Teilen
Merken
Drucken
Tour hierher planen
Einbetten
Quelle

A bakonybéli Borostyán-kút (Szent-kút)

· 1 Bewertung · Quelle · Bakony-vidék
Verantwortlich für diesen Inhalt
MTSZ - Partner Verifizierter Partner  Explorers Choice 
 • A bakonybéli Borostyán-kút kápolnája
  / A bakonybéli Borostyán-kút kápolnája
  Foto: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szent Gellért szobra a tó mellett
  Foto: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner
 • / Szűz Mária tiszteletére szentelt kápolna a Borostyán-kút mellett
  Foto: Ferenc Szigeti, MTSZ - Partner

A megkapó szépségű, kis tavat tápláló Borostyán-kút és az itt álló kápolna a bakonybéli monostor híres lakójának, Szent Gellértnek állít emléket.

A keresztény remeteség intézménye a XI. század második felétől kezdve vált egyre népszerűbbé Európa nyugati tájain, s kicsivel később már remeték szorgoskodtak a mai Magyarország erdeinek mélyén is. A Bakony rengetegének első „legendás” lakói is a remeték voltak. Szent István 1018 körül alapította Bakonybélen a bencés monostort, az innen szűk kilométerre található Borostyán-kút (Szent-kút) pedig állítólag Szent Günthernek, a béli monostor alapítójának volt a remetelakja.

A megkapó szépségű, kis tavat tápláló Borostyán-kút és az itt álló, Szűz Mária tiszteletére szentelt kápolna a monostor híres lakójának, Szent Gellértnek állít emléket, aki 1023-1030 között – Szent István udvarában tett nyolc évnyi szolgálatot követően - vezette az intézményt, s remeteként szívesen időzött a karsztforrásnál.

A szent emlékét szobor is őrzi: Opra Szabó István zirci szobrászművész alkotása Szent Gellértet egy szarvasborjú mellett ábrázolja. Ez egy legenda jelenetét ábrázolja: amikor Szent Gellért Bakonybél erdőiben élte remeteéletét, egy napon elaludt, később arra ébredt, hogy egy szarvastehén és borja mellé feküdt. Egyszer csak egy másik szarvas rontott ki a fák közül, mivel egy farkas kergette. A szarvastehén erre megijedt és elmenekült, a borjú pedig egyedül maradt. Miután megetette az állatot, az nem hagyta el, társa maradt. Egy másik napon egy sebesült farkas várta otthona előtt - a remete bekötözte a sebet, mire a farkas a szarvas mellé telepedett, mellyel attól fogva békében éltek.

IX. Gergely pápa 1230-ban kelt bullája már megemlíti a Borostyán-kő tetején álló kápolnát, amelyből azonban a 19. század elejére már csak az alapok maradtak. A festői tó partján ma látható kápolna 1824-ben épült a helyi plébános kezdeményezésére, az itt fakadó három forrás vízgyűjtő medencéje pedig 1889-ben épült a hegyoldalban látható Kálváriával együtt. A kápolna mellett lépcsősor vezet egy elfalazott sziklahasadékhoz, amely elé egy Lourdes-i Mária szobor került. A szájhagyomány szerint ebben a barlangban remetéskedtek a szentek.

A falu összefogásával 1996-ban újították meg a kápolna környékét, ekkor készült a tó is a források vizének felduzzasztásával.

Öffnungszeiten

Egész évben szabadon látogatható

Preise:

Ingyenes

outdooractive.com User
Autor
MTSZ
Aktualisierung: 03.06.2020

Öffentliche Verkehrsmittel

 • A Borostyán-kút felkereséséhez a legjobb választás ha Bakonybél központjában, a Petőfi Sándor utca buszmegállónál szállunk le a távolsági buszról. Bakonybélre Zircről, Pápáról, Veszprémből, sőt, közvetlenül Budapestről is mennek buszok. 

Anfahrt

 • Bakonybélen a buszmegállóból a Petőfi Sándor utcán induljunk el a S és a P+ jelzéseket követve (nem egészen 1 km alatt jutunk a forráshoz).

Parken

 • Bakonybélt Zirc, vagy Pápa felől tudjuk megközelíteni és a falu központjában a Petőfi Sándor utcára fordulva, kavicsos úton érjük el a Borostyán-kutat, ahol parkolni is tudunk. 
Anreise mit der Bahn, dem Auto, zu Fuß oder mit dem Rad

Touren hierhin

Typ
Name
Strecke
Dauer
Aufstieg
Abstieg
27,9 km
7:50 h
750 hm
751 hm
9,8 km
3:00 h
346 hm
346 hm
Auf Karte anzeigen

Interessante Punkte in der Nähe

 Diese Vorschläge wurden automatisch erstellt.

Fragen & Antworten

Stelle die erste Frage

Hier kannst du gezielt Fragen an den Autor stellen.


Bewertungen

4,0
(1)
Zsuzsanna Pápai
04.11.2019 · Community
2019. november 4., hétfő 18:37:41
Foto: Zsuzsanna Pápai, Közösség
2019. november 4., hétfő 18:37:59
Foto: Zsuzsanna Pápai, Közösség
2019. november 4., hétfő 18:38:26
Foto: Zsuzsanna Pápai, Közösség
2019. november 4., hétfő 18:38:46
Foto: Zsuzsanna Pápai, Közösség

Fotos von anderen


Eigenschaften

Ausflugsziel Familien
 • 2D 3D
 • Inhalte
 • Neuer Punkt
 • Bilder einblenden Bilder ausblenden
 • 2 Touren in der Umgebung
Wanderung · Öreg-Bakony

Indiánok és hippik nyomában a Bakonyban

16.01.2019
mittel geöffnet
27,9 km
7:50 h
750 hm
751 hm
Van egy titkos hely a Bakony rengetegében, amely a történelem egy egészen különleges mozzanata miatt maradt meg hazánk egyik legnagyobb erdős ...
1
von MTSZ,   MTSZ - Partner
03.07.2020
mittel geöffnet
9,8 km
3:00 h
346 hm
346 hm
Könnyű, több ponton lerövidíthető körtúra Bakonybélből, melynek két fő látnivalója a szépen kiépített Borostyán-kút és környezete, valamint a ...
von Szilárd Dr. Szentes,   Magyar Természetjáró Szövetség
 • 2 Touren in der Umgebung