Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Mountainbikeempfohlene Tour

Pilis Bike Sikárosi körtúra (Hegytető, Pilisszentlászló P+B)

Mountainbike · Visegrádi-hegység· geöffnet
LogoMagyar Természetjáró Szövetség
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Az őszi fények jól állnak a természetnek
  / Az őszi fények jól állnak a természetnek
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A környék igazi kincs a bringások számára
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Sikáros és a hegyek
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Balra Dömörkapu, jobbra a Sikárosi-rét
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Sikárosi-rét az év minden napján csodaszép látványt nyújt
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Beszűrődő fény a fák között és végtelen nyugalom
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Néhol meglepően jó minőségű aszfalttal találkozunk az erdő közepén
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Hosszú idő után újra aszfaltra érünk
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás Dobogókő irányába
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Erdei csomópont jól táblázva
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pihenő Tölgyikreknél
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az egyes számú Pilis Bike útvonalon járunk
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kövek teszik technikássá a település széléről induló ösvényt
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A környéken minden út Pap-rétre vezet
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pilisszentlászló utolsó utcája egyenesen az erdőbe vezet minket
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 25 20 15 10 5 km
A Pilisszentlászló és Pilisszentkereszt között elterülő terület sűrűn átszőtt erdészeti utakkal, turistaösvényekkel és látnivalókkal egyaránt. Ezt a környéket járjuk be két keréken aszfalton és terepen, egy közepesen szintes kör mentén.
geöffnet
mittel
Strecke 28,7 km
3:03 h
735 hm
735 hm
585 hm
310 hm

Pilisszentlászlótól délre számtalan izgalmas hely és ösvény található. Az erre haladó OKT mentén elgurulunk a dömörkapui völgy bejáratánál, majd átgurulunk a festői Sikárosi-réten, felmászunk a Tölgyikrekhez, hogy később a Fagyos-katonától gurulhassunk le a Király-kúti nyereg felé.

A már több túrát megjárt, jó erőben lévő túrázok számára fog igazán jó élményt nyújtani a túra első felében található kitartó hegymenet. Az aszfalt erdei viszonylatban kiváló, míg a terepen kisebb rázós szakaszok izzasztják csak meg a bringást. Technikás, túlságosan köves utakra nem kell számítani. Mindenképpen vigyünk magunkkal minden szükséges ételt, italt és esetleges szerszámot, hiszen lakott területet, települést nem érint a túra. Legyünk önellátóak!

Autorentipp

 • Ha tekerés végén egy jó palancsintával pótolnánk a kalóriákat, akkor ne a szerdát válasszuk, mert az szünnap a Kis-Rigó Vendéglőnél.
Profilbild von Ádám Németh
Autor
Ádám Németh
Aktualisierung: 21.05.2020
Schwierigkeit
S2mittel
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
585 m
Tiefster Punkt
310 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

 • A lejtőzések során mindig fokozott figyelemmel haladjunk, különösen igaz ez a be nem látható kanyarok környékén. Főleg hétvégén komoly forgalommal találkozhatunk, ahol figyelemmel kell lennünk a gyalogosokra, gyerekekre, kutyasétáltatókra is!

Weitere Infos und Links

Start

Hegytető, Pilisszentlászló P+B (452 m)
Koordinaten:
DD
47.718619, 19.005575
GMS
47°43'07.0"N 19°00'20.1"E
UTM
34T 350420 5286953
w3w 
///horizont.phase.winzigen

Ziel

Hegytető, Pilisszentlászló P+B

Wegbeschreibung

Itiner:

 • Kék kerékpáros jel mentén haladjunk a Rakodóig.
 • Zöld kerékpáros jel segítségével tekerjünk Fagyos-katonáig.
 • Visszaúton végig újra a kék kerékpáros jel lesz az irányadó.

Leírás:

Hegytető - Kis Rigó Vendéglő (PB2)

 • Terep: köves ösvény, földút, aszfalt

A parkolóból elindulva előbb kellemes és széles földúton haladunk, amely idővel egyre szűkül. Egy ponton a talaj is kövessé, majd kifejezetten kellemetlenné válik. Ezen a 100-200 méteres szakaszon muszáj kapaszkodni a kormányba. Terepre kevésbé alkalmas bringával vagy szerényebb rutinnal érdemesebb a biciklit tolva átvészelni ezt a rövid szakaszt. Egy kisebb árkon való áthaladás után meg is érkezünk Pilisszentlászló egyik csendes utcájába, amely a település központjába vezet. Itt balra tartva a főút zaját kövessük! Néhány kanyar után jobbra forduljunk ki rá, majd kb. 300 méter megtétele után a Kis Rigó Vendéglő tábláját figyelve alapos körültekintés és jelzés után térjünk balra, az erdő irányába.

Kis Rigó Vendéglő - Nagy-rakodó (PB1)

 • Terep: aszfalt

A vendéglőtől az erdő irányába elindulva néhány perc laza gurulással indítjuk a tekerést. Az elágazáshoz érve jobbra tartsunk, majd újabb pár perc elteltével balról szép lassan kitárul előttünk a Sikárosi-rét a maga mesés látványával. Szépen körbetekerjük a tisztást, aminek a belső felén található a Sikárosi-erdészház. A réttől távolodva hamarosan jobb kéz felől újabb épület, a Nagy-rakodó tűnik fel. Itt kell figyelni, hiszen néhány méter múlva balról ösvény ágazik le az aszfaltról.

Nagy-rakodó - Fagyos-katona (PB1)

 • Terep: murvás út , erdei talaj

Az aszfaltról való letérés után hosszú és kitartó emelkedő veszi kezdetét. Balos kanyar után néhány méter erejéig együtt haladunk az Országos Kéktúra nyomvonalával, majd jobbra letérve murvás emelkedőn pedálozunk felfelé, amely a Lom-hegy oldalában található Tölgyikrekig tart. Ebben a méretes erdei kereszteződésben hat kisebb-nagyobb ösvény fut össze. Fújjuk ki magunkat, majd jobbra fordulva, egy darabig az S jelzéssel együtt haladva tekerjünk tovább. A S jelzés jobbra letér a bokrok közé, míg mi egyenesen megyünk tovább a szekérúton. A két jelzés a következő néhány kilométeren még többször szétválik és összefut.

A zöld kerékpáros jelet követve szép lassan felérünk a Morgó-hegy oldalába, ezzel egy régóta tartó mászás zárul le. Jobbra a bokrok mögött egyre szebb kilátás tárulkozik ki előttünk, a szomszédos gerinc mögött még Dobogókő tornyai is feltűnnek.

Innen egyenes gurulás veszi kezdetét. A néha rázósabb talaj miatt óvatosan kell adagolni a sebességet, de az eddigi mászások után egészen biztosan jól fog esni ez a kis pihenés. Rövid emelkedő jelzi, hogy közeledik az aszfaltút, Fagyos-katona környékén térünk vissza a szilárd borításra, valamint a kék kerékpáros jelzésre.

Fagyos-katona - Kis Rigó Vendéglő (PB1)

 • Terep: aszfalt

Jobbra kifordulva néhány kanyar erejéig még emelkedik az út, majd a holtponton átbukva hosszú suhanás veszi kezdetét. Habár az út lezárt a forgalom elől, de az erdészet járművei és természetesen hozzánk hasonló túrázók is jöhetnek szembe a néha be nem látható kanyarokban, ezért óvatosan guruljunk. Hamarosan a Király-kúti-nyereghez érünk, majd ezután nem sokkal elérünk ahhoz a kereszteződéshez, ahol 1-2 órája lekanyarodtunk az aszfaltútról.

Gurulunk tovább Pilisszentlászló irányába, majd a dömörkapui elágazásnál balra tartunk tovább. Innen ismét emelkedik az út, meg kell dolgoznunk azért, hogy visszaérjünk a parkolóig, de az egész nem több 3 kilométernél. A sorompón áthaladva már feltűnnek az utolsó házak és szép lassan a vendéglő előtt álló autók is.

Kis Rigó Vendéglő - Hegytető (PB2)

 • Terep: aszfalt, köves ösvény, földút

A vendéglőtől a főút irányába folytatjuk a gurulást. A kereszteződéshez kiérve térjünk jobbra, majd néhány pedálfordulat után, a mögöttünk lévő forgalmat figyelve jelezzük a balra fordulási szándékunkat. Előbb figyelmesen húzódjunk a szaggatott vonal mellé, majd újbóli hátratekintés után kanyarodjunk balra, a település irányába! A Pilisszentlászló központja felé kanyargó utat követve haladjunk, aztán a Polgármesteri hivatalt és az ABC-t elhagyva tartsunk jobbra a Kossuth Lajos utca irányába! Piktogramok és táblák is jelzik az irányt a Pap-rét felé. Az Apátkúti-patak mentén húzódó csendes kis utcában szép lassan elhagyjuk a civilizációt, és rövidesen az erdő szélén találjuk magunkat.

A terepre érve egyből legyünk résen, mert egy kisebb árkon kell átgurulnunk, mielőtt a túra legtechnikásabb szakasza következik. A szűk ösvényt méretes kövek tarkítják, amelyek alaposan megviccelik a bringát és a bringást egyaránt. Izgalmas kihívás kitekerni ezt a szakaszt, de ha túlzásnak érezzük, természetesen egy kis tolás is belefér. Szerencsére csak néhány száz méteren át ilyen rázós az ösvény, utána egyik pillanatról a másikra kellemes erdei földútra váltunk. Pár perc múlva a Hegytető parkolóban találjuk magunkat, ahonnan a mai kalandunk indult.

 

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

 • Tömegközlekedéssel viszonylag nehezen közelíthető meg a túra helyszíne. Érdemes a H5-ös HÉV-vel Szentendréig utazni, kerékpárt szállítva ez a legközelebbi lehetőség.

Anfahrt

 • A HÉV-állomástól a Bükkös-patak menti zöld kerékpáros piktogramot kell követni a Dömörkapu túlsó végéig, innen pedig jobbra érdemes letérni a kék kerékpáros piktogramra, amely elvezet előbb Pilisszentlászlóig, majd onnan már csak néhány perc legurulni a Hegytető parkolóig.

Parken

 • A Pilisszentlászló melletti Hegytető megközelíthető Szentendre vagy Lepence irányából a 1116-os főúton. Parkolási lehetőség viszonylag bőséges, de azért egy forgalmasabb hétvégén akár meg is telhet. Ilyenkor Pilisszentlászlón érdemes parkolóhelyet keresni.

Koordinaten

DD
47.718619, 19.005575
GMS
47°43'07.0"N 19°00'20.1"E
UTM
34T 350420 5286953
w3w 
///horizont.phase.winzigen
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Kartenempfehlungen des Autors

Ausrüstung

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • Sisak viselete erősen ajánlott!
 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Status
geöffnet
Schwierigkeit
S2mittel
Strecke
28,7 km
Dauer
3:03 h
Aufstieg
735 hm
Abstieg
735 hm
Höchster Punkt
585 hm
Tiefster Punkt
310 hm
Rundtour aussichtsreich Einkehrmöglichkeit

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp