Teilen
Merken
Drucken
Tour hierher planen
Einbetten
See

Jenői-tó, Diósjenő

See · Észak-Magyarországi-medencék
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Horgászok a Jenői-tavon
  / Horgászok a Jenői-tavon
  Foto: Gyuricza Orsolya, funiQ.hu
 • / Tolmácsi-tó
  Foto: Gyuricza Orsolya, funiQ.hu
 • / Marcus Aurelius emlékműve a Jenői-tó mellett
  Foto: Gyuricza Orsolya, funiQ.hu
 • / Horgászstégek a Jenői-tavon
  Foto: Gyuricza Orsolya, funiQ.hu
 • / Horgászok a Jenői-tavon
  Foto: Gyuricza Orsolya, funiQ.hu

Diósjenő délkeleti részén, nyaralók között terül el a 27 hektáros horgásztó, amelyben számos halfaj él, így a Jenői-tó a horgászoknak is kedvelt pihenőhelye. A tó partján emlékművet állítottak egy 173-ban itt történt csatának, amelyet a római birodalom csapatai csak csodával határos módon éltek túl.

A község délkeleti részén terül el a Jenői-tó - vagy ahogy a helyiek nevezik Jenei-tó -, amelyet a falun átfolyó Jenői-patak táplál. Mai arculatát 1917-ben nyerte el, amelynek érdekessége, hogy nagyjából a közepénél híd vezet át rajta, ezzel kettéválasztva a tavat. A Diósjenőhöz közelebb eső felét hívják Jenői-tónak, a távolabbi részt pedig Tolmácsi-tónak.

A feljegyzések szerint 173-ban Marcus Aurelius római császár a Jenői-tó partján csatát vívott a kvádok és markomannok ellen. A germán törzsek akkoriban gyakran átcsaptak a Pannónia határát képező Dunán. Megfékezésükre és annak érdekében, hogy új területeket hódítson meg a Római Birodalom számára, a császár hadjáratot indított ellenük.

A diósjenői tónál a hadjárat során „csoda“ történt a császár csapatával: csatájuk vesztésre állt, a sereg a forróságtól és fáradtságtól már alig állt a lábán, az ellenség pedig körülzárta őket, amikor a semmiből sűrű viharfelhők keletkeztek, amiből a rómaiakra frissítő eső hullott, míg az ellenséget pusztító vihar sújtotta. A római sereg így menekült meg. Valójában természetesen nem csoda történt, a jelenség azzal magyarázható, hogy a leggyakrabban nyugat felől érkező légáramlatokat a hegylánc megemeli, és így annak közvetlen tövéhez kevesebb csapadék jut, mint a távolabbi területekre. A legendás csata emlékét a Jenői-tó partján emelt emlékmű őrzi.

A 27 hektáros diósjenői tó igen népszerű a horgászok körében, hiszen számos halfajta (törpeharcsa, keszeg, ponty, csuka, süllő, szürkeharcsa és balin) él a vizében. A partján kialakított 104 horgászállás, az éjszakai horgászás és a téli lékhorgászati lehetőség sok horgászt vonz a tóhoz.

A tó köré épült közel 250 épület miatt üdülőfalu jellegű területen ma már több, állandó ott tartózkodásra berendezett lakóházat is találunk. A Jenői-tó északi része kiépített, míg déli része, valamint a Tolmácsi-tó körül sokkal vadregényesebb a táj. A tó ugyan fürdésre nem alkalmas, de érdemes akár biciklivel, akár gyalog fölfedezni a gyönyörű, csöndes környezetben fekvő tópartot és környékét.

Öffnungszeiten

Egész évben szabadon látogatható.

Preise:

Ingyenes.

outdooractive.com User
Autor
funiQ
Aktualisierung: 21.03.2019

Öffentliche Verkehrsmittel

 • Vonattal a Diósjenő állomásig menjünk.

Anfahrt

 • Az állomástól a Szabadság utcán indulunk el, majd keresztezzük a síneket. Az utca végén a Kámor utca-Tópart út útvonalon érünk al a tóhoz (1,7 km).

Parken

 • A két tó közötti gátnál találunk parkolót, vagy a tó északi részén, a Tópart úton szabályosan parkolva hagyhatjuk az autót.

Koordinaten

DG
47.928777, 19.065665
GMS
47°55'43.6"N 19°03'56.4"E
UTM
34T 355511 5310195
w3w 
///ameise.freundlichen.auflöste
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Touren hierhin

Typ
Name
Strecke
Dauer
Aufstieg
Abstieg
59,7 km
4:30 h
385 hm
385 hm
Auf Karte anzeigen

Interessante Punkte in der Nähe

 Diese Vorschläge wurden automatisch erstellt.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Jenői-tó, Diósjenő

 Diósjenő

Eigenschaften

Ausflugsziel Familien
 • 2D 3D
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
 • 1 Touren in der Umgebung
mittel geöffnet
59,7 km
4:30 h
385 hm
385 hm
A Cserhát nyugati lankái és kisforgalmú útjai szinte csábítanak a bringázásra, ráadásul számos helyi különlegességet is érinteni lehet a hol ...
von Tamás Abelovszky,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 1 Touren in der Umgebung