Teilen
Merken
Drucken
Tour hierher planen
Einbetten
See

Csónakázó-tó és Horgász-tó (Szombathely)

See · Sopron-Vasi-síkság · geöffnet
Verantwortlich für diesen Inhalt
MTSZ - Partner Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • Csónakázó-tó, Szombathely - Csónakok és vízibiciklik
  / Csónakázó-tó, Szombathely - Csónakok és vízibiciklik
  Foto: Kálmán Gombos, MTSZ - Partner
 • / Csónakázó-tó, Szombathely - Kilátás északnyugat felé
  Foto: Kálmán Gombos, MTSZ - Partner
 • / Csónakázó-tó, Szombathely - horgász-állások
  Foto: Kálmán Gombos, MTSZ - Partner
 • / Csónakázó-tó, Szombathely - A sziget és az új híd
  Foto: Kálmán Gombos, MTSZ - Partner
 • / Csónakázó-tó, Szombathely - a csónakház és a Deck bisztró
  Foto: Kálmán Gombos, MTSZ - Partner

A két, egymás mellett fekvő mesterséges tó Szombathely igazi rekreációs központja. A városiak szemében a népszerű „Csótó” nagy vonzerőt jelent, akár pihenésről, sétáról, futásról vagy horgászatról van szó. Szép időben pedig - nevéhez méltóan – csónakázhatunk vagy vízibiciklizhetünk a tavon, de akár fagyizhatunk és friss kávét is kortyolhatunk a partján.

A Szombathelyi Csónakázó-tavat a város zöldövezeti részében találjuk csendes, nyugodt környéken, friss levegővel és visszafogott autóforgalommal a két szélén. A mesterséges tómedret 1961-ben egy hatalmas agyaggödör helyén létesítették. Vizének táplálásáért az Arany-patak a felelős, ami nyugati irányból (a Kőszegi-hegység felől) érkezik ide. A környék az évtizedek során Szombathely közkedvelt pihenőövezetévé vált. A tavat és környezetét többször felújították, karbantartották; legutóbb, 2015-ben átadták az új csónakházat, új horgászstégeket és parkolókat létesítettek, a kis sziget pedig általános rendezésen esett át.

Az északra található kisebb, 4,5 hektáros tavat hívják Horgásztónak. Nevének megfelelően a pecások birodalma: nem alkalmas sem strandolásra, sem egyéb kikapcsolódásra. Déli oldalát egy gát és egy földnyelv választja el a Csónakázó-tótól. Itt találjuk a Tóvendéglőt, ahol minőségi ételek-italok közül választhatunk, teraszán pedig pompás kilátást kapunk ráadásként. Északi irányból a skanzen (Vasi Múzeumfalu) szegélyezi, amire szép rálátást nyújt, de a partján nincsenek ösvények, sétányok, mindössze horgászállások, stégek. Leggyakoribb kifogható halfajtái a ponty, az amur, a keszeg, a csuka és a süllő, rendszeres utánpótlással.

A Csónakázó-tó területe 12 hektár, átlagos vízmélysége két méter. Kialakítása után, 1967-ben a környékbeli arborétumoknak hála, sok díszfát és cserjét ültethettek a környékére, melyeket azóta is folyamatosan gondoznak. Látványuk különösen ősszel megkapó. Fürdésre és strandolásra a tó nem alkalmas - erre (strandszezonban) az út másik oldalán található Strandfürdő  ajánlott, ami télen korcsolyapályaként is üzemel. Az új csónakházban 13 vízibicikli és 17 csónak várja a kölcsönzőket. Alsó szintjén fagyizó, fent pedig bisztró és kávézó található, teraszáról kitűnő panorámával.

A tó déli részén egy kis sziget nyújt újabb lehetőségeket nézelődésre, sétára, pihenésre vagy aktív mozgásra. Két irányból is megközelíthető. A parkoló mellől a mindkét végén lépcsős, régi híd visz ide (amit 1964-ben építettek); szép kovácsoltvas korlátján sok-sok lakat tanúsítja az itt megfordult párok látogatását. Az új, 2015-ben elkészített társa viszont akadálymentes: kerékpárral, kerekesszékkel, rollerrel egyaránt könnyen járható.

A szigetet romantikusan girbegurba, aprókavicsos ösvényeken lehet bebarangolni. Díszfák és bokrok, virágágyások, az Emberpár-szobor és padok nyújtanak felüdülést testnek és léleknek. Nyugati oldalában fából készített napozóágyak kínálják magukat egész éven át, ahol egyébként csónakkal is ki lehet kötni. A sziget minden részéről kellemes a kilátás, de különösen az északiról, ahonnan a Kőszegi-hegység vonulata is remekül kivehető.

A hely egyben horgásztó is: állománya kisebb testvéréhez hasonló. Mindezeken túl sport- és kulturális események helyszíne: a Szombathelyi Futóklub rendszeresen szervez közösségi futásokat, illetve minden nyáron megrendezik a látványos Sárkányhajó Fesztivált is. Júniusban, Szentivánéjkor (illetve az ahhoz legközelebb eső szombaton) pedig az éjszakába nyúló programsorozat várja a látogatókat („Szentivánéji Vigasságok”). A tó pompás hátteret ad az éjféli tűzijátéknak.

Öffnungszeiten

Heute geöffnet
Montag00:00–24:00 Uhr
Dienstag00:00–24:00 Uhr
Mittwoch00:00–24:00 Uhr
Donnerstag00:00–24:00 Uhr
Freitag00:00–24:00 Uhr
Samstag00:00–24:00 Uhr
Sonntag00:00–24:00 Uhr

A tó látogatása mindig ingyenes. A csónakbérlés árjegyzéke a linkajánlóban található.

Preise:

 • A két tó látogatása ingyenes.
 • A csónakbérlés árjegyzéke a linkajánlóban található.
outdooractive.com User
Autor
Kálmán Gombos
Aktualisierung: 20.06.2019

Öffentliche Verkehrsmittel

 • A szombathelyi helyijáratos autóbuszok több irányból is megközelítik a két tavat. Leginkább a 22A, 29A és 29C Fedett uszoda nevű megállója ajánlott.
 • Pár perces sétát jelent csak az 5 és 30Y jelzésű buszok Haladás-stadion nevű megállója is.

Anfahrt

 •  Az uszoda megállójával szemben már rálátunk a tóra. A szálloda felé induljunk, majd a gyalogátkelőhelyen keresztezzük a körutat; így a tó délkeleti sarkához érkezünk.
 • A Haladás-stadion megállótól a Rohonci úton tartsunk északnyugatnak, majd kb. száz méter után térjünk balra, át a kis parkon! Innen a Bartók Béla körúton kb. háromszáz méternyi sétával érkezünk a tóhoz.

Parken

 • A Csónakázó-tó (ingyenes) parkolója a tó délkeleti sarkánál található. Legkönnyebben a Bartók Béla körúton közelíthető meg.
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.


Fotos von anderen


Csónakázó-tó és Horgász-tó (Szombathely)

Kenderesi utca 
9700 Szombathely

Eigenschaften

Ausflugsziel barrierefrei Familien
 • 1 Touren in der Umgebung
19.06.2019
leicht geöffnet
11,8 km
3:15 h
143 hm
141 hm
von Kálmán Gombos,   MTSZ - Partner
 • 1 Touren in der Umgebung