Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Panoramaweg empfohlene Tour

Kamor Kör 34 km

Panoramaweg · Balaton-felvidék
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A Kamor Kör 34 érme
  A Kamor Kör 34 érme
  Foto: Marosi Bence, Magyar Természetjáró Szövetség
m 300 200 100 30 25 20 15 10 5 km
A Kamor Kör mindkét távja Balatonfüredről indul, és mint instant túra, bármikor teljesíthető. A hosszabb táv bejárja a Füred környéki bájos településeket, Balatonszőlőst és Hidegkutat, majd a Koloska-völgyön keresztül érkezik vissza a városba.
mittel
Strecke 34,2 km
13:45 h
920 hm
920 hm
397 hm
129 hm

A Kamor Kör nevét egy méltatlanul elfeledett balatoni mondavilágunk Helka-trilógiájának szereplőiről kapta. Kamor ugyanis a Bakony hatalmas és bölcs varázslója.

Szervező: Groove Trails

Szintidő

 • túrázóknak 13 óra 45 perc
 • terepfutóknak 5 óra 45 perc

Nevezési díj

 • éremmel 2700 Ft
 • érem nélkül 1250 Ft

A nevezési díjból 11% kedvezmény jár Természetjáró Kártya tulajdonosok számára. Tudj meg többet a Természetjáró Kártyáról (TEKA), a kedvezményekért kattints ide! Az online nevezésnél a TEKA-kártyaszám, mint kuponkód működik, tehát a kosárban tudjátok érvényesíteni a kedvezményt.

Nevezés: A túrára a Groove Trails oldalán lehet nevezni.

Érintőpontok igazolása: A túra teljesítésének igazolása mobiltelefonnal a GeoGo alkalmazás használatával lehetséges (tehát nem az útvonalon elhelyezett QR-kódok beolvasásával). Az ellenőrzőpontok érintésének igazolása GPS pozíció alapján történik. Az első “éles” használat előtt mindenképp fontos leellenőrizni, hogy a helymeghatározás megfelelően működik-e a telefonodon, hiszen ez nélkülözhetetlen az igazoláshoz. Erről bővebben itt olvashatsz.

Díjazás:

 • Természetbarát, hűtőmágnesként is használható érem. A különböző Groove Trails-es túrákról gyűjtött érmek egy később megvásárolható fatáblába illesztve térképpé és dicsőségfallá állíthatók össze.

Kedvezmények:

 • A túra céljában lévő Peron Pizzéria és Pub-ban 50% kedvezmény minden kávéra és limonádéra, valamint 10% kedvezmény minden pizza árából. Nyitvatartási időben a befutóérem itt átvehető.
Profilbild von Zsuzsa Lévai
Autor
Zsuzsa Lévai
Aktualisierung: 29.07.2021
Schwierigkeit
mittel
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
397 m
Tiefster Punkt
129 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Start

Balatonfüred, vasútállomás (129 m)
Koordinaten:
DD
46.955590, 17.882710
GMS
46°57'20.1"N 17°52'57.8"E
UTM
33T 719335 5204263
w3w 
///paare.aufzeichnung.tänzerin

Ziel

Balatonfüred, vasútállomás

Wegbeschreibung

Itiner :

 • A rajttól a Vörös templomig a Z jelzést kövessük.
 • A templomnál balra fordulunk, innen a balatonszőlősi templomig a P jelzésen megyünk.
 • Balatonszőlős Fő utcájára érve jobbra fordulunk, majd azt a Pille utcán hagyjuk el - jelzetlen turistaúton csatlakozunk a K jelzésbe.
 • A K-en jobbra fordulunk, és a a patakvölgy feletti fennsík fenyveséig követjük.
 • Balra jelzetlen ösvényen, a Hidegkúti-séd mentén érünk el Hidegkút határáig.
 • A települést a Z jelzésen hagyjuk el, majd a S sávra váltunk a fenyvesben lévő nagy, lekerített vízműig.
 • Jobbra jelzetlen úton, részben a K jelzésen érintjük a Papsokai templomromot, majd utcákon keresztül érjük el a Z sávot.
 • A Z jelzést követjük hosszan észak felé.
 • A visszafordítónál áttérünk a P jelzésre, ami végigvezet a Koloska-völgyön.
 • A Z+, majd a K+ vezet a Tamás-hegy felé.
 • A K jelzés visz a Jókai-kilátóhoz, majd vissza a Vörös templomhoz.
 • Onnan a Z jelzés vezet vissza a vasútállomáshoz.

Útvonal leírása :

A Kamor Kör 34 km-es távja a balatonfüredi vasútállomásról rajtoló körtúra. A Z jelzésen a felvidéknek indulva veszi kezdetét, elhalad a Palóczi Horváth-villa mellett, ami ma zeneiskolaként működik, majd az ikonikus Vörös templomnál jelzést vált, és a P-on halad tovább nyugat felé. A város peremén már érdemes visszakacsingatni a Balaton felé, de pazarabb panorámát is tartogat még az út. Az erdőben a P jelzés egy kis ösvényen kanyarog, majd egy lépcsősoron érkezik le a Malom-völgybe, ahol a Szőlősi-séd (csermely) partján folyásiránnyal szemben halad tovább. Itt néhol hiányos a jelzés, de a Zᵯ  jelzést követve hamarosan újra felfedezhetjük a P jelzést, ami bevezet minket Balatonszőlősre. Az első ellenőrzőpont a 14. századi alapokra épült református templomhoz esik.

A települést jelöletlen, de jól járható úton hagyjuk el, dús aljnövényzetű erdőben, műúton haladva kb. 1 km után érjük el a K jelzést, amin Evetesnél egy éles, visszafordító jobbkanyarral indulunk a szebb napokat is látott kerítés mellett Pityu sziklája irányába. A Hidegkúti-séd keresztezése a második ellenőrzőpont, ahol cikkcakkban haladva kapaszkodunk fel a Kis-Mezőre, melynek magasabb pontjairól gyönyörű kilátás tárul elénk a Balatonra. A mezőn annak nyugati határában haladunk észak, Hidegkút irányába, amennyire lehetséges, a patakmedret követve, amely elvezet a település szélén álló Pálinkafőzdéhez, avagy a harmadik ellenőrzőponthoz. Hidegkúton a Hosszú utcában és a Fő utcában is található ivókút, frissítési lehetőséget kínálva az arra járóknak.

Innen a Z jelzésen haladva hagyjuk magunk mögött a falut, majd az újonnan épült kerítés mellett baktatva, a Zsellér-hegy oldalában hamarosan elérjük a S jelzést, melyen délnek vesszük az irányt. Többnyire lombhullató erdőben, egyszer-egyszer kipillantva a tóra, a délebbi szakaszokon panorámás mezőkön, ritkás fenyvesek között vezet az út. A sárgáról a vízműnél kell letérni egy éles jobbkanyarral, felmászni a mezőre, majd a temető mögül megérkezni Balatonfüredre, a harmadik ellenőrzőponthoz.

A nyitott temető dombjairól a háztetők fölött pillantjuk meg a tavat, lejjebb ereszkedve pedig a római villa alapjaira a 12. században épült Papsokai (Siskei) templomromhoz érünk. Innen a település északi határában, felfestéssel nem jelölt utcákon haladunk tovább. A Csárda utcában mindenképp érdemes egy pillantást vetni a 300 éves Molyhos tölgyre, aminek tábla állít emléket, majd a Törökszegfű utcában a Z jelzésbe torkollva ismét északnak vesszük utunkat. Először külterületi részeken, tanyák mellett, majd erdőben, mezőn át, kis ösvényeken halad a jelzés a túra legészakibb pontjáig, ahol a P jelzésbe torkollva érjük el az utolsó közbülső ellenőrzőpontot, és indulunk azon ismét dél felé.

A P jelzés vezet keresztül minket a Koloska-völgyön, ahol tanösvényen gyűjtötték össze a terület geológiai, biológiai nevezetességeit. Itt található a teljesítésért járó érmet díszítő impozáns és karakteres Fehér fűz, valamint a kilátástalan küzdelemben heroikusan helytálló, sziklában fogant Koloska-hárs is. A völgyben forrás, tavacska és csörgedező ér kísér minket, míg el nem érünk az annak végét jelző üde rétig, melyen egyenesen keresztülvágva, a Z+ és K+ jelzéseken folytatjuk utunkat az erdőben a K jelzésig, ami felvisz minket egyenesen a Jókai-kilátóba. Bár a torony lépcsői meredekek, megérik a kapaszkodást, mert fentről lenyűgöző panoráma tárul a szemünk elé. Belátni a Balatont Világostól Boglárig, a Tihanyi apátságtól a Kőröshegyi völgyhídig. A kilátótól az Aranyember útján (K jelzés) ereszkedünk le a Tamás-hegyi kereszthez, ahonnan már látni a Vörös templomot és az állomást is. A jelzés a lépcsőkön vezet minket le a Vörös templomhoz, ahonnan a már ismert Z sávon érjük el kiindulópontunkat és éremátadóhelyünket, a Peron Pizzéria & Pubot.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

 • A vonatól a Balatonfüred állomásnál szálljunk le.
 • Távolsági busszal érkezve a Balatonfüred, autóbusz-állomás megállóig utazzunk.

Anfahrt

 • A túra a vasútállomástól indul.

Parken

 • Az állomás előtti parkolóban hagyhajuk az autót.

Koordinaten

DD
46.955590, 17.882710
GMS
46°57'20.1"N 17°52'57.8"E
UTM
33T 719335 5204263
w3w 
///paare.aufzeichnung.tänzerin
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Schwierigkeit
mittel
Strecke
34,2 km
Dauer
13:45 h
Aufstieg
920 hm
Abstieg
920 hm
Höchster Punkt
397 hm
Tiefster Punkt
129 hm
Rundtour aussichtsreich Einkehrmöglichkeit kulturell / historisch geologische Highlights

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
 • 4 Wegpunkte
 • 4 Wegpunkte
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp