Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Panoramawegempfohlene Tour

Helka Kör 36

Panoramaweg · Bakonyvidék
LogoMagyar Természetjáró Szövetség
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Tihanyi-félsziget Aszófő felől
  / Tihanyi-félsziget Aszófő felől
  Foto: Marosi Bence, Groove Trails
 • / Jól futható dózerút a S jelzésen
  Foto: Marosi Bence, Groove Trails
 • / Kövesdi templomrom Aszófőn
  Foto: Marosi Bence, Groove Trails
 • / Örvényesi Malommúzeum
  Foto: Marosi Bence, Groove Trails
 • / A Füredi-öböl
  Foto: Marosi Bence
 • / Aranyház-gejzírkúp
  Foto: Marosi Bence, Groove Trails
 • / Kilátás az Őrtorony-kilátóból a Külső-tóra
  Foto: Marosi Bence, Groove Trails
 • / Sajkodi-öböl madártávlatból
  Foto: Marosi Bence, Groove Trails
m 200 150 100 30 25 20 15 10 5 km
A leghíresebb balatoni monda emblematikus alakja, a mesebeli szépségű Helka ihlette a Tihanyi-félszigetet keresztbe-kasul behálózó instant teljesítménytúrát. A 36 km-es táv a földnyelv páratlan látnivalóin túl elvezet minket az Aszófő, Pécsely és Örvényes által bezárt háromszögbe is, ahol a Balaton-felvidék talán kevésbé ismert szépségeit fedezhetjük fel. A félszigeten természetesen érintjük a legfőbb látnivalókat, mint a Tihanyi apátság, a Belső-tó, az Aranyház gejzírkúp, a Barátlakások és az Őrtorony-kilátó.
mittel
Strecke 34,9 km
14:00 h
937 hm
937 hm
210 hm
101 hm

Szervező: Groove Trails

Szintidő:  

 • túrázóknak 14 óra
 • terepfutóknak 6 óra

Nevezési díj

 • éremmel 2700 Ft
 • érem nélkül 1250 Ft

Nevezés: A túrára a Groove Trails oldalán lehet nevezni.

A nevezési díjból 11% kedvezmény jár Természetjáró Kártya tulajdonosok számára. Tudj meg többet a Természetjáró Kártyáról (TEKA), a kedvezményekért kattints ide! Az online nevezésnél a TEKA-kártyaszám, mint kuponkód működik, tehát a kosárban tudjátok érvényesíteni a kedvezményt.

Érintőpontok igazolása

 • A túra teljesítésének igazolása mobiltelefonnal a GeoGo alkalmazás használatával lehetséges (tehát nem az útvonalon elhelyezett QR-kódok beolvasásával).
 • Az ellenőrzőpontok érintésének igazolása GPS pozíció alapján történik. Az első “éles” használat előtt mindenképp fontos leellenőrizni, hogy a helymeghatározás megfelelően működik-e a telefonodon, hiszen ez nélkülözhetetlen az igazoláshoz. Erről bővebben itt olvashatsz.
 • Indulás előtt olvasd el a GeoGo ismertetőt és a túraszabályzatot!

Díjazás:

 • Természetbarát, hűtőmágnesként is használható érem. A különböző Groove Trails-es túrákról gyűjtött érmek egy később megvásárolható fatáblába illesztve térképpé és dicsőségfallá állíthatók össze.

Kedvezmények:

 • A túra céljában lévő "Kotyogós Kávéterasz Tihany"ban: 10% kedvezmény minden étel és ital árából. Nyitvatartási időben a befutóérem is átvehető itt.
Profilbild von Zsuzsa Lévai
Autor
Zsuzsa Lévai
Aktualisierung: 29.07.2021
Schwierigkeit
mittel
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
210 m
Tiefster Punkt
101 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Start

Kotyogós Kávéterasz Tihany (131 m)
Koordinaten:
DD
46.907360, 17.888530
GMS
46°54'26.5"N 17°53'18.7"E
UTM
33T 719975 5198920
w3w 
///staffel.treppe.konzerte

Ziel

Kotyogós Kávéterasz Tihany

Wegbeschreibung

Itiner :

 • A rajttól az Aranyház-gejzírkúpig a S+ jelzésen megyünk
 • A gejzírkúp-elágazás utáni teszünk egy hurkot a ZΩ jelzést követve
 • Egy nyúlfarknyi szakaszon, a ZT elágazásig a Z+-t követjük, majd a tanösvényen megyünk tovább egészen az Őrtorony-kilátó alatti rétig
 • Sajkod felé ereszkedünk a Szent Jakab zarándokút jelzésein (sárga kagyló jelzés) Aszófőig
 • A település előtt teszünk egy kitérőt a Kövesdi templomrom felé a SL jelzésen
 • Aszófőtől Pécselyig a S sávot követjük
 • A templomnál a KL jelzésre váltunk egészen az örvényesi templomig
 • A főúttal párhuzamos, jelzetlen úton érünk át Aszófőre
 • A kerékpárúton érjük el az Apáti templomot
 • A S sáv vezet fel az Őrtorony-kilátóhoz
 • A kilátótól a S▲ majd Z▲ vezet át a Kis-erdő-tetőre
 • Keresztezzük a Kossuth Lajos utcát,  majd a Z sávot és a ZT jelzést követve érjük el a kikötőt az Óváron keresztül
 • A kikötőtől a Z▲ jelzés vezet fel a Visszhang-dombig, onnan a Pisky sétány az apátságig
 • Visszatérünk a Kossuth Lajos utcára, ahonnan a S+ jelzés vezet vissza indulópontunkhoz, a Belső-tó partján lévő Kotyogós Kávéteraszhoz.

A túra részletes leírása :

A Helka Kör a Belső-tó partjáról, a későbbi célként is szolgáló Kotyogós Kávéterasz Tihanytól indul a S+ jelzésen délnyugat irányába. Mielőtt elindulnánk, igazoljuk a Start pontot! A focipálya mellet elhaladva hamar Natura 2000-es területen találjuk magunkat, ahogy a partközeli útról balra felkanyarodunk a gejzírmezők irányába. Pár száz méter mászás után először a Hármashegyi-kúpot érjük el, ahonnan csodás kilátás tárul elénk a tóra és az apátságra egyaránt. Ezután következik a befutóérmet díszítő Aranyház gejzírkúp, ahol az útelágazásnál balra indulunk tovább, majd alig pár méter után ismét balra, egy kis ösvényen a ZΩ jelen teszünk egy hurkot, ami elvezet bennünket az Átjáró-kúphoz, a Kalapos-kúphoz, illetve a Borsóköves-kúphoz.

A hurok végeztével a Z+ jelzésbe torkollunk, ám arról rövidesen jobbra letérünk, és visszacsatlakozunk a S+ és ZT jelzésekbe. A Gejzírmezőt elérve a ZT jelzésen teszünk egy félkört, és körbejárjuk a mezőt. Itt először a Sajmeggyes-kúp, majd a Kis-kúp mellett haladunk el, később pedig a Borzvár és a Félbevágott-kúp felfedezésére nyílik lehetőség. A tanösvény végül egy jobb kanyarral északnyugat felé veszi az irányt, a Hálóeresztő csúcs felé, majd innen a félsziget nyugati oldalán halad végig. (1. ellenőrzőpont a S jelzés betorkollásánál!) A S jelzéssel együtt futó úton több helyütt pazar panoráma tárul a szemünk elé a Balaton elnyúló nyugati medencéjére.

A Tihanyi Levendula Erdei Iskolánál egy aszfaltutat keresztezve továbbra is a sárgán járunk, ami itt már a ZT-vel egy nyomvonalon halad a Gurbicza-tető irányába. A kaptatós útszakasz legmagasabb pontja a Sobri Jóska-barlang fölé tornyosuló Csúcs-hegy a maga 232 m-es tengerszint feletti magasságával. Innen nem csak a nyugati medencére, de a Bázsai-öbölre is csodás kilátás nyílik. A korábbi S sáv és ZT jelzéseket követve végig a domboldalban haladva érjük el az útelágazást, ahonnan a szemközt elhelyezkedő Őrtorony-kilátó (Apáti-hegyi kilátó) előtt balra fordulunk, továbbra is a sárga jelzést követve (visszafelé érintjük a kilátót, nem kell aggódni!). A 2. ellenőrzőpontot a kilátó alatti tisztáson érvényesíthetjük.

A kilátó tövében lévő rétről ereszkedésbe kezdünk Sajkod felé a Szent Jakab zarándokút jelzésein (sárga kagyló jelzés). Mielőtt beérnénk Aszófőre, teszünk egy rövid kitérőt a Kövesdi templomrom felé, itt találjuk a 3. ellenőrzőpontot. Aszófőnél, ahol a főút balra kanyarodik, jobbra térünk le róla a Balaton utcára, itt jobb kéz felé megcsodálhatjuk a Szent László-templomot, majd az Öreghegy utcán keresztül indulunk neki a Balaton-felvidéknek. Az Öreg-hegy oldalában haladva kisvártatva elérjük a 7307-es út kereszteződését, ahol bő 100 m-t kell jobbra haladnunk azon, hogy a Rigótanya mellett megtaláljuk a S jelzés folytatását. Innen erős jobb és balkanyarok után az út szőlőbirtokok és szántók között vezet északnyugatnak. Jobbra a Csengő-hegy, balra először a Meggy-hegy, majd a Nyáló-hegy övezi az ösvényt, ami végül egyenesen beletorkollik Pécsely keleti részébe, a Vásártér utcába.

Itt balra fordulunk, elhaladunk Pécsely Község Önkormányzata mellett, majd az Iskola utcán a Krisztus Király Iskolakápolna mellett, végül betorkollunk a Fő utcába, ahol a református templomnál csekkoljunk be a 4. ellenőrzőponton.  Itt balra, a KL jelzésen, az Örvényesi-séd mentén indulunk vissza panorámás ereszkedésünknek a Tihanyi-félsziget felé. A Pécselyi temetőnél vízvételi lehetőség vár minket, illetve a balra elterülő Dobogó magaslat lankáinak látványa kísér utunkon. Továbbra is a KL jelzést és a sédet követve sorra hagyjuk el a Temető alját, Ó-kutat, valamint jobbról a Csikós Lovasudvart. A jelzés egy helyütt élesen balra kanyarodik, majd rátér a 7307-es útra és azon halad kb. 700 m-t, mire jobbra élesen letér róla. Rétek, kilátás és szőlőtőkék jellemzik az utat lefelé, ami végül Örvényesre érkezik meg, a temető és a Malommúzeum között. Itt újabb vízvételi lehetőség adódik. A Szent Imre utcán egy kőhajításnyival feljebb találjuk a Szent Imre-templomot (5. ellenőrzőpont), annak tövében pedig a Pán Forrást, ami egyben fordítópontként is szolgál.

Innen egy rövid szakaszon visszaindulunk a KL irányába (ahonnét érkeztünk), de elhagyva Örvényest, jobbra fordulunk észak-keleti irányba, Aszófő felé. Ezen a főúttal párhuzamos, ámde annál magasabban fekvő, jelöletlen úton csodálatos kilátás nyílik a Tihanyi-félszigetre és az egyedülálló nádasra, amit körbeölel. Aszófőre a Köbölkúti utcán érkezünk meg, ahol a már ismert S jelzésen haladunk a vasúti kereszteződésig. Elhagyva a síneket, szemközt a kerékpárúton indulunk tovább a félsziget belseje felé. Az Apáti templomnál a jelzéssel együtt jobbra fordulunk, és nekiveselkedünk az Őrtorony-kilátóhoz vezető emelkedőnek.  

Miután becsekkoltunk a 6. ellenőrzőponton, és a kilátóból megcsodáltuk a nádasokban gazdag Külső-tavat, utunk a S▲, majd a Z▲ jelzéseken fordul ismét kelet felé, és halad el a két tó között. A levendulaföldek után balra felkanyarodunk, itt pincés nyaralók között visz az ösvény, immáron a ZT jelzéssel kiegészülve. Ezt követve a Szélmarta-szikláknál (Kis-erdő-tető a 7. ellenőrzőpont) az alsó úton érjük el a Kossuth Lajos utcát, amin átkelve ismét felfelé kapaszkodunk, ezúttal a félsziget keleti oldalán. 

A Vársánctól ismét ereszkedés következik több kilátóponttal, egészen a visszakanyarodó út jobb oldalán megbújó egykori szerzetesek keze által épített Barátlakásokig, majd a Ciprián-forrásig. A ZT mellé a parti úton a Z sáv is betársul, majd Tihany hajóállomásnál (8. ellenőrzőpont) előbbi jelzést a Z▲ váltja fel. Az út felkanyarog a Parasztgazda tájházig, majd onnan a Tihanyi Bencés Apátságot veszi célba. Az apátságtól a Kossuth Lajos utcán lefelé indulva váltunk ismét jelzést, visszatérve ezzel a S+-ra, amin elindultunk. A hangulatos kis utcák hamar levezetnek a Belső-tó partján álló Kotyogós Kávéterasz Tihanyhoz, ahol a jól megérdemelt teljesítői érmet tudjuk átvenni, miután beolvastuk a CÉL ellenőrzőpontját is.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

 • A helyközi autóbuszról a Tihany, alsó megállónál szálljunk le.

Anfahrt

 • A buszmegállóból az Aranyház utcán sétáljunk le a Belső-tó partján lévő kávézóig. 

Parken

 • A Belső-tó partján parkolhatunk (vigyázat, 2020 óta fizetős övezet!).

Koordinaten

DD
46.907360, 17.888530
GMS
46°54'26.5"N 17°53'18.7"E
UTM
33T 719975 5198920
w3w 
///staffel.treppe.konzerte
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Schwierigkeit
mittel
Strecke
34,9 km
Dauer
14:00 h
Aufstieg
937 hm
Abstieg
937 hm
Höchster Punkt
210 hm
Tiefster Punkt
101 hm
Rundtour aussichtsreich Einkehrmöglichkeit kulturell / historisch geologische Highlights

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
 • 14 Wegpunkte
 • 14 Wegpunkte
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp