Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Mountainbikeempfohlene Tour

Pilis Bike Klotildligeti edzőkör (Kesztölc, Erika kávézó P+B)

Mountainbike · Pilis-hegység· geöffnet
LogoMagyar Természetjáró Szövetség
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A PB12-n Pilisszántó fölött
  / A PB12-n Pilisszántó fölött
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A PB12-n Pilisszántó fölött
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A PB12-n Pilisszántó fölött
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A PB12-n Pilisszántó fölött
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kesztölc
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kesztölc és Klastrompuszta között
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ruinen des Paulinerklosters von Klastrompuszta
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ruinen des Paulinerklosters von Klastrompuszta
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ruinen des Paulinerklosters von Klastrompuszta
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ruinen des Paulinerklosters von Klastrompuszta
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A klastrompusztai pálos kolostor romja
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ruinen des Paulinerklosters von Klastrompuszta
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 350 300 250 200 150 30 25 20 15 10 5 km
Igazi edzőkör tapasztalt és kemény bringások számára. Nem csak a táv, hanem a szint és sokszor a köves talaj is kihívást fog jelenteni, de a bejárt táj mindezért többszörösen kárpótol. 
geöffnet
mittel
Strecke 31,3 km
2:57 h
831 hm
831 hm
402 hm
195 hm

Négy komolyabb emelkedőre kell majd beosztanunk az erőnket a ránk váró bő 30 kilométer során. Rögtön a túra elején Klastrompusztára kell felpörgetnünk, majd Iluska-forráshoz vár ránk egy izzasztó emelkedő. Egy lejtő és a fordító után egyből meredek ösvényen jutunk vissza az Iluska-forráshoz, majd az utolsó nagyobb erőpróba Pilisszántó település területén igényel nagyobb erőbefektetést.

Ha ezekre az erőpróbákra hagyunk elég erőt, illetve a frissítésről, energiatutánpótlásról is gondoskodunk, akkor egészen biztosan jó élményekkel szállhatunk le Kesztölcön a nyeregből. 

Önmagában a távolság és a kihívás legyőzése is nagy élményekkel kecsegtet, de szerencsére ez nem minden. Számtalan látnivalót, érdekességet kínál a túra, ezért a pihenők során tanulhatunk, tapasztalhatunk, megismerhetünk rengeteg dolgot a természettel, a környék múltjával és kultúrájával kapcsolatban. 

Profilbild von Ádám Németh
Autor
Ádám Németh
Aktualisierung: 21.05.2020
Schwierigkeit
mittel
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
402 m
Tiefster Punkt
195 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

 • Pilisszántó településen forgalomban haladunk, ezért fokozottan figyeljünk oda. Különösen igaz ez a hosszú lejtőre, ahol semmiképpen se gyorsuljunk fel túlságosan!

Weitere Infos und Links

Start

Kesztölc, Erika kávézó P+B (194 m)
Koordinaten:
DD
47.712107, 18.796576
GMS
47°42'43.6"N 18°47'47.7"E
UTM
34T 334725 5286654
w3w 
///tief.trainern.beengten

Ziel

Kesztölc, Erika kávézó P+B

Wegbeschreibung

Itiner:

 • Kövessük a zöld kerékpáros piktogramot a Szántó-nyeregig!

 • A nyeregnél az aszfaltra kiérve váltsunk a kék kerékpáros piktogramra és Klotildligetig kövessük is azt. 

 • Visszafelé ugyanez értelemszerűen forditva az irányadó.

Leírás:

Kesztölc - Szántó-nyereg (PB12)

 • Terep: aszfalt, murvás út

A Kesztölcöt Klastrompusztával összekötő gyér forgalmú műúton hagyjuk el a települést. A minőség végletekig változatos, hiszen a tükörsima, frissen fektetett szakasztól a töredezett kátyúsig mindent találunk. Egy kitartó emelkedőt kezdünk meg a kolostorrom felé. Ritka kivételnek számít, hogy itt az Országos Kéktúra útvonalán legálisan tekerhetünk. Klastrompusztára érve kicsit pihenjünk rá a következő szakaszra, mert az erdőbe beérve terepen kell leküzdenünk néhány száz méter meredek, kissé technikás részt. Ezt letudva ismét könnyű dolgunk van, a hegy oldalában szinte síkon haladunk tovább. Alapvetően földúton kerekezünk, de számos helyen kövekkel megerősített talajon gurulhatunk. Ez az útszakasz egy pihenős, nyugodt része a túránknak.

A kőfülke környéke után lenyűgöző kilátás tárul elénk Pilisszántóra és annak kivételes fekvésére. A település az ókorban igen nagy forgalmat bonyolított, hiszen itt haladt át a római hadi út. Ennek emlékét őrzi az a mérföldkő, amit még i.sz. 230-ban helyeztek az út mellé – ma is megnézhetjük a római katolikus templom mellett. A településen rövid kitérővel megéri felkeresni az 1895-ös építésű Orosdy-kastélyt a Kossuth utca – Orosdy utca útvonalon. A többször átalakított épület napjainkban zarándokszállásként üzemel.

A hegyet számtalan természeti értéke mellett szakrális viszonylatban is emlegetik. Nemsokára láthatjuk, hogy Dobogókő mellett Pilisszántó is zarándokhellyé vált. Utunk mellett balra bújik meg a fák között a Sziklaszínház. A bejáratánál Wass Albert emlékműve és Trianon-kopjafa áll. A bemélyedés felett, az egyik sziklapárkányon a 2016-os téli napforduló időpontjától láthatjuk az áldást osztó Jézus-szobrot. Néhány lépésnyire találjuk a Makovecz Imre által tervezett Boldogasszony-kápolnát. Előteréből csodás panorámát kapunk a falu látképén át egészen a Budai-hegységig. A Pilis Keresztje az épület felett emelkedik. A 2007-ben átadott Csillagösvényen a magyar történelem nagy alakjait idézik a faragott oszlopok.

Szántó-nyereg - Iluska-forrás (PB6)

 •  Terep: aszfalt, murvás út

Az aszfaltra kiérve csak a fékkarba kell kapaszkodnunk, könnyed gurulás vár ránk. Pár száz méter suhanás után forduljunk jobbra a szántóföldek irányába, tekerjünk az erdő felé! Itt még érdemes egyszer visszapillantani, és elbúcsúzni a hegyek látványától. Hosszabb emelkedő következik, ahol a fekvőrendőrökkel tűzdelt, döngölt úton haladunk az Iluska-forrás felé.

Iluska-forrás - Klotildliget (PB7)

 • Terep: murvás út

Az Iluska-forrás környékén olvad össze utunk a Pilisvörösvár felől érkező hasonló, kerékpározásra kijelölt ösvénnyel. De mi jobbra kanyarodva haladunk tovább, s nincs más dolgunk, mint a fára festett kis kék bringásokat követve a kerítés mentén haladnunk, majd balra fordulunk. Egy kiépített pihenőt elhagyva már csak be kell gurulni Klotildliget vasútállomásra. 

Klotildliget - Iluska-forrás - (PB7)

 • Terep: murvás út

Ha kifújtuk magunkat, akkor visszakanyarodunk a Szántói utcára, ami az erdőbe vezet. Széles erdei úton haladunk a sűrű fák között. Egyből kaptató gondoskodik arról, hogy a pihenő után ismét visszamelegedjünk, de szerencsére hamar elérjük az emelkedő tetejét. Hasonló földútra kiérve jobbra fordulunk, majd kerítés mellett suhanunk szinte tekerés nélkül. A lejtő alján balra térünk, és újra meg is érkeztünk az Iluska-forrás környéki kereszteződéshez.

Iluska-forrás - Szántó-nyereg (PB6)

 • Terep: murvás út, aszfalt

Innen tovább gurulunk Pilisszántó irányába, ahol a jól simított dózeren egyedül a fekvőrendőrök állják utunkat. Ezeknek a funkciója kettős: egyrészt a vízelvezetésben játszanak fontos szerepet, másrészt megakadályozzák, hogy ne száguldozzanak túlságosan a kerekezők. Az erdő szélére kiérve egy szántó mellett folytatódik az utunk. Ez az a hely, ahol érdemes elővenni a telefonokat és a fényképezőgépeket, hiszen gyönyörű kilátásban van részünk a Pilisnek, Hosszú-hegynek és a Kevélyeknek köszönhetően. Göröngyös, köves földúton továbbtekerve beérünk Pilisszántó központjába.

Néhány percnyi kapaszkodás után balra egy nagy köves parkolóban folytatódik az utunk, majd a zöld kerékpáros jel irányába hagyjuk el az aszfaltot. Egyre rázósabb talajon zötyögünk a Pilis oldalában.

Szántó-nyereg - Kesztölc (PB12)

 • Terep: murvás út, aszfalt

Az utat tovább folytatva elhaladunk a mészégetők kútja mellett, ami egy apáról fiúra szálló, mára kihalt mesterségnek állít emléket. Északnyugati irányba fordulunk, amerre egy jó ideig haladni fogunk. A Pilis oldalában tekerünk, ahol jobbra a hegy magasodik fölénk, balra pedig Piliscsév, Pilisjászfalu és környezete rajzolódik a tájba. Alapvetően földúton kerekezünk, de számos helyen kövekkel megerősített talajon gurulhatunk. Egy kereszteződés zárja le a kényelmes tekerést, ahol a P jelzés keresztbe fut előttünk, de mi tartva a haladási irányunkat egy határozott ereszkedéssel Klastrompusztára érkezünk. Az aszfaltra kigurulva szemben találjuk a települést, balra pedig a kolostorromot. Innen már csak vissza kell gurulnunk aszfalton Kesztölcre, hogy a már ismerős kis település központjában lezárjuk túránkat.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

Kesztölc települést nem érinti vasútvonal, ezért kerékpárszállítást lehetővé tevő tömegközlekedéssel nem közelíthető meg. Ha mindenképpen ragaszkodnunk kell a vasúthoz, akkor Piliscsév vasútállomás lehet megoldás.

Anfahrt

Piliscsév vasútállomásról a PB12 útvonal mentén tudunk eljutni Kesztölcre.

Parken

Autóval északi vagy déli irányból közelíthető meg a Pilis oldalába befúródó zsákfalu. A P+B pontban viszonylag kevés autó fér el, de a település félreeső részein biztosan fogunk találni helyet a parkolásra. 

Koordinaten

DD
47.712107, 18.796576
GMS
47°42'43.6"N 18°47'47.7"E
UTM
34T 334725 5286654
w3w 
///tief.trainern.beengten
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Kartenempfehlungen des Autors

Ausrüstung

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • A sisak viselete erősen ajánlott!
 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Status
geöffnet
Schwierigkeit
mittel
Strecke
31,3 km
Dauer
2:57 h
Aufstieg
831 hm
Abstieg
831 hm
Höchster Punkt
402 hm
Tiefster Punkt
195 hm
Rundtour aussichtsreich

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp