Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Mountainbike empfohlene Tour

Menekülés a városból az erdőbe

· 2 Bewertungen · Mountainbike · Budai-hegység
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Kilátás Mária-hegy tövétől Pesthidegkút irányába
  Kilátás Mária-hegy tövétől Pesthidegkút irányába
  Foto: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
m 300 200 100 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km
Van, mikor nincs idő vagy kedv távolabbra utazni, de bringáznánk egy jót. Budapest szerencsés fekvéséből adódóan ezt akár terepen is megtehetjük bőven a közigazgatási határon belül.
mittel
Strecke 21,3 km
2:16 h
272 hm
258 hm
368 hm
102 hm

Kevés olyan többmilliós fővárost találni, ahol a belvárosból belátható időn belül kerékpárral, de akár még futva is valódi erdőben találhatjuk magunkat. Ilyen szempontból Budapest kivélteles adottságokkal rendelkezik, hiszen nem néhány hektáros telepített parkerdőről beszélünk, hanem vérbeli, vadban gazdag hegyekről, erdőkről.

Ezt kihasználva érdemes néha pár órára kiszakadni a hétköznapok rohanásából, és egy alapos átmozgatás mellett kiszellőztetni a fejünket. A kezdeti aszfaltot gyorsan magunk mögött tudva kényelmes és biztonságos erdei utakon tekerhetünk, ahol sem a meredekség, sem a technikai kihívás nem lehet szűk keresztmetszet azok számára, akik már valaha bicikliztek terepen.

Autorentipp

 • Ha esetleg nagyon jó erőben vagyunk, és nem szeretnénk vonatozni, akkor a kék jelzésen tekerjünk tovább Pilisborosjenő felé. Később elérjük a Kis-Kevély lábát, ahol a piros kerékpáros jelre kanyarodva jobbra Budakalász felé haladhatunk. A településre leérve pedig a HÉV segítségével juthatunk vissza a kiindulási pontra.
Profilbild von Ádám Németh
Autor
Ádám Németh
Aktualisierung: 25.01.2019
Schwierigkeit
S1 mittel
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
368 m
Tiefster Punkt
102 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Wegearten

Asphalt 6,07%Schotterweg 1,02%Naturweg 43,84%Pfad 18,30%Schieben 0,04%Straße 11,73%Unbekannt 18,98%
Asphalt
1,3 km
Schotterweg
0,2 km
Naturweg
9,3 km
Pfad
3,9 km
Schieben
0 km
Straße
2,5 km
Unbekannt
4 km
Höhenprofil anzeigen

Sicherheitshinweise

 • Az első kilométereken a városi szakaszban számos helyen a bringút forgalmas helyeket keresztez. Itt mindig nagyon óvatosan közlekedjünk!
 • Városmajor környékén és a 61-es villamos vonala mellett is keresztezünk sínpályát kétkeréken. Nagyon alattomos helyzet ez, sokszor esés a végeredménye. Mindig próbáljuk a lehetőségekhez képest leginkább derékszögben keresztezni a síneket.

Weitere Infos und Links

Start

Budapest (102 m)
Koordinaten:
DD
47.504371, 19.039636
GMS
47°30'15.7"N 19°02'22.7"E
UTM
34T 352372 5263078
w3w 
///hausen.zeugnis.pore
Auf Karte anzeigen

Ziel

Üröm

Wegbeschreibung

Itiner:

 • Csalogány utca - Széll Kálmán tér, majd innen kezdve egész túránk során a kék kerékpáros piktogramot követjük a végcélig

Útvonal részletesen:

Miután kigyönyörködtük magunkat a csodás városi kilátásban a Batthyány téren, pattanjuk nyeregbe és induljunk el a Margit-híd irányába. Legegyszerűbb, ha egyből a Csalogány utcánál balra fordulunk, innen egyenes út vezet a Széna térre, s kerékpáros nyom is véd minket. (Ha szeretnénk kerékpárúton haladni, akkor három utcával tovább gurulva a Kacsa utcában tekerjünk fel.)

A Retek utca kerékpárútján óvatosan haladjunk, itt mindig nagy a forgalom. A Szilágyi Erzsébet fasoron már nyugodtabb helyen közlekedhetünk, itt inkább a sínek keresztezésével legyünk óvatosak. Figyeljünk a kék kerékpáros jelzésre, mert a Hűvösvölgyi utat egy idő után elhagyja, jobbra térjünk le egy csendes kis utcába. Párhuzamosan haladunk az Ördög-árokkal, majd egy újabb jobbra kitéréssel keresztezzük is azt. A következő utcában pedig végre elérjük az erdő vonalát és búcsút mondhatunk a városnak.

Belvárosból a Budai-hegységbe nyúlfarknyi idő alatt

Az árok mentén elindulva szép nagy ívben megkerüljük a Nyéki-hegyet. A hegy déli oldalán döngölt fehér murván kényelmesen haladhatunk, majd néhány utca erejéig átmenetileg az erdő szélén húzódó utolsó utcában kerekezünk. Innen jobbra visszatérve a fák közé vegyünk lendületet, mert szuszogós kaptatón kell komoly erőt kifejtenünk. A volt reptér oldalához érve a kaptató kisimul, balról pedig egy pihenőben fújhatjuk ki magunkat és egy kis frissítés sem árthat.

A Nyék túlsó felét is körberajzolva a Homok-hegy árnyékában érjük el a Határ-nyerget, ami a környék legtekintélyesebb csomópontja. Ezáltal nem is könnyű elsőre megtalálni a megfelelő ösvényt a csillag irányba kiágazó számos út közül. Keressük a kék bringás jelet, ami a reptér felett, s a gázvezeték alatt fog minket egy meglehetősen hangulatos csapáson vezetni. A Hangár épülete mellett csatlakozunk be a hagyományosan Panoráma-körnek nevezett népszerű útvonalba. A S jelzést követve agyagos, néhol kissé kimosott ösvényeken érünk a Virágos-nyereghez.

Erdőszéli utcák, házak

Innen Gercse üdülőövezetének csendes, kavicsos szekérútjain tekerünk tovább. Rövid időre búcsút mondunk a Csúcs-hegy – Kálvária-hegy hosszanti vonulatának, és bozótos, mezős tájban földúton kerekezünk tovább. Az elektromos felsővezetékek árnyékában kerüljük meg a csúcsán három kereszttel ékesített Kálvária-hegyet, majd egy kisebb csomóponthoz érünk. Itt továbbra is a kék jelnél maradva jobbra tartunk és határozottan ereszkedünk Solymár irányába. A túra legmeredekebb lejtője végén érjük el az aszfaltot és a téglagyárat.

A gyárnál jobbra fordulva a sínekkel párhuzamosan haladunk Budapest irányába, majd kb. 1 kilométer után balra meg is pillanthatjuk az Ürömi vasútállomást, ahonnan könnyen visszajuthatunk Budapestre.

 

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

Kiindulási pontunk, a Batthyányi tér északi irányból megközelíthető a H5-ös hévvel közvetlenül. Vasúttal is viszonylag közel tudunk jutni ehhez a ponthoz, hiszen a Déli pályaudvar és a Nyugati is meglehetősen közel van ide.

Parken

Autóval nem túl szerencsés a kezdőpontra utazni, hiszen meglehetősen kevés a parkolóhely és az is fizetős. Érdemes valahol kintebb lerakni a gépjárművet és bringával vagy pl. HÉV-vel megközeliteni a teret.

Koordinaten

DD
47.504371, 19.039636
GMS
47°30'15.7"N 19°02'22.7"E
UTM
34T 352372 5263078
w3w 
///hausen.zeugnis.pore
Auf Karte anzeigen
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Ausrüstung

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • Hegyikerékpározás közben különösen ajánlott a sisak viselete!
 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

4,0
(2)
D Mate
19.04.2019 · Community
Ha nézelődni is megállsz az a két óra, simán 5-6-7óra mire vissza érsz pestre. Nem hobby bringásoknak való terep, táv.
mehr zeigen

Fotos von anderen


Bewertung
Schwierigkeit
S1 mittel
Strecke
21,3 km
Dauer
2:16 h
Aufstieg
272 hm
Abstieg
258 hm
Höchster Punkt
368 hm
Tiefster Punkt
102 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Von A nach B

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp