Teilen
Merken
Drucken
Tour hierher planen
Einbetten
Schloss

Esterházy-kastély, Tata

Schloss · Pannonien
Verantwortlich für diesen Inhalt
Magyar Természetjáró Szövetség Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • /
  Foto: Tourinform Office, Tata, funiQ.hu
 • /
  Foto: Tourinform Office, Tata, funiQ.hu
 • /
  Foto: funiQ.hu

A tatai vártól nem messze, a Hősök terén található a barokk Esterházy-kastély. A 18. századi főépület mellett egy kiskastélyt és számos melléképületet is magába foglal a műemlékegyüttes, egykor volt várszínházát még Gustav Klimt is megfestette.

Az Öregvártól nem messze délnyugati irányban, a Hősök terén található a barokk stílusban épített Esterházy-kastély. Az épület 1765-69 között, Fellner Jakab tervei alapján épült. A saroktornyos főépület mellett egy kiskastélyt és számos melléképületet is magába foglal a műemlékegyüttes. Az épület homlokzata a német és osztrák barokk stílusjegyeit mutatja.

A kastély kapufülkéjében állt egykor Jakob Christoph Schletterer Immaculata-szobra, amelyet jelenleg a várban található Kuny Domokos Múzeumban tekinthetünk meg.

Egykor az Esterházyak uradalmi birtoka akkora volt, hogy nemcsak a kastély és annak számos melléképülete, de az angolpark nyári kastélya, sőt, a vár is a része volt. A tó partján 1913-ig állt a neobarokk Várszínház, amely Ferdinand Fellner és Hermann Hellmer tervei szerint épült. Belsejét még a híres osztrák festő, Gustav Klimt is megfestette 1893-ban, ám sajnos a festmény az idők során elveszett. Szerencsére fennmaradt egy róla egy fekete-fehér fénykép, ami alapján digitális technikával ki lehetett következtetni a kép eredeti színeit és hiteles reprodukciót készíteni. A színházban bemutatták Madách Az Ember tragédiájának egy olyan előadását, amelyben a díszletek Zichy Mihály illusztrációi alapján készültek.

A kastély védett angolkertjében egy 1800 körüli, késő barokk faragott szökőkút található, mely Schweiger Antal alkotása. A parkban sétálva láthatjuk még egy medaliont tartó nőalak 19. századi klasszicista szobrát.

Az évszázadok során a kastély több fontos történelmi esemény színhelye is volt. 1809-ben itt írta alá I. Ferenc osztrák császár és magyar király a Napóleon által diktált Schönbrunni békét. Majd' egy évszázadra rá, 1897-ben egy hadgyakorlat során a kastélyban szállt meg Ferenc József és II. Vilmos német császár. 1921-ben pedig Esterházy Ferenc ezen a helyen látta vendégül IV. Károlyt visszatérési kísérletekor. 

Az épületet évtizedekig kórházi célokra használták, ezalatt igencsak leromlott az állapota. A kastély és park felújítása és restaurálása 2018-ban elkezdődött, várhatóan 2020-ra fejeződik be.

Öffnungszeiten

A kastély a felújítás alatt nem látogatható, nyitás várhatóan 2021 elején.

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2020 júniusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

Profilbild von funiQ
Autor
funiQ
Aktualisierung: 05.08.2020

Öffentliche Verkehrsmittel

 • Számos helyi és helyközi autóbusz végállomása Tata, autóbusz-állomás.

Anfahrt

 • Az autóbusz-pályaudvartól elsétálunk a művelődési ház előtt, a vár felé. A vár mellett kisétálunk a tópartra, majd ott jobbra fordulva hamarosan a kastélyhoz érünk.

Parken

 • A Hősök terénél lévő parkolóban hagyhatjuk az autót.

Koordinaten

DG
47.646724, 18.317829
GMS
47°38'48.2"N 18°19'04.2"E
UTM
34T 298566 5280521
w3w 
///einfarbig.verkleiden.anrufe
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Touren hierhin

Typ
Name
Strecke
Dauer
Aufstieg
Abstieg
Auf Karte anzeigen

Interessante Punkte in der Nähe

 Diese Vorschläge wurden automatisch erstellt.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

Verfasse die erste Bewertung

Gib die erste Bewertung ab und hilf damit anderen.

Profilbild

Fotos von anderen


Esterházy-kastély, Tata

2890 Tata

Eigenschaften

Ausflugsziel
 • 2D 3D
 • Inhalte
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
 • 1 Touren in der Umgebung
leicht geöffnet
7,1 km
1:40 h
40 hm
40 hm
Wer Tata,die Stadt der Gewässer noch nicht besucht hat,und die Natur,die Wasserwelt und die angenehmen Spaziergänge am Ufer mag,soll einmal um den ...
6
von Attila Német-Bucsi,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 1 Touren in der Umgebung