheimtipp Gipfel-Tour

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp