Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Mountainbikeempfohlene Tour

Pilis Bike Anna-laki túra (Nagykovácsi P+B)

Mountainbike · Budai-hegység· geöffnet
LogoMagyar Természetjáró Szövetség
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Takaros rét Hidegvölgy közelében
  / Takaros rét Hidegvölgy közelében
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Kopasz-hegyre
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Erdei országút
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A finom murva az erdei bringások jó barátja
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Látványos sziklaszirtek Nagykovácsi szélén
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kényelmes, komfortos, széles dózerút a bringások nagy kedvence
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A nagykovácsi templom is az útvonal részét képezi
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A civilizáció már csak néhány méterre
  Foto: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
m 450 400 350 300 250 16 14 12 10 8 6 4 2 km
Viszonylag rövid, kevésbé technikás túra, amely akár kezdők számára is bátran bevállalható, de mégis erdőben, terepen halad. Ideális a természetben való kerekezés megszeretéséhez.
geöffnet
leicht
Strecke 17,1 km
1:42 h
401 hm
401 hm
446 hm
300 hm

Könnyebb túrák közé tartozó útvonal, mely távban, szintben és annak eloszlásában is lehetőséget nyújt a kezdőknek, gyerekekkel kerekező családoknak, hogy belekóstoljanak az erdőben való biciklizés szépségébe. A Képesfa érdekes látnivalóként, az Anna-laki-rét pedig ideális pihenőhelyként szolgálhat az út során. A környékbeli települések közelsége úgy kínál megnyugatató érzést, hogy közben ennek ellenére elhisszük, az erdő mélyén kerekezünk távol a nagyvilágtól. 

Az erdőben biciklizés mellett megismerkedhetünk a tájékozódás feladatával is, hiszen a táv rövidsége ellenére tucatnyi kereszteződésben kell megtalálni a helyes irányt. Egy térkép vagy egy gps eszköz segítségével természetesen nem lesz ez sem megoldhatatlan feladat. 

 

Autorentipp

 • Ha közlekedés szempontjából szerencsésebb a másik vége az útvonalnak, akkor természetesen onnan is indítható a túra. 
Profilbild von Ádám Németh
Autor
Ádám Németh
Aktualisierung: 21.05.2020
Schwierigkeit
leicht
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
446 m
Tiefster Punkt
300 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

 • Néhol az út erősen köves, figyelmünk egy pillanatra se lankadjon a nehezebb szakaszon. Ha kell, inkább toljuk a biciklit, megelőzve a balesetet. 
 • Nagykovácsiban, ha rövid szakaszon is, de forgalomban kell kerékpároznunk. Mindig tartsuk be a KRESZ előírásait!

Weitere Infos und Links

 • Ha azt a minimális távot sem szeretnénk forgalomban tekerni Nagykovácsiban (pl. gyermek miatt), akkor egészen nyugodtan indítsuk a túrát a település határától. Fontos dologról nem maradunk le, és parkolóhelyet is találunk ott bőven. 
 • Pilis Bike honlapja

Start

Nagykovácsi P+B (333 m)
Koordinaten:
DD
47.576005, 18.883607
GMS
47°34'33.6"N 18°53'01.0"E
UTM
34T 340840 5271347
w3w 
///fordern.niedrigsten.beugbar

Ziel

Nagykovácsi P+B

Wegbeschreibung

Itiner: 

 • Nagykovácsitól az Anna-laki-rétig a Z jelzést kövessük
 • Az Anna-laki-réttől az éles balosig Z+, majd a PB11 jelzés.
 • Visszafele ugyanez, természetesen fordítva. 

 Leírás: 

Nagykovácsi - Képesfa (PB10, PB11)

 •  Terep: aszfalt, murvás út

A parkolótól a templom felé indulva, majd azt megkerülve gyorsan közelítünk a település határához. Egy balos kanyarral a Telki útra ráfordulva már szinte ott is vagyunk. Átkelünk egy kis hídon a közelben eredő és a belvárosig vezető Ördög-árok felett, és lassan elhagyjuk Nagykovácsi települését. A jobbra nyíló egy nyomtávos, szűk út néhány száz métert követően becsatlakozik az erdőbe vezető széles dózerútba, majd elérjük az erdő szélét. A folyamatosan emelkedő út kissé meredekebb lesz, közben a mészköves murvát is ökölnyi, vagy annál nagyobb kövek váltják fel. Ez szerencsére nem tart sokáig: nemsokára el is érjük a Képesfát, melyet jobb kéz felől láthatunk. A beszédes nevű Széltörés-erdőben 1924-ben pusztító vihar csapott le, amely sajnos áldozatokat is követelt. Rájuk emlékezve helyezték el a szentképet az itt álló, idős tölgyfára.

Képesfa - Hidegvölgy (PB11)

 • Terep: murvás út

Az elágazást elhagyva még mindig a Z jelzést követjük, majd egyből egy lejtőn találjuk magunkat. A mészköves talaj néhol kellemesen finom és komfortos, máshol viszont nagyobb kőtömbökből áll, sőt még vízmosások is trükkösebbé tehetik. Már csak emiatt is érdemes fokozott óvatossággal haladni rajta. Néhány percnyi gurulás után meghitt és csendes helyen, az Anna-laki-réten találjuk magunkat. A pihenőhellyel, padokkal felszerelt tisztásnak csodás hangulatot ad a szélén megbújó vadászház, igazi mesebéli épület. Vele szemben emlékezhetünk meg Csergezán Pálról, az erdővel és természettel szoros kapcsolatot ápoló festőművészről.

A rétről a Z+-on továbbindulva egy kanyar erejéig ismét felfelé haladunk, majd a Telki-hegy tetejét elérve felrakhatjuk a nagy tányérra a láncot. Erdei viszonylatban szinte autópályán haladunk itt. A roppant széles dózerúton vezető lejtő száguldásra csábít, de ne engedjük túlságosan felgyorsulni a bringát! Egyrészt nagy tempóval könnyen megcsúszhatunk a köveken, másrészt hamarosan be kell vennünk egy éles kanyart.

A hosszú egyenes után kicsit jobbra tart a dózerút. A kanyar közepénél balra letérünk róla, és egy szűkebb, két nyomtávos úton folytatjuk utunkat az erdőben. A frissen telepített fák által közrefogva szép kilátás nyílik a jobbra kiemelkedő Kopasz-hegyre. A műút keresztezése után egy kaptatón kell felmásznunk, majd le kell térnünk jobb felé. Figyeljük a fára festett jelzéseket, hiszen egymás után több irányváltásra is szükség lesz néhány száz méteren belül! Végül egy kisebb tisztás széléhez érve a Z▲ jelzésre fordulunk, amely a Hidegvölgyi pihenőhelyhez vezet minket.

Hidegvölgy - Képesfa (PB11)

 •  Terep: földút, murvás út

Gyors frissítés és pihenés után visszafordulhatunk, s a parkolót elhagyva néhány percig tekerjünk a Z▲ jelzésen, majd egy tisztáshoz érve balra vegyük az irányt! Az erdei, meglehetősen sűrű úthálózatban egy jobb-bal-jobb-bal kombinációt kell követnünk, ezért jobban járunk, ha minden kereszteződésnél alaposan figyeljük a felfestéseket. Egy rázós lejtő után átkelünk a műúton, amely egy felhagyott bánya területén működő hulladékgyűjtő és -hasznosító telepre vezet. Guruljunk tovább, míg ki nem érünk a széles dózerútra! Ott jobbra fordulva hosszú emelkedő veszi kezdetét. Bár nem vészesen meredek, elég sokáig eltart.

A tetőre felérve, egy gyors gurulás után a már korábban meglátogatott Anna-laki-réten találjuk magunkat, ahol érdemes beiktatni egy rövidebb-hosszabb pihenőt, mert különösen nyugodt, békés hely. Továbbindulás előtt frissítsünk, hiszen ismét kaptató vár ránk! A lombkoronák árnyékában hangulatos, mészköves úton pedálozhatunk északi irányba. Ha kitartóan tekerünk, hamarosan ismét a Képesfa kereszteződésénél találjuk magunkat.  

Képesfa - Nagykovácsi (PB10, PB11)

 • Terep: murvás út, aszfalt

Észak felé indulva eleinte meglehetősen kellemetlen, nagy kövekkel és vízmosásokkal tarkított dózerúton haladunk, ezért koncentráljunk erősen! Idővel javul a helyzet, egyre könnyen kezelhetőbb, simább lesz a talaj. A nyílegyenesen vezető lejtő végén feltűnik Nagykovácsi, miközben két oldalról mezők vesznek körül. Balra a Széna-hegy kopár szirtjei nyújtanak látványos hátteret. A sorompót elhagyva legyünk figyelmesek, mert a település utolsó utcájába való begurulás helyett balra kell tartani egy szűk, füves ösvényen! A nagyközségbe beérkezve már csak egy jobbkanyar vár ránk, és szinte már ott is vagyunk a település központjában. A templomot megkerülve a Kossuth Lajos utcán találjuk a kiindulási pontot.  

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

 • Nagykovácsiba BKV busz egészen gyakran jár, de azon kerékpárt nem szállíthatunk.
 • Vonattal legközelebb a Budapest-Esztergomi vasútvonal Solymár megállója van. Ez esetben kb. 8 km-es úttal és 250 m szintnyi mászással számoljunk. 

Anfahrt

Solymár vasútállomástól délnyugati irányba a PB8 jelzés mentén juthatunk el legkönnyebben Nagykovácsi központjába. A két település Kerek-hegy magasságában szinte összenőtt, errefelé a legkönnyebb a megközlítés. Nagykovácsi területén belül már nem kell feltétlenül ragaszkodni az Alsó-Zsíros-hegy felé kerülő PB8-hoz, a balra leváló Mária-út közvetlen a település központjába vezet. 

Parken

Autóval könnyen megközelíthető Nagykovácsi Budapestről a Hűvösvölgyön keresztül. Ha esetleg a P+B pontban nem találnánk megfelelő parkolóhelyet, akkor a túra első pár száz métere után a település határában biztosan lesz elég parkoló.

Koordinaten

DD
47.576005, 18.883607
GMS
47°34'33.6"N 18°53'01.0"E
UTM
34T 340840 5271347
w3w 
///fordern.niedrigsten.beugbar
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Kartenempfehlungen des Autors

Ausrüstung

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • Sisak viselete erősen ajánlott!
 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Status
geöffnet
Schwierigkeit
leicht
Strecke
17,1 km
Dauer
1:42 h
Aufstieg
401 hm
Abstieg
401 hm
Höchster Punkt
446 hm
Tiefster Punkt
300 hm
Rundtour

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp