Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Mountainbike empfohlene Tour

Sármentesen a Pilis tetejére

· 1 Bewertung · Mountainbike · Pilis-hegység · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Kakashegyi bejárat vissza az erdő világába
  / Kakashegyi bejárat vissza az erdő világába
  Foto: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Párás kilátás a Pilis-tetőről
  Foto: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Napsütötte kőfalak utunk mentén
  Foto: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az őszi Pilis szépsége
  Foto: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A kilátónál a kerékpárosokra is gondoltak
  Foto: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A dobogókői sípálya felvonója használaton kívül
  Foto: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Nehéz elképzelni ennél megnyugtatóbb helyet bringázáshoz
  Foto: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Autók helyett legfeljebb őzikék jöhetnek itt keresztbe
  Foto: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Mélyen az erdőben
  Foto: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Két-Bükkfa-nyeregre még egy gyors visszatekintés
  Foto: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A katonaságot mostanra leváltották a turisták és kerékpárosok
  Foto: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
m 1000 800 600 400 200 40 35 30 25 20 15 10 5 km Boldog Özséb-kilátó (Pilis-tető) Schuller-hegyi pihenőhely Simon halála Simon halála
Bringáznál egy jót az erdőben, az autóktól távol? Esetleg sokat esett, de nincs kedved a sárhoz, a nap végén pedig a bringapucoláshoz? Bizonytalan vagy a terepen? Nem baj, itt egy szuper kör, amit így is simán letekerhetsz!
geöffnet
schwer
Strecke 43,7 km
4:51 h
826 hm
826 hm
753 hm
125 hm

Hát jó, azt nem állítjuk, hogy könnyű is lesz, hiszen kiindulópontunk a Duna szintje, onnan kapaszkodunk fel a Visegrádi-hegység legmagasabb pontjáig. Az viszont biztos, hogy a nyugalom és a táj kárpótolni fog, pihenőkkel tűzdelve pedig a ránézésre ijesztőnek tűnő szinkülönbség is leküzdhető.

Túránk 95%-ban forgalomtól elzárt úton, az erdőben halad. A borítását tekintve aszfalt, bár annak néhol már csak az emlékei maradtak meg, így sokszor kifejezetten indokolt a ballonos gumi. A tekerés csúcspontján a Boldog Özséb-kilátóról nyíló, párját ritkító panoráma kárpótól minket a hosszú mászásért.

Autorentipp

 • Nem az útvonal része, de ahhoz nagyon közel található a Rám-hegy. A misztikus tulajdonságokkal felruházott csúcs nemhogy bringával, de még gyalog is komoly kapaszkodást igényel, azonban bőven megéri. A tetejére felérve csodás kilátás tárul elénk. Ezt a 300-400 méteres kitérőt kár lenne kihagyni, ezért légy résen, ha a Z◼ keresztezi a sárga bringás jelet! Keresd a a Rám-hegyre vezető Z▲ jelzést!
 • Ha úgy érzed, hogy a Két-Bükkfa-nyereghez tartó kapaszkodás sok erőt kivett belőled, akkor a Pilis-tetőhöz tartó oda-vissza szakaszt ki tudod hagyni, ezzel rövidíthetsz a túrán. Vagy, ha többen vagytok, és a csapat egyik része kihagyná, akkor a nyeregnél kiépített pihenőnél van lehetősége bevárni a csúcsot megmászó társaságot.
Profilbild von Ádám Németh
Autor
Ádám Németh
Aktualisierung: 13.05.2020
Schwierigkeit
schwer
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
753 m
Tiefster Punkt
125 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

 • Utunk nagy részét forgalomtól elzárt erdei utakon tesszük meg, de néhol főutakat érintünk. Mindig tartsuk be a KRESZ előírásait, és közlekedjünk fokozott figyelemmel.
 • Külön kiemelendő a 1111-es úton a Kakashegy felé történő balra fordulás. Alapos hátranézés, karjelzés!

Weitere Infos und Links

Start

Pilismarót (125 m)
Koordinaten:
DD
47.783793, 18.875306
GMS
47°47'01.7"N 18°52'31.1"E
UTM
34T 340849 5294456
w3w 
///unwillen.erzähler.behaupteten

Ziel

Pilismarót

Wegbeschreibung

Itiner:

 • Pilismarótról a zöld kerékpáros jelen tekerünk fel a Két-Bükkfa-nyeregig
 • Pár száz métert jelölés nélkül teszünk meg, majd a nyereg déli felében a sorompó mögött találjuk a sárga kerékpáros jelet, amely a Boldog Özséb-kilátóig visz
 • Visszagurulva a nyeregig, majd a 1111-es műúton legurulva a kakashegyi kijáratnál keressük a kék kerékpáros jelet
 • A Király-kúti-nyeregnél balra letérünk a kékről, és újra a sárga kerékpáros jelet követve jutunk vissza Pilismarótra

A túráról részletesen:

A községet elhagyva ismerős, a környékre meglehetősen jellemző kép fogad minket. Az erdészeti út mellé csendesen csordogáló patak társul, mely elég sokáig kíséri utunkat. Pár száz méter megtétele után egy Y-elágazáshoz jutunk, elérve egyik sarokpontját mai napunknak. Most egyenesen haladunk tovább, az utunk végeztével azonban majd balról fogunk visszaérkezni ide. Tömören: zöld kerékpáros jelen fel, sárgán pedig le.

Az egyenletesen és kitartóan emelkedő aszfaltcsík hangulatosan kanyarog az erdőben, néha a Pilismaróti-malom-patak, néha egy-egy tisztás kerülve a szemünk elé. A Hoffmann vendégházhoz felérve már érezhető mászásunk eredménye, egyre gyakrabban van lehetőségünk kitekinteni a lombok közül. A következő nagyobb balos visszafordító után pazar kilátás tárulkozik elénk. Itt érdemes kicsit megpihenni, és frissíteni a következő szakasz előtt. Lazításképpen az útról jobbra letérve meglátogatható a pilisszentléleki Pálos templomrom (500 méter kitérő).

Az erdészeti út aszfaltja eddig meglehetősen vegyes képet mutatott, de a fenti szakaszon néhol egészen meglepő minőséget találunk. Nyugodtan elmondható, hogy egyes szakaszokon gyakorlatilag tüköraszfalt vár ránk. A kapaszkodás érzésre olyan, mintha soha nem érne véget - egészen pontosan a 12. kilométerig kell kitartani. Itt érjük el az Esztergom felől kanyargó 1111-es utat, amelyen pár száz métert tekerve a Két-Bükkfa-nyeregben találjuk magunkat. A kiépített pihenőben megérdemelten szusszanhatunk egyet.

Kis pihenő a következő nekifutás előtt

A folytatásért a sorompó mögött induló aszfaltutat keressük, rajta a sárga kerékpáros jellel. Néhány hullámtól eltekintve utunk tovább emelkedik, és nem véletlenül, hiszen a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontjára tartunk. Az igazat megvallva a most ránk váró rész csak mérsékelten mondható izgalmasnak. A töredezett aszfalt körül az erdő is meglehetősen egysíkú arcát mutatja, kilátásról pedig sajnos nem beszélhetünk. Egyfajta befektetésként kell tekinteni ezekre a kilométerekre, melyek a Pilis-tetőhöz érve kamatostul megtérülnek.

Fent a csúcson!

Első jelei annak, hogy már igazán közel járunk, az az aszfalt zúzott, fehér murvára váltása, majd a volt légvédelmi rakétabázis kísérteties maradványainak feltűnése. Az egykori geodéziai toronyból kialakított kilátót 2014-ben adták át. Tiszta időben lélegzetelállító panorámában lehet részünk a tetejéről. A lábánál pihenő és kerékpártároló segíti a regenerálódást. Hűvösebb időben érdemes szélkabáttal készülni, hiszen ezen a részen gyakran találkozhatunk szeles időjárással.

Ha kigyönyörködtük magunkat a kilátásban, a már előbb megismert úton gurulunk vissza a nyereghez. Ezúttal persze könnyebb dolgunk lesz, csak egy-két helyen kell taposni a pedált, amúgy könnyedén suhanhatunk. A Két-Bükkfa-nyeregnél a főútra jobbra ráfordulva, Pilisszentkereszt felé vegyük az irányt. A most következő szakasz az egyetlen, ahol forgalomban kell kerekeznünk, ezért legyünk nagyon figyelmesek! Pár kilométer elteltével balról egy buszmegálló tűnik fel. Alapos hátranézések után óvatosan forduljunk be balra, a parkoló irányába! Innen a végcélig ismét forgalommentes utakon haladhatunk.

Néhány erdőszéli épület elhagyása után ismét a természetben érezhetjük magunkat. A hosszabb gurulást követően újra be kell izzítanunk a megfelelő izmokat. A kék és zöld bringás jelzés szétválásánál mi szokás szerint maradunk az aszfalton, azaz a kék kerékpáros jelzést követve. Pár perc után végül túl leszünk a nap utolsó komolyabb mászásán is. Átbukva a lejtőn, és megtekintve a jobbra nyíló csodás panorámát, gyorsan ott is találjuk magunkat a Király-kúti-nyeregnél.

Ráfordulva a célegyenesre

Élesen balra fordulva, a sorompón túl a sárga kerékpáros jelet követjük. Rövid kapaszkodást követően, egy 180 fokos visszafordító után egy tetőn találjuk magunkat. Érdekességképpen balra a dobogókői sípálya felvonóját csodálhatjuk meg. Innen csupán egyetlen dologra kell figyelni: lejtőzés közben a gyönyörű táj ne terelje el figyelmünket az útról! A murvás aszfalt talán a kör leghangulatosabb táján kanyarog. Néhány perc után a Rám-hegy lábánál gurulunk el, amit érdemes megnézni, ha időnk és erőnk engedi. Ezután a legendás Rám-szakadék kijáratának közelében kerekezünk. A jobbra magányosan tornyosuló Árpádvár neve sejteti, hogy számos legenda övezi ezt a környéket.

A hátralévő részen szebbnél-szebb kilátások mellett élvezhetjük a bringázás könnyebbik részét, a gurulást. A figyelem ettől függetlenül ne lankadjon, hiszen az útminőség rendkívül változatos! A murvás kanyarokban néhol simán le lehet csúszni az útról. Végül a túra elején említett elágazáshoz érkeztünk, ahonnan már csak pár száz métert kell megtennünk Pilismarótig.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

 • Első lépésként Szobig kell eljutnod vasúton, majd az állomástól néhány száz méterre található szobi révvel tudsz átjutni a Duna túlsó partjára.

Anfahrt

 • A révtől műúton kell kitekerni a 11-es főútig, majd itt balra fordulva 2 km Pilismarót. A település központjáig elérve a templomnál kell a hegyek felé fordulni és a község határánál kezdődik az erdészeti utunk.

Parken

 • A 11-es úton Esztergom vagy Visegrád irányából közelíthető meg a település. Parkolni a község utcáiban a KRESZ szabályainak betartásával lehetséges.

Koordinaten

DD
47.783793, 18.875306
GMS
47°47'01.7"N 18°52'31.1"E
UTM
34T 340849 5294456
w3w 
///unwillen.erzähler.behaupteten
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

Pilis, Visegrádi-hegység turistakalauz

Kartenempfehlungen des Autors

Bármely Pilis - Visegrádi-hegység térkép

Ausrüstung

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • Ajánlott kerékpározás közben sisak viselete!
 • Utunk során csak egy települést érintünk, illetve víznyerő helyekben sem bővelkedik. Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Grundausrüstung zum Mountainbiking

 • Fahrradhelm
 • Fahrradhandschuhe
 • Festes, bequemes und vorzugsweise wasserfestes Schuhwerk
 • Kleidung im Mehrschicht-Prinzip mit Feuchtigkeitstransport
 • Rucksack (mit Regenhülle)
 • Sonnen-, Regen- und Windschutz (Hut, Sonnencreme, wasser- und winddichte Jacke/Regenschirm)
 • Sonnenbrille
 • Ausreichend Proviant und Trinkwasser
 • Mobiltelefon
 • Bargeld
 • Navigationsgerät/Karte und Kompass

Technisches Equipment

 • Luft- oder CO2-Pumpe mit Kartuschen
 • Reifenflickset
 • Ersatzfahrradschlauch
 • Reifenheber
 • Kettennieter
 • Inbusschlüssel
 • Ggf. Lenkerhalterung für Mobiltelefon/Navi
 • Fahrradschloss
 • Wo zutreffend, verkehrstaugliches Fahrrad mit Klingel, Vorder- und Rücklicht und Speichenreflektoren
 • Die Listen für die „Grundausrüstung“ und die „technische Ausrüstung“ werden auf der Grundlage der gewählten Aktivität erstellt. Sie erheben keinen Anspruch auf Vollständigkeit und dienen lediglich als Vorschläge, was du einpacken solltest.
 • Zu deiner Sicherheit solltest du alle Anweisungen zur ordnungsgemäßen Verwendung und Wartung deines Geräts sorgfältig lesen.
 • Bitte vergewissere dich, dass deine Ausrüstung den örtlichen Gesetzen entspricht und keine verbotenen Gegenstände enthält.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

5,0
(1)
János Gombár
26.05.2021 · Community
Nagyon szép környezetben vezet az út! Majdnem végig outival is járható.
mehr zeigen

Fotos von anderen

+ 11

Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
schwer
Strecke
43,7 km
Dauer
4:51 h
Aufstieg
826 hm
Abstieg
826 hm
Höchster Punkt
753 hm
Tiefster Punkt
125 hm
Rundtour aussichtsreich Gipfel-Tour

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp