Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Mountainbikeempfohlene Tour

Pilis Bike Villa Negra körtúra (Pilisszántó P+B)

· 1 Bewertung · Mountainbike · Dunazug-hegyvidék· geöffnet
LogoMagyar Természetjáró Szövetség
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A múlt szemmel látható nyomai
  / A múlt szemmel látható nyomai
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Egy jól jelzett szakasz utunk során
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Számtalan csúcs emelkedik ki a panorámából
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Pilis látványa sokáig elkísér
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Erdei akadálypálya
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Innen már csak néhány perc az Iluska-forrás
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Jellegzetes táj utunk során
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Piliscsabai kezdőpont
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Természetes és mesterséges csúcsok
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Néhol homok nehezíti a haladást
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Úton az Iluska-forrás felé a Klotild-barlang környékén
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Bozótos végén feltűnik az erdő, ami csak ránk vár
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A távolban feltűnik a Nagy- és Kis-Kevély
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
m 350 300 250 200 150 25 20 15 10 5 km
Megfelelő pihenőkkel, látnivalók alapos megtekintésével akár teljes napos programot jelentő túra is lehet a család számára, miközben megismerhetjük a Pilistől délre fekvő településeket és erdőket egyaránt.
geöffnet
leicht
Strecke 25,5 km
2:15 h
618 hm
618 hm
352 hm
188 hm

A túra névadójaként szolgáló vendéglátó egység a kör legtávolabbi pontja, ezzel egyfajta motivációt biztosít. Ideális frissítési és pihenési lehetőség, ahol erőt lehet meríteni a visszaútra. Na de ne szaladjunk ennyire előre, előtte még csodás kilátást élvezhetünk Pilisszántó széléről a Pilis - Hosszú-hegy - Kevély-tömb irányába, majd elhaladunk a Klotild-barlang szomszédságában, hogy megpihenhessünk az Iluska-forrás mellett. Aztán pedig egyedi hangulatú mészköves-tűleveles szakaszt tudhatunk le, hogy megérkezzünk a pilisi települések sorához.

A visszaúton egy szép kis karikát rajzolunk, hogy ne ugyanazt az utat járjuk be ismét. Ennek a szakasznak a legérdekesebb pontja egy felhagyott régi lőtér, mely egyben a Sorstalanság című regényből készült film számos jelenetének helyszíne is volt. Aztán futó ismertséget kötünk Piliscsabával, hogy egy rövid mászás után újra Iluskával találkozzunk, s innen már a megszokott úton térjünk vissza a környék szakrális központjába, Pilisszántóra.

Autorentipp

 • Ha igazán komoly kihívásra és tartalmas napra vágyunk, akkor kombináljuk a túrát a Pilisszentivánról induló Zsíroshegyi körtúrával. Tartalmas napban lehet részünk, ami után biztosan nem lesz gond az elalvással. 
Profilbild von Ádám Németh
Autor
Ádám Németh
Aktualisierung: 21.05.2020
Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
352 m
Tiefster Punkt
188 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

 • A túra arányaiban nagy részben halad településen, autóforgalomban. Legyünk tisztában a ránk érvényes KRESZ szabályokkal, és tartsuk is be azokat.  

Weitere Infos und Links

Start

Pilisszántó P+B (297 m)
Koordinaten:
DD
47.676913, 18.884744
GMS
47°40'36.9"N 18°53'05.1"E
UTM
34T 341231 5282558
w3w 
///gewebe.angezeigte.darüber

Ziel

Pilisszántó P+B

Wegbeschreibung

Itiner: 

 • Szántó-nyeregtől az Iluska-forrásig a kék kerékpáros jelzést kell követnünk.

 • Az Iluska-forrásnál a zöld kerékpáros jelzésre váltunk, majd követjük azt a sportpályáig.

 •  A sportpályától a PB7-PB8 jelzéseket kövessük Piliscsabán a 10-es út keresztezéséig.

 • Innen a kék kerékpáros piktogram mutatja az utat az Iluska-forrásig, majd tovább a Szántó-nyeregig.

Leírás

Szántó-nyereg - Iluska-forrás (PB6)

 • Terep: aszfalt, murvás út

Kezdésnek laza gurulással melegedünk be, hiszen a parkolóból jobbra kifordulva az aszfalton ereszkedünk lefelé.  A település központja után egy kis utcába fordulunk be jobbra. Az aszfalt szép lassan murvává válik, a város pedig erdővé. Egy pillanatra még érdemes visszapillantani a Pilis tömbjére, majd kitartó mászásba kezdünk, mely alaposan megizzaszthat minket. A Klotild-barlangba vezető ösvény elhagyása után nem sokkal el is érünk az Iluska-forrásig. 

Iluska-forrás - Pilisszentiván (PB6, PB7)

 • Terep: murvás út, aszfalt

A kereszteződésnél balra tartunk, s tovább folytatjuk a szintgyűjtést. Közben az erdő hangulatot vált, ismét a fenyő kerül túlsúlyba. A tetőre felérve jobbra kitárul előttünk a táj, s megkezdjük a gurulást Pilisvörösvár széléig. A zöld kerékpáros jelzést követve kis utcákban jutunk el a település központjáig, ahol az aluljárón átgurulva a benzinkút tövében balra folytatjuk utunkat a szűk, egysávos utcában. A Szabadság útra kiérve már csak egy saroknyit kell haladni, és balra fordulva meg is pillantjuk a sportpályát, ami egyben túránk legtávolabbi pontját is jelenti. A focipálya mellett téve egy kitérőt, körünk névadóját, a Villa Negra nevű éttermet/büfét kereshetjük fel, ahol pótolhatjuk az elveszett kalóriákat.

Pilisszentiván - Iluska forrás (PB7)

 • Terep: murvás út, homok, aszfalt

A sportpálya északi csücskénél a Rét utca irányába folytatjuk a tekerést, ahol egyből az elágazásnál térjünk le a bal oldali ágra. Csendes utcában gurulunk családi házak között, amik szép lassan eltűnnek, miközben beérünk az erdőbe. Sík, egyenes úton haladunk, egyetlen kihívást néha a meglehetősen mély és süppedős homok jelenti. Kiérve a lombok közül a sziklák és a mészkő kerülnek túlsúlyba. A Sóder-hegy és a Csaba-hegy között haladva elhagyott lőtéren találjuk magunkat. A Császári- és Királyi Hadsereg hadgyakorló terepének épült, később pedig a szovjet hadsereg használta a bázist. A helyszín másik érdekessége, hogy itt forgatták a Nobel-díjas Kertész Imre Sorstalanság című könyvéből készült film egyes jelenteit. 

Ha a kerékpárt le tudjuk kötni valahova, és időnk is engedi, akkor jobbkéz felől érdemes felkeresni két érdekes sziklaképződményt, a Gomba-sziklát és az Ördögoltár-sziklát. A K⩍ jelzést követve fogunk rátalálni mindkét látnivalóra.

Tovább haladva ipari területen keresztül érünk be Piliscsabára, majd a Máriapark utcán át érünk el a 10-es főúthoz. Ide jobbra kikanyarodva csak egy saroknyit kell haladnunk, viszont balra visz tovább az út, ezért nagyon-nagyon óvatosan tegyük ezt. Ha kell, inkább húzódjunk le jobbra az út szélére, és második szándékból keresztezzük az utat. Két jobb, majd egy bal kanyar után Fényesliget lakóparkjában kerekezünk, s az utca végén elérjük a Klotildliget Pilis Bike INFOPONT-ot.

Egyenesen tekerve tovább széles erdei úton haladunk a sűrű fák között. Rég nem látott kaptató gondoskodik arról, hogy alaposan kimelegedjünk, de szerencsére hamar elérjük az emelkedő tetejét. Hasonló földútra kiérve jobbra fordulunk, majd kerítés mellett suhanunk szinte tekerés nélkül. A lejtő alján balra térünk. Az Iluska-forrás környékén erdei kereszteződéshez jutottunk, amely Pilisszántó és Pilisvörösvár felé is utat mutat. 

Iluska-forrás - Szántó-nyereg (PB6)

 • Terep: murvás út, aszfalt

Balra hagyjuk el a kereszteződést, és innen már kellemes lejtő vezet egészen Pilisszántó széléig. Amint kiérünk az erdőből, lenyűgöző kilátás tárul a szemünk elé. Balra a Pilis-tető tornyosul a gyönyörű fekvésű falu felett a Boldog Özséb-kilátóval, jobbra a Hosszú-hegy és a Kevélyek láncolata húzódik. Nehéz elszakadni a körülöttünk magasodó tömbök látványától. Egyenesen haladva beérünk Pilisszántó főútjára, majd balra fordulva erős emelkedőn kaptatunk felfelé. A település szélén balra, a nagy, köves parkolónál találjuk a túránk kezdő- és végpontját. 

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

Pilisszántó tömegközlekedéssel csak busszal közelíthető meg, de azon kerékpárt nem szállíthatunk. Vasútvonalak viszont meglehetősen távol fekszenek a településtől, így ajánlott inkább autóval eljutni a kiindulási pontra.

Parken

A 10-es úton keresztül Pilisvörösvár irányából vagy az 1111-es úton Pilisszentkereszt felől is érkezhetünk. A P+B parkolót a település hegy felői végén találjuk, amely kiugróan sok autó elhelyezését teszi lehetővé.

Koordinaten

DD
47.676913, 18.884744
GMS
47°40'36.9"N 18°53'05.1"E
UTM
34T 341231 5282558
w3w 
///gewebe.angezeigte.darüber
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Kartenempfehlungen des Autors

Ausrüstung

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • A sisak viselete erősen ajánlott!
 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

4,0
(1)
Ondrej Darnay
28.08.2021 · Community
A tekerés valóban élménydús, de a leírás félrevezető. Könnyű túrához soroljátok, miközben a Szentiván-Piliscsaba közötti homokos részen a bicajt max tolni lehet, a Posta rét felé vezető sziklás-murvás emelkedő pedig csak a monti-fatbike kategóriának kedvez, egyéb bicajjal a bukás garantált,
mehr zeigen
Gemacht am 28.08.2021

Fotos von anderen


Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
leicht
Strecke
25,5 km
Dauer
2:15 h
Aufstieg
618 hm
Abstieg
618 hm
Höchster Punkt
352 hm
Tiefster Punkt
188 hm
Rundtour

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp