Teilen
Merken
Drucken
GPX
KML
Tour hierher planen
Einbetten
Fitness
Mountainbike

Víztározók mentén a Velencei-hegységben

· 1 Bewertung · Mountainbike · Vértes-Velencei-hegyvidék · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Rovákja-patak partja a Pátkai víztározónál
  / Rovákja-patak partja a Pátkai víztározónál
  Foto: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A hullámzó Pátkai víztározó az erős szélben
  / A hullámzó Pátkai víztározó az erős szélben
  Foto: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Velencei-hegység idilli lankái
  / A Velencei-hegység idilli lankái
  Foto: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Gurulás Pátka irányába
  / Gurulás Pátka irányába
  Foto: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Zsilip, mely kordában tartja a mesterséges tavat
  / Zsilip, mely kordában tartja a mesterséges tavat
  Foto: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Nem, nem a végtelen Alföld, pedig úgy tűnik...
  / Nem, nem a végtelen Alföld, pedig úgy tűnik...
  Foto: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Minden lehetőség kihasználva az útvonaljelölésre
  Foto: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A végtelennek tűnő gáton folytatódik utunk
  Foto: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Cziráky-kastély szomorú állapotban
  Foto: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Lovasberény kápolna a kastély szomszédságában
  Foto: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Jobbra erdő, balra mező, mi egyenesen tovább!
  Foto: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
0 150 300 450 m km 5 10 15 20 25 30 35 Bence-hegyi kilátó Pákozdi ingókövek

Ha nem elégszünk meg a tókörrel, és inkább terepre húz a szívünk, akkor útvonalkeresés közben óhatatlanul szemet szúrhatnak a kisebb-nagyobb világoskék foltok a térképen. Ideális ürügy egy élménydús, pár órás kirándulásra, hogy ezeket felfűzve kerekezzünk egy jót.

geöffnet
mittel
39,6 km
3:47 h
515 hm
515 hm

Ezzel a negyven kilométeres túrával kis túlzással tényleg néhány óra alatt körbekerezhetjük szinte az egész Velencei-hegységet. Persze valóban túloztunk, de egy elnyújtott karikával utunk során meggyőződhetünk a Velencei-tó északi felének változatosságáról, szépségéről. Arról nem beszélve, hogy a kegyes és rövid emelkedők ideális terepet biztosítanak túrázáshoz, futásjoz, kerékpározáshoz egyaránt.

Kisebb-nagyobb víztározók, tavacskák lesznek az igazodási pontjaink az utunk során. Ezek egy körre felvűzve jelentenek célt, motiváiót és persze pihenési lehetőséget bringázás közben.

Autorentipp

 • A túránk épp csak súrolja a Pákozdi Ingókövek környékét, azonban ha időnk engedi, akkor mindenképpen érdemes megtennünk ezt a néhány száz méteres kitérőt a kilátás és a hangulat miatt.
outdooractive.com User
Autor
Ádám Németh
Aktualisierung: 14.12.2018

Schwierigkeit
mittel
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
323 m
Tiefster Punkt
116 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

 • A Velencei-tóhoz közeli részeken általában elég nagy a gyalogos forgalom. Mindig legyünk nagyon körültekintőek az ösvényeken közlekedő túratársakkal! Figyelmesen, nagy ívben kerüljük ki őket a bringánkkal!

Ausrüstung

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémának adódna!
 • Ajánlott kerékpározás közben sisak viselete.

Weitere Infos und Links

 • A környék jelzéseinek gyakorisága és pontossága rendkívül változó. Néhol végtelenül precíz és külön táblákkal is ki vannak egészítve, de akadnak helyek, ahol elég ritkák. Érdemes vinni magunkkal térképet, és a terepen használni a Természetjáró appot.

Start

Velence (132 m)
Koordinaten:
Geographisch
47.243238, 18.634558
UTM
34T 320987 5234908

Ziel

Velence

Wegbeschreibung

Itiner:

 • Velence utcáiban a S jelzésen haladunk.
 • A Bence-hegyi kilátó után már a kék kerékpáros jel is kikerül, innentől gyakorlatilag végig ezen maradunk.
 • Az Angelika-forrás környékén jobbra és balra is folytatódik a kék piktorgram, mi jobbra megyünk tovább.
 • Néhány kilométer múlva hasonló a helyzet, ismét jobbra tartunk.
 • Az Ingókövek előtt pár száz méterrel az a kék piktogram kell nekünk, amerre a P+ is halad.
 • Pár száz méter múlva elhagyjuk a P+ jelet és a Z jelzésen folytatódik a kék bringás piktogram.
 • Pátka határábán a víztározótól távolodva a Z-ről a S jelzésre váltunk
 • Lovasberényt elhagyva maradunk az aszfalton a kék piktogrammal, nem követjük a S jelet az erdőben velünk párhuzamosan.
 • A Nadapi-nyeregben a dombtetőn jobbra fordulunk az erdőbe a kék piktogrammal.
 • Követjük a kék bringás piktorgramot, majd a S jelzés mentén visszajutunk a parkolóba.

Részletes leírás:

A gyors bemelegedésről a Bence-hegyi kilátóhoz vezető utcák gondoskodnak. Kilátókat ritkán építenek alacsonyan fekvő helyekre, ez itt sincs másképp, szóval könnyű áttételen pörgetve kezdjük meg utunkat a 2018-ban átadott építményhez, melyről csodás panoráma nyílik a mögöttünk elterülő tóra. Figyelem, a kilátó megtekintése nyitvatartási időhöz és belépőhöz kötött, érdemes ehhez igazítani az indulásunk időpontját!

Irány az erdő!

Nézelődés, fotózkodás után a S jelzésen távolodunk a kilátótól, majd egy utcányi aszfaltcsík után végleg bevetjük magunkat az erdőbe. A néhol nyomvályús kapaszkodás után megérkezünk egy kis tisztáson lévő elágazáshoz, melyhez pár óra múlva jobbról csatlakozunk be. Ezúttal egyenesen haladunk tovább a P jelzésen. A kétnyomtávos dózerúton lendületesen gurulunk északnyugati irányba. Az ilyen jellegű utak mindkét ellenségével, a vízmosásokkal és a nyomvályúkkal is óvatosan kell bánni. Az erdő szélére kiérve balra fordulunk, innentől méretes kövekkel kirakott, rázós szakasz következik.

Lássuk is, hova megyünk!

Szerencsére nem tart sokáig, ismét balra fordulva az irány mellett a táj hangulata és a talaj is megváltozik. Szántóföldek mellett klasszikus földutakon tekerhetünk. Jobbra fordulva a P+ jel mentén az egyre lazább, homokosabb talaj jelzi, hogy a közelben találjuk az ingóköveket. Egy meredek, de rövid kapaszkodás után nem sokkal balra kell letérnünk, ha meg akarjuk nézni őket. Ezt nemcsak a kövek miatt érdemes megtennünk, hanem azért is, mert onnan még a következő úticélunk, a Pátkai víztározó is jó látszik.

Egyenesen haladunk tovább, kissé kies, holdbéli tájon tekerünk át, majd az átbukás után a fehér murvás dózeren gondtalanul suhanhatunk a 811-es műút irányába. Ezen figyelmesen átkelve, a túloldalon 1-2 méter után le is kell térnünk balra, a szántó irányába. A szántó szélén földúton haladva nyílegyenesen célozzuk meg az erdő szélét. A fák közé érve élvezetes lejtőn gurulunk le, aztán az erdőből kibukva hirtelen jelenik meg előttünk a töltés oldala, amely mögött már a víztározót találjuk.

A horgászok birodalma

A gátra felkapaszkodva egy jó ideig itt, a víz mentén halad utunk, majd jobbra fordulva a Rovákja-patak mentén gurulunk be Pátkára. A főútra kiérve átmegyünk a vasút alatt, aztán az első adandó lehetőségnél be is fordulunk balra. A vasút felé tartva elfogy az utunk, a töltés és a szántóföld között kitaposott nyomon haladunk tovább. A sínekkel párhuzamosan tekerve a már egyszer keresztezett 811-es utat ezúttal a másik irányból tekerjük át. A túloldalon egy kis cikk-cakk után a S jellel ellátott dózeren haladunk a fák mentén.

Hamarosan feltűnik jobbról a szépen rendben tartott Lujzamajori halastó. Traktornyomokat kerülgetve érünk ki egy kopottas bekötőútra, majd egyenesen haladva talán már mondanunk sem kell, hogy hányas számú utat keresztezzük...

A mai utolsó tó...

Pár perc után ismét vízpartra érünk, a mai nap legkisebb tavához, a Gálos-tóhoz. A fák között kerekezve egy szovjet emlékmű jelzi, hogy megérkeztünk Lovasberénybe. A lenyűgöző méretekkel rendelkező, de elszomorító állapotban található Cziráky-kastély mellett érünk be a településre. A főút túloldalán található Kossuth Lajos utcában továbbkerekezve szép lassan el is hagyjuk, átkelünk a határában húzódó vasútvonalon, majd szőlőföldek mentén megyünk tovább Nadap irányába. Még egy ideig az erdőszélen gurulunk, mielőtt balra kikanyarodunk a velünk párhuzamosan haladó főútra.

A Nadapi-nyerget aszfalton másszuk meg, ami a nap vége felé talán már jobban is esik. A tetőhöz közel jobbra fordulunk vissza az erdőbe. Pár perc után elérünk ahhoz az elágazáshoz, amely már túránk elejéről ismerős lehet. A nap elején megmászott nyomvályús szakasszal lefele óvatosan bánjunk, mert nem veszélytelen! Innen a S jelzést követve már csak vissza kell gurulnunk a parkolóig. Jó pihenést!

Öffentliche Verkehrsmittel

 • A Velencei-tó kiválóan megközelíthető vonattal, szinte közvetlen a parton szállhatunk le a Velencefürdő megállónál.

Anfahrt

 • Velence állomásról kigurulva Budapest irányába induljunk el a part menti kerékpárúton! Egészen a Drótszamár Kempingig haladjunk, majd itt az Enyedi utcán keresztül, s az autópálya feletti gyalogos hídon érjük el a túránk startját. A kis bemelegítő tekerés jól is fog jönni, nem kell egyből, hideg lábakkal nekikezdenünk az emelkedőnek.

Parken

 • Az autóval kiválóan megközelíthető parkolót az M7-es autópálya 45-ös kilométerénél található lehajtón keresztül fogjuk megtalálni. Ha nem autópályán érkeznénk, akkor pedig a Nadapi útról tudunk bekanyarodni a benzinkút mögött található autós pihenőhöz.
 • Ha négykeréken jössz a parkolóhoz, akkor elindulás után érdemes néhány kört kerekezned akár a parkolóban, mert az első méterek rögtön mászással kezdődnek. Fontos a bemelegítés!
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

 • Gerecse, Vértes és Velencei-hegység turistakalauz

Kartenempfehlungen des Autors

 • Velencei-hegység, Velencei-tó turistatérkép

Ähnliche Touren in der Umgebung

 Diese Vorschläge wurden automatisch erstellt.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

5,0
(1)

Fotos von anderen


Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
mittel
Strecke
39,6 km
Dauer
3:47 h
Aufstieg
515 hm
Abstieg
515 hm
Rundtour aussichtsreich kulturell / historisch geologische Highlights

Statistik

: h
 km
 Hm
 Hm
Höchster Punkt
 Hm
Tiefster Punkt
 Hm
Höhenprofil anzeigen Höhenprofil verbergen
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.