Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Mountainbike empfohlene Tour

Pilis Bike Pilisi bortúra (Pilisszántó P+B)

Mountainbike · Pilis-hegység · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A PB12-n Pilisszántó fölött
  A PB12-n Pilisszántó fölött
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
m 300 200 16 14 12 10 8 6 4 2 km
A Pilis emlematikus településéről, Pilisszántóról indulva járjuk körbe délről az ikonikus hegységet úgy, hogy igazán komoly emelkedőktől mentesen tekerhetünk. A táv és a szint miatt ajánlható kezdők számára is.
geöffnet
mittel
Strecke 17,3 km
1:32 h
410 hm
410 hm
402 hm
193 hm

Pilisszántóról indulva egyből az első néhány méteren látnivalókba botlunk, hiszen a Mészégetők kútja és a Boldogasszony kápolna gondoskodik arról, hogy egy kevés tekerés után egyből megálljunk nézelődni. Ezután a hegy oldalában szintben haladva kellemes, nem megterhelő szakaszban lesz részünk, miközben balra Pilisjászfalu és Piliscsév környékére van látványos kilátásunk.

A szakaszt lezáró meredek lejtő végében jelentős kulturális emlék, Klastrompuszta vár ránk. A pálos rend 13. században épült temlomának romja mellett több barlang, kilátó és büfé is gondoskodik arról, hogy minőségi időt tölthessünk itt pihenés közben. 

Innen már csak le kell gurulnunk egy aszfaltos, de alacsony forgalmú műúton Kesztölcre, ahol megfordulva ezt a látványos és izgalmas útvonalat tekinthetjük meg ellenkező irányból. Rövidsége ellenére kifejezetten látnivalókban bővelkedő túra, amely akár családok számára is tartalmas kis erdei expedíciót jelenthet, amely átmozgat és egyben szellemileg is táplál.

Autorentipp

 • Ha esetleg szeretnénk spórolni a kilométerekkel és a szinttel, akkor visszafordulhatunk akár Klastrompusztán is - tehát a Kesztölcre való legurulás és visszamászás akár el is hagyható.
Profilbild von Ádám Németh
Autor
Ádám Németh
Aktualisierung: 21.05.2020
Schwierigkeit
mittel
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
402 m
Tiefster Punkt
193 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Wegearten

Asphalt 23,06%Schotterweg 0,69%Naturweg 13,10%Pfad 15,46%Straße 5,05%Unbekannt 42,61%
Asphalt
4 km
Schotterweg
0,1 km
Naturweg
2,3 km
Pfad
2,7 km
Straße
0,9 km
Unbekannt
7,4 km
Höhenprofil anzeigen

Sicherheitshinweise

 • Klastrompuszta felett kifejezetten köves, sziklás és meredek az út. Felfelé, de főként lefele is nagyon óvatosan tekerjünk ezen a rövid szakaszon!

Weitere Infos und Links

Start

Pilisszántó P+B (295 m)
Koordinaten:
DD
47.676821, 18.885002
GMS
47°40'36.6"N 18°53'06.0"E
UTM
34T 341251 5282548
w3w 
///silbern.klassik.preis
Auf Karte anzeigen

Ziel

Pilisszántó P+B

Wegbeschreibung

Itiner: 

 • A túra két végpontja között végig a zöld kerékpáros jelzés mutatja utunkat.

Leírás:

Szántó-nyereg - Kesztölc (PB12)

 • Terep: murvás út, aszfalt

A parkolóból északi irányba, a Sziklakápolna felé indulunk el köves ösvényeken. Előbb elhaladunk a mészégetők kútja mellett, ami egy apáról fiúra szálló, mára kihalt mesterségnek állít emléket. Majd száz méter múlva érdemes néhány perces kitérőt tenni a kápolnánál, hiszen a hangulata magával ragadó. Ezután északnyugati irányba folytatjuk utunkat, amerre egy jó ideig haladni is fogunk. A Pilis oldalában tekerünk, ahol jobbra a hegy magasodik fölénk, balra pedig Piliscsév, Pilisjászfalu és környezete rajzolódik a tájba. Alapvetően földúton kerekezünk, de számos helyen kövekkel megerősített talajon gurulhatunk. Egy kereszteződés zárja le a kényelmes tekerést, ahol a P jelzés keresztbe fut előttünk, de mi tartva a haladási irányunkat egy határozott ereszkedéssel Klastrompusztára érkezünk. Az aszfaltra kigurulva szemben találjuk a települést, balra pedig a kolostorromot. Innen már csak le kell gurulnunk aszfalton Kesztölcre, hogy elérjük a túra legtávolabbi pontját. 

 Kesztölc - Szántó-nyereg (PB12)

 •  Terep: aszfalt, murvás út

Pihenő után a Kesztölcöt Klastrompusztával összekötő gyér forgalmú műúton tekerünk vissza az erdő irányába. A minőség végletekig változatos, hiszen a tükörsima, frissen fektetett szakasztól a töredezett kátyúsig mindent találunk. Ritka kivételnek számít, hogy itt az Országos Kéktúra útvonalán legálisan tekerhetünk. Klastrompusztára érve kicsit pihenjünk rá a következő szakaszra, mert az erdőbe beérve terepen kell leküzdenünk néhány száz méter meredek, kissé technikás részt. Ezt letudva ismét könnyű dolgunk van, a hegy oldalában szinte síkon haladunk tovább. Alapvetően földúton kerekezünk, de számos helyen kövekkel megerősített talajon gurulhatunk. Ez az útszakasz egy pihenős, nyugodt része a túránknak.

A kőfülke környéke után lenyűgöző kilátás tárul elénk Pilisszántóra és annak kivételes fekvésére. A panoráma megcsodálása után már csak le kell gurulnunk az alattunk elhelyezkedő parkolóba.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

Pilisszántó tömegközlekedéssel csak busszal közelíthető meg, de azon kerékpárt nem szállíthatunk. Vasútvonalak viszont meglehetősen távol fekszenek a településtől, így ajánlott inkább autóval eljutni a kiindulási pontra.

Parken

A 10-es úton keresztül Pilisvörösvár irányából vagy az 1111-es úton Pilisszentkereszt felől is érkezhetünk. A P+B parkolót a település hegy felői végén találjuk, amely kiugróan sok autó elhelyezését teszi lehetővé.

Koordinaten

DD
47.676821, 18.885002
GMS
47°40'36.6"N 18°53'06.0"E
UTM
34T 341251 5282548
w3w 
///silbern.klassik.preis
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Kartenempfehlungen des Autors

Ausrüstung

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • A sisak viselete erősen ajánlott!
 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Status
geöffnet
Schwierigkeit
mittel
Strecke
17,3 km
Dauer
1:32 h
Aufstieg
410 hm
Abstieg
410 hm
Höchster Punkt
402 hm
Tiefster Punkt
193 hm
Rundtour aussichtsreich

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
 • 1 Wegpunkte
 • 1 Wegpunkte
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp