Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Sprache auswählen
Tour hierher planen Tour kopieren
Mountainbike empfohlene Tour

Körtúra Szentendréről a Dömörkapun át a Pap-rétre

· 6 Bewertungen · Mountainbike · Visegrádi-hegység · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Ősszel is érdemes nyeregbe pattanni!
  Ősszel is érdemes nyeregbe pattanni!
  Foto: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
m 700 600 500 400 300 200 100 35 30 25 20 15 10 5 km Római kori őrtorony (Leányfalu) Vízesés a Dömörkapunál József-forrás
Élvezetes és praktikus kör, amellyel gyorsan elhagyhatjuk a város zaját, és érinthetjük a Visegrádi-hegység vérbeli erdei útjait.
geöffnet
mittel
Strecke 39,6 km
3:54 h
443 hm
443 hm
541 hm
101 hm

Szentendre ideális kiindulóhely ahhoz, hogy az autós forgalmat elkerülve, a lehető legrövidebb úton közelítsük meg kétkeréken az erdőt. Erőbeosztás szempontjából is szerencsés, hogy szinte pontosan a túra feléig emeledik az utunk, a második felében a gravitáció már nekünk dolgozik. Ettől függetlenül kényelmetlenül meredek mászásra egyszer sem kell számítanunk, az útburkolat szempontjából viszont a tökéletes tüköraszfalttól a viseltes aszfalton és a dózerúton át egészen az igazi erdei utakig mindennel meg kell birkóznunk.

Természeti szépségekben és lenyűgöző kilátásban sem szűkölködik ez a túra: elég a dömörkapui vízesésre vagy a Pap-rét környéki hullámzó dombok ölelte völgyekre gondolni. Sportos stílusban pedálozva néhány órás testmozgás ez a környék legszebb útjain, családias tempóban, pihenőkkel tarkítva viszont egész napos programként is megállja a helyét.

Autorentipp

 • Folyadékpótlásra szerencsére több helyen is van lehetőség: a Kisrigó étteremben, a József-forrásnál, esetleg kisebb kitérővel az élelmiszerboltban Tathitótfaluban, Leányfalun vagy Szentendrén.
 • A Dömörkapu még a legnagyobb nyári kánikulában is hűsölési lehetőséget biztosít az arra járóknak. Azonban hideg időben még a legedzettebbek fogait is megkocogtatja a szűk völgy, ezért érdemes a szokásosnál eggyel több ruharabot, pl. egy mellényt magunkkal vinni, ha erre kerekezünk.
 • Habár tavasztól őszig ajánljuk a túrát, a bátrabbak számára természetesen télen is járható abban az esetben, ha nincs sár, hó vagy jég az erdőben.
Profilbild von Ádám Németh
Autor
Ádám Németh
Aktualisierung: 15.11.2018
Schwierigkeit
mittel
Technik
Kondition
Erlebnis
Landschaft
Höchster Punkt
541 m
Tiefster Punkt
101 m
Beste Jahreszeit
Jan
Feb
Mär
Apr
Mai
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dez

Sicherheitshinweise

 • Utunk nagy részét forgalomtól elzárt erdei utakon tesszük meg, de néhol főutakat érintünk. Mindig tartsuk be a KRESZ előírásait és közlekedjünk fokozott figyelemmel!
 • A szezonban hétvégente nagy a forgalom a duna-parti kerékpárúton, ezért közlekedjünk nagyon körülketintően, különös tekintettel a gyerekekre és a kutyákra!
 • Általában sem érdemes, vagy akár egyenesen tilos elhagyni a kijelölt utat, de az Izbégi Lőtér környékén életveszélyes. Mindig maradjunk a kijelölt nyomvonalon, ezen a szakaszon semmiképpen ne térjünk be az erdőbe!

Weitere Infos und Links

A Pilisszentlászló határában található Kis Rigó Vendéglő honlapja.

Start

Szentendre (104 m)
Koordinaten:
DD
47.661430, 19.076727
GMS
47°39'41.1"N 19°04'36.2"E
UTM
34T 355598 5280462
w3w 
///auswirken.rädern.lösung

Ziel

Szentendre

Wegbeschreibung

Itiner

 • Szentendréről a zöld kerékpáros jelzésen indulunk útnak, ami eleinte párhuzamosan fut a gyalogos S◼ jelzéssel
 • A zöld kerékpáros jelzésen érjük el a Dömörkaput, aztán megérkezünk Pilisszentlászlóra, ahonnan a Pap-rétre visz tovább az utunk
 • A József-forrás után váltunk a piros kerékpáros jelre, ez elvezet minket Tahitótfaluig
 • Eleinte jelöletlen úton haladunk déli irányba, majd az EUROVELO-6 kerékpárúton kerekezünk vissza kiindulópontunkra

A túra részletes leírása

A HÉV-állomás irányából az aluljárón keresztül a legegyszerűbb keresztezni a 11-es főutat. A Kossuth Lajos utcán pár száz métert haladva hangulatos üzletek és kávézók között érünk a Bükkös-patak partjára, ahol becsatlakozunk a S◼ és a zöld kerékpáros jelzésre. Balra kanyarodva gyorsan bele is rázódunk a tekerésbe, erről egy rövid, de annál rázósabb macskaköves szakasz gondoskodik. Ismét alulról érintjük a 11-es utat, majd egy nagyon kellemes tekergés vár ránk a patak déli partján. Az Izbégi Általános Iskolánál kelünk át ennek az északi oldalára, ahol több okból is figyelni kell. A hídról letérve élesen balra kell tartani a patak mentén, illetve az ezt követő szakasz az eddigiekhez képest technikásabb, néhol a fák gyökerei nehezítik utunkat. Itt egy rossz mozdulat és a temetőben találjuk magunkat... No, annyira azért nem veszélyes a terep, csak a jobb oldalunkon, a hiányos kerítés mögött tényleg az izbégi temető található. Következik egy újabb híd, amelyen egyszerűen át kell hajtanunk a patakon keresztbe. Magasabb vízállás esetén sincs vész, a rutinosak a temetőn keresztül tudnak kerülni.

Csendes kertvárosi utcákba érünk ki, ahol szusszanhatunk az előbbi izgalmakra, majd egy sportszakmai ritkaság mentén folytatjuk a szentlászlói úton. Magyarországon nem sok helyen láthatunk baseball pályát, de mi most épp eltekerhetünk egy mellett. Csupán néhány száz métert kell kerékpároznunk ezen a forgalmasabb szakaszon, mielőtt a Lajosforrás-Dömörkapu irányt követve balra kanyarodunk.

Dömörkapu, ami mindig nyitva áll

Viseltes aszfalton haladva érjük el az erdő vonalát, ahol ha durranást hallunk, nem kell egyből a pótbelsőhöz nyúlnunk. Az Izbégi lőtér szegélyezi ugyanis az utunkat, éleslövészet esetén a hangja még nagyon sokáig el is kísér minket. Közben elérjük a Dömörkaput, belekóstolva a hely  sajátos hangulatába. A völgy ékköve a vízesés, amelyet a sorompóhoz közel találunk meg.

Innen aszfaltozott erdészeti úton haladunk tovább a patakkal párhuzamosan. A bal oldalon található erdei pihenő után nem sokkal egy Y-elágazásnál jobbra tartunk, s tovább folytatjuk mászásunkat Pilisszentlászló irányába. A kitartó emelkedő végén a Kis Rigó Vendéglőnél találjuk magunkat, ahol nyitvatartási időben érdemes pihenőt tartanunk, a vendéglátóhely kerítésének sarkánál pedig a kék kútból tölthetjük újra a kulacsainkat. Érdemes egy pillanatra megcsodálni Pilisszentlászló mesés fekvését, és az apró hegyi falut körülölelő dombokat.

Irány a Pap-rét!

A pihenőnk után indíthatjuk a további mászást, s a falut elhagyva pár perc után kisebb parkoló jelzi a papréti erdészeti út kijáratát. Ismét zárt erdészeti aszfalton a tekerhetünk. Gyakorlatilag az első kilométerektől kezdve folyamatos emelkedőn haladunk, amely nem zavaróan meredek, de kitartó és bele lehet fáradni. Elérkezett viszont egy kellemesebb szakasz, az erdőben kanyargó utunkról megpillantunk jobbra egy tisztást, és innentől búcsút mondhatunk a mászásnak, irány lefelé. Innen haladva a kezdőpontig folyamatosan lejtő fogja segíteni haladásunkat. Gyors suhanás után Pap-réten találjuk magunkat, ami az erdészeti utak tekintetében egyfajta „Deák Ferenc tér”. Visegrádról, Szentendréről és Pilisszentlászlóról induló erdészeti utak itt keresztezik egymást és akkor még nem beszéltünk a többi turistaútról.

Vérbeli terepen!

Az említett csomópontot északi irányba hagyjuk el az aszfalton, majd egyből jobbra követjük a jelzést a dózertút mentén. Ezzel a "terepezéssel" hangolódunk rá a túra leginkább „montis” szakaszára, hiszen kb. 1 km haladás után balra térünk a K+ jelzésre, ahol érdemes belekapaszkodni a kormányba, hiszen komoly lejtő veszi kezdetét. Maga az út nem mondható technikásnak, viszont az erdészeti munkagépek által létrehozott nyomvályúkra figyelni kell, mert könnyen megtréfálhatják a bringást!

Utunk következő szakaszát igyekezzük minél inkább kiélvezni, hiszen eddig azért másztunk, hogy mélyen az erdőben bringázhassunk. A háborítatlan nyugalom és a környező dombok látványa minden fáradtságot feledtet. Lejtőzés közben a terep mellett csupán arra kell ügyelni, hogy a jelzéseket ne hagyjuk el (K+ és zöld bringa jelzés). Egy erdei házat megpillantva pár pedálfordulat után egy forrásnál találjuk magunkat, ahol néhány percre leülhetünk pihenni vagy a kulacsokat újratölteni. Innen már nagyon közel van a következő irányváltásunk.

A kezdetektől a zöld bringa jelzést követtük, amit most pirosra cserélünk, azon jobbra folytatjuk a túrát. Gondosan lerakott murvás úton pedálozunk tovább. Lejtőzés közben egyre inkább kinyílik a táj, és balról lenyűgöző panoráma tárul elénk. Gondtalanul gurulva kacskaringózunk a néhol kényeztetően apró, néhol méretesebb kavicsokon, egyre inkább veszítve az eddig összegyűjtött szintből. A lakóházak feltűnésével tudatosulhat bennünk, hogy erdei látogatásunk véget ért. A civilizációval Tahiban találkozunk ismét. A 11-es útra kiérve szerencsére csak néhány métert kell azon haladni. Az első lehetőségnél forduljunk a Duna irányába!

Dunaparti levezetés

A Dunasoron haladva elgurulunk az a Tildy-híd alatt, amely egyedül biztosít közúti kapcsolatot a Szentendrei-sziget számára. Innen végig a Dunával párhuzamosan haladva kisebb ösvényeken, utcákon haladva érünk a Nyulas-patakig, ahol érdemes figyelni, mert néhány hirtelen irányváltással és bukkanóval jutunk ki a helyi vízmű leányfalui vízbázisára. A hatalmas kutak mellett kerekezve előbb szűk földútra érünk, majd megérkezünk az EUROVELO-6 kerékpárút duna-parti szakaszára. Az üdülők árnyékában egyenesen betekerhetünk Szentendrére, ahol a Korzóra érve már érezhetjük, hogy a túránk hamarosan valóban véget ér. A Korzó déli végén, a Bükkös-patak túlsó partján a már ismerős zöld bringa jelzést láthatjuk, amelyre befordulva már csak vissza kell gurulnunk a Kossuth Lajos utcán az állomásra.

Hinweis


alle Hinweise zu Schutzgebieten

Öffentliche Verkehrsmittel

mit Bahn und Bus erreichbar

 • A túra kiindulópontja a H5 HÉV szentendrei végállomása. A Batthyány térről induló járattal 40 perc alatt érhető el a festők városa. Érdemes figyelni, hogy melyik kocsira szállunk, hiszen nem minden járat végállomása Szentendre! Némelyik csak Békásmegyerig közlekedik!

Anfahrt

 • A kerékpáros túra kezdőpontja a szentendrei HÉV állomás, amely könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel és személyautóval egyaránt. Innen néhány száz métert haladva érjük el a S◼ és zöld kerékpáros jelzést, amelyet majd követünk kezdetben.

Parken

 • Autóval kezdőpontunk a 11-es főúton keresztül érhető el. A gyorsforgalmi szakaszt követően Szentendrére érkezve a Duna korzó déli végénél található a HÉV állomás. Ezt számos parkoló veszi körül, de a főút folyó felőli oldalán is találhatunk ingyenes parkolási lehetőséget a Duna korzó és a 11-es főút találkozásánál.

Koordinaten

DD
47.661430, 19.076727
GMS
47°39'41.1"N 19°04'36.2"E
UTM
34T 355598 5280462
w3w 
///auswirken.rädern.lösung
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Buchempfehlungen des Autors

 • Pilis, Visegrádi-hegység turistakalauz

Kartenempfehlungen des Autors

 • Bármely Pilis - Visegrádi-hegység térkép

Ausrüstung

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • Hegyikerékpározás közben különösen ajánlott a sisak viselete!
 • Habár az út során van lehetőség élelemhez és vízhez jutni, érdemes mindig megfelelő mennyiségű frissítővel elindulni a túrára.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

4,8
(6)
Tomi Bittenbinder
04.04.2021 · Community
Izgalmas minden igényt kielégítő út.
mehr zeigen
2021. április 4
Foto: Tomi Bittenbinder, Közösség
.
Foto: Tomi Bittenbinder, Közösség
.
Foto: Tomi Bittenbinder, Közösség
Zoltán Szováti
06.07.2020 · Community
Tökéletes útvonal! Én kiegeszítettem a Lajos fórásal 😉
mehr zeigen
2020. július 6., hétfő 21:59:54
Foto: Zoltán Szováti, Közösség
2020. július 6., hétfő 22:00:08
Foto: Zoltán Szováti, Közösség
2020. július 6., hétfő 22:00:32
Foto: Zoltán Szováti, Közösség
Alle Bewertungen anzeigen

Fotos von anderen

+ 14

Status
geöffnet
Bewertung
Schwierigkeit
mittel
Strecke
39,6 km
Dauer
3:54 h
Aufstieg
443 hm
Abstieg
443 hm
Höchster Punkt
541 hm
Tiefster Punkt
101 hm
mit Bahn und Bus erreichbar Rundtour aussichtsreich Einkehrmöglichkeit geologische Highlights

Statistik

 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
Funktionen
2D 3D
Karten und Wege
 • 2 Wegpunkte
 • 2 Wegpunkte
Strecke  km
Dauer : h
Aufstieg  Hm
Abstieg  Hm
Höchster Punkt  Hm
Tiefster Punkt  Hm
Verschiebe die Pfeile, um den Ausschnitt zu ändern.
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp