Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Mountainbike empfohlene Tour

Pilis Bike Dera-szurdok túra (Pilisszántó P+B)

Mountainbike · Pilis-hegység
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Hosszú-hegyi idill
  Hosszú-hegyi idill
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 450 400 350 300 250 12 10 8 6 4 2 km
Pilisszántóról induló, s a Hosszú-hegyet körbeölelő túra, mely a környék népszerű mountainbike útvonalát használja. Bár nem körtúra, néhány perces aszfaltos tekeréssel könnyen azzá alakítható.
mittel
Strecke 13,8 km
1:23 h
355 hm
311 hm
479 hm
283 hm

"Dera-szurdok túra" a neve szerint, de ha arra szeretnénk utalni, hogy mire számítsunk a tekerés során, akkor sokkal inkább nevezhetnénk "Hosszú-hegy túrának". Hiszen míg a Dera-szurdokot csak a túra végén érintjük néhány száz méter erejéig, addig a túra legnagyobb részét az teszi ki, hogy előbb délről, aztán pedig északról pedálozzuk körbe az előbb említett hegyet. 

Tapasztaltabb bringásoknak és jobban felszerelt kerékpároknak megálmodott útvonal, ahol a kilátás és az erdő hangulata mellett a kövesebbnél kövesebb utak foglalják le a túrázó hangulatát. Itt nincs lehetőség percekre belefeledkezni a természetbe, hiszen szinte minden méteren oda kell figyelni, hogy a kisebb-nagyobb köveket milyen irányból kerüljük. 

Ennek ellenére elriasztani sem szeretnénk senki ettől a túrától, hiszen élményekben és látnivalókban is gazdag, de semmiképpen se számítson tüköraszfaltra, aki nekivág ennek a körnek. 

Autorentipp

 • A túra befejeztével aszfalton könnyen visszajuthatunk a kezdőpontra. Csupán tekerjünk ki Pilisszentkeresztről Pilisszántó irányába, és a Szántó-nyerget megmászva egy gyors lejtőzéssel már a parkolónál is vagyunk. 
Profilbild von Ádám Németh
Autor
Ádám Németh
Aktualisierung: 21.05.2020
Schwierigkeit
mittel
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
479 m
Tiefster Punkt
283 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Wegearten

Schotterweg 2,61%Naturweg 18,14%Pfad 32,91%Straße 3,83%Unbekannt 42,48%
Schotterweg
0,4 km
Naturweg
2,5 km
Pfad
4,6 km
Straße
0,5 km
Unbekannt
5,9 km
Höhenprofil anzeigen

Sicherheitshinweise

 • Ha félünk a nagytestű állatok közelségétől, akkor egyedül ne vágjunk neki ennek a túrának. A Ziribár-nyereg után található lovastanya lovai szinte mindig a túraösvényen legelnek. Átkelni itt csak úgy lehet, ha néhány méterre megközelítjük az állatokat. Erre legyünk felkészülve. 

Weitere Infos und Links

Start

Pilisszántó P+B (296 m)
Koordinaten:
DD
47.676894, 18.884781
GMS
47°40'36.8"N 18°53'05.2"E
UTM
34T 341234 5282556
w3w 
///belegt.sinkende.wetten
Auf Karte anzeigen

Ziel

Pilisszántó P+B

Wegbeschreibung

Itiner: 

 • Először a zöld kerékpáros jelzést kövessük a Ziribár-dűlőnél lévő visszafordítóig.
 • Ezután pedig a kék kerékpáros jelzés mentén haladjunk Pilisszentkereszt központjáig.

Leírás: 

Szántó-nyereg - Ziribár-dűlő (PB5)

 • Terep: murvás út, köves dózer

A főutat keresztezve a parkolóval szemben kezdődő Hlinki utcában indítjuk a túrát. Az iparterületen átvágva a bal oldali csendes kis utcában haladunk tovább hétvégi házak és nyaralók között a zöld kerékpáros jelzést követve. Az utca végén jobbra kanyarodva beérünk az erdőbe, ezután köves, erdei talajon gurulnak tovább a kerekeink. Jobbra a házak között kitekintve látványos kilátásban lehet részünk a Vörösvári-medence irányába. A táj miatt amúgy sem unatkoznánk, de a technikás, köves út végképp gondoskodik erről. Minden méteren alaposan oda kell figyelni, hogy milyen nyomvonalat választunk. 

Az utolsó ház elhagyása után sorompón kelünk át. Ezután kicsit beszűkül az út, és meredekebbé is válik az emelkedő. A Ziribár-nyereg megmászása után kevésbé köves talajon haladunk tovább, majd nem sokkal később egy T-elágazánál balra fordulunk. Rövid ereszkedés után egy lovastanya mellett kerekezünk el, kis túlzással a lovak között szlalomozva. 

A tanya után bő 300 méterrel széles dózerútra érünk ki, itt élesen balra vissza kell fordulnunk. 

Ziribár-dűlő - Pilisszentkereszt (PB5)

 • Terep: murvás út, aszfalt

Megfordulva, az eddig délről körberajzolt Hosszú-hegyet északról kezdjük megkerülni. A kék kerékpáros jelre váltva autópálya szélességű dózerúton haladunk, ami hol finom porszerű-, hol durvább ökölnyi mészkővel van feltöltve. Kényelmes emelkedőn haladunk felfelé. Épp csak annyira, hogy kimelegedjünk vagy hogy ne túl nagy tempóval haladjunk a köves talajon. Bő három kilométer egyenes pedálozás után a Som-hegy oldalában elérjük a túra legmagasabb pontját. Itt már néha szemben újra feltűnik a Pilis hatalmas tömbje.

Néhány perc gurulást követően megközelítjük a Szántó-nyerget, itt jobbra fordulunk a Dera-szurdok irányába. Továbbra is széles utakon gurulunk egészen a Som-hegyi kulcsosházig. Ha időnk engedi, érdemes megnézni a pár éve alaposan felújított épületet. Északnak gurulva tovább egyre rázósabb és szűkebb ösvényen vezet utunk. A szurdok előtti pár száz méter kifejezetten vízmosásos, technikás. A Kovács-patakhoz leérve forduljunk balra, majd a kis hídon átkelve már Pilisszentkereszt szélén vagyunk. Egy jobbos kanyarral a Petőfi Sándor utcára fordulva már csak néhány pedálfordult és el is értük a túra végpontját. 

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

Pilisszántó tömegközlekedéssel sajnos csak busszal közelíthető meg, de azon kerékpárt nem szállíthatunk. Vasútvonalak viszont meglehetősen távol fekszenek a településtől, így ajánlott inkább autóval eljutni a kiindulási pontra.

Parken

A 10-es úton keresztül Pilisvörösvár irányából vagy az 1111-es úton Pilisszentkereszt felől is érkezhetünk. A P+B parkolót a település hegy felőli végén találjuk, amely kiugróan sok autó elhelyezését teszi lehetővé.

Koordinaten

DD
47.676894, 18.884781
GMS
47°40'36.8"N 18°53'05.2"E
UTM
34T 341234 5282556
w3w 
///belegt.sinkende.wetten
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Kartenempfehlungen des Autors

Ausrüstung

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • A sisak viselete erősen ajánlott!
 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Schwierigkeit
mittel
Strecke
13,8 km
Dauer
1:23 h
Aufstieg
355 hm
Abstieg
311 hm
Höchster Punkt
479 hm
Tiefster Punkt
283 hm
Rundtour aussichtsreich

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
 • 2 Wegpunkte
 • 2 Wegpunkte
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp